معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۱/۲۱- ۰۸:۳۰ - مشاهده: ۳۲۴

خبرنامه اقتصادی آفریقا شماره 24 ( نیمه اول فروردین 1399)

مهمترین عناوین و اخبار تحولات اقتصادی داخلی و خارجی کشورهای آفریقائی و سازمان‌های منطقه ای این قاره در نیمه اول فروردین 1399 به شرح زیر بوده است :

آفریقای جنوبی:

اوپنهایمر: آفریقای جنوبی نمی‌تواند اقتصاد خود را در دوره بحران کرونا تعطیل کند

جاناتان اوپنهایمر میلیاردر آفریقای جنوبی می‌گوید که نمی‌توان اقتصاد آفریقای جنوبی را به دلیل کرونا تعطیل کرد. این بازرگان معتقد است که ممکن است با این تعطیلی کشور دچار رکود وحشتناکی شود که جبران آن سخت باشد. وی می‌گوید ایالات متحده دو تریلیون دلار و بریتانیا 500 میلیارد پوند برای زنده نگه داشتن اقتصاد خود پس از کورونا کمک در نظر گرفته اند. وی به دولتهائی با اقتصادهای ضعیف اشاره کرد و گفت این دولتها نمی‌توانند به اقتصاد کمک کنند لذا نباید اجازه دهند اقتصادشان تعطیل شود. وی اضافه کرد آفریقای جنوبی در صورتی که بخواهد اقتصاد را تعطیل کند به رکود کامل وارد خواهد شد.

 آفریقای جنوبی به گروه همبستگی مقابله با کرونا پیوست

آفریقای جنوبی برای کمک به مهار ویروس کرونا به جمع 80 کشور دیگری که در حال بررسی داروهای مختلف هستند پیوست. هشت  بیمارستان برتر آفریقای جنوبی در حال آزمایش داروهای متعددی هستند که به نظر می رسد می‌توانند درمان کرونا باشند. این ابتکار با مدیریت سازمان بهداشت جهانی اغاز شده است. 

 کمک دولت آلمان به آفریقای جنوبی برای مبارزه با کرونا

سفیر آلمان در آفریقای جنوبی طی مصاحبه ای اعلام کرد که دولت متبوعش به منظور کمک به آفریقای جنوبی در مبارزه با ویروس کرونا مبلغ 40 میلیون رند برای تامین تجهیزات پزشکی و کیتهای آزمایش اختصاص داده که از طریق بانک توسعه آلمان و نیز وزارت بهداشت این کشور صورت خواهد گرفت.

 موسسه بین المللی اعتبار سنجی مودی رتبه اعتباری آفریقای جنوبی را کاهش داد

موسسه بین المللی اعتبار سنجی مودی روز جمعه گذشته رتبه اعتباری اقتصاد آفریقای جنوبی را کاهش داد. این موسسه، بعد از دو موسسه بزرگ بین المللی اعتبار سنجی S&P و فیتچ است که رتبه این کشور را به زیر سرمایه گذاری کاهش می دهد. اعلام این کاهش همزمان با تعطیلی عمومی‌بیست و یک روزه است که به دلیل شیوع کورونا در آفریقای جنوبی آغاز شده است. مودی در بیانیه روز جمعه خود دلایل کاهش رشد اقتصادی این کشور را از  Baa3به Ba1 بدتر شدن قدرت مالی و رشد بسیار ضعیف ساختاری این کشور اعلام کرد. موسسه مودی اعلام کرده است وضعیت اقتصادی بازارهای نوروز با شیوع یروس کورونا بدتر خواهد شد.

 کمک دولت آفریقای جنوبی به شرکت ها در دوران قرنطینه

رئیس جمهور آفریقای جنوبی سیریل رامافوسا دوشنبه شب 23 مارس 2020 اعلام کرد که کشور برای جلوگیری از گسترش ویروس کرونا از تاریخ 26 مارس به مدت 21 روز در قرنطینه بسر خواهد برد. در همین راستا شرکت هایی که بواسطه این اقدام دچار خسارت می‌شوند را مورد حمایت قرار خواهد داد. وی گفت"با استفاده از سیستم مالیاتی، ما برای چهار ماه آینده یارانه مالیاتی حداکثر500 رندی، در هر ماه برای کارکنان بخش خصوصی که کمتر از 6500 رند در ماه حقوق می‌گیرند فراهم می‌کنیم. این مقدار به بیش از 4 میلیون کارگر کمک می‌کند." وی ادامه داد " مشاغل با گردش مالی کمتر از 50 میلیون رند مجاز خواهند بود تا 20٪ مالیات بر درآمد خود طی چهار ماه آینده، و بخشی از پرداخت های موقتی مالیات بر درآمد شرکت هایشان را بدون جریمه یا بهره تا شش ماه آینده را به تعویق بیاندازند. پیش بینی می‌شود این اقدام به بیش از 75.000 شرکت کوچک و متوسط کمک کند "

وی همچنین گفت بخش توسعه تجارت کوچک، بیش از 500 میلیون رند کمک فوری به بنگاه‌های کوچک و متوسط از طریق یک فرآیند ساده در دسترس قرار داده است.

 بانک های آفریقای جنوبی به مشتریان خود برای مقابله با شیوع ویروس کرونا کمک می‌کنند

 بانکهای بزرگ آفریقای به دنبال راهکاری هستند تا در راستای اقدامات دولت برای جلوگیری از شیوع کرونا به مشتریان خود کمک کنند. بانکهای FNB, NED BANK, STANDARD با انتشار بیانیه ای که پس از مشورت با وزارت خرانه داری، بانک مرکزی و رئیس جمهور آفریقای جنوبی انجام شد، خبر از حمایت از مشتریان خود دادند. در همین راستا روز گذشته این سه بانک  خبر از تسهیلات بانکی برای حمایت از دانشجویان و  مشاغل کوچک دادند.  وزارت صنعت، معدن و تجارت آفریقای جنوبی و همچنین بانک مرکزی این کشور اقداماتی را جهت حمایت از بانکهائی که تسهیلاتی را برای مشتریان خود در نظر گرفته اند انجام خواهدداد.

 

غنا :

ملاقات رئیس مجلس غنا با رئیس جمهور

آکوآیه، رئیس مجلس غنا با آکوفو آدو رئیس جمهور این کشور در محل دفتر ریاست جمهوری ملاقات کرده و در خصوص وضعیت جاری در مقابله با کرونا و شرایط اقتصادی در دوره بعد از پایان این بیماری (پساکرونا) گفتگو کرد. رئیس مجلس اعلام نمود که پارلمان آماده همکاری با دولت در جهت مقابله با این بیماری و تبعات پس از آن می‌باشد.

  افزایش تعداد مبتلایان به کرونا در غنا

براساس اعلام وزارت بهداشت، تعداد مبتلایان به کرونا در غنا به 7 نفر رسیده که تمامی آنها در روزهای گذشته از کشورهای سوئیس، انگلیس، آمریکا و ترکیه به کشور بازگشته اند. بدین منظور، براساس دستور دولت، تمامی مدارس و دانشگاه‌ها تعطیل شده و از ورود اتباع کشورهایی که تعداد مبتلایان به کرونا در آنها بیش از 200 نفر می‌باشد جلوگیری خواهد شد. همچنین دولت برگزاری تجمعات را لغو کرده است. براساس گزارش وزارت بهداشت، حال عمومی‌بیماران مساعد اعلام شده است.

گفتنی است در روز پنج شنبه گذشته، وزارت بهداشت غنا اعلام نمود که 2 نفر که یکی از ترکیه بازگشته است (یکی از کارمندان دفتر سازمان ملل) و دیگری که از نروژ بازگشته است (سفیر نروژ در غنا)، به کرونا مبتلا شده اند. سفارت نروژ هم بدین منظور تا اطلاع ثانوی تعطیل گردیده و بخشی از دفتر سازمان ملل که کارمند غنایی در آن مشغول به کار بوده نیز تعطیل شده است.

   

تانزانیا :

افتتاح کارگاه آموزشی نظامی‌توسط رئیس جمهوری تانزانیا

در مراسمی‌با حضور مگوفولی رئیس جمهوری تانزانیا، وزیر دفاع تانزانیا، سفیر آلمان و جمعی از مقامات نظامی و دفاعی، کارگاه آموزشی نظامی 8.5 میلیارد شیلینگی که با کمک مالی دولت آلمان راه اندازی گردیده، افتتاح شد. در این مراسم مگوفولی بر توان تولیدات نظامی و دفاعی در آینده به دست متخصصین بومی تأکید کرده، آن را موجب ارتقای کیفیت و کارایی دفاعی و نظامی‌کشور دانست. این کارگاه که در کمپ نظامی لوگولا در دارالسلام واقع می‌باشد علاوه بر تربیت نیروهای متخصص نظامی و دفاعی، ماشین و ادوات نظامی نیز تولید خواهد کرد.

پروژه ساخت بزرگترین کارخانه شکر تانزانیا توسط هند

به گفته وزیر کشاورزی تانزانیا، ساخت بزرگترین کارخانه تولید شکر با ظرفیت تولید سالانه 5 هزار تن، در شهر دودما در زمینی 8 هزار هکتاری در ماه ژوئن سال جاری آغاز و در سال 2021 به بهره برداری خواهد رسید. این سرمایه گذاری نقش اساسی در بهبود حوزه اقتصادی برای کشاورزان محلی در زمینه کاشت نیشکر ایفا خواهد نمود. در سال 2019 ، تولید شکر تانزانیا 360 هزار تن بوده در حالیکه تقاضای داخلی 545 هزار تن گزارش شده است. دولت تانزانیا در راستای توسعه کارخانجات و ایجاد صنایع جدید تولید شکر، راه اندازی شرکت شکر باگامویو با تولید متوسط 35 هزار تن را تا سال 2022 در دستور کار خود قرار داده است. از سوی دیگر تانزانیا در حال حاضر با کسری 90 هزار تنی شکر در سال مواجه است که این میزان با روندی معین سالانه از کشور برزیل تامین می‌گردد.

 

نامیبیا:

تاکید سفیر چین بر لزوم سرمایه گذاری در بخش کشاورزی نامیبیا

Zhang Yiming گفت: اغلب کشورهای پیشرفته از جمله چین سرمایه گذاری سنگینی در بخش کشاورزی کرده اند و نامیبیا نیز بهتر از این الگو پیروی کند. وی با بیان اینکه نامیبیا در حال حاضر 65 درصد مواد غذایی مورد نیاز خود را وارد می‌کند، ابراز امیدواری کرد که در آینده نزدیک سه استان Kavangi East, Kavango West و Zambezi بتوانند بخش عمده نیازهایی غذایی کشور را تامین کنند. سفیر چین با اشاره به آمادگی کشورش برای انتقال تجربیات خود طی 70 سال گذشته در زمینه امنیت غذایی، گفت: چین به عنوان کشوری با بیشترین جمعیت روستایی در جهان و برخوردار از تاریخی طولانی در زمینه کشاورزی همواره بر اهمیت کشاورزی و مناطق روستایی به عنوان یکی از سیاست های ملی و ضروری برای امنیت غذایی تاکید کرده است. وی همچنینی ادعا کرد که چین با در اختیار داشتن تنها 7 درصد زمین‌های قابل کشت در جهان، یک چهارم کل مواد غذایی جهان را تامین می‌کند.

 اعلام وضعیت اضطراری در نامیبیا برای مبارزه با ویروس کرونا

بنابر اعلام وزارت بهداشت نامیبیا، یک زوج رومانیایی که روز پنج شنبه (22 اسفند) از طریق دوحه وارد ویندهوک شده اند روز جمعه با مشاهده علایم بیماری به بیمارستان مراجعه نموده و پس از آزمایش مشخص شد که هر دو به ویروس کرونا آلوده شده اند. 5 روز بعد نیز اعلام شد آزمایش یک گردشگر 65 ساله آلمانی مثبت بوده و تمام افرادی که با وی در اتباط بوده در قرنطینه قرار گرفته اند. دولت نامیبیا در حال حاضر تصمیماتی را برای ممانعت از گسترش این ویروس اتخاذ نموده است. از جمله:

  • تعطیلی مدارس دولتی و خصوصی به مدت یک ماه
  • لغو جشن‌های روز استقلال در روز 21 مارس و اختصاص بودجه آن برای مقابله با کرونا
  • تعلیق تمام پروازها از و به قطر، آلمان و اتیوپی به مدت یک ماه
  • تعلیق صدور روادید برای اتباع تمام کشورهای اروپایی، امریکا، چین، ایران، کره جنوبی و ژاپن و همچنین اعمال ممنوعیت برای سفر اتباع نامیبیا به این کشورها
  • ممنوعیت تمام تجمعات بیش از 50 نفر
  • محدود کردن سفرهای مقامات دولتی
  • تشدید کنترل مرزهای زمینی و هوایی
  • درخواست از نامیبیایی‌های مقیم کشورهای آلوده به ویروس کرونا برای تعویق بازگشت به کشور

 گینگوب: من وارث یک دولت ورشکسته بودم

هاگه گینگوب روز دوشنبه 26 اسفند در سخنانی با اشاره به شرایط دشواری که وی در سال 2015 قدرت را تحویل گرفت، گفت: طی 5 سال گذشته علیرغم تمام تلاش های دولت برای برقراری انضباط مالی و مبارزه با فساد اداری، اقتصاد نامیبیا نتوانست آنگونه که انتظار می رفت رشد کند. وی با اینحال افزود که ترجیح می دهد دوران نخست ریاست جمهوری وی توسط یک خارجی قضاوت شود تا منتقدان ناسپاس به عملکرد خوب دولت پی ببرند. گینگوب همچنین ابراز امیدواری کرد که طی 5 سال آینده و در دور دوم ریاست جمهوری خود بتواند میراث ارزشمندی از خود بر جای بگذارد؛ از جمله توزیع برابر منابع، حفظ آزادی بیان، صنعتی کردن کشور، و دسترسی مردم نامیبیا به مسکن، آب و تحصیل مناسب.

 

اسواتینی ( سوازیلند ) :

تعداد آزمایش های مربوط به ویروس کورونا در اسواتینی از 320 مورد گذشت

وزارت بهداشت اسواتینی اعلام کرد که از 15 مارچ 2020 تاکنون (اول اپریل) 324 مورد آزمایش ویروس کورونا برای بررسی و اعلام نتیجه به آفریقای جنوبی فرستاده شده است. وزارت بهداشت اسواتینی اعلام نکرد که افرادی که آزمایش داده اند چه کسانی بوده و برای چه آزمایش دادند. مسواتی سوم پادشاه اسواتینی در قرنطینه خانگی است و تعدادی از فرزندان او که در خارج تحصیل می‌کنند، بازگشته اند. آنها بعد از بازگشت آزمایش داده اند و معلوم نیست که آیا آنها هم جزو آمار محسوب شده اند یا خیر. تاکنون 9 نفر از جمعیت 1.3 میلیون نفری اسواتینی به کورونا مبتلا شده اند.

 

آنگولا:

کمک 570 هزار دلاری آمریکا به آنگولا برای مبارزه با ویروس کرونا

بر اساس بیانیه مطبوعاتی منتشر شده از سوی وزارت خارجه آمریکا در روز شنبه، این کشور کمک 570 هزار دلاری به آنگولا برای مبارزه با ویروس کرونا اختصاص می دهد. این کمک برای استفاده در زمینه‌های جلوگیری از انتقال ویروس، تامین وسایل بهداشتی، هزینه در زمینه آب سالم و فاضلاب استفاده و در مراکز اصلی احتمالی گسترش ویروس به کار برده خواهد شد. این کمک علاوه بر کمکهای ایالات متحده بویژه کمکهای بلند مدت 613 میلیون دلاری در زمینه سلامت و 1.5 میلیارد دلاری برای سرمایه گذاری در این کشور است.

 کاهش تعداد وزارتخانه‌های آنگولا از  28 وزارتخانه به 21

دولت آنگولا در نشست روز جمعه کابینه خبر از کاهش وزارتخانه‌های این کشور از 28 به 21 وزارتخانه خبر داد. وزیر دارائی این کشور خانم ورا داوس پس از پایان نشست کابینه لیست وزارتخانه‌هایی که اداغام شده اند را به شرح ذیل اعلام نمود.

  • وزارت دفاع و وزارت مبارزان سابق.
  • وزارت فرهنگ و وزارت هتل ها و گردشگری.
  • وزارت حمل و نقل و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات.
  • وزارت کشاورزی و وزارت شیلات
  • وزارت بازرگانی و وزارت صنعت.
  • وزارت امور عمومی و وزارت امور سرزمین

  

زیمبابوه : 

درخواست جنبش عدم تعهد برای لغو تحریم های زیمبابوه

در ادامه درخواست ها برای لغو تحریم های زیمبابوه، جنبش عدم تعهد نیز درخواست کرد که تحریم های زیمبابوه و چند کشور دیگری که با مشکل شیوع کرونا دست به گریبان هستند، لغو شود. نم از جامعه جهانی درخواست کرد که اقدامات فوری و موثر را برای لغو تحریم های یک جانبه اقتصادی، مالی یا تجاری که توسط سازمان ملل و یا ارگان‌های مرتبط با آن اعمال نشده اند، به کار بندد. خصوصا که این اقدامات در مغایرت با حقوق بین الملل و منشور سازمان ملل متحد قرار دارد.

 کمک 470 هزار دلاری آمریکا به زیمبابوه برای مقابله با کرونا

سفارت ایالات متحده در هراره خبر داد که این کشور یک کمک مالی به ارزش 470 هزار دلار برای مقابله با شیوع ویروس کرونا در زیمبابوه اختصاص داده است. قرار است این بودجه با هماهنگی آژانس توسعه بین المللی آمریکا موسوم به USAID ، دولت زیمبابوه، سازمان بهداشت جهانی و مرکز کنترل و مقابله با بیماری‌های ایالات متحده اولویت بندی شده و تخصیص یابد. مقرر شده که سازمان بهداشت جهانی از طریق این بودجه به اقداماتی نظیر آماده سازی و تجهیز آزمایشگاه‌هایی برای انجام تست کرونا در مقیاس بزرگ، اجرای یک برنامه بهداشتی اضطراری در مبادی ورودی و... دست بزند. مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا نیز روز دوشنبه 30 مارس ضمن اشاره به کمک مالی 470 هزار دلاری ایالات متحده در تویئتی نوشت: ایالات متحده در نبرد علیه ویروس کرونا در کنار مردم زیمبابوه ایستاده است. کمک های نجات دهنده ما از طریق سازمان بهداشت جهانی و با هدف افزایش میزان تست کرونا در کشور و همینطور ارتقاء توان پاسخ بهداشت عمومی‌به این ویروس به زیمبابوه ارائه شده است.

 تأثیر منفی کرونا بر صادرات تنباکو در زیمبابوه

با توجه به اینکه شیوع کرونا با فصل فروش تنباکو در زیمبابوه همزمان شده است، پیش بینی می‌شود که فروش و صادرات این محصول تحت تأثیر ویروس کوید-19 قرار بگیرد. این در حالی است که 25 درصد ارز خارجی زیمبابوه از فروش تنباکو حاصل می‌شود.

 

موزامبیک:

اجرای وضعیت اضطراری در موزامبیک

هیئت وزیران موزامبیک اجرای وضعیت اضطراری را تصویب نمود. بر اساس این طرح، محدودیت رفت و آمد و خدمات عمومی از تاریخ 2 آوریل 2020 (14 فروردین 1399) الزامی می‌باشد. برخی بندهای این طرح عبارتند از : فعالیت سازمان‌ها دولتی و خصوصی با حداکثر 20 نفر مجاز است و کارکنان بصورت گردشی در محل کار حاضر خواهند شد. بخش حمل و نقل عمومی‌ با یک سوم ظرفیت مجاز به فعالیت می‌باشد. تمامی سازمان‌های ارتباط جمعی موظف به ادامه فعالیت می‌باشند. فعالیت اماکن ورزشی و فرهنگی ممنوع می‌باشد. فروشگاه‌ها از ساعت 6 صبح تا 17 دایر خواهند بود و فروشندگان ملزم به استفاده از ماسک می‌باشند. ملاقات بیماران کرونایی در بیمارستان‌ها ممنوع و ملاقات سایر بیماران حداکثر برای دو نفر مجاز می‌باشد. مراسم خاکسپاری حداکثر با 20 نفر برگزاری خواهد شد (بدون توجه به علت مرگ) و استفاده از ماسک برای حاضران الزامی است.

 

ماداگاسکار:

تدابیر حمایتی دولت ماداگاسکار

دولت ماداگاسکار تدابیر حمایتی برای بخش خصوص در نظر گرفته است. بخش خصوصی در صورت عدم اخراج نیروهای خود می‌تواند مالیات های خود را با دو ماه تاخیر و بصورت اقساط پرداخت نمایند. مردم نیز تمامی قبوض آب، برق و تلفن مربوط به ماه مارس را به صورت اقساط 5 ماهه پرداخت خواهند نمود.

بر اساس گزارش وزیر اقتصاد و دارایی ماداگاسکار، از زمان آغاز قرنطینه خانگی در سه استان این کشور میزان خسارت های اقتصادی وارده به کشور 240 میلیون دلار برآورد شده است. لازم به ذکر است، مجموع کمک های مالی و غیر مالی سازمان‌های منطقه ای و بین المللی به کشور ماداگاسکار، تاکنون بالغ بر 30 میلیون دلار شده است.

 

اوگاندا:

قول کمک آمریکا به اوگاندا در مبارزه با ویروس کورونا

دولت آمریکا متعهد شد در مبارزه با بیماری کووید۱۹ به اوگاندا کمک کند. این کمک‌ها که از طریق سفارت آمریکا ارائـه خواهد شد عبارتند از تأمین کارشناس، کمک به آزمایشگاه‌ها در انتقال نمونه‌ها، آموزش کارکنان آزمایشگاه‌ها، و افزایش قابلیت‌های تشخیصی. اوگاندا تا کنون ۴۴ مورد تأیید شدۀ این بیماری را ثبت کرده است. آمریکا طی بیانیه‌ای اعلام کرد که سال گذشته ۵۰۰ میلیون دلار به بخش بهداشت اوگاندا کمک کرده است.

 دفاع دولت اوگاندا از برنامۀ توزیع غذا

در پی اعتراض رئیس و نمایندگان پارلمان اوگاندا به اقدام دولت مبنی بر توزیع بسته‌های غذایی فقط میان ساکنان دو ناحیۀ کامپالا و واکیسو، نخست‌وزیر این کشور از اقدام دولت دفاع کرد. وی گفت «این برنامه ربطی به جیره‌های غذایی برای فقرا ندارد بلکه مربوط به شهروندانی است که طبق قانونِ منع آمد و شد، نمی‌توانند درآمدی کسب کنند (مانند تاکسی‌های موتوری) و کامپالا بیشترین تعداد این موتورسواران را دارد، بنابراین، ما از کامپالا شروع کردیم». با این حال، رئیس مجلس با این توضیح قانع نشد و گفت دولت نمی‌بایست بدون تأیید پارلمان برنامه‌ای را اجرا می‌کرد.

 

رواندا:

ارسال تجهیزات پزشکی از سوی شرکت چینی به رواندا

یک شرکت چینی مستقر در رواندا مجموعه‌ای از تجهیزات پزشکی شامل ۶۰ هزار ماسک جراحی، ۶۰۰ لباس محافظتی، ۱۰۰۰ ماسک KN95T، ۵۱۰ ماسک N95، و ۹۰۸ روپوش جراحی به دولت رواندا اهدا کرد. این دومین مجموعۀ کمک‌های شرکت China Star در زمینۀ مقابله با ویروس کورونا می‌باشد. این اقلام به شرکت هواپیمایی رواندایر تحویل داده شده است.

 

بروندی:

نخستین موارد  ابتلا به کووید۱۹ در بوروندی

وزیر بهداشت بوروندی اعلام کرد دو نفر در این کشور به بیماری کووید۱۹ مبتلا شده‌اند. این دو نفر از اتباع بوروندی‌اند که به رواندا و امارات سفر کرده بودند. مدارس فرانسوی و بلژیکی و نیز رایزنی فرهنگی فرانسه در این کشور فعالیت‌های خود را به مدت ۱۵ روز متوقف کردند.

 

مالی:

دهمین جلسه شورای عالی کشاورزی با حضور رئیس جمهور کشور

به گزارش روزنامه دولتی "اسار"، روز جمعه 20 مارس، دهمین جلسه شورای عالی کشاورزی با ریاست آقای ابراهیم بوبکر کیتا، رئیس جمهور در کاخ ریاست جمهور برگزار شد. در این نشست، رئیس جمهور با متخصصان بخش کشاورزی در مورد نگرانی‌های مربوطه به توسعه بخش کشاورزی در مناطق روستایی، به بحث و تبادل نظر پرداخت. آقای کیتا، رئیس جمهورمالی، در این جلسه از عملکردهای بی سابقۀ مسؤولان بخش کشاورزی ابراز خوشحال نموده وبیان کرد :« علی رغم ناامنی و اثر آن بر تولید محصولات کشاورزی، ما توانستیم نتایج قابل توجهی را به دست بیاوریم. اینجانب صمیمانه از کشاورزان کشور تقدیر و تشکر می نمایم» در سال 2019، کشاورزان توانستند بیش از 10،5میلیون تن غلات و بیش از 700000 تن دانه پنبه تولید کنند.

 بیانیۀ جدید وزارت بهداشت و امور اجتماعی کشور مالی درخصوص ویروس کرونا

به گزارش منابع خبری دولتی، دوشنبه 24 مارس مطابق با چهارم فروردین 99، وزارت بهداشت و امور اجتماعی کشورمالی بیانیه ای درخصوص موارد مشکوک ویروس کرونا در استان کای غرب کشور صادر کرد. متن بیانیه مذکور به اختصار به شرح ذیل است: مسؤولان بهداشتی استان کای، وزارت بهداشت و امور اجتماعی را درخصوص شناسایی سه نفر با علائم مشکوک کوید-19 با خبر ساختند. دو تن از این سه نفر مالیایی الاصل می‌باشند، که اخیرا از فرانسه به میهن بازگشته  و یک نفر دیگر اسپانیایی الاصل بوده، که پس از اقامت در فرانسه وارد کشور مالی شد. براساس این بیانیه، سه نفر یاد شده در بیمارستان شهر کای در قرنطینه و تحت مراقبت کارکنان بهداشتی متخصص قرار گرفتند. اکنون دولت وتمامی ملت مالی در انتظار نتایج آزمایش های این افراد هستند.

 دیدار وزیر امورخارجه با سفرای چین، هند و ژاپن درخصوص ویروس کرونا

به نقل از وب سایت خبری کشورمالی "مالیژت"، در تاریخ 23 مارس 2020، آقای چبیله درامه، وزیر امور خارجه و همکاری‌های بین المللی کشور به اتفاق آقای میشل هامالا سیدیبه، وزیر بهداشت و امور اجتماعی با سفرای کشورهای چین، هند و ژاپن در کشور مالی به منظور ارزیابی و بررسی وضعیت کلی ویروس کرونا دیدار و گفتگو کردند. آقای زو لیینگ «Zhu Liying»، سفیر چین در کشور مالی در مصاحبه با رسانه‌های محلی اظهار داشت، اینجانب برای دریافت پیام رئیس جمهور آقای کیتا، در رابطه با تقویت پیوندهای دوستی و همکاری‌های دو جانبه، به ویژه در شرایط دشوار بحران ویروس کرونا با وزیر امورخارجه وهمکاری‌های بین المللی دیدار داشتم. آقای آنجانی کومار، سفیر هند در مالی بنوبه خود اظهار نمود: «پیرامون ارزیابی اوضاع کلی کووید 19 و همچنین کیفیت همکاری بین دو کشور برای مقابله با این بیماری فراگیر تبادل نظر داشتیم» آقای دایسوکه کوروکی، سفیر ژاپن نیز تمایلی برای مصاحبه با رسانه‌های محلی نشان نداد.

 

سنگال:

تعطیلی مدارس، دانشگاه‌ها و اجتماعات عمومی و دینی در سنگال

در پی گسترش کرونا ویروس، دولت سنگال روز شنبه ۲۴ اسفند ۱۳۹۸ نشست اضطراری برگزار کرد. تعطیلی مدارس و مراکز آموزشی به مدت سه هفته، منع برگزاری اجتماعات بمدت ۳۰ روز، تعلیق رفت و آمد دریایی، کنترل شدید در مبادی ورودی هوایی زمینی و دریایی، لغو مراسم حج ۲۰۲۰، تقویت کادر درمان جهت مبارزه با اپیدمی‌کرونا، درخواست از خلفای دینی جهت همراهی با دولت و برگزاری مراسم روز ملی (16 فروردین۹۹) به شکل کاملاً محدود از جمله مصوبات نشست مذکور بود. شایان ذکر است، تا قبل از نشست اضطراری، آزمایش 22 فرد مشکوک به کرونا، مثبت اعلام شده بود.

 آخرین گزارش وزارت بهداشت سنگال در خصوص آمار مبتلایان به کرونا

وزارت بهداشت سنگال اعلام کرد: تا روز پنج شنبه 29 اسفندماه 1398، مجموعاً آزمایش 36 فرد مشکوک به کرونا مثبت اعلام شده است. از این تعداد، 2 نفر بهبود یافته اند و 34 نفر تحت درمان هستند.

کرونا: سنگال مرزهایش را نمی‌بندد

وزیر بهداشت سنگال اعلام کرد: علی رغم شیوع کرونا، دولت برنامه ای برای بستن مرزها ندارد. اگر ما سیاست مشابه کشورهایی مانند مراکش اعمال کنیم، باید دانشجویان سنگالی مقیم چین را هم مسترد  می‌کردیم. در حالی که برگرداندن دانشجویان در چنین وضعیتی، یک اقدام اشتباه است. مضافاً اینکه مایحتاج کشور از جمله اقلام دارویی به صورت روزانه و از طریق واردات تأمین می‌شود.

 لغو پروازهای سنگال به شش کشور اروپایی و شمال آفریقا

وزارت گردشگری و حمل و نقل هوایی سنگال در پی شیوع کرونا دستور لغو همه پروازهای از مبدأ و به مقصد فرانسه، اسپانیا، ایتالیا، بلژیک، تونس و الجزایر را صادر کرد.

 ابتلای یکی از اتباع دماغه سبزی مقیم ایتالیا به کرونا

طبق اخبار موجود، تا روز یکشنبه 25 اسفندماه 1398 هیچ موردی از کرونا در کشور 500 هزار نفری دماغه سبز گزارش نشده است. گفته می‌شود یکی از اتباع آن کشور که در ایتالیا اقامت دارد به این ویروس مبتلا شده است؛ فرد مذکور در حال حاضر بستری است و وضعیت پایداری دارد.

 مشارکت نماینده سنگال در ویدئو کنفرانسی با موضوع کووید – 19

دکتر عبدالله بوسو رئیس مرکز فوریت های پزشکی سنگال در یک ویدئوکنفرانس با محوریت چگونگی مقابله با ویروس کرونا که توسط وزارت خارجه و کمیسیون سلامت چین تدارک دیده شده بود، مشارکت کرد. به گزارش لو سولی، در یادداشتی که سفارت چین در داکار به وزارت خارجه محل ارسال نموده، عنوان شده است برگزاری این ویدئوکنفرانس با هدف قدردانی از جامعه جهانی از جمله کشور سنگال انجام شده است.

 

گامبیا:

کرونا: منع سفر خارجی برای کارکنان دولت گامبیا

دفتر ریاست جمهوری گامبیا در صفحه رسمی خویش در فیس بوک اعلام کرد: به جهت جلوگیری از شیوع ویروس کرونا در گامبیا، همه سفرهای کارکنان دولت به خارج از کشور تعلیق می‌شود.

 ثبت اولین مورد ابتلا به کرونا در گامبیا

وزارت بهداشت گامبیا روز چهارشنبه 28 اسفند 98 اعلام کرد آزمایش یک زن جوان که اخیراً از انگلیس وارد گامبیا شده است، مثبت اعلام شده است. همچنین اعلام شد جستجو و کنترل همه مسافران پرواز مذکور در دست اقدام است. به این ترتیب، گامبیا، پس از جیبوتی و زامبیا، سی و یکمین کشور آفریقایی است که درگیر کرونا شده است.

 

سیرالئون:

اعلام وضعیت اضطراری توسط رئیس جمهور سیرالئون

رئیس جمهور سیرالئون طی نطق تلوزیونی خطاب به شهروندان این کشور برای مدت 12 ماه اعلام وضعیت اضطراری نمود. وی تصریح کرد درحالیکه که موارد مبتلا به ویروس کرونا در کشورهای همسایه گینه و لیبریا تأیید شده اما همچنان در سیرالئون مورد مبتلایی ثبت نشده است. مادا بیو ادامه داد با عنایت به اختیاراتی که از سوی قانون اساسی به من داده شده است با توجه به شرایط موجود وضعیت اضطراری اعلام می‌کنم. ویروس کرونا خطرات بزرگی برای مردم به همراه دارد و می‌تواند اختلال عظیم اقتصادی و اجتماعی بهمراه داشته باشد. بنابراین اعلام این وضعیت جهت اجرای اقدامات مؤثر برای پیشگیری، محافظت و محدود کردن دامنه شیوع این ویروس می‌باشد. همچنین در اقدامی دیگر جهت پیشگیری از ورود ویروس کرونا مدارس، دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی این کشور از تاریخ 31 مارس 2020 تعطیل خواهند شد.

 تعطیلی مجلس سیرالئون به مدت 3 هفته جهت پیشگیری از کرونا ویروس

یکی از نمایندگان مجلس سیرالئون اعلام کرد که پیشنهاد تعطیلی مجلس به مدت 3 هفته جهت پیشگیری از ویروس کرونا ارائه شده است. وی ادامه داد البته نمایندگان در این مدت می‌توانند در حوزه‌های انتخابیه خود وظایف نمایندگی را انجام دهند. 

اهدای بسته‌های پزشکی پیشگیری از ویروس کرونا توسط سفارت چین در سیرالئون

سفارت چین در سیرالئون بسته‌های پزشکی مورد نیاز برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا بهمراه یک دستگاه ژنراتور را به وزارت بهداشت و درمان این کشور اهدا نمود. در این مراسم، سفیر چین، وزیر بهداشت، نمایندگان وزارت امور خارجه، پزشکان چینی و روزنامه نگاران حضور داشتند. سفیر چین، هو ژانگلیانگ تأکید کرد چین بطور مؤثر موفق شده است ویروس کرونا را کنترل نماید. وی در ضمن نسبت به چینی نامیدن این ویروس انتقاد کرد و آن را امری غیراخلاقی توصیف نمود. وی ادامه داد دولت چین آماده به اشتراک گذاشتن تجارب خود در این زمینه با دولت سیرالئون است. وزیر بهداشت ضمن قدردانی از کمکهای اهدایی چین، اعلام کرد بسته‌های پزشکی اهدایی توانایی پیشگیری و کنترل را تا میزان قابل توجهی افزایش خواهند داد.

  افزایش نرخ تورم سیرالئون به 14.69 درصد

شاخص قیمت مصرف کننده سیرالئون نشان می دهد نرخ تورم با افزایش یک درصدی نسبت به ماه گذشته به 14.69 درصد در فوریه 2020 رسیده است.

 برگزاری چهارمین دور صدور مجوز اکتشاف نفت و گاز

مدیرکل بخش نفت سیرالئون، تیموتی کابا چهارمین دور پیشنهاد صدور مجوز فعالیت شرکتهای اکتشاف نفت و گاز که مایل به فعالیت در سیرالئون بودند را برگزار کرد. طبق اختیاراتی که به اداره کل نفت داده شده است وظیفه قانونی تنظیم بخش بالادستی بخش نفت و گاز با این اداره کل می‌باشد. آقای کابا تأکید کرد موارد بررسی محتوای پیشنهاد، ارزیابی مناقصه‌ها، امضای فرم تأیید و ارائه تأیید پیشنهاد به شرکتهای ذینفع در این دور بررسی می‌گردد.

 

توگو:

امضاء قرارداد همکاری فنی توگو و آژانس بین المللی انرژی اتمی

با حضور رابرت دوسی، وزیر خارجه توگو و دازو یانگ معاون مدیرکل و رییس بخش همکاری‌های فنی آژانس بین المللی انرژی اتمی، قرارداد همکاری‌های فنی بین توگو و این سازمان در وین امضاء شد. براساس توافق برنامه چارچوب کشور (CFP)، سازمان از اهداف توسعه ای توگو در بخشهای ایمنی هسته ای و رادیو اکتیو، غذا و کشاورزی، بهداشت و تغذیه، آب و محیط زیست و انرژی و معدن حمایت خواهد کرد.

  بهبود وضعیت شخص مبتلا به کرونا در توگو

شهروند توگویی که هفته گذشته و پس از بازگشت از سفر به کشورهای فرانسه، آلمان، ترکیه و بنین به کرونا مبتلا شده بود، بهبود یافته و حال عمومی وی مساعد می‌باشد. همچنین دولت توگو، کلیه مسیرهای پروازی از کشورهای پرخطر را ممنوع کرده و کلیه تجمعات و جلسات نیز ممنوع می‌باشد. دولت توگو، مبلغ 3 میلیون یورو برای مقابله با این بیماری هم اختصاص داده است.

 

لیبریا:

مشاهده اولین مورد کرونا در لیبریا

دولت لیبریا اعلام نمود که مدیر اجرایی آژانس حفاظت محیط زیست که به سوئیس سفر کرده بود به کرونا مبتلا شده و تحت درمان می‌باشد. ژرژ وآ، رئیس جمهور لیبریا نیز دستور برگزاری جلسه اضطراری را داده است.

 ملاقات وزیر خارجه لیبریا با سفیر عربستان در ساحل عاج

فیندلی، وزیر خارجه لیبریا با آل صوبایی، سفیر عربستان در ساحل عاج (اکردیته لیبریا) ملاقات کرده و در خصوص همکاری‌های دوجانبه و توسعه زیرساخت ها در لیبریا گفتگو نمود.

 

اتحادیه آفریقا:

برگزاری ویدئو کنفرانس رئیس اتحادیه آفریقا و سایر مقامات اتحادیه درخصوص کوید-19

در پی شیوع کوید-19، سیریل رامافوزا، رئیس دوره­ای اتحادیه آفریقا دومین نشست بررسی آخرین وضعیت شیوع کرونا و راه­های مبارزه با آن را به صورت ویدئوکنفرانس با اعضای شورای سران ( متشکل از روسای جمهور مصر،‌ کنیا، مالی، کنگو دموکراتیک) برگزار کرد.(3آوریل برابر با 15 فروردین)‌. در این نشست،  دکتر جان انکنگاسونگ، رئیس مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری اتحادیه آفریقا، گزارش آخرین وضعیت پاندمیک این ویروس در آفریقا را ارائه داد. شورای سران نیز در این جلسه بر لزوم تسهیل روابط تجاری جهت تامین تجهیزات پزشکی و بهداشتی مورد نیاز آفریقا تاکید کردند. همچنین جهت حمایت از مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری اتحادیه آفریقا بر لزوم تامین هرچه سریعتر مبالغ اختصاص یافته به این مرکز تاکید شد. شورای سران وحدت رویه در اعلام اولویت نیازهای آفریقا را ضروری دانستند و بار دیگر همکاری گروه بیست، بانک جهانی و صندوق بین المللی پول با آفریقا را برای مبارزه با این پدیده خواستار شدند. آنان با توجه به شرایط فعلی خواستار لغو فوری تمامی تحریم­های اعمال شده علیه سودان و زیمبابوه شدند چرا که این تحریم­ها در شرایط فعلی غیرقابل تحمل و غیر انسانی است. همچنین بر این نکته تاکید شد که منطقه ساحل به دلیل حضور تروریست­ها نیازمند توجه خاص است. چراکه همزمان با خطر تروریسم و کوید-19 روبرو است. شورای سران در این نشست از امانوئل مکرون به دلیل حمایت قدرتمندانه از آفریقا در قالب گروه بیست تشکر کردند. چرا که با فراخوان وی کمک­های بین المللی اقتصادی‌، بهداشتی، پزشکی،‌دارویی و بشردوستانه به آفریقا سرازیر شد. این شورا همچنین از ابراز همبستگی چین با آفریقا تقدیر کرد.

 برگزاری ویدئو کنفرانس رئیس اتحادیه آفریقا با سران گروه بیست

درپی شیوع بیماری کرونا، و برگزاری جلسات بصورت مجازی، سیریل رامافوزا، رئیس دوره ­ای اتحادیه آفریقا و رئیس جمهور آفریقای جنوبی به نمایندگی از این اتحادیه در نشست سران گروه بیست شرکت کرد. (26 مارس برابر با 7فروردین) وی با اشاره به شیوع سریع کرونا و تبدیل شدن آن به دغدغه جهانی و بشری، خواستار هماهنگی قاره ­ای هرچه بیشتر برای مبارزه با آن شد. وی گفت فقر، ضعف سامانه­های آب و فاضلاب و حضور جمعیت زیاد در حاشیه شهرها چالش­هایی است که آفریقا در مورد شیوع ویروس کوید-19 با آن روبرو است. به گفته وی سازمان­های اقتصادی محلی و نهادهای بهداشتی باید با همکاری یکدیگر برای مبارزه با همه­گیری این ویروس همکاری کنند. گفتنی است شورای سران اتحادیه آفریقا با تاکید بر لزوم تاسیس صندوق قاره­ ای مبارزه با کوید-19 با اختصاص مبلغ 12.5 میلیون دلار به این صندوق موافقت کردند. همچنین اعضای اتحادیه به دلیل اهمیت مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری­های آفریقا مبلغ 4.5 میلیون دلار به این مرکز اختصاص دادند. به دلیل ضعف آفریقا در تولید دارو و تجهیزات پزشکی در این نشست شورای سران از اعضای گروه بیست درخواست کردند کریدورهای تجاری با آفریقا جهت واردات این تجهیزات گشوده و فعال شود. همچنین از این گروه خواستند تجهیزات لازم بویژه کیت­های تشخیص بیماری را به آفریقا ارسال کنند. همچنین از سران گروه بیست درخواست شد به دلیل شرایط اقتصادی ناشی از شیوع کوید-19 سررسید تمامی وام­ها و تعهدات مالی کشورهای عضو اتحادیه آفریقا چه در قالب دو جانبه و چه در قالب چند جانبه به تعویق افتد. شورای سران از صندوق بین المللی پول، بانک جهانی و دیگر نهادهای مالی بین المللی خواست کمک­های لازم را برای تقویت اقتصاد آفریقا در این برهه خاص درنظر گیرند.

لازم به ذکر است موسی فکی، رئیس کمیسیون اتحادیه و دکتر جان اِنکِنگاسونگ، رئیس مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آفریقا نیز همراه وی در این ویدئو کنفرانس شرکت کردند.

 کمک «علی بابا» و «جک ما» به اتحادیه آفریقا برای مبارزه با کوید-19

درپی درخواست کمک ابی احمد، نخست وزیر اتیوپی برای یاری رسانی به اتحادیه آفریقا برای رویارویی با کوید – 19 دو شرکت «علی بابا» و «جک ما» محموله کمکی قابل توجهی را به آفریقا هدیه کردند. (23 مارس برابر با 4 فروردین) این محموله شامل 1.5 میلیون کیت تشخیص کرونا و 100 تن محصولات بهداشتی پیشگیری از ابتلا از جمله ماسک و مواد ضد عفونی کننده است. به گفته نماینده دائم آفریقای جنوبی در اتحادیه آفریقا، رئیس جمهور این کشور به عنوان رئیس دوره ­ای اتحادیه ضمن تقدیر و تشکر از این دو شرکت اقدام آن­ها نشان همبستگی برای مبارزه با این بیماری توصیف کرده است. لازم به ذکر است شرکت هواپیمایی اتیوپی برای انتقال کمک­های بین ­المللی به آفریقا اعلام آمادگی کرده و این محموله را به آدیس ­آبابا رسانده است. لازم به ذکر است اتحادیه آفریقا استراتژی 12 صفحه­ ای را برای رویارویی با کوید-19 ارائه داده است. در این استراتژی تاکید شده کلیه کشورهای عض اتحادیه آفریقا موظفند با سازمان بهداشت جهانی و دیگر شرکای آفریقا در جهت همراهی و تقویت هماهنگی برای مبارزه با این پدیده نهایت تلاش خود را به عمل آورند. کلیه فعالیت­های اتحادیه آفریقا برای مباره با این بیماری با نظارت و همکاری مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آفریقا انجام می­شود.

 

ایگاد

 مهمترین محور اقدامات ایگاد برای مقابله با کرونا

تعداد مبتلایان، فوت شدگان و بهبود پیگیری لزوم دریافت کمک های مالی و تجهیزات پزشکی موردنیاز جهت مقابله با بیماری کوید 19 از نهادهای بین المللی و شرکا؛ برگزاری ویدئو کنفرانس روسای ایگاد و موافقت کشورهای ایگاد از لزوم تاسیس صندوق آفریقا برای مبارزه با کرونا ویروس با اعتبار 12.5 میلیون دلار؛ موافقت دفتر اتحادیه آفریقا از تخصیص اعتبار 4.5 میلیون دلاری جهت افزایش ظرفیت  مرکز کنترل بیماری  اتحادیه آفریقا با هدف پیشگیری، مبارزه و درمان با کرونا؛ موافقت دولت کنیا با تخصیص  کمک مالی 2 میلیون دلاری و یک میلیون دلاری  به صندوق آفریقا و مرکز کنترل بیماری  اتحادیه آفریقا

 

جامعه شرق

مهمترین محور اقدامات جامعه شرق برای مقابله با کرونا

برگزاری نشست وزاری امور سلامت و بهداشت کشورهای جامعه شرق در 25 مارس 2020  به شکل ویدئو کنفرانس با هدف تبادل تجربیات کشورها  و ترسیم راهبردهایی به منظور مهار و  کاهش تاثیرات منفی بیماری همه گیر بیماری کوید 19  برگزار شد؛ استقبال وزرای سلامت و بهداشت کشورهای جامعه شرق آفریقا از کمک های شرکا و سازمان‌های بین المللی و منطقه ای از قبیل سازمان بهدشات جهانی و مرکز کنترل بیماری  اتحادیه آفریقا؛ تصمیم وزرای بهداشت جامعه شرق از ادغام کارگروه ملی  در کمیته هماهنگی منطقه ای ویژه که در این رابطه تاسیس خواهد شد؛ لزوم رعایت 14 روز قرنطینه از سوی کشورهای عضو و محدویت های شدید مسافرتی در تمامی مرزهای کشورها و تشدید بازرسی و  اقدامات حفاظتی در مبادی ورودی و خروجی کشورها  و تعلیق تمامی نشست های مشترک جامعه شرق؛ اعلام آمادگی دبیرخانه جامعه شرق از تجهیز بیمارستان‌های اعضاء به امکانات آزمایشگاهی و تحویل کیت های  تست کوید 19.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما