چشم انداز بازار سرمایه در تانزانیا در سال جدید
طبق اعلام بانک مرکزی تانزانیا، اقتصاد این کشور در 9 ماهه نخست سال 2019 با رشد تولید ناخالص داخلی 6.9 درصدی عملکردی قوی داشته است. این رشد به دلیل توان بالای بخش خصوصی و نیز سرمایه گذاری در بخش عمومی از سوی دولت بوده است. فعالیت های کشاورزی، ساخت و ساز، و حمل و نقل از مهمترین بخش های تقویت تولید ناخالص داخلی بوده اند. همچنین تورم با رشدی 0.2 درصدی به 3.8 درصد رسیده است.
پیش بینی میشود تورم نقطه به نقطه بدون تغییر و در همین عدد باقی بماند. هرچند که در سال 2019 تورم مواد غذایی به بیش از 6 درصد رسید که افزایش قیمت در برخی کالاهای اساسی مانند ذرت و برنج نارضایتی نسبی عمومی را نیز به همراه داشت. توان تأمین ارز نیز با رشدی دو برابری از 4.5 درصد به 9.6 درصد رسید که مهمترین عامل آن افزایش دارایی ارزی در نظام بانکی تانزانیا بود.
بازار بورس تانزانیا
طبق آمار ارائه شده توسط بانک مرکزی تانزانیا، بازار بورس دارالسلام (DSE) که 86 درصد آن از سرمایه گذاری خارجی تشکیل شده است با سقوط 27 درصدی به میزان 5.5 تریلیون شیلینگ (حدود 2.7 میلیارد دلار) طی یک سال گذشته مواجه شده است. دو دلیل عمده برای این سقوط ذکر شده است: یکی خروج شرکت معدنی بزرگ و باسابقه اقاقیا که حدود 2 ماه قبل و با پایان یافتن فعالیت این شرکت در تانزانیا بدلیل اختلاف حق السهم با دولت تانزانیا رسما سرمایه خود را از بورس خارج کرد، و دوم شیوع ویروس کورونا از 2 ماه قبل که موجب سقوط سهام در سطح جهانی و به تبع آن در تانزانیا شده است.
بخش بانکی
پیش بینی میشود این بخش در سال 2020 عملکرد مناسبی داشته باشد. طبق آمار موجود اکثر بانکهای محلی و خارجی در تانزانیا از افزایش درآمدهای خود خبر داده اند. بر این اساس دو بانک بزرگ این کشور یعنی CRDB بانک و NMB بانک به ترتیب 58 و 70 میلیون دلار در سال 2019 سود خالص داشته اند. تا قبل از سال 2019 و سیاست های قدیمی سیستم بانکی همواره با ضررهای بزرگی مواجه بود.
بخش تولید و صنعت
عملکرد شرکت ها و تولیدات در این بخش در سال 2019 ثابت بود. عمده تولیدات در بخش مشروبات الکلی و صنعت سیمان در سال 2020 خواهد بود. پیش بینی میشود میزان تولیدات در این دو بخش نیز حدود 7 درصد افزایش داشته باشد. این امر موجب میشود تا سهام شرکت های فعال در بخش تولید و صنعت نیز در بورس به میزان قابل توجهی رشد داشته باشد.
بخش خدمات تجاری
این بخش شامل شرکت هایی مانند سوئیس پورت، هواپیمایی پریسیشن، هواپیمایی کنیا و شرکت اوچامی میباشد. نگاه کلی به این بخش به ما نشان می دهد که شرکت های بازرگانی بین المللی در سال 2020 میتوانند دارایی و سرمایه خود را افزایش دهند اما با از دست دادن توان رقابت توسط شرکت های داخلی، سال جدید را برای این شرکت ها بسیار مبهم و در مواردی زیان ده خواهد کرد.
آمار بازار بورس و سرمایه تانزانیا نشان می دهد که بخش های تولیدی در سال جاری به جز بخش های مرتبط با ساخت و ساز، با خطر جدی مواجه میباشند و نمیتوانند افزایشی در درآمدهای خود داشته باشند. همچنین باید گفت که با توجه به توان رقابتی بالای شرکت های بین المللی پیش بینی میشود شرکت های داخلی تانزانیا همانند سال های گذشته نتوانند افزایش قابل توجهی در عواید و بالابردن ارزش سهام خود داشته باشند. امری که به هیچ عنوان در اولویت های مگوفولی مبنی بر حمایت از تولیدات داخلی وجود ندارد و وی تمرکز اصلی اش بر توسعه زیرساخت و عمران تانزانیا میباشد که میتواند با قیمت بسیار کمتر و توسط شرکت های خارجی محقق شود.