معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۸/۰۹/۱۶- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۸۵۷

کاهش جمعیت و احتمال ورشکستگی صندوق های بازنشستگی اتریش

بر اساس پیش بینی های صورت گرفته ، در سال ۲۰۸۰ میلادی جمعیت اتریش به ۱۰ میلیون نفر می رسد و سن یک سوم جمعیت اتریش در آن زمان بیش از ۶۵ سال باشد. لذا حتی با در نظر گرفتن اضافه شدن جمعیت مهاجران، در آینده نه چندان دور ، تعداد بازنشستگان در مقایسه با تعداد شاغلان بیشتر خواهد بود، که این مساله موجب کاهش درآمدها و افزایش هزینه‌های صندوق های بازنشستگی و امکان عدم توانایی آنها برای عمل به تعهدات می‌گردد.

پیش بینی شده در سال ۲۰۸۰ جمعیت اتریش به ۱۰ میلیون نفر می رسد و سن یک سوم جمعیت اتریش در آن زمان بیش از ۶۵ سال باشد. در صورت تحقق این پیش بینی  برای برخورداری از امکان تامین مالی جهت پرداخت مزایای بازنشستگی این افراد  ، اتریش نیازمند سیاستگذاری مناسب برای جذب مهاجرین در سال های آینده خواهد بود.

 در اتریش متوسط سنی نیروی کار متخصص رو به افزایش است و نرخ و میزان ورود نیروی جدید نسبت به نیروی در حال بازنشستگی در داخل کمتر می‌باشد، از این رو در سال های پیش رو اتریش بیش از امروز با بحران کمبود نیروی کار متخصص روبرو خواهد بود. طبق آمار منتشره از سوی مرکز آمار اتریش، در صورتی که مهاجرین بیشتری به کشور وارد نشوند، تا سال ۲۰۳۰ تعداد افراد شاغل و افراد جویای کار ۴ درصد کاهش خواهد یافت و به چهار میلیون و چهار صد هزار نفر خواهد رسید. این میزان طبق پیش بینی تا سال ۲۰۸۰ به دو ملیون و نهصد هزار نفر  بالغ خواهد گردید . اگر نرخ رشد با همین روال ادامه یابد تا سال 2080 این جمعیت دو میلیون و نهصد هزار نفری مشغول به کار در اتریش می‌بایست هزینه بازنشستگی دیگر افراد بالای ۶۵ سال جامعه را بر دوش کشند. این گزارش به روشنی اعلام می دارد که در صورت عدم ورود مهاجرین بیشتر به اتریش، سیستم صندوق های بازنشستگی اتریش قادر به پرداخت هزینه‌های درمان و خدمات اجتماعی بازنشستگان در آینده نخواهند بود.

هرچند کارشناسان آمار و تحلیلگران اقتصادی اتریش و اروپا را مواجه با موج های مهاجرت دیگری نیز در آینده روبرو می‌بینند و بر این اساس پیش بینی می‌کنند که تعداد افراد شاغل تا سال ۲۰۸۰ با ۴ درصد افزایش به چهار میلیون هشتصد هزار نفر برسد، با این وجود تمامی این تغییرات نیازمند توجه خاص، برنامه ریزی و سیاست گذاری‌های مشخص می‌باشد که این گزارش دولت آینده اتریش را نیز به موضع گیری مشخص در این مقوله تشویق کرده است.  

مهاجرت ها علاوه بر  تعداد شاغلین همچنین بر ساختار جمعیت جوامع نیز تاثیر گذار می‌باشند. گفته می‌شود تا سال ۲۰۴۰ با وجود کاهش نرخ تولد، به دلیل اضافه شدن جمعیت مهاجران جمعیت اتریش با افزایش نزدیک به یک میلیون نفر به  نه میلیون و چهار صد هزار نفر خواهد رسید و  نسبت افراد بالای ۶۵ سال نیز که تا پایان سال ۲۰۴۰ به  18.8 درصد می رسد، تا سال ۲۰۸۰ میلادی، به 29.3 درصد افزایش خواهد یافت. به عبارت دیگر یک سوم جمعیت اتریش بالای 65 سال سن خواهند داشت.

با این وجود برخی از کارشناسان اقتصادی اتریش،  مهاجرت را راه حل اصلی برای خروج از این بحران نمی دانند و تاکید می‌کنند می‌بایست نسبت به سیستم انتخابی برای افراد مهاجر دقت بیشتری شود چرا که آخرین موج مهاجرت ها در سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷ به جای درآمد بیشتر برای صندوق های بازنشستگی بار مالی بیشتری به اتریش تحمیل کردند، از این رو گروه‌های زیادی به مساله مهاجرت خوش بین نیستند. طبق آمار، ۹ درصد از جامعه بیکاران امروز اتریش را پناهندگان سال های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۸ تشکیل می دهند.

راه حل عملی که امروز از سوی اداره کار اتریش پیشنهاد می‌شود روشی است که سال هاست بر انجام و اجرای آن پافشاری دارد و در دولت های مختلف با مقاومت احزاب به بویژه حزب آزادی روبرو بوده است. در دوره اخیر با دور شدن حزب آزادی از قدرت، پیش بینی می‌شود که پرونده امکان حضور مهاجران جویای کار در اتریش از طریق کارت اقامت با اجازه کار ویژه اجرایی شود.

گزارش مرکز آمار اتریش حاکی از مهاجرت ۳۰ تا ۳۱ هزار نفر در سال به اتریش است که بیش از ۶۰ درصد این مهاجرین از کشورهای اروپایی می‌باشند و ۱۲ درصد از کشورهای سوریه و افغانستان و ۲۸ درصد باقی مانده از دیگر کشورهای جهان بویژه از آفریقا می‌باشد.

علی رغم اینکه بخش زیادی از مهاجران به اتریش را جوانان تشکیل می دهند درصد فرزندآوری آنها به نسبت هر زن تغییر آنچنانی نکرده و با افزایش جزئی از عدد 1.48 درصد به 1.6 درصد رسیده است و گفته می‌شود که مهاجرانی که از کشورهایی می آیند که خانوار از جمعیت بیشتری نسبت به خانوار اتریشی برخوردار بوده است، پس از ورود به اتریش خود را با شرایط کشور جدید هماهنگ کرده و میزان موالید آنان نیز کاهش می یابد. از سویی تا پایان ۲۰۴۰ همچنان بیش از ۵۰ درصد مهاجرین را مهاجرین اروپایی به ویژه از کشورهای اروپای شرقی تشکیل خواهند داد که به لحاظ بوم شناسی فرهنگی شباهت بیشتری با اتریش دارند. گفته می‌شود تا سال ۲۰۸۰ نسبت افراد متولد از والدین غیر اتریشی از ۱۹ درصد به ۳۷ درصد می رسد.

در حال حاضر ۴۰ درصد از مهاجرین در وین مستقر می‌شوند و بر این اساس پیش بینی می‌شود که بیشترین رشد جمعیت در پایتخت صورت پذیرد. آمار پیش بینی می‌کند که تا پایان سال ۲۰۲۸ جمعیت وین به بیش از ۲ میلیون نفر برسد و تا سال ۲۰۸۰ جمعیت وین با 20 درصد رشد به 2.8 میلیون نفر خواهد رسید.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما