معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۴/۰۴/۳۱- ۱۰:۱۸

اخبار اقتصادی سوئیس

گزیدۀ اخبار و تحولات اقتصادی سوئیس در هفته آخر تیر ماه 1404 مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد.

کاهش فرصت‌های شغلی در سوئیس در سه‌ماهه دوم سال ۲۰۲۵

 به گزارش سایت swissinfo، در سه‌ماهه دوم سال جاری، تعداد فرصت‌های شغلی در سوئیس نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳ درصد کاهش یافته است. این افت پس از آن رخ داد که بازار کار در ابتدای سال نشانه‌هایی از بهبود نشان داده بود.

مارسل کلر، رئیس شرکت منابع انسانی Adecco Switzerland ، در گزارشی گفت: «با توجه به سیاست‌های تجاری حمایت‌گرایانه آمریکا، بی‌ثباتی‌های جهانی و ضعف سرمایه‌گذاری، وضعیت اقتصاد سوئیس همچنان پرتنش است».

به گفته کلر، کاهش شاخص اشتغال که به‌طور مشترک توسط Adecco  و مرکز تحقیقات اقتصادی KOF تهیه شده، نشان‌دهنده رکود در بازار کار سوئیس است. این وضعیت همچنین در افزایش نرخ بیکاری و روند کند اشتغال نیز دیده می‌شود. مرکز KOF پیش‌بینی کرده است که بهبود قابل‌توجهی در اقتصاد و بازار کار پیش از پایان سال ۲۰۲۵ رخ نخواهد داد.

طبق این گزارش، بخش فناوری اطلاعات (IT) بیشترین آسیب را متحمل شده و در نیمه اول سال با کاهش ۳۱ درصدی در فرصت‌های شغلی مواجه شده است. علت این کاهش، افت رشد اقتصادی، گسترش خودکارسازی و استفاده روزافزون از هوش مصنوعی ذکر شده است. بخش‌های فروش، امور اداری و بازرگانی نیز با کاهش ۲۴ درصدی روبه‌رو شده‌اند که دلیل آن بیشتر به تحول دیجیتال، خودکارسازی و حذف وظایف تکراری برمی‌گردد. در مقابل، بخش سلامت در شش‌ماهه نخست سال رشد ۹ درصدی در آگهی‌های شغلی ثبت کرده و خدمات شخصی نیز با رشد ۷ درصدی همراه بوده‌اند.

 کاهش صادرات سوئیس در سه ماهه دوم سال 2025

 به گزارش سایت swissinfo، تجارت خارجی سوئیس بین ماه‌های آوریل تا ژوئن کاهش یافت؛ هم صادرات و هم واردات پس از رکورد ثبت‌شده در سه‌ماهه اول سال افت کردند. عامل اصلی این کاهش، بخش مواد شیمیایی و دارویی بود. در این بازه، بر اساس آمار منتشرشده توسط اداره فدرال گمرک و امنیت مرزی (FOCBS)، سوئیس مازاد تجاری ۱۳.۴ میلیارد فرانک سوئیس (۱۶.۷ میلیارد دلار) را به ثبت رساند.

صادرات تعدیل‌شده فصلی نسبت به سه‌ماهه نخست ۵.۳ درصد کاهش یافت (در مقیاس واقعی ۱.۴ درصد کاهش) و به ۷۰.۱ میلیارد فرانک رسید. واردات نیز با کاهش ۷.۱ درصدی (واقعی ۴.۵ درصد) به ۵۶.۷ میلیارد فرانک رسید.

در سه‌ماهه دوم، صادرات مواد شیمیایی و دارویی بار دیگر بیشترین نقش را در این کاهش داشت. پس از دو نیم‌سال رشد قابل‌توجه، صادرات این بخش ۹.۶ درصد کاهش یافت، که بیش از یک‌سوم آن ناشی از کاهش صادرات دارو بود.

صادرات جواهرات، منسوجات، پوشاک و کفش نیز کاهش پیدا کرد. در مقابل، صادرات ساعت‌سازی با رشد ۲.۶ درصد و صادرات ماشین‌آلات و الکترونیک با رشد ۱.۴ درصد برای دومین فصل پیاپی در سال ۲۰۲۵ افزایش یافتند، در حالی که در فصل‌های قبل کاهش داشتند.

نقش مهم بخش دارویی

در واردات نیز بیشترین کاهش مربوط به محصولات شیمیایی و دارویی بود (۱۴.۲ درصد کاهش). همچنین واردات محصولات انرژی به دلیل کاهش قیمت‌ها ۱۵.۱ درصد افت داشت. فلزات و ابزارهای دقیق نیز کاهش یافتند، گرچه در مقیاس کمتر. مجموع کاهش این سه بخش برابر با ۶۷۶ میلیون فرانک بود.

در ماه ژوئن به‌تنهایی، صادرات تعدیل‌شده فصلی ۸.۶ درصد رشد داشت (در مقیاس واقعی ۶.۱ درصد) و به حدود ۲۳ میلیارد فرانک رسید. صادرات مواد شیمیایی و دارویی عامل اصلی این افزایش بودند.

واردات در همین ماه اندکی کاهش یافت و به میزان ۱.۵ درصد (در مقیاس واقعی ۰.۷ درصد افزایش) رسید. تراز تجاری سوئیس در ماه ژوئن مازاد ۴.۳ میلیارد فرانکی را نشان داد.

 شرکت‌های سوئیسی از بدبین‌ترین‌ها در جهان برای سه‌ماهه سوم سال ۲۰۲۵

 به گزارش سایت swissinfo، شرکت‌های سوئیسی از بدبین‌ترین شرکت‌ها در جهان برای سه‌ماهه سوم سال ۲۰۲۵ هستند. در مقایسه‌ای بین‌المللی مشخص شد که میزان بدبینی آن‌ها به‌طور قابل توجهی بالاتر از میانگین جهانی است. نگرانی از تعرفه‌های گمرکی، بی‌ثباتی‌های جهانی، کاهش تجارت و افت فروش، باعث افت روحیه کسب‌وکار شده است.

طبق شاخص جهانی خوش‌بینی کسب‌وکار که توسط شرکت اطلاعات تجاری «دان اند بردستریت» (Dun & Bradstreet – D&B)  منتشر شده، میزان خوش‌بینی کسب‌وکارها در سوئیس در سه‌ماهه سوم ۲۰۲۵ نسبت به فصل قبل ۱۸ درصد کاهش یافته؛ در حالی‌که میانگین جهانی این کاهش فقط ۶ درصد بوده است. تنها فرانسه (با ۲۰ درصد کاهش) و برزیل (۱۹ درصد کاهش) وضعیت بدتری داشته‌اند. این کاهش ادامه روند نزولی دو فصل گذشته است.

کاهش شدیدی هم در زیرشاخص «ثبات زنجیره تأمین» دیده می‌شود که در سوئیس ۲۰ درصد افت داشته، در حالی‌که این شاخص در سطح جهانی ۱۰ درصد کاهش یافته است.

به گفته ماریان برگنزر، مدیر D&B در سوئیس، «رشد ضعیف اقتصادی، خطر درگیری‌های تجاری و اجرای مکانیزم تعدیل مرزی کربن اتحادیه اروپا (CBAM) موجب افزایش نگرانی شرکت‌ها شده است.» بر اساس نتایج نظرسنجی، فضای کسب‌وکار در بخش‌های تولید مواد غذایی، حمل‌ونقل، مالی و بیمه به‌ویژه منفی‌تر است.

همچنین بررسی مزبور نشان میدهد اعتماد مالی شرکت‌های سوئیسی نیز نسبت به فصل گذشته ۱۲ درصد کاهش یافته، در حالی‌که این عدد در سطح جهانی تنها ۳ درصد بوده است. بسیاری از شرکت‌های سوئیسی به همین دلیل در حال بازنگری در استراتژی‌های مالی خود هستند و سرمایه‌گذاری‌ها را به تعویق انداخته‌اند. به گفته برگنزر: «شرکت‌های کوچک‌تر به‌ویژه از دشواری دسترسی به منابع مالی آسیب بیشتری دیده‌اند.»

طبق گزارش D&B، حدود ۱۰٬۰۰۰ شرکت از ۳۲ کشور جهان در این بررسی فصلی درباره چشم‌انداز کسب‌وکار خود شرکت داشته‌اند.

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما