معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۴/۰۴/۳۱- ۰۸:۰۰

صادرات اکوادور از طریق پـرو

اکوادور از مزایای توافق تجارت آزاد پرو با آمریکا و مسیر مستقیم تجارت دریایی پرو - چین در جهت تسهیل صادرات محصولات خود بهره مند شده و پرو نیز درصدد جذب سرمایه از اکوادور و افزایش بهره برداری از ظرفیت صادراتی بندر تازه تاسیس چانکای است.

پرو در تلاش برای جذب سرمایه گذاری از تمامی‌کشورهای منطقه است و در این میان نیم نگاهی هم به سرمایه‌های کشور همسایه، اکوادور دارد. در این راستا در یک نشست تجاری دوجانبه، نمایندگان ۲۵ شرکت پرویی با مشتری‌های بالقوه اکوادوری خود در بندر گوایاکیل اکوادور ملاقات کردند.

پرو از طریق تسهیلات لجستیکی بندر تازه تاسیس چانکای و دیگر زیرساخت های بندری خود می‌تواند صادرات محصولات اکوادری به چین را تسهیل و با استفاده از تعرفه‌های ترجیحی خود با آمریکا به واسطه توافق تجارت آزاد، مزایای قابل توجهی را متوجه بازرگانان اکوادوری کند.

به گفته گوستاو گارسیا، مشاور تجاری پرو در اکوادر،‌ دو کشور از لحاظ اقتصادی کمبودهای یکدیگر را رفع می‌کنند زیرا از ۲۲ توافق تجاری با یکدیگر برخوردارند. با توجه به کاهش حداقل ۱۵ روزه زمان رسیدن به آسیا از طریق بندر چانکای پرو، محصولات اکوادور امکان رسیدن به مقاصد بیشتری در چین را خواهند داشت. از سویی پرو به تنهایی قادر به استفاده از تنها ۳۰ درصد ظرفیت بندر چانکای است و نیازمند جذب محموله‌های صادراتی کشورهای منطقه برای صادرات به آسیا است. ضمن اینکه منطقه آزاد بندر پایتا در پیورا که نزدیک ترین بندر پرو به اکوادور است نیز می‌تواند خدمات لجستیکی به شرکت های اکوادوری ارائه دهد و این کشور همسایه را از مزایای توافق تجاری خود با آمریکا برای صادرات کالا بهره مند سازد. همچنین با توسعه فرودگاه لیما ظرفیت آن در جابجایی مسافران به ۴۰ میلیون نفر در سال رسیده است که در تقویت ارتباطات با اکوادور بسیار موثر است.

لازم به ذکر است که تمام محصولات صادراتی پرو به آمریکا از پرداخت مالیات معافند. در مورد اکوادور، تعرفه صادرات کالا به آمریکا ۹ درصد است که اخیرا نیز ۱۰ درصد به آن اضافه شده است. بنابراین صادرات از طریق بنادر پرو این مزایای تعرفه ای را نیز به همراه دارد زیرا احتمال امضای توافق نامه تجارت آزاد اکوادور با آمریکا طی چهار سال پیش روی دولت ترامپ برای کاهش تعرفه‌های صادراتی به آمریکا کم است. بنابراین استفاده از توافق تجارت آزاد پرو و آمریکا می‌تواند در میان مدت برای کاهش هزینه‌های صادراتی محصولات اکوادوری راهگشا باشد. علاوه بر این، با توجه به متنوع بودن بازار صادراتی پرو و توانمندی‌ها و تجربیات آن کشور،‌ در صورت بروز مناقشات بین المللی در مناطق مختلف جهان،‌ پرو می‌تواند تجربیات تجاری خود همچون تغییر مسیر محموله‌های صادراتی از بازارهای تحت تنشی چون خاورمیانه به بازارهای امن تری همچون آمریکای شمالی و ‌اتحادیه اروپا را به اکوادور منتقل کند و در این راه برخورداری پرو از توافقات تجاری آزاد با این کشورها بسیار موثر است.

مهمترین محصول اکوادور که بیشترین ارزآوری را از نظر زمان تحویل دارد، موز است که در سطح جهان بسیار شناخته شده می‌باشد. از آن جا که این محصول و دیگر محصولاتی چون میگو به دلیل هزینه بالای نگهداری می‌بایست سریعا به بازار مصرف وارد شوند،‌ کوتاه شدن مسیر حمل تاثیر بسزایی در توسعه صادرات این کشور خواهد گذاشت. چین در سال ۲۰۲۲ جایگاه آمریکا به عنوان نخستین شریک تجاری اکوادر در محصولات غیر نفتی را تصاحب کرد. از این رو افتتاح مسیر جدید تجاری میان اکوادر و چین(گوایاکیل اکوادور- چانکای پرو – شانگهای چین) گامی مهم در بهبود سطح رقابت پذیری اکوادر در تجارت بین الملل است. هر روز کاهش در زمان صادرات باعث صرفه جویی در زنجیره لجستیکی محصولات می‌شود و با توجه به مسیر پرو که بین دو تا سه هفته از مدت زمان صادرات کاسته می‌شود، میزان صرفه جویی برای صادرکننده، واردکننده و مصرف کننده قابل توجه است. به گفته خاویر لانسا، رئیس اجرایی شرکت کنتکن[1] (مدیریت بندری گوایاکیل)؛ پیش از برقراری مسیر جدید تجاری چانکای، محصولات صادراتی اکوادر به سبب عبور از بنادر آمریکای شمالی، ظرف مدت ۳۵ تا ۵۵ روز به چین می رسید که اکنون به ۲۰ تا۲۸ روز کاهش یافته است.

چین احداث بندر جدید چانکای در ۷۵ کیلومتری لیما را با سرمایه گذاری ۱ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلاری، در فاز نخست به سرانجام رسانده و مراحل تکمیل آن همچنان ادامه دارد. بندر چانکای با سرمایه گذاری و مدیریت اجرایی شرکت کوسکوشیپینگ در نوامبر ۲۰۲۴ با حضور ‌شی جی پینگ و دینا بولوارته، رؤسای جمهور دو کشور در حاشیه اجلاس سران سازمان همکاری‌های اقتصادی آسیا-پاسیفیک (اپک) افتتاح شد و از آن زمان بر حجم مبادلات تجاری میان دو کشور افزوده شده است. افزون بر این، با توجه به ظرفیت محدود حمل و نقل جاده ای پرو و وضعیت نامناسب جاده‌های این کشور، احداث بندر چانکای انگیزه ی مضاعفی برای دولت پرو جهت توسعه محورهای اصلی ترانزیت جاده ای منتهی به این بندر فراهم آورده است. 

بندر گوایاکیل اکوادور طی سه سال آینده به یکی از نقاط مهم در مسیر دریایی منطقه ای چهارگانه موسوم به WSA5 تبدیل می‌شود که از شمال قاره آمریکای جنوبی و کشور کلمبیا آغاز شده و از بنادر بوئناونتورا در جنوب کلمبیا و گوایاکیل عبور کرده و به بندر چانکای پرو می رسد. به این طریق همگرایی تجاری و حمل و نقل دریایی منطقه ای نیز تقویت می‌شود.

[1] Contecon

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما