آغاز برنامه راهبردی تساوی جنسیتی در بخش کشاورزی ازبکستان (2030-2025)
با هدف تقویت توانمندیهای زنان و افزایش مشارکت ایشان در بخش کشاورزی و در راستای رسیدن به برنامه توسعه پایدار 2030 ازبکستان، برنامه راهبردی تساوی جنسیتی وزارت کشاورزی ازبکستان برای یک دوره 5ساله (2030-2025) توسط دولت این کشور تدوین شده است.
در راستای اجرایی سازی برنامه مذکور، نشست گفتگوی ملی در سطح عالی با عنوان " جایگاه تساوی جنسیتی در سیاستگذاری بخش کشاورزی، ایجاد توسعه پایدار مناطق روستایی" در تاریخ 6 تیر ماه 1404، با حضور سفرا و نمایندگان خارجی مقیم ازبکستان و برخی از مقامات و مدیران دولتی برگزار و برنامه راهبردی دولت در این زمینه بطور رسمی آغاز گردید. اولین سخنران این مراسم آقای ابراهیم عبدالرحمان اف، وزیر کشاورزی ازبکستان بود که ضمن اشاره به جایگاه زنان در بخش کشاورزی کشور، توضیحاتی را در ارتباط با برنامه راهبردی مذکور، بدین شرح ارائه نمود:
زنان در تامین امنیت غذایی و در کل بخش کشاورزی ازبکستان دارای جایگاه بسیار مهمی هستند. در حال حاضر حدود 16 درصد از شاغلین حوزه کشاورزی زنان هستند. ما در ازبکستان حدود 93000 بنگاه کشاورزی داریم که 7 درصد مدیران این بنگاهها را زنان تشکیل داده اند.
تقویت مشارکت زنان کمک شایانی به دستیابی ازبکستان به توسعه پایدار خواهد کرد. بسیاری از مشکلات جهانی مثل موضوع تغییر اقلیم و تاثیرات سوء آن بر محیط زیست، فقر، گرسنگی و امنیت غذایی با تقویت مشارکت زنان حل خواهد شد. رئیس جمهور ازبکستان تاکید زیادی بر رفع تبعیض جنسیتی و تقویت مشارکت زنان در روند توسعه پایدار کشور دارد.
برنامه راهبردی تساوی جنسیتی در بخش کشاورزی ازبکستان (2030-2025)، یکی از بخش ها و ابتکارات مهم دولت ازبکستان در راستای تحقق اهداف برنامه توسعه پایدار 2030 ملل متحد است که دولت ازبکستان با همکاری آژانس غذا و خواربار ملل متحد(فائو) تهیه و تدوین شده است.
طی سالیان اخیر ما مشکلات بخش کشاورزی کشور را به خوبی بررسی و آسیب شناسی کرده، تهدیدها و فرصت های این حوزه را احصا نموده ایم. در راستای تقویت منابع انسانی این حوزه، ما سعی نمودیم سهم زنان در بخش کشاورزی را افزایش داده و تساوی جنسیتی برقرار کنیم. افزایش فرصت های اشتغال زنان، تقویت مشارکت زنان در سیاستگذاری بخش کشاورزی، برنامههای توانمندسازی و افزایش مهارت های شغلی این طبقه و... از مهمترین مصادیق این برنامه است.
خانم محکم آوا، معاون نخست وزیر ازبکستان در امور زنان، تهیه و تدوین راهبرد تساوی جنسیتی توسط دولت ازبکستان را در راستای تعهدات بین المللی کشور و مطابق با اصول حقوق بین الملل دانسته و اهم برنامههای دولت در حمایت از زنان را برشمرده و اظهار داشت:
یکی از اولویتهای مهم دولت که مورد تاکید رئیس جمهور است، تامین شرایط کار و زندگی مساعد به زنان و ارائه فرصتهای شغلی به ایشان، در شرایط تساوی با مردان است.ارائه امکانات استفاده از زمینهای قابل کشت با اجاره بلند مدت، مشارکت هر چه بیشتر زنان در سیستم مدیریتی و سیاستگذاری بخش کشاورزی، تقویت و حمایت از شرکتهای خانوادگی، تقویت حضور زنان در پروژههای زیست محیطی، اعطای کمک و بورس های تحصیلی به زنان، تشکیل بانک اطلاعاتی زنان فعال در حوزه تجارت خارجی و... از مهترین برنامههای دولت در این حوزه میباشد.
ما قصد داریم با همکاری وزارت خارجه و وزارت خانواده و حمایت های اجتماعی، ازبکستان را به عنوانهاب اجتماعی منطقه آسیای مرکزی در حوزه مشارکت اجتماعی زنان تبدیل کنیم.
شایان ذکر است ازبکستان در سال 1995 کنوانسیون بین المللی " رفع تمام اشکال تبعیض علیه زنان" را به تصویب رساند. به علاوه سند " تساوی جنسیتی و توانمندسازی زنان- Beiging Platform for action"- را در چهارمین کنفرانس جهانی زنان مورد تایید و پذیرش قرار داد.