اخبار اقتصادی غنا
گزیدۀ اخبار و تحولات اقتصادی غنا در هفتۀ سوم اردیبهشت 1404 مندرج در رسانههای این کشور به شرح ذیل ارائه میگردد.
تأثیر کاهش کمکهای آمریکا بر مازاد حساب جاری غنا
04 مه 2025
به گزارش تارنمای خبری Ghanaweb، مؤسسه رتبهبندی Fitch طی گزارشی، نسبت به تأثیر کاهش چشمگیر 90 درصدی کمکهای آمریکا به آژانس توسعه بینالمللی این کشور (USAID) بر مازاد حساب جاری غنا هشدار داد و پیشبینی کرد که این کاهش میتواند مازاد حساب جاری غنا را تا 3 درصد در سال 2025 کاهش دهد. این شرکت مستقر در انگلیس در گزارش خود اشاره کرده است که کمکهای بینالمللی، از جمله کمکهای USAID، یک منبع حیاتی تأمین ارز خارجی برای کشورهای آفریقایی به شمار میرود و غنا نیز از این قاعده مستثنی نیست. بر اساس این گزارش، آمریکا حدود یک پنجم کل کمکهای دریافتی غنا را تأمین کرده است و کاهش قابل توجه در این بودجه میتواند اختلالاتی در ارائه خدمات و تلاشهای توسعهای در بخشهای کلیدی مانند بهداشت، آموزش، کشاورزی و حکومت داری ایجاد کند.
با وجود چالشهای اقتصادی، پیشبینیهای مؤسسه فیچ حاکی از تقویت ثبات خارجی غنا در سال 2025 است، به طوری که ذخایر ارزی این کشور در دسامبر 2024 به 6.4 میلیارد دلار (بالاترین سطح در سه سال اخیر) رسید و انتظار میرود با بازپرداخت بدهیهای معوق و جلب اعتماد سرمایهگذاران، این رقم تا پایان 2025 به 8.8 میلیارد دلار (معادل پوشش 3.5 ماه واردات) افزایش یابد.
گزارش «بررسی وضعیت امنیت غذایی و تغذیهای در غنا»
05 مه 2025
به گزارش تارنمای خبری Ghanaiantimes، گزارش جدید با عنوان «بررسی وضعیت امنیت غذایی و تغذیهای در غنا» که توسط اداره آمار، تحقیقات و اطلاعات وزارت غذا و کشاورزی غنا (SRID) با همکاری برنامه جهانی غذا (WFP) و کمیته دائمی بین دولتی مبارزه با خشکسالی در منطقه ساحل (CILSS) تهیه شده است، نشان میدهد که بیش از 2.4 میلیون غنایی، معادل 7.4 درصد از جمعیت این کشور، در بازه زمانی مارس تا مه 2025 با ناامنی غذایی روبرو بودهاند. این گزارش که با هدف ارزیابی تأثیر عوامل ایجاد کننده ناامنی غذایی تهیه گردیده است، این موضوع را ناشی از عواملی از جمله خشکسالی در سال 2024، تغییرات اقلیمی و فشارهای اقتصادی وارده بر جوامع آسیب پذیر در هشت منطقه این کشور میداند.
با این حال، در گزارش فوق ضمن اشاره به وضعیت نسبتاً مطلوبتر غنا در مقایسه با برخی از کشورهای همسایه در غرب آفریقا، بر ضرورت فوری گسترش حمایتهای اجتماعی و اجرای مداخلات هدفمند به منظور حفاظت از آسیبپذیرترین اقشار جامعه تأکید نموده است و از دولت غنا خواسته است تا با گسترش طرحهایی مانند تغذیه غنا و پرورش آبزیان، امنیت غذایی بلند مدت را به ویژه در مناطق بحرانی تقویت نماید.
پیشبینی کاهش واردات و افزایش صادرات غنا تا سال ۲۰۳۰
05 مه 2025
به گزارش تارنمای خبری Ghanaweb، مطالعهای که اخیراً توسط مرکز تحقیقات کاربردی و نوآوری در زنجیره تأمین آفریقا (CARISCA) انجام شده است، نشان میدهد که حجم واردات غنا احتمالاً تا سال 2030 به زیر 1.5 میلیون تن کاهش خواهد یافت. در همین حال، انتظار میرود حجم صادرات با افزایش به حدود 1.2 میلیون تن در همین دوره، تغییر عمدهای را در پویایی تجارت این کشور رقم بزند.
مطابق با این گزارش، پیشبینیهای تجاری بر اساس روندهای تاریخی از سال 2011 تا 2022 نشان میدهد که حجم واردات عموماً رو به افزایش بوده است. واردات در سالهای 2021 و 2022 به اوج خود یعنی تقریباً 2 میلیون تن رسیده است که احتمالاً ناشی از بهبود شرایط اقتصادی پس از همه گیری کووید-19 و افزایش تقاضا بوده است.
تحلیلگران چهار عامل کلیدی را برای کاهش واردات غنا شناسایی کردهاند که شامل افزایش هزینههای واردات، حذف سیاست تخفیف ارزش معیار (BVDP)، تضعیف ارزش پول ملی و رشد تولیدات داخلی است که وابستگی به کالاهای وارداتی را کاهش میدهد. در مقابل، بخش صادرات از 2011 تا 2019 رشد مستمری داشته و به یک میلیون تن رسیده است و پیشبینیها حاکی از رشد چشمگیر صادرات در سال 2024 و تثبیت آن در سالهای آتی است.
وضعیت شکننده نظام بانکی غنا
05 مه 2025
به گزارش تارنمای خبریThebftonline، گزارش اخیر موسسه Fitch Solutions با عنوان «افزایش تعرفههای گمرکی آمریکا و تأثیرات آن بر بانکهای کشورهای منطقه جنوب صحرای آفریقا (SSA)»، نشان میدهد که بخش بانکی غنا با نسبت بالای وامهای غیر جاری (NPL) معادل 21.8 درصد و نسبت کفایت سرمایه (CAR) نسبتاً ضعیف 14.05 درصدی، به عنوان آسیبپذیرترین کشور در میان ده کشور برتر جنوب صحرای آفریقا (SSA) شناخته شده است.
این شرکت مستقر در بریتانیا در گزارش خود اظهار داشته است که غنا از نظر وامهای غیرجاری در صدر فهرست قرار دارد و در بین پایینترین رتبهها از نظر نسبت کفایت سرمایه، جایگاه سوم را به خود اختصاص داده است که نشان دهنده شکنندگی بخش بانکی این کشور است. فیچ، تضعیف بنیانهای این بخش را ناشی از پیامدهای برنامه تبادل بدهی داخلی (DDEP) و تداوم نرخ بهره بالا دانسته است.
با این وجود، فیچ خاطرنشان کرد که بانکهای منطقه جنوب صحرای آفریقا (SSA) به طور کلی از وضعیت بهتری برای مقابله با چالشهای آتی برخوردارند و از ذخایر سرمایهای قوی و کیفیت دارایی نسبتاً پایدار در بیشتر بازارها بهره میبرند. این گزارش پیشبینی میکند که نرخهای بهره در اکثر کشورهای جنوب صحرای آفریقا در سال 2025 کاهش یابد که به اعتقاد این موسسه، به بهبود کیفیت وامها کمک خواهد کرد.
هشدار بانک جهانی نسبت به افزایش فقر و مشکلات ارزی در غنا در پی تورم
05 مه 2025
به گزارش تارنمای خبری Thebftonline، بانک جهانی در آخرین گزارش خود در آوریل 2025 با عنوان «گزارش فقر و عدالت در غنا» هشدار داده است که فشارهای اقتصادی شامل تورم بالا، کاهش ارزش پول ملی و تغییرات اقلیمی، دستاوردهای اخیر غنا در زمینه کاهش فقر را در این کشور تهدید میکند. هم اکنون بیش از 25 درصد جمعیت با کمتر از 2.15 دلار در روز، معادل 30.28 سدی زندگی میکنند و بحران هزینههای زندگی به ویژه با افزایش قیمت مواد غذایی و سوخت، قدرت خرید خانوارها را شدیداً کاهش داده است.
بانک جهانی هشدار میدهد که بدون اقدام فوری زیست محیطی و اصلاحات ساختاری جامع، ممکن است در آینده نزدیک بیش از یک میلیون غنایی دیگر به زیر خط فقر سقوط کنند. در همین حال، کارشناسان بانک جهانی بر نیاز فوری به سرمایهگذاری در بخش سرمایه انسانی، برنامههای هدفمند حمایت اجتماعی و ابتکارات تاب آوری در برابر تغییرات آب و هوایی تأکید کردهاند. با وجود این چالشها، این گزارش بر پتانسیل قوی غنا برای بهبودی در صورت اجرای اقدامات سیاستی جسورانه، فراگیر و پایدار تأکید کرده است.
هدف گذاری غنا برای افزایش صادرات غیرسنتی به 10 میلیارد دلار تا سال 2030
07 مه 2025
به گزارش تارنمای خبری Ghanaweb، جان درامانی ماهاما، رئیس جمهور غنا در مراسم افتتاح کمیته مشورتی توسعه شتاب یافته صادرات (AEDAC) در اکرا، اعلام کرد که دولت قصد دارد از طریق ایجاد ارزش افزوده، گسترش فعالیتهای صنعتی و رفع موانع تجاری، درآمدهای حاصل از صادرات غیرسنتی این کشور را از 3.5 میلیارد دلار فعلی به حدود 10 میلیارد دلار تا سال 2030 افزایش دهد.
ماهاما با اشاره به چالشهای پیش روی صادرکنندگان غنایی، تصریح کرد که 47 درصد از آنها با بوروکراسی پیچیده اداری و هزینههای بالای تجاری دست و پنجه نرم میکنند که این ناکارآمدیها سالانه حدود 4.3 میلیارد دلار از درآمدهای صادراتی غنا را هدر میدهد. رئیس جمهور غنا در ادامه به برنامههای دولت برای نوسازی بنادر، احیای شرکت حمل و نقل دریاچه ولتا (VLTC) و تکمیل بنادر داخلی Mpakadan و Boankra اشاره کرد و افزود که این اقدامات به طور قابل توجهی هزینههای لجستیکی را کاهش خواهد داد.
معرفی سدی غنا به عنوان بهترین ارز عملکردی جهان در آوریل 2025 توسط بلومبرگ
08 مه 2025
به گزارش تارنمای خبری Ghanaweb، بر اساس دادههای بلومبرگ، سدی غنا (GHS) با رشد ارزش 16 درصدی در برابر دلار آمریکا در آوریل 2025، عنوان بهترین عملکرد در میان ارزهای جهان را به خود اختصاص داده است. این افزایش غیرمنتظره، نرخ برابری آن در مقابل دلار آمریکا را به 13.4 سدی در هر دلار رسانده و آن را بالاتر از سایر ارزهای جهان قرار داده است.
حسن ادریسو، رئیس مرکز آمار غنا (GSS)، هفته جاری در همین رابطه اظهار داشت که این رشد منجر به کاهش نرخ تورم به 21.2 درصد (پایینترین سطح در 8 ماه گذشته) و همچنین کاهش هزینههای واردات در آوریل سال جاری گردیده است. همچنین استفان رودت، رئیس مأموریت صندوق بینالمللی پول (IMF) در غنا نیز با ابراز خوشبینی از این دستاورد اعلام کرد که این روند ما را به تداوم کاهش نرخ تورم در ماههای آتی مطمئن میسازد. بانک مرکزی غنا (BOG) پیشبینی کرده است که نرخ تورم تا پایان 2025 به 16 درصد کاهش یابد و تا نیمه اول 2026 به محدوده هدف 6 تا 10 درصدی بازگردد.