معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۴/۰۲/۲۱- ۰۸:۰۰

اخبار اقتصادی شمال افغانستان – مزار شریف

اهم اخبار و تحولات اقتصادی شمال افغانستان در هفته سوم اردیبهشت ماه 1404مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر می‌باشد:

آغاز کار ساخت یک نیروگاه تولید برق خورشیدی در بلخ

مسئولان شرکت برق‌رسانی افغانستان (برشنا)، اعلام کردند که کار ساخت یک نیروگاه تولید برق خورشیدی در بخشداری دهدادی بلخ آغاز شده است. عبدالباری عمر؛ رییس اجرایی برق در برنامه‌ آغاز کار پروژه گفت: که این نیروگاه برق خورشیدی در مساحت 500جریب زمین ساخته می‌شود و تا دو سال آینده به بهره‌برداری خواهد رسید. این پروژه با هزینه‌ 28 میلیون دلار و پشتیبانی مالی یک سرمایه‌گذار خصوصی اجرا می‌شود. این نیروگاه پس از تکمیل، ظرفیت تولید 40 مگاوات برق خورشیدی را خواهد داشت و زمینه دسترسی هزاران خانواده و ده‌ها کارخانه‌ تولیدی و صنعتی در بلخ را به انرژی پایدار فراهم خواهد کرد. افغانستان 70درصد برق مورد نیاز خود را از کشورهای همسایه وارد می‌کند. بر اساس آمار، تنها 38 درصد شهروندان افغانستان به برق دسترسی دارند.

https://swn.af/construction-of-a-solar-power-plant-has-begun-in-balkh/

مدیریت مشترک آب  توسط طالبان و ازبکستان

وزارت کشاورزی ازبکستان از امضای توافقنامه‌ای با طالبان درباره مدیریت مشترک منابع آب فرامرزی خبر داد. این توافق در جریان سفر جمشید «عبدو ظهوروف» معاون وزیر کشاورزی ازبکستان به افغانستان و دیدار با «یوسف وفا»؛ استاندر بلخ حاصل شد. بر اساس این توافق، دو طرف درباره مدیریت حوزه آبخیز «آمو دریا» و استفاده منصفانه از منابع آب به تفاهم رسیدند. جزئیات بیشتری از این توافقنامه منتشر نشده است. وزارت کشاورزی ازبکستان در بیانیه‌ای اعلام کرد که این توافقنامه گام مهمی در راستای همکاری‌های دوجانبه و توسعه پایدار منطقه‌ای محسوب می‌شود. دفتر استاندار طالبان در بلخ نیز تأیید کرد که هیئت ازبکستان از آمودریا بازدید داشته و طرفین درباره گسترش روابط اقتصادی و کشاورزی نیز گفتگو کرده‌اند. این سفر به عنوان فصل جدیدی در روابط دو طرف توصیف شده است. پیش از این، ازبکستان به عنوان یکی از کشورهای همسایه افغانستان، نگرانی‌هایی درباره مدیریت منابع آب به ویژه رودخانه آمو ابراز کرده بود. توافق اخیر می‌تواند زمینه‌ساز همکاری‌های بیشتر بین دو طرف در آینده باشد.

https://www.tasnimnews.com/fa/news/1404/02/12/3303647/طالبان-و-ازبکستان-مدیریت-مشترک-آب-را-تأیید-کردند

صادارت 643 میلیون دلاری میوه افغانستان در سال 1403

معاونت اقتصادی نخست‌وزیر طالبان اعلام کرده است که افغانستان در سال 1403 خورشیدی، در مجموع 466 تُن میوه تازه و خشک به ارزش 643 میلیون دلار صادر کرده است. بادام، گردو، جلغوزه، آلو بخارا، انجیر، کشمش، زردآلو، انار، انگور و سیب از میوه‌های صادراتی افغانستان بوده است. در حال حاضر یکی از مسیرهای تجارت افغانستان و هند که از طریق پاکستان انجام می‌شد، به‌دلیل تنش‌های اخیر اسلام‌آباد و دهلی نو متوقف شده است.

https://www.etilaatroz.com/229469/taliban-afghanistan-exported-643-million-worth-of-fruit-last-year/

گسترش فعالیت بانک توسعه آسیایی در افغانستان

دفتر مطبوعاتی وزارت دارایی افغانستان از دیدار معاون راهبردی این وزارت با تاکایوشی کورومیا، سفیر ژآپن در کابل و دیوید جی هیل، مسئول بانک توسعه آسیایی خبر داد. در این دیدار بر گسترش فعالیت‌های بانک توسعه آسیایی در افغانستان تأکید شد. این بانک در اجرای پروژه‌های زیربنایی کشور نقش اساسی دارد.

https://www.avapress.com/fa/news/314697/بانک-توسعه-آسیایی-فعالیت-های-خود-افغانستان-گسترش-می-دهد

صادرات ۱۱ میلیون دلاری مواد نفتی قرقیزستان به افغانستان

کمیته آمار قرقیزستان اعلام کرده است که در ماه‌های ژانویه و فوریه سال 2025، به ارزش 11.5 میلیون دلار مواد سوخت به افغانستان صادر شده است؛ چیزی معادل 24.9 میلیون لیتر سوخت. افغانستان اصلی‌ترین مصرف‌کننده سوخت قرقیزستان به شمار می‌رود.

https://8am.media/fa/kyrgyzstan-has-exported-11-million-worth-of-petroleum-products-to-afghanistan-this-year/

تعهد وزارت صنعت و تجارت به ایجاد 550هزار فرصت شغلی

در دیداری میان مولوی محمد زاهد احمدزی، معاون وزارت کار و امور اجتماعی، و نورالدین عزیزی، وزیر صنعت و تجارت، بر ایجاد کمیته فنی مشترک و فراهم‌سازی زمینه کار برای 550 هزار نفر تأکید شد. این دیدار در راستای پیگیری تعهدات کنفرانس ملی کار برگزار شد. کنفرانس ملی کار در پنج سال آینده، برای 5/1 میلیون شهروند فرصت کاری ایجاد خواهد کرد. وزارت کار و امور اجتماعی با  15 اداره تفاهم‌نامه‌هایی امضا کرده و روند تعقیب تعهدات را از وزارت صنعت و تجارت آغاز کرده است.

https://www.avapress.com/fa/news/314810/تعهد-وزارت-صنعت-تجارت-ایجاد-۵۵۰-هزار-فرصت-شغلی-گامی-راستای-توسعه-اقتصادی-کاهش-بیکاری

سرمایه‌گذاری شرکت چینی «دونگ فنگ ادی موتورز» در افغانستان

شرکت چینی «دانگ فنگ ادی موتورز» با اعلام آمادگی برای سرمایه‌گذاری 50 میلیون دلاری در صنعت خودروسازی افغانستان، قصد دارد در مدت سه و نیم سال، 2 هزار دستگاه خودرو را در این کشور تولید کند. نماینده این شرکت به تازگی با «احمدالله زاهد» معاون وزارت صنعت و تجارت افغانستان دیدار کرده است و از تمایل به سرمایه گذاری در بخش تولید خودرو در افغانستان خبر داده است. زاهد با استقبال از این اقدام، افغانستان را به عنوان یک مکان امن و مطمئن برای سرمایه‌گذاری معرفی کرد و تأکید کرد که هیئت حاکمه افغانستان از سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی به‌صورت یکسان حمایت خواهد کرد. وی افزود که این سرمایه‌گذاری نه تنها به توسعه صنعت خودروسازی در افغانستان کمک خواهد کرد، بلکه برای 500 تا 700 نفر نیز فرصت‌های شغلی ایجاد خواهد کرد. نماینده شرکت «دانگ فنگ ادی موتورز» در این دیدار اشاره کرد که تولیدات این شرکت شامل خودروهای سواری، باربری، آمبولانس و اتوبوس خواهد بود. این طرح می‌تواند به بهبود زیرساخت‌های حمل و نقل در افغانستان و افزایش تولید داخلی کمک کند. بر اساس برخی گزارش‌ها، این شرکت در چارچوب ابتکار «کمربند و جاده» چین، حضور خود را در آسیای مرکزی و خاورمیانه تقویت کرده است. به عنوان مثال، این شرکت در سال 2024 نمایندگی خود را در آلماتی، قزاقستان افتتاح کرد و مدل‌هایی مانند GX، KL و KC را به بازار این کشور معرفی نمود.

https://www.jomhornews.com/fa/news/182001/

صادرات بیش از 15میلیون دلاری فرش دست‌بافت افغانستان در یک سال

وزارت صنعت و تجارت افغانستان اعلام کرد که این کشور  در 1403خورشیدی بیش از 2/15 میلیون دلار فرش دست‌بافت به کشورهای دیگر صادر کرده است. به عبارتی دیگر 6632 تن قالی صادر شده است. کشورهای پاکستان، استرالیا، ایران، ترکیه، ترکمنستان، ازبکستان، آلمان، هالند، امریکا، هند، کانادا، امارات متحده عربی، عربستان سعودی مقصد صادرات فرش‌های افغانستان هستند.

https://ufuqnews.com/archives/255866

برنامه خودکفایی افغانستان در تولید مرغ، لبنیات و روغن

دفتر معاونت اقتصادی نخست‌وزیر طالبان اعلام کرده است: «بخش مرغ‌داری افغانستان در تولید گوشت و دانه به خودکفایی نزدیک شده و با عملی‌شدن راهبردهای این وزارت، در تولید تخم‌مرغ نیز به خودکفایی دست خواهد یافت.» در حال حاضر 14 هزار مرکزمرغ‌داری در افغانستان فعال است که برای 100هزار نفر به‌صورت مستقیم و برای  300 هزار نفر به‌صورت غیرمستقیم زمینه‌ی کار را فراهم کرده است. طبق طرح خودکفایی این وزارت در بخش تولید روغن نباتی، «حدود 289 هزار هکتار زمین در استان‌های مختلف کشور، نباتاتی چون پنبه، سویا، کنجد، کانولا، دانه کتان و آفتابگردان کشت خواهد شد» کمیسیون اقتصادی طالبان همچنین طرح ساخت 6 مجتمع کشاورزی، نمایشی و پرورشی را در استان‌های هلمند، هرات، ننگرهار و بلخ تأیید کرده است.

https://www.etilaatroz.com/229854/taliban-afghanistans-self-reliance-policies/

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما

برچسب‌ها