گزارش سازمان گرین پیس در مورد یافتن آفت کش در یک سوم محصولات استانبول
پژوهش های اخیر سازمان گرینپیس ترکیه نشان داده است که تقریباً یک سوم میوهها و سبزیجات فروخته شده در استانبول حاوی بقایای آفتکشهایی هستند که از حد قانونی فراتر رفته یا شامل مواد شیمیایی غیرمجاز هستند.
به عنوان بخشی از این پژوهش، این سازمان 155 نمونه جمعآوری شده از پنج فروشگاه سوپرمارکت زنجیره ای بزرگ و بازارهای محلی در سراسر شهر را تجزیه و تحلیل کرد.
نتایج نشان داد که حدود 61 درصد از نمونهها حاوی بقایای چندین آفتکش بودند.
در 51 نمونه، بقایای آفتکشها از حد قانونی تعیین شده توسط مقامات ترکیه فراتر رفته و 50 مورد از آنها حاوی آفتکشهای غیرمجاز بودند.
تقریباً 43 درصد از محصولات حاوی PFAS (مواد پرفلوروآلکیل و پلیفلوروآلکیل) بودند، در حالی که 31.6 درصد از نمونهها از نظر بقایای آفتکشهایی که باعث اختلال در سیستمهای هورمونی، تأثیر بر رشد عصبی یا داشتن خواص سرطانزا میشوند، مثبت بودند.
بیشترین میزان آلودگی در برگهای انگور ترشی با ۸۰ درصد، فلفل چیلی سبز با ۷۰ درصد و اسفناج با ۶۷ درصد مشاهده شد.
سایر اقلام آلوده شامل کاهو و گلابی فرفری با ۴۰ درصد، انگور با ۴۰ درصد، سیبهای زرد و قرمز (استارکینگ) با ۳۰ درصد، فلفل دلمهای و بادمجان با ۲۰ درصد، گوجهفرنگی با ۱۳ درصد، پرتقال با ۱۰ درصد و خیار با ۷ درصد بودند.
PFAS (مواد پرفلوروآلکیل و پلیفلوروآلکیل) مواد شیمیایی مصنوعی هستند که معمولاً در محصولات مختلف صنعتی و مصرفی استفاده میشوند. این مواد که به عنوان "مواد شیمیایی همیشگی" شناخته میشوند، به راحتی تجزیه نمیشوند و میتوانند در بدن انسان و محیط زیست تجمع یابند. قرار گرفتن در معرض PFAS (مواد پرفلوروآلکیل و پلیفلوروآلکیل) با آسیب کبدی، اختلالات تیروئید، چاقی، ناباروری و برخی سرطانها مرتبط بوده است.
آفتکشها موادی هستند که در کشاورزی صنعتی برای محافظت از محصولات در برابر آفات، علفهای هرز و بیماریها استفاده میشوند. آنها میتوانند پایدار، زیستتجمعپذیر و سمیباشند و خطرات سلامتی فوری و طولانیمدت را ایجاد کنند.
اوایل امسال، وزارت کشاورزی و جنگلداری ترکیه سطح مجاز قانونی باقیمانده آفتکشها را در محصولات داخلی و وارداتی مورد تجدیدنظر قرار داد و محدودیتهایی را مطابق با استانداردهای اتحادیه اروپا تعیین کرد.
آنالیز آفتکشها
آفتکشها خاک، آب و هوای ما را آلوده میکنند و بقایایی در محصولات غذایی به جا میگذارند که باعث مشکلات سلامتی مختلفی میشود. آسیبپذیرترین گروه در برابر آفتکشها نوزادان و کودکان هستند.
طبق یافتههای گزارش «آفتکشها و کودکان»، 33 درصد از ۱۵۵ نمونه مورد تجزیه و تحلیل، مطابق با مقررات حداکثر حد مجاز آفتکشها در کدکس مواد غذایی ترکیه نبودند. استفاده از آفتکشهای بدون مجوز در ۵۰ محصول شناسایی شد. در ۶۱ درصد از نمونهها بیش از یک باقیمانده آفتکش یافت شد.
۳۱.۶ درصد از نمونههای مورد تجزیه و تحلیل حاوی حداقل یک آفتکش بودند که از نظر هورمونی مختلکننده، عصبی - رشدی، سرطانزا یا تهدیدی برای سلامت باروری است. کودکان نسبت به بزرگسالان نسبت به مواد شیمیایی مختلکننده، سرطانزا یا ژنوتوکسیک بسیار حساستر هستند.
https://www.hurriyetdailynews.com/pesticide-found-in-one-third-of-istanbul-produce-greenpeace-study-shows-208654
https://imza.greenpeace.org/zehir-etme