اخبار اقتصادی غنا و توگو
گزیدۀ اخبار و تحولات اقتصادی کشورهای غنا و توگو در هفتۀ اول اردیبهشت 1404 مندرج در رسانههای این کشورها به شرح ذیل ارائه میگردد.
جمهوری غنا
مشارکت وزیر دارایی غنا در اجلاس بهاری صندوق بینالمللی پول (IMF) و بانک جهانی
21 آوریل 2025
به گزارش تارنمای خبری ghanaweb.com، کاسیل آتو فورسون، وزیر دارایی غنا، در رأس هیئتی به منظور شرکت در اجلاس بهاری صندوق بینالمللی پول (IMF) و بانک جهانی به واشنگتن سفر کرد. این سفر در حالی انجام میشود که غنا اخیراً دستاوردهای اقتصادی مهمی داشته است. در جریان این اجلاس که از 21 تا 26 آوریل در واشنگتن برگزار میشود، وزیر دارایی غنا با خانم کریستالینا جورجیوا، مدیرعامل صندوق بینالمللی پول (IMF) و دیگر مقامات ارشد این صندوق و بانک جهانی دیدار و گفتگو خواهد کرد. این دیدارها فرصتی برای تبادل نظر در خصوص چالشها و فرصتهای اقتصادی غنا و منطقه و همچنین پیگیری برنامههای همکاری مشترک خواهد بود.
تأثیر محدود تعرفههای آمریکا بر اقتصاد غنا
22 آوریل 2025
به گزارش تارنمای خبری modernghana.com، بر اساس گزارش اخیر موسسهFitch Solutions، با عنوان "نرخهای مؤثر تعرفههای متقابل آمریکا"، غنا با میانگین تعرفه 10 درصدی به دلیل تنوع صادراتی و وابستگی محدود به بازار آمریکا در میان سایر کشورهای منطقه جنوب صحرای آفریقا، کمترین آسیب پذیری را در برابر افزایش تعرفههای تجاری آمریکا دارد و در رتبه بندی منطقهای در جایگاه 42 از 48 قرار گرفته است. با این حال تحلیلگران Fitch هشدار دادهاند که برخی از کالاهای صادراتی غنا مانند کاکائو، منسوجات و محصولات کشاورزی ممکن است با چالش مواجه شوند، چرا که افزایش هزینهها میتواند انگیزه واردکنندگان آمریکایی برای یافتن منابع جایگزین را بیشتر کند.
در بخش دیگری از این گزارش، به وضعیت کشورهای صادر کننده نفت در منطقه اشاره گردیده است کشورهایی مانند آنگولا و نیجریه به دلیل کاهش 15 درصدی قیمت نفت برنت از آوریل 2025 و تنظیم بودجه سال 2025 بر اساس قیمتهای بالاتر نفت (70 تا 75 دلار)، با ریسک جدیتری مواجه خواهند بود. این در حالی است که آمریکا سیاست تجاری تهاجمی خود را با افزایش بی سابقه میانگین نرخ تعرفه 27 درصدی دنبال میکند.
هشدار صندوق بینالمللی پول (IMF) به کشورهای آفریقایی
25 آوریل 2025
به گزارش تارنمای خبری graphic.com.gh، خانم کریستالینا جورجیوا، مدیرعامل صندوق بینالمللی پول (IMF)، در نشست مطبوعاتی اجلاس بهاری صندوق و بانک جهانی، از کشورهای آفریقایی از جمله غنا خواست تا سیاستهای مالی خود را تقویت کنند. وی با اشاره به چشمانداز بلندمدت مثبت برای قاره آفریقا، تأکید کرد که تهدیدهای جهانی مانند کاهش رشد اقتصادی، نیازمند اقدامات فوری برای تقویت انضباط مالی است.
خانم جورجیوا اظهار داشت که کشورهای کم درآمد آفریقایی به دلیل کاهش تقاضای کالا آسیب پذیرتر هستند و به همین دلیل صندوق بینالمللی پول (IMF) اخیراً پیشبینی رشد اقتصادی این قاره را کاهش داده است. وی خاطرنشان کرد که تأثیر این شوکها در کشورهای مختلف متفاوت است؛ برای مثال، غنا به عنوان وارد کننده نفت از کاهش قیمت نفت سود میبرد، در حالی که صادرکنندگان نفت با کاهش درآمد مواجه شدهاند.
وی همچنین خاطر نشان کرد که دولتهای آفریقایی باید پایههای مالیاتی خود را گسترش دهند و از فناوریهای نوین برای بهبود جمعآوری درآمدهای عمومی بهره ببرند. وی بر اهمیت سیاست گذاری بانکهای مرکزی بر اساس شرایط داخلی، یکپارچگی تجاری تحت پیمان تجارت آزاد قاره آفریقا (AfCFTA) و مبارزه با فساد برای دستیابی به رشد پایدار تأکید کرد و ابراز امیدواری نمود که آفریقا با منابع غنی و جمعیت جوان خود، در آینده نزدیک به یک قدرت اقتصادی جهانی تبدیل خواهد شد.
پیشبینی بانک جهانی در خصوص نرخ تورم غنا در سال ۲۰۲۵
24 آوریل 2025
به گزارش تارنمای خبری ghanaweb.com، بانک جهانی در گزارش اخیر خود با عنوان "نبض آفریقا" پیشبینی کرده است که نرخ تورم غنا در سال 2025 به 17.2 درصد خواهد رسید. این رقم اگرچه از هدف برنامه صندوق بینالمللی پول (IMF) که 15 درصد است، بالاتر است، اما نسبت به روند فعلی کشور تنها افزایش جزئی خواهد داشت. در ادامه این گزارش، بانک جهانی چشمانداز میانمدت امیدوارکنندهتری برای تورم غنا ترسیم کرده است. بر اساس پیشبینیهای این نهاد بینالمللی، انتظار میرود نرخ تورم در غنا به طور قابل توجهی کاهش یابد و به 9.4 درصد در سال 2026 و 8 درصد در سال 2027 برسد. این روند نزولی پیشبینی شده، حاکی از بازگشت تدریجی ثبات قیمتی به اقتصاد غنا در میانمدت و تأثیر احتمالی سیاستهای اتخاذ شده توسط دولت و بانک مرکزی این کشور است.
همچنین این گزارش نشان میدهد که در سال جاری، 14 کشور از 47 کشور آفریقایی مورد بررسی، از جمله غنا، آنگولا، اتیوپی، نیجریه و زیمبابوه، همچنان با تورم دو رقمی دست و پنجه نرم میکنند. با این حال، پیشبینی میشود که با کاهش فشارهای زنجیره تأمین جهانی، اعمال سیاستهای مالی و پولی سخت گیرانه و ثبات نسبی نرخ ارز در منطقه جنوب صحرای آفریقا، تعداد این کشورها تا سال 2027 به شش کشور کاهش یابد.
تعهد بانک جهانی به غنا برای ایجاد سالانه 500 هزار شغل در این کشور
24 آوریل 2025
به گزارش تارنمای خبری ghanaweb.com، خانم آنا بیِردن، مدیر عملیات بانک جهانی، هفته جاری در دیدار با کاسیل آتو فورسون، وزیر دارایی غنا در مقر این نهاد در واشنگتن اعلام کرد بانک جهانی متعهد به حمایت از غنا در مقابله با چالش بیکاری جوانان از طریق یک استراتژی جدید برای رشد و اشتغال است. طبق اظهارات وی، این طرح به دنبال ایجاد فرصت شغلی سالانه برای بیش از 500 هزار جوانی است که وارد بازار کار میشوند.
خانم بیردن اظهار داشت که این ابتکار نشان دهنده اولویت مشترک بانک جهانی و غنا برای ایجاد فرصتهای شغلی برای جوانان این کشور است و این بانک مفتخر است که با غنا در زمینه این استراتژی همکاری میکند، زیرا این همکاری هم به ایجاد شغل منجر میشود و هم به ساخت یک اقتصاد قویتر و انعطافپذیرتر کمک خواهد کرد.
دکتر فورسون نیز ضمن استقبال از این حمایت، خاطرنشان ساخت که این مشارکت یک گام بزرگ در جهت تلاشهای دولت غنا برای تأمین شغل مناسب و پایدار برای جوانان این کشور به شمار میرود. وزیر دارایی غنا بر اهمیت مداخلات هدفمند و جسورانه برای پاسخگویی به تعداد فزاینده جویندگان کار تأکید کرد و افزود که این استراتژی بر سه محور اصلی ایجاد شغل، توسعه مهارتها و رشد اقتصادی فراگیر متمرکز خواهد بود.
پیشی گرفتن غنا از هدف صندوق بینالمللی پول (IMF) برای افزایش ذخایر ارزی
22 آوریل 2025
به گزارش تارنمای خبری ghanaweb.com، بر اساس بررسیهای انجام شده پس از توافق اولیه بین دولت غنا و صندوق بینالمللی پول (IMF)، غنا توانسته است یک شاخص کلیدی از برنامه جاری خود با این نهاد بینالمللی را بیش از یک سال زودتر از زمان تعیین شده محقق سازد. بر این اساس، ذخایر بینالمللی ناخالص این کشور از هدف تعیین شده برای ماه مه 2026 فراتر رفته است. بر اساس دادههای بانک مرکزی غنا (BOG)، ذخایر بینالمللی ناخالص این کشور از هدف تعیین شده برای ماه مه 2026 فراتر رفته است به طوری که تا فوریه 2025، ذخایر ارزی این کشور به رقم 9.3 میلیارد دلار رسیده است که معادل پوشش چهار ماه واردات این کشور میباشد. این دستاورد به عنوان یک نقطه عطف مهم در چارچوب برنامه سه ساله تسهیلات اعتباری گسترده (ECF) با صندوق بینالمللی پول (IMF) تلقی میشود و نشان میدهد که غنا در موقعیت بهتری نسبت به اهداف تعیین شده قرار گرفته است.
همچنین، صندوق بینالمللی پول (IMF) برنامهریزی کرده است تا در ماه ژوئن سال 2025 مبلغ 370 میلیون دلار دیگر به غنا پرداخت کند. این پرداخت پس از تکمیل چهارمین دور از بررسیهای مربوط به این برنامه صورت خواهد پذیرفت. کارشناسان اقتصادی این پیشرفت را علامتی از انعطاف پذیری اقتصادی این کشور ارزیابی میکنند که میتواند به تقویت اعتماد سرمایهگذاران و ثبات نرخ ارز کمک کند.
جمهوری توگو
ارتقاء رتبه اعتباری توگو توسط موسسه رتبه بندیS&P
19 آوریل 2025
به گزارش تارنمای خبری Togo First، آژانس جهانی رتبه بندیS&P ، در گزارش اخیر خود رتبه اعتباری توگو را به دلیل رشد اقتصادی مستمر، بهبود مدیریت مالی و انجام اصلاحات ساختاری از B به B+ ارتقا داد و چشمانداز آن را پایدار اعلام کرد. این موسسه پیشبینی کرده است که توگو با میانگین رشد اقتصادی سالانه 6 درصدی تا سال 2028، به یکی از اقتصادهای در حال رشد سریع در منطقه غرب آفریقا تبدیل خواهد شد. این موسسه اظهار داشت که این رشد به دلیل خصوصی سازی، کنترل نرخ تورم و سرمایهگذاری در زیرساختهای کلیدی مانند بندر لومه (با ظرفیت جابجایی 30 میلیون تن کالا در سال 2024) و قطب صنعتی Adétikopé حاصل شده است. همچنین، اصلاحات مالی انجام شده توسط دولت توگو منجر به کاهش کسری بودجه از 6.7 درصد به 4.6 درصد تولید ناخالص داخلی (GDP) در سال 2024 شده است.
با این وجود، S&P هشدار داد که چالشهایی نظیر درآمد سرانه پایین، گستردگی اقتصاد غیررسمی و تنشهای امنیتی کشورهای بورکینافاسو و نیجردر شمال توگو ممکن است بر روند پیشرفت این کشور تأثیر منفی بگذارد. لازم به ذکر است توگو با تغییر استراتژی تأمین مالی به سمت دریافت وامهای خارجی با هزینه کمتر و کاهش تدریجی بدهی عمومی به 52 درصد تولید ناخالص داخلی (GDP) تا سال 2028، مسیر مثبتی را در پیش گرفته است