صعود 25 پله ای ازبکستان در رتبه بندی پیچیدگی اقتصادی طی 5 سال گذشته
آزمایشگاه رشد دانشگاه هاروارد رتبهبندی جدید کشورها بر اساس شاخص پیچیدگی اقتصادی (Economic Complexity Index) را منتشر کرده است. در این رتبهبندی، ازبکستان در میان ۱۴۵ کشور، جایگاه ۸۰ را به خود اختصاص داده است.
بر اساس این شاخص، کشورها بر پایهی میزان پیچیدگی فناورانه و تنوع در صادراتشان رتبهبندی میشوند.
طبق گزارش این نهاد، ازبکستان طی پنج سال گذشته توانسته است ۲۵ پله در این رتبهبندی صعود کند و جایگاه ۸۰ را در میان ۱۴۵ کشور به دست آورد.
سه کشور نخست در این رتبه بندی عبارتاند از: سوئیس، ژاپن و سنگاپور.
طبق اعلام «مرکز تحقیقات و اصلاحات اقتصادی»، اقتصاد ازبکستان در سالهای اخیر رشد پایداری داشته و صادرات آن بهطور میانگین سالانه ۲۰.۵ درصد افزایش یافته است؛ این میزان رشد، بالاتر از کشورهای دیگر منطقه است. علاوه بر صادرات مواد خام، صادرات محصولات نهایی نیز سالانه ۲۱.۹ درصد رشد داشته است.
در پنج سال گذشته، بیشترین سهم در رشد صادرات مربوط به کالاهای صنعتی با فرآوری متوسط بوده است. در میان کالاهایی با تولید پیچیده، نرخ رشد بالایی در خودروها (۸۹٪)، تجهیزات صنعتی (۷۷٪) و مهندسی برق (۵۹٪) مشاهده شده است.
ازبکستان همچنین ۶۷ محصول جدید به سبد صادراتی خود افزوده که درآمدی معادل ۲.۱ میلیارد دلار به همراه داشته و موفقیت راهبرد تنوعبخشی و افزایش رقابتپذیری این کشور را تأیید میکند. این محصولات در سال ۲۰۲۳ درآمدی معادل ۵۹ دلار به ازای هر نفر ایجاد کردهاند.
بر اساس تحلیل آزمایشگاه رشد هاروارد، ازبکستان دارای ۱۶۲ نوع محصول است که در بازار جهانی از مزیت رقابتی برخوردارند.
پیشبینی رشد اقتصادی تا سال ۲۰۳۳
پیشبینی میشود که میانگین رشد سالانه اقتصاد ازبکستان تا سال ۲۰۳۳ برابر با ۵.۶ درصد باشد که دومین نرخ رشد بالای جهانی محسوب میشود.
در دههی آینده، میانگین رشد سالانه اقتصادی کشورهای دیگر منطقه به شرح زیر پیشبینی شده است:
تاجیکستان ۴ درصد، قرقیزستان ۳.۹ درصد، گرجستان ۳.۶ درصد، قزاقستان ۳.۶ درصد، ارمنستان ۳.۳ درصد، بنگلادش ۳ درصد، ترکمنستان ۲.۷ درصد، بلاروس ۲.۴ درصد، جمهوری آذربایجان ۲.۲ درصد، و روسیه ۱.۱ درصد.
ازبکستان همچنان به اصلاحات ساختاری در اقتصاد خود ادامه میدهد و منابع را از بخشهای کمبازدهی مانند کشاورزی به سوی بخشهای پربازدهی چون الکترونیک و مهندسی مکانیک سوق میدهد.