معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۴/۰۱/۲۱- ۱۶:۴۸

اخبار اقتصادی قرقیزستان

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی قرقیزستان در هفته سوم فروردین 1404 مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد:

تلاش برای بهبود رتبه قرقیزستان در عرصه بین المللی

باکیت صیدیکوف وزیر اقتصاد و بازرگانی قرقیزستان به نمایندگان سازمان رتبه بندی جهانی Fitch Ratings Inc.  شاخص های اصلی توسعه اقتصادی-اجتماعی قرقیزستان، اصلاحات انجام شده و اولویت های راهبردی سیاست های اقتصادی را ارائه نمود. وی در این خصوص به اصلاحات انجام شده با هدف جذب سرمایه گذاری، نوسازی زیرساخت ها و بهبود فضای کسب و کار، معرفی ابزارهای دیجیتال در مدیریت دولتی، توسعه فعال ظرفیتهای صنعتی، معافیت های مالیاتی برای صنایع استراتژیک و بهبود مقررات قانونی برای حفظ منافع سرمایه گذاران اشاره نمود.

وزیر اقتصاد خاطرنشان ساخت که کابینه وزیران قرقیزستان به طور مداوم اقداماتی را برای تضمین ثبات اقتصاد کلان، حمایت اجتماعی از جمعیت و توسعه یک محیط رقابتی اجرا می‌کند. این امر به ایجاد شرایط مطلوب برای تجارت، گسترش فرصت های صادراتی و تقویت سیستم مالی کشور کمک می‌کند.

وی خاطرنشان کرد که همکاری با آژانس رتبه بندی Fitch  باعث تقویت بیشتر وجهه بین المللی قرقیزستان و افزایش جذابیت سرمایه گذاری آن می‌شود. وی ابراز امیدواری کرد که نظارت عینی بر رتبه کشور و تداوم تعامل سازنده با این سازمان انجام شود.

در جریان این بازدید، تحلیلگران Fitch  جلساتی را با نمایندگان وزارتخانه‌ها و ادارات برگزار کردند و همچنین اطلاعات دقیقی در مورد شاخص های کلان اقتصادی، اصلاحات ساختاری در حوزه توسعه دیجیتال، روابط تجاری و اقتصادی و جذب سرمایه گذاری خارجی دریافت کردند. توجه ویژه ای به مسائل استفاده از معدن و انرژی به عنوان بخش های کلیدی اقتصاد قرقیزستان شد.

نمایندگان آژانس همچنین در حال برنامه ریزی جلساتی با موسسات مالی بین المللی هستند که به آنها امکان می دهد ارزیابی جامعی از وضعیت اقتصادی کشور تهیه کنند.

https://ru.kabar.kg/news/kyrgyzstan-prodolzhaet-rabotu-po-povysheniyu-rejtinga-strany-na-mezhdunarodnoj-arene/

 

عوارض تجاری ایالات متحده آمریکا از جمله برای قرقیزستان

سایت کاخ سفید در شبکه اجتماعی X فهرستی از تعرفه‌های تجاری وضع شده از سوی آمریکا برای هر کشور را منتشر کرد. بر اساس این فهرست، عوارض 10 درصدی بر واردات محصولات از  قرقیزستان اعمال می‌شود.

بالاترین عوارض در انتظار کامبوج، سوریه، پاکستان، ویتنام، سریلانکا، میانمار است یعنی بیش از 40٪.

به گفته ترامپ نرخ تعرفه صفر زمانی رخ می دهد که آن محصول در آمریکا تولید شود.

به گزارش کمیته ملی آمار قرقیزستان در ژانویه سال جاری صادرات قرقیزستان به آمریکا تنها 319.8 هزار دلار بوده است. صادرات قرقیزستان به ایالات متحده نسبت به ژانویه 2024  حدود 60.7 درصد افزایش یافته است.  قرقیزستان عمدتاً کفش، پوشاک، محصولات تنباکو، محصولات با منشاء حیوانی و دارو را به ایالات متحده صادر نموده است.  در مجموع حجم مبادلات تجاری بین دو کشور 19.1 میلیون دلار بوده که بیشتر آن  صادرات از ایالات متحده به قرقیزستان بوده است.

https://vesti.kg/politika/item/137422-ssha-vveli-torgovye-poshliny-i-dlya-kyrgyzstana.html

 

کمک Rosatom به قرقیزستان در احیای عملی پزشکی هسته ای

روز 3 ماه مه در دانشگاه قرقیزی–روسی اسلاویانی سمینار آموزشی "پزشکی هسته ای: روندها و مزایا، وضعیت و برنامه‌های توسعه در قرقیزستان" با حضور دیمیتری کنستانتینوف، مدیر کل Rosatom در قرقیزستان برگزار شد. در جریان این رویداد، تفاهمنامه همکاری بین دانشگاه قرقیزی–روسی اسلاویانی و دانشگاه پلی تکنیک تحقیقات ملی شهر تومسک روسیه امضا شد. هدف از این سند توسعه آموزش مهندسی و پزشکی در قرقیزستان و ایجاد فرصت‌های جدیدی برای متخصصان جوان برای روابط دانشگاهی و انجام پژوهش در زمینه فناوری هسته‌ای است. برنامه ریزی شده است که بر پایه ظرفیت های دانشگاه قرقیز-روسی اسلاویانی یک برنامه کارشناسی ارشد در زمینه "پزشکی هسته ای (فیزیک پزشکی)" ایجاد شود. انتظار می رود که ثبت نام اولین گروه دانشجویان در سپتامبر 2025 انجام شود.

سرگئی ولکوف، سرپرست دانشگاه قرقیز-روسی اسلاویانی در این سمینار تأکید کرد که این دانشگاه آماده همکاری با Rosatom و دانشگاه پلی تکنیک تحقیقات ملی شهر تومسک است.

وی تصریح کرد: "Rosatom در حال حاضر به کشور قرقیزستان در احیای صنعت پزشکی هسته ای کمک می‌کند. ما امروز چیزی برای افتخار داریم. به همراه وزارت بهداشت قرقیزستان، یک بخش پزشکی هسته ای در سال 2023 افتتاح شد و سال گذشته اولین بیماران خود را پذیرفت. ما اطمینان داریم که با پیوستن به نیروهای دانشگاه قرقیزی–روسی اسلاویانی و دانشگاه پلی تکنیک تحقیقات ملی شهر تومسک، می‌توانیم موفقیت های بزرگتری را به دست آوریم."

https://ru.sputnik.kg/20250403/kyrgyzstan-rosatom-yadernaya-medicina-1093087946.html

 

قرقیزستان در پی  30 میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی و رشد 11 تا 12 درصد

مقامات قرقیزستان در چارچوب "برنامه توسعه ملی جمهوری قرقیزستان تا سال 2030"، تعدادی اقدامات خاص و شاخص های عددی را با هدف رشد اقتصادی پایدار و بهبود کیفیت زندگی شهروندان اعلام کردند. هدف این برنامه دستیابی به اهداف زیر تا سال 2030 است:

حجم تولید ناخالص داخلی: برنامه ریزی شده است که حداقل به 30 میلیارد دلار آمریکا برسد که نقطه شروع توسعه بلندمدت اقتصادی خواهد بود.

رشد سالانه تولید ناخالص داخلی: این برنامه رشد اقتصادی اسمی 11 تا 12 درصد را در سال پیش بینی می‌کند که موجب ایجاد یک محیط اقتصادی پویا می‌شود.

تولید ناخالص داخلی سرانه: هدف 4 تا 4.5 هزار دلار آمریکا است که باید به بهبود استاندارد زندگی مردم کمک کند.

سرمایه گذاری در دارایی‌های ثابت: حجم سرمایه گذاری‌ها باید حداقل 20 درصد تولید ناخالص داخلی باشد که نوسازی زیرساخت ها و نوسازی فناوری صنایع را تضمین می‌کند.

بیکاری: کاهش نرخ بیکاری به 5 درصد، جهت گیری مهمی‌برای افزایش ثبات بازار کار است.

بدهی خارجی عمومی: برای تضمین ثبات مالی کشور، برنامه ریزی شده است تا بدهی خارجی تا 60 درصد تولید ناخالص داخلی حفظ شود.

ورود کشور به 100 کشور برتر در شاخص توسعه انسانی.

ورود کشور به 30 کشور برتر در دستیابی به اهداف توسعه پایدار.

حوزه‌های کلیدی اصلاحات:

صنعتی‌سازی و نوسازی: اعمال فناوری‌های مدرن، اتوماسیون فرآیندهای تولید و ایجاد پارک‌های صنعتی، محرک‌هایی برای افزایش رقابت‌پذیری بنگاه‌های داخلی خواهد بود.

تنوع اقتصادی: توسعه کشاورزی، گردشگری و انرژی سبز، وابستگی به صنایع سنتی را کاهش و ادغام در زنجیره‌های اقتصادی جهانی را افزایش می دهد.

اصلاح بازار کار: توجه ویژه ای به رسمی سازی اشتغال می‌شود، جایی که حدود 66 درصد از کارگران امروز به طور غیر رسمی‌کار می‌کنند. برنامه ریزی شده است تا اشتغال رسمی از طریق معافیت های مالیاتی، یارانه‌ها و حمایت از کسب و کار کوچک و متوسط و شرایطی برای بازگشت اتباع شاغل در خارج از کشور ایجاد شود.

ابتکارات فوق نشان دهنده رویکرد سیستماتیک رهبری قرقیزستان برای حل مشکلات ساختاری اقتصاد است که نه تنها به اهداف عددی تعیین شده امکان می دهد، بلکه زمینه را برای توسعه اجتماعی و اقتصادی بلندمدت ایجاد می‌کند.

https://ru.kabar.kg/news/kyrgyzstan-stavit-ambicioznye-celi-30-mlrd-dollarov-vvp-i-rost-na-11-12-godovyh/

 

پیشتازی قرقیزستان در میان کشورهای مشترک المنافع از نظر نرخ رشد تولید ناخالص داخلی

در بخش اقتصادی، قرقیزستان چندین سال است که نرخ های توسعه بالایی را نشان می دهد. تحلیلگران بانک توسعه اوراسیا در ابتدای سال ۲۰۲۵ اشاره کردند که در پایان ماه ژانویه یکی از شاخص های کلیدی فعالیت تجاری و تولید صنعتی به طور قابل توجهی افزایش یافت و به ارزش دو برابری ۱۰.۶ درصد رسید. این بهترین نتیجه بین کشور های مشترک المنافع است. همانطور که کارشناسان می‌گویند اقتصاد قرقیزستان با آشفتگی بازار های جهانی سازگار شده است و از آن نیز سود برده است. به طور کلی شرکای مشترک المنافع به طور موثر تأثیر شوک های خارجی را خنثی کردند. پروژه‌های یکپارچه سازی، متنوع سازی کریدور های حمل و نقل و لجستیک در فضای اوراسیا، افزایش ظرفیت تولید و افزایش حجم تجارت متقابل نقش بسزایی در این امر ایفا کردند. سرگئی پونومارف تحلیلگر اقتصادی معتقد است، چندین سال است که در قرقیزستان تغییرات مثبتی در مسیر اقتصادی مشاهده شده است و در این مدت پایه خاصی برای آینده ایجاد شده است که به ما امکان می دهد امیدوار باشیم که این روند ادامه یابد.

در واقع قرقیزستان چندین سال است که رشد تولید ناخالص داخلی قوی را نشان می دهد. البته این امر دلگرم کننده است زیرا بر زندگی همه شهروندان تأثیر می‌گذارد. پر بودن خزانه امکان افزایش حقوق، مستمری و مزایای اجتماعی را فراهم می‌کند. ما شاهد این تغییرات هستیم.

انتظار داریم در آینده نزدیک فاز فعال اجرای پروژه‌های بزرگی مانند نیروگاه برق آبی کمبر- آتا ۱ و ساخت راه آهن چین - قرقیزستان - ازبکستان آغاز شود که درآمدهای ناشی از طرحهای مذکور سهم قابل توجهی در تقویت بودجه کشور خواهد داشت. به گفته وی قرقیزستان می‌تواند در تمام صنایع مرتبط از بخش خدمات گرفته تا ساخت و ساز انتظار یک اثر چندگانه را داشته باشد. بر این اساس هزاران شغل جدید پیدا خواهد شد و شاهد توسعه مناطق خواهیم بود.

مهمترین چیز این است که ما از بن بست جغرافیایی خارج خواهیم شد و با کمک توسعه چارچوب حمل و نقل جدید اوراسیا به دریا دسترسی خواهیم داشت و می‌توانیم حجم تجارت را به میزان قابل توجهی افزایش دهیم.

طبق پیش بینی‌های انجام شده ، در سال ۲۰۲۵ وضعیت اقتصادی قرقیزستان مطلوب خواهد ماند. البته این امر به میزان زیادی به رویداد های ژئوپلیتیک بستگی دارد. تغییرات مربوط به لجستیک اکنون در حال وقوع است و جنگ تجاری و تعرفه ای در جهان آغاز شده است. در عین حال کشور نرخ های بالای رشد تولید ناخالص داخلی را حفظ خواهد کرد و تا پایان سال ۲۰۲۵ این نرخ به حداقل ۸ درصد خواهد رسید.

https://ru.kabar.kg/news/iac-kabar-kyrgyzstan-lidiruet-v-sng-po-tempam-rosta-vvp/

  

رتبه قرقیزستان در تامین مالی دولتی

به گزارش صندوق تثبیت و توسعه اوراسیا در سال 2024، حجم کل تامین مالی مصوب در منطقه اوراسیا از سوی موسسات مالی بین ‌المللی، آژانس ‌های توسعه و صندوق‌ های آب و هوایی بالغ بر 12.6 میلیارد دلار بود که تقریباً 2 برابر بیشتر از ارقام سال 2023 (6.5 میلیارد دلار) است.

 در میان کشورهای اوراسیا، قزاقستان از نظر حجم کل تامین مالی تایید شده در سال 2024  با حدود 4 میلیارد دلار - مقام اول را به خود اختصاص داده است. در رتبه دوم ازبکستان (3.7 میلیارد دلار) قرار دارد که نسبت به سال گذشته 0.5 میلیارد دلار افزایش یافته است. مقدار قابل توجهی از بودجه به سمت مدیریت دولتی و سیاست اقتصادی هدایت می‌شود.  ارمنستان با 1.5 میلیارد دلار در رتبه سوم قرار دارد (1.1 میلیارد دلار افزایش نسبت به سال 2023).پروژه‌های بخش حمل و نقل بیشترین تقاضا را در ارمنستان، قزاقستان و قرقیزستان دارند.

برای قرقیزستان، حجم بودجه مصوب در سال 2024 حدود 600 میلیون دلار است (افزایش 240 میلیون دلاری نسبت به سال 2023) و تامین مالی پروژه‌های حمل و نقل در اولویت است.

https://www.tazabek.kg/news:2252955?from=portal&place=last

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما