رکورد برداشت برنج در اروگوئه
اروگوئه در حال برداشت بزرگترین محصول برنج تاریخ خود میباشد، اما در عین حال با رقابت شدید در منطقه روبرو شده است. تا 25 مارس، یک سوم از مزارع برنج اروگوئه برداشت شده و عملکردی 6 درصد بیشتر از سال قبل داشته است. عملکردها تاکنون خوب و کیفیت دادهها مثبت بوده است. اگر عملکرد پیشبینی شده محقق شود، حجم دانههای برداشت شده میتواند یک رکورد بسیار چالشبرانگیز را ثبت کند. گزارش حاضر به آخرین وضعیت تولید این محصول در اروگوئه پرداخته است.
افزایش قیمتها در دو دهه اخیر، کشاورزان را به افزایش 23 درصدی سطح زیر کشت در فصل 2025 – 2024 ترغیب کرد و به 182,874 هکتار رسید که بزرگترین سطح زیر کشت در 14 سال گذشته است. این امر، تلاشهای لجستیکی برای برداشت محصول را افزایش داده است، که تا 25 مارس 31 درصد آن تکمیل شده بود.
تولید برنج در اروگوئه
اگر عملکرد تخمینی 9,100 کیلوگرم در هکتار محقق شود، تولید به کمیبیش از 1.65 میلیون تن خواهد رسید، که از 1.3 میلیون تن سال گذشته و رکورد 1.638 میلیون تن در سطح زیر کشت 195,000 هکتار در فصل 2011 – 2010 فراتر خواهد رفت. ورود ارقام جدید، امکان حفظ عملکرد بالای 9,000 کیلوگرم در هکتار را فراهم کرده است و این معیار در برداشت های اخیر فراتر رفته است.
همانند سویا، که برداشت آن در یک ماه آینده آغاز میشود، "حجم بالای" محصول باید "قیمت پایین" دانه را جبران کند. زیرا سناریوی بازار از زمان کاشت به طور قابل توجهی تغییر کرده است. در سه ماهه آخر سال 2024، با بازگشایی صادرات از هند، قیمتها شروع به کاهش کردند. با کاهش سریع قیمتها و تولید منطقهای 10 تا 15 درصد بیشتر از سال گذشته، چالش تجاری برای برنج اروگوئه در سطح پایین صادرات منعکس شده است. از سوی دیگر، عدم اطمینان ناشی از افزایش تعرفهها، تهدیدها و اقدامات تلافیجویانه میتواند منجر به تغییراتی در جریانهای تجاری شود و در نهایت خرید برنج ایالات متحده از مکزیک و آمریکای مرکزی را کاهش داده و فرصتهایی را برای سایر تامینکنندگان باز کند. در عین حال، روابط با اتحادیه اروپا، دومین مشتری بزرگ اروگوئه، میتواند تقویت شود.
قیمت برنج در دو سال گذشته به دلیل محدودیتهای صادراتی اعمال شده توسط بزرگترین تامینکننده جهان، یعنی هند، در سالهای 2023 و 2024، پس از برداشت ضعیف که امنیت غذایی را به خطر انداخت و اقتصاد محلی را در معرض افزایش تورم قرار داد، افزایش یافت. هشتاد درصد از صادرات 2024 – 2023 با قیمتهای فوقالعاده بالایی تا 770 دلار در تن به فروش رسید، که حدود 200 دلار بیشتر از فصل قبل بود. در دو سال گذشته، مجموعه برنج در اروگوئه 1.16 میلیارد دلار ارز خارجی تولید کرده است. قیمت یک کیسه 50 کیلوگرمیبرنج معمولاً حدود 12 دلار است، اما سال گذشته شاهد جهش قابل توجهی به قیمت موقت 17.5 دلار در اروگوئه بود، که ممکن است حتی با مذاکره برای قیمت نهایی برداشت 2024 افزایش یابد. با توجه به آنچه گفته شد، به نظر میرسد که ارزش باید به میانگینهای تاریخی بازگردد.
قیمت، محرک گسترش سطح زیر کشت
همزمان با آماده شدن کشاورزان در آمریکای جنوبی برای سال زراعی 2025 – 2024 در بهار گذشته، محدودیتها توسط هند شروع به رفع شدن کرد و جریانهای تجاری و سطوح قیمت شروع به عادی شدن کردند. با مجوزهای جدید در هفتههای اخیر، هند فرآیند عادیسازی تجارت را تکمیل کرده است، که فشار بر قیمتها را افزایش میدهد. امروز، قیمت مرجع برای برنج اروگوئه 31 درصد کمتر از یک سال پیش است. قیمت یک کیسه 50 کیلوگرمیبرنج شالیزار در "ریو گرانده دو سول" در 12 ماه گذشته از 19.94 دلار به 13.60 دلار کاهش یافته است، که پایینترین سطح در سه سال گذشته است. سایر قیمتهای مرجع برنج، یعنی قیمتهای ویتنام و تایلند، نسبت به سال گذشته از 650 دلار به کمتر از 450 دلار در تن کاهش یافته است.
رکورد قیمتها، تولیدکنندگان را نیز در سایر کشورهای مرکوسور بسیج کرد، که در مجموع حدود 200,000 هکتار به سطح زیر کشت اضافه کردند و بزرگترین سطح زیر کشت خود را در هشت سال گذشته تحت بهره برداری قرار دادند.
افزایش رقابت در مرکوسور
سطح زیر کشت در آرژانتین 14 درصد افزایش یافته است و برداشت با گزارش دادههای عملکرد خوب به بیشترین مقدار در 10 سال گذشته خواهد رسید. برنج در آرژانتین در حال حاضر مالیات یا سهمیه صادراتی ندارد، که آن را رقابتیتر از سایر محصولات کشاورزی میکند. در پاراگوئه، سطح زیر کشت 12 درصد افزایش یافته است و تولید 1.3 میلیون تن تخمین زده میشود. کشت در این کشور برای اولین بار از 200,000 هکتار فراتر رفته است و پتانسیل کاشت 400,000 تا 500,000 هکتار را دارد. در دو ماه اول سال، صادرات نسبت به سال گذشته دو برابر شده است. بدین ترتیب، سطح زیر کشت ترکیبی اروگوئه، آرژانتین و پاراگوئه از نیم میلیون هکتاری که در 15 سال گذشته معمول بوده است، به 624,000 هکتار افزایش یافته است. در برزیل، سطح زیر کشت 6 درصد افزایش یافته است (با 100,000 هکتار بیشتر) و برای اولین بار از سال 2018 به آستانه 1.7 میلیون هکتار بازگشته است. شرکت ملی تامین (Conab) پیشبینی میکند که تولید در این کشور 9 درصد افزایش یافته و به 11.5 میلیون تن برسد، با مازاد صادراتی قابل مقایسه با کل تولید اروگوئه.
تمایز در بهرهوری
علاوه بر کیفیت شناخته شده بینالمللی برنج اروگوئه، این محصول تمایز دیگری نیز نسبت به رقبای خود دارد: بهرهوری. پیشرفتهای ژنتیکی تحت نظارت موسسه ملی تحقیقات کشاورزی اروگوئه (INIA) و بهبود در مدیریت، امکان جهشهای دورهای در عملکرد را فراهم کرده است: تولید برنج در سال 2010 به 8,000 کیلوگرم در هکتار و از سال 2020 به بیش از 9,000 کیلوگرم در هکتار رسیده است. اما تولید آرژانتین در دوره مذکور بین 6,500 و 7,000 کیلوگرم در هکتار ثابت مانده است، در حالی که در پاراگوئه و برزیل نیز تنها از 5,000 به بین 6,500 و 7,000 کیلوگرم در هکتار افزایش یافته است. هدف اروگوئه، دریافت مهر SRP (پلتفرم برنج پایدار) است، که برای تمام فرآیندهای تولید، از کاشت تا پس از برداشت اعمال میشود و در اروپا بسیار شناخته شده است. این مهر، پایداری تولید، محیط زیست، اقتصاد و اجتماع را در طول زنجیره ممیزی میکند. در حالی که این گواهینامه لزوماً به قیمتهای بهتر منجر نمیشود، اما لازمه دسترسی به بازارهای پرتقاضا و پردرآمد است. با توجه به عرضه زیاد جهانی برنج، فرار از قیمتهای کالایی به طور فزایندهای مهم است.
سناریوی قیمت
اخیرا قیمت برنج در برزیل به 13.60 دلار در هر کیسه 50 کیلوگرمیکاهش یافت، که 12 درصد کاهش در یک ماه و تقریباً 50 درصد نسبت به اوج 26.91 دلار در دسامبر 2023 را نشان می دهد. انجمن کشاورزان "ریو گرانده دو سول" برزیل نگرانی خود را در مورد قیمتهای پایین ابراز کرده و گفته اند که فشار موجود، ناشی از کاهش پیشبینی شده قیمت دانه میباشدآنها همچنین نگرانی خود را نسبت به 50 درصد از محصولی که هنوز برداشت نشده و همچنین 100,000 هکتار اراضی که خارج از دوره ایدهآل و بدون بیمه محصول کاشته شده است را ابراز داشته اند. این میزان بیش از 10 درصد از کل مساحت زمین استان "ریو گرانده دو سول" را تشکیل میدهد و در ماه فوریه و مارس موج گرما و کمبود آب را تجربه کرده است. در حال حاضر، ارزش پرداختی به تولیدکنندگان در جنوب برزیل تقریبا سر به سر است، اما در چندین منطقه هزینههای تولید را پوشش نمیدهد.
هزینه برنج دو یا سه برابر بیشتر از سایر محصولات است. این میزان در اروگوئه، در طول برداشت گذشته 2,100 دلار در هکتار بود. در پایان ماه مارس، تولیدکنندگان و کارخانههای محلی برای قیمت نهایی فروش محصول سال گذشته تلاش خود را مضاعف خواهند کرد. قیمت موقت در حال حاضر 17.15 دلار است. برای برداشت 2026 – 2025، قیمت موقت در پایان ژوئن بر اساس معاملات منعقد شده تعیین خواهد شد. انجمن تولیدکنندگان برنج (ACA) سناریوهای مختلفی را در محدوده بین 12 تا 13.50 دلار در هر کیسه 50 کیلوگرمیبرنج جدید در یک بازار تحت فشار با تجارتهای حجمی اندک پیشبینی میکند.
برآوردهای عرضه جهانی برنج در حال افزایش است، همانطور که چشمانداز سهم بازار هند نیز افزایش مییابد، که تصویری نزولی برای قیمتها ترسیم میکند. (S&P Global) تخمین میزند که هند در سال 2023 حدود 14 میلیون تن برنج صادر کرده و برای سال بازاریابی فعلی، محمولههای رکورد 21.5 میلیون تن پیشبینی میشود. آشوک گولاتی، اقتصاددان کشاورزی شورای تحقیقات روابط اقتصادی بینالمللی هند گفته است: "در یک بازار جهانی 54 تا 55 میلیون تنی، اگر هند بیش از 20 میلیون تن صادر کند، بازار را غرق خواهد کرد". از ماه فوریه، فائو پیشبینی خود را برای تولید جهانی برنج در سال 2025 – 2024 به میزان 3.6 میلیون تن افزایش داده است و به رکورد جدید 543 میلیون تن رسیده است. آژانس سازمان ملل نیز تخمین میزند که ذخایر جهانی برنج 3.1 درصد نسبت به سال قبل افزایش خواهد یافت و به رکورد 206 میلیون تن خواهد رسید.
تنشهای تعرفهای ایالات متحده نیز فصل جدیدی را آغاز خواهد کرد، که کمتر از آنچه ابتدا برنامهریزی شده بود، سختگیرانه خواهد بود. در اروگوئه، پس از قیمتهای استثنایی بالا، تعدیل قیمت ها در فصل جاری تا حدودی در جیب تولیدکنندگان حس خواهد شد هرچند که به احتمال زیاد بالاترین تولید تاریخ اروگوئه را شاهد باشیم. البته برای ثبت رکورد مذکور باید منتظر ماند، زیرا دو سوم از سطح زیر کشت هنوز باقی مانده است که باید برداشت شود.
اروگوئه با تولید سالانه بیش از 1.5 میلیون تن و سرانه مصرف بین 11 تا 12 کیلوگرم (که تنها 5 درصد از میزان کل تولید برنج این کشور است) بین ششمین تا هشتمین صادرکنندگان برنج جهان قرار دارد. به عنوان مثال در فصل برداشت سال 2022 – 2023 بازدهی برداشت برنج از هر هکتار 9400 کیلوگرم بود که این رقم یکی از بالاترین ارقام تولید در هر هکتار در سطح جهان محسوب میشود.
اروگوئه کشوری پیشرو در تجارت جهانی برنج است و بر امنیت غذایی جهان تأثیر گذار است. کیفیت برنج اروگوئه در جهان شناخته شده است و این کشور توانسته در روند تولید محصولات ایمن، پایدار و در تعامل با محافظت از محیط زیست گام های بزرگی بردارد که این موضوع، اروگوئه را به معدود کشورهای تولید کننده محصولاتی با چنین ویژگی تبدیل کرده و زمینه صادرات این محصول به کشورهای مختلف از جمله به اتحادیه اروپا را فراهم آورده است.
اروگوئه ظرفیت های فراوانی برای گسترش تولیدات خود در بخش های مختلف کشاورزی، از جمله در بخش برنج کاری دارد و با توجه به درخواست رو به رشد بازار جهانی برای دسترسی به محصولات غذایی ایمن، از نظر اقتصادی موقعیت مناسبی برای اروگوئه است تا با برنامه ریزیهای درست به فکر تولید هرچه بیشتر این محصول در کشور باشد.