اخبار اقتصادی جمهوری آذربایجان
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی جمهوری آذربایجان در هفته سوم اسفند ماه 1403 مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد:
افزایش همکاریهای تجاری ایران و جمهوری آذربایجان با تکمیل کریدور ارس
افزایش همکاری با جمهوری آذربایجان از راهبردهای دولتمردان و فعالان بخش خصوصی ایران است و به رغم مشکلات و موانع موجود، اجرای طرح هایی همچون کریدور ارس و جاده کلاله - آغبند، نوید بخش افزایش همکاریهای تجاری متقابل است.
به گزارش «ایرنا»، روابط تجاری ایران و جمهوری آذربایجان در سالهای اخیر با رشد قابل توجهی همراه بوده است و ۲ کشور با بهرهگیری از اشتراکات فرهنگی و جغرافیایی، تلاش کردهاند تا همکاریهای اقتصادی خود را در قالب طرح های مشترک و توسعه کریدورهای ترانزیتی گسترش دهند.
هر چند تحریمها، مشکلات بانکی و رقابتهای منطقهای بر مسیر تجارت ۲ کشور سایه افکنده است اما با توجه به ظرفیت های موجود، با توسعه زیرساخت های مرزی و گمرکی آینده تجارت بین ایران و آذربایجان امیدوارکننده به نظر میرسد.
در این میان آذربایجان شرقی به جهت ظرفیت های اقتصادی و موقعیت جغرافیایی از کانونهای همکاری ایران با جمهوری آذربایجان به شمار می رود و جلسه میز تجاری جمهوری آذربایجان در اتاق تبریز هم که با حضور نمایندگانی از بخش خصوصی و دولتی برگزار شد در کنار طرح مشکلات و موانع همکاری ۲ طرف با خبرهای خوبی همراه بود.
https://az.irna.ir/news/85768401/Araz-D%C9%99hlizinin-tamamlanmas%C4%B1-il%C9%99-%C4%B0ran-v%C9%99-Az%C9%99rbaycan-aras%C4%B1nda
انعقاد تفاهم نامه بین بانک های ملی آذربایجان و گرجستان
تفاهم نامه ای بین بانک مرکزی آذربایجان و بانک ملی گرجستان به امضا رسیده است. به گزارش «مدرن آذ»، طالح کاظموف، رئیس بانک مرکزی آذربایجان در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی «ایکس» با اشاره به این موضوع اظهار داشت: ما از استقبال از هیئتی به سرپرستی ناتیا تورناوا، رئیس بانک ملی گرجستان خوشحالیم.
طالح کاظموف یادآور شد: در این دیدار وضعیت کنونی همکاری بین نهادها مورد بررسی قرار گرفته و در مورد موضوعات مورد علاقه طرفین تبادل نظر شد.
وی در ادامه افزود: «ما یک یادداشت تفاهم برای تقویت بیشتر همکاری امضا کردیم. این تفاهم نامه به توسعه مشارکت بین بانک های مرکزی دو کشور و تقویت بخش های مالی آنها کمک خواهد کرد. ما مطمئن هستیم که این همکاری طولانی مدت و موفق خواهد بود.»
https://modern.az/iqtisadiyyat/509072/azerbaycan-ve-gurcustan-milli-banki-arasinda-memorandumnbspimzalandi/
حجم طلا در داراییهای صندوق دولتی نفت جمهوری آذربایجان به 170 تن خواهد رسید
پیش بینی میشود حجم طلا در داراییهای صندوق دولتی نفت آذربایجان در آوریل تا می 2025 به 170 تن برسد. به گزارش «رپورت»، فرهاد زینالوف، مدیر دپارتمان سرمایه گذاری صندوق دولتی نفت در یک نشست خبری که به نتایج سرمایه گذاری در سال 2024 و چشم انداز سال 2025 اختصاص داشت، اعلام کرد: صندوق دولتی نفت قصد دارد سهم طلا در پرتفوی سرمایه گذاری خود را به 25 درصد افزایش دهد، در سال 2024، این صندوق 44.8 تن طلا خریداری کرد که 41 تن آن به کشور وارد شده است.
وی خاطرنشان کرد: بنابراین تا 31 دسامبر 2024، حجم کل طلای داراییهای صندوق 146.6 تن (20.6 درصد پرتفوی سرمایه گذاری) و ارزش آن 12.4 میلیارد دلار بوده است.
به گفته مدیر دپارتمان سرمایه گذاری، در سال 2024، قیمت طلا با 27.2 درصد افزایش از 2063 دلار به 2624.5 دلار در هر اونس تروا رسید. این در حالی است که اگر از ابتدای سال 2024 تا مارس 2025 را در نظر بگیریم، طلا 40 درصد افزایش قیمت داشته است.
زینالوف افزود: خرید طلا در سال 2025 ادامه خواهد داشت و پیش بینی میشود حجم آن در ماه آوریل تا میبه حدود 170 تن برسد.
https://report.az/maliyye-xeberleri/ardnf-in-aktivlerinde-qizilin-hecmi-170-tona-catacaq/
راه آهن آذربایجان: عملیات ساخت نهایی در پایانههای ما در آستارای ایران در پایان سال به پایان می رسد
کریدور حمل و نقل بین المللی «شمال-جنوب» که از خاک آذربایجان میگذرد برای کشور ما بسیار حائز اهمیت است. به گزارش «ترند»، این مطلب را امیل ممدوف مشاور رئیس شرکت راه آهن آذربایجان بیان کرده است.
وی خاطرنشان کرد: پایگاه باربری از طریق پایانههای ساخته و راه اندازی شده توسط راه آهن آذربایجان در آستارا، آذربایجان و ایران سال به سال افزایش می یابد.
وی گفت: عملیات ساخت نهایی در پایانههای ما در جمهوری اسلامی ایران تا پایان امسال به پایان می رسد و به این ترتیب ظرفیت ترمینال به 4 میلیون تن افزایش می یابد. این به ما این امکان را می دهد که پایگاه بار را از اروپا، روسیه و جنوب در مسیر شمال - جنوب جذب کنیم.
لازم به ذکر است این پایانه در آستارا ایران در زمینی به مساحت 35 هکتار در 1.4 کیلومتری مرز جمهوری آذربایجان و ایران واقع شده است. قلمرو ترمینال که ساخت آن توسط راه آهن آذربایجان انجام شده است برای مدت 25 سال به آذربایجان اجاره داده شد.
https://az.trend.az/business/4014653.html
فهرست کالاهای مشمول مقررات فنی مورد تصویب قرار گرفت
هیأت وزیران «فهرست کالاهای مشمول مقررات فنی» را تصویب کرد.
به گزارش «اخو آذ»، علی اسدوف نخست وزیر آذربایجان مصوبه جدیدی را در این زمینه امضا کرد.
این مصوبه به منظور تضمین اجرای «برنامه دولتی انطباق نظام استاندارد ملی با الزامات بینالمللی» مصوب 23 ژانویه 2023 رئیس جمهور کشور به تصویب رسید. در این مصوبه، فهرست کالاهای مشمول مقررات فنی و کدهای نامگذاری کالاهای فعالیت اقتصادی خارجی برای آن کالاها آورده شده است.
این مصوبه شرایطی را برای نظارت بر انطباق کالا با الزامات مقررات فنی که قرار است بر اساس قانون «مقررات فنی» تصویب شود، در بازار مصرف فراهم میکند.
https://oxu.az/siyaset/texniki-tenzimlemenin-samil-olundugu-mallarin-siyahisi-tesdiq-edildi
مجلس ملی قانون الحاق آذربایجان به «دی 8» را تصویب کرد
مجلس ملی قانون الحاق آذربایجان به «منشور سازمان همکاری اقتصادی هشت کشور در حال توسعه (دی 8)» را تصویب کرد. به گزارش «رپورت»، پیش نویس قانون «الحاق به منشور سازمان همکاریهای اقتصادی هشت کشور در حال توسعه» در جلسه علنی امروز پارلمان مورد بررسی قرار گرفت.
خاطرنشان شد که آذربایجان به «منشور سازمان همکاری اقتصادی هشت کشور در حال توسعه» که در 22 نوامبر 2012 در اسلام آباد امضا شد، میپیوندد. این پیش نویس به رای گیری گذاشته شد و در یک قرائت به تصویب رسید.
https://report.az/milli-meclis/milli-meclis-azerbaycanin-d-8-e-qosulmasini-ratifikasiya-edib/
توسعه کریدور حمل و نقل «شرق – غرب» اولویت اصلی سازمان همکاری اقتصادی است
توسعه کریدور حمل و نقل شرق-غرب (راه آهن ترانس آسیایی) موضوع اولویت برای سازمان همکاری اقتصادی (اکو) است. این مطلب را اسد مجید خان دبیرکل سازمان همکاری اقتصادی در مصاحبه اختصاصی با «ترند» بیان کرد.
وی گفت: این کریدور بنادر خلیج فارس را به آسیای میانه متصل میکند که واسطه توسعه تجارت شرق و غرب است. بخش مهم این کریدور، مسیر راه آهن اسلام آباد - تهران - استانبول است که تقویت روابط و تجارت بین پاکستان، ایران و ترکیه را تسهیل میکند. مسیر مذکور این امکان را فراهم میکند تا کالاها سریعتر، ارزانتر و ایمن تر حمل و نقل شوند.
خان خاطرنشان میکند که کریدور حمل و نقل شمال-جنوب یکی از محورهای اولویت دار برای توسعه سازمان همکاری اقتصادی (اکو) است.
وی گفت: این مسیر کشورهای آسیای میانه را به بنادر خلیج فارس متصل میکند و روابط بین مناطق شمالی و جنوبی را بهبود میبخشد. توسعه این کریدور با هدف بهبود روابط تجاری و اقتصادی بین کشورهای عضو است.
وی گفت که سازمان همکاری اقتصادی به طور فعال در حال توسعه و بهبود این کریدورهای مهم حمل و نقل برای بهبود ارتباط منطقه ای و تسهیل تجارت بین کشورهای عضو اتحادیه است. این طرح ها با هدف تقویت یکپارچگی اقتصادی و حمایت از توسعه پایدار در منطقه انجام میشود.
وی افزود: با توجه به موقعیت استراتژیک منطقه سازمان همکاری اقتصادی بین آسیا و اروپا، نیاز به شبکههای حمل و نقل بدون مرز به ویژه برای غلبه بر مشکلات جغرافیایی کشورهای محصور در خشکی و تعیین توان اقتصادی آنها وجود دارد.
خان همچنین افزود که دبیرخانه سازمان همکاری اقتصادی تحقیقاتی را با هدف شناسایی و تقویت کریدورهای حمل و نقل منطقه ای و گذرگاههای مرزی آغاز کرده است. انتظار می رود نتایج این مطالعات مبنایی برای بهبود تجارت فرامرزی و حمایت از رشد اقتصادی پایدار در منطقه سازمان همکاری اقتصادی باشد.
وی تاکید کرد: سازمان همکاری اقتصادی بر توسعه زیرساخت های حمل و نقل و ارتباطی متمرکز است که کشورهای عضو را با یکدیگر و با جهان خارج مرتبط میکند. این شامل ساخت زیرساختهای حمل و نقل مدرن، ترانزیت امن برون مرزی، اجرای رویههای دیجیتال و توسعه شبکههای حملونقل یکپارچه جادهای، ریلی، دریایی و هوایی است.
https://az.trend.az/business/4015242.html
افزایش 7 درصدی صادرات غیرنفتی و گازی آذربایجان
ارزش صادرات غیرنفتی و گاز آذربایجان در ماههای ژانویه تا فوریه سال جاری با 6.6 درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال قبل به 485 میلیون دلار رسید.
به گزارش «رپورت» به نقل از مرکز تحلیل اصلاحات و ارتباطات اقتصادی، ارزش صادرات مواد غذایی کشور طی سال گذشته با 12.3 درصد افزایش به 153.9 میلیون دلار رسیده است.
در دوره گزارش، ارزش صادرات محصولات کشاورزی با 9.5 درصد افزایش به 119.7 میلیون دلار و ارزش صادرات محصولات کشاورزی و صنعتی با افزایش 17.7 درصدی به 43 میلیون دلار رسیده است. در مجموع ارزش صادرات ترکیبی محصولات کشاورزی و کشت و صنعت با 11.6 درصد افزایش به 162.8 میلیون دلار رسید.
ارزش صادرات فلزات آهنی و محصولات ساخته شده از آنها 66.9 درصد، ارزش صادرات شکر و فرآوردههای قنادی از شکر 47 درصد، ارزش صادرات مشروبات الکلی و غیر الکلی 10.2 درصد، ارزش صادرات محصولات صنایع شیمیایی 30 درصد، ارزش صادرات چای 21.3 درصد و ارزش صادرات آلومینیوم و محصولات ساخته شده از آن 2.8 درصد افزایش داشته است.
https://report.az/biznes-xeberleri/azerbaycan-qeyri-neft-qaz-ixracini-7-e-yaxin-artirib/
رئیس جمهور: گاز آذربایجان به بازار مقدونیه شمالی تحویل داده شده است
روند مثبت ماههای اخیر این است که دو کشور همکاری در بخش انرژی را آغاز کرده اند. به گزارش «آپا»، این مطلب را الهام علی اف رئیس جمهور در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با گوردانا سیلیانوفسکا داوکووا، رئیس جمهوری مقدونیه شمالی بیان کرد.
رئیس جمهور گفت: گاز آذربایجان به بازار مقدونیه شمالی تحویل داده شده است و این اتفاق در پایان سال گذشته رخ داد و امسال آذربایجان به طور منظم بازار شما را با گاز طبیعی تامین خواهد کرد.
وی ادامه داد: در آینده میتوانیم عرضه گاز را به میزان لازم افزایش دهیم، زیرا امروز به طور فعال برای راهاندازی میادین جدید گازی تلاش میکنیم. باید بگویم که در حال حاضر آذربایجان گاز طبیعی به ۱۲ کشور صادر میکند و موقعیت جغرافیایی مشتریان ما فضای اوراسیا را نیز پوشش میدهد. ده کشور از دوازده کشور، کشورهای اروپایی هستند. سال گذشته آذربایجان ۲۵ میلیارد متر مکعب گاز به بازارهای خارجی عرضه کرد. البته تولید ما خیلی بیشتر از اینهاست. زیرا ما تقاضای محلی را نیز برآورده میکنیم. با این حال، گسترش دامنه و جغرافیای گازرسانی ما نیز موضوعی در دستور کار است. اروپا به گاز آذربایجان نیاز دارد. بیانیه مشارکت استراتژیک در زمینه انرژی بین اتحادیه اروپا و آذربایجان که حدود سه سال پیش در باکو به امضا رسید، نمود بارز این امر است. امروز گاز آذربایجان امنیت انرژی بسیاری از کشورهای اروپایی را تضمین میکند و ما همواره به درخواست های شرکای اروپایی خود توجه زیادی داشته ایم. به عبارت دیگر، همکاریهای دوجانبه در بخش انرژی برای ما بسیار مهم است و امیدوارم این همکاری عملی به همکاری بعدی در سایر زمینهها نیز منجر شود.
https://apa.az/official-news/prezident-azerbaycan-qazi-artiq-simali-makedoniyanin-bazarina-catdirilib-891739
سال گذشته حجم مبادلات تجاری آذربایجان و اسپانیا 310 میلیون دلار بوده است
امروز یادداشت تفاهم همکاری اقتصادی راهبردی بین وزارت اقتصاد آذربایجان و وزارت اقتصاد و تجارت اسپانیا امضا خواهد شد.
به گزارش «آذرتاج»، النور علی اف، معاون اول وزیر اقتصاد در مجمع تجاری آذربایجان و اسپانیا با اشاره به این موضوع اظهار داشت: «در سال گذشته حجم مبادلات تجاری بین دو کشور تقریباً 310 میلیون دلار بوده است. اسپانیا یکی از شرکای اصلی اقتصادی آذربایجان و اتحادیه اروپا است. فرصت های قابل توجهی برای افزایش مبادلات تجاری بین کشورهای ما وجود دارد.»
https://azertag.az/xeber/nazir_muavini_oten_il_azerbaycan_ve_ispaniya_arasinda_ticaret_dovriyyesi_310_milyon_dollar_olub-3455471
بررسی همکاری با شرکت های بین المللی برای تولید انرژی باد در دریای خزر
کار بر روی اسناد قرارداد با شرکت های بین المللی برای انرژی بادی در 4 منطقه متعلق به آذربایجان در دریای خزر در حال انجام است.
به گزارش «اسپوتنیک آذ»، پرویز شهبازوف، وزیر انرژی آذربایجان در نشست کمیته وزیران در مورد موافقتنامه مشارکت راهبردی در توسعه و انتقال انرژی سبز بین آذربایجان، گرجستان، مجارستان و رومانی اعلام کرد: این قراردادها از برنامههای آذربایجان برای توسعه «هیدروژن سبز» حمایت خواهد کرد.
https://t.me/SputnikAz/60013