معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۱۲/۲۷- ۰۸:۰۰

کاهش صنعت پایه آفریقای جنوبی

تولید طلا در آفریقای جنوبی در 35 سال گذشته، 80 درصد کاهش یافته است. حتی نگران‌کننده‌تر این است که نیروی کار معادن طلا از بیش از نیم میلیون نفر در سال 1988 به تنها 94 هزار نفر در سال 2023 کاهش یافته است.

برای بیش از یک قرن، طلا، پایه و اساس اقتصاد آفریقای جنوبی بود و شهرها، نیروی کار و جایگاه جهانی آن را شکل داد. با این حال، اکنون این صنعت در حال کاهش شدید است. کشف صخره‌های دارای طلا در نزدیکی ژوهانسبورگ در سال 1886 باعث رونق معدن شد که این کشور را به سمت تولیدکننده‌ای پیشرو در صنعت طلای جهان سوق داد. در دهه 1970، آفریقای جنوبی سالانه بیش از 1000 تن طلا استخراج می‌کرد که باعث رشد اقتصادی و اشتغال صدها هزار نفر می‌شد. با این حال، صنعتی که زمانی کشور را تعریف می‌کرد، در حال کاهش شدید است.

تولید طلا در آفریقای جنوبی در 35 سال گذشته، 80 درصد کاهش یافته است. حتی نگران‌کننده‌تر این است که نیروی کار معادن طلا از بیش از نیم میلیون نفر در سال 1988 به تنها 94 هزار نفر در سال 2023 کاهش یافته است. معادنی که زمانی قدرتمند بودند در حال تعطیل شدن هستند و معدنچیان غیررسمی - زاما زاماس - اکنون شفت‌های متروکه را برای یافتن باقیمانده طلا جستجو می‌کنند. دانکن مانی، یکی از همکاران موسسه مطالعات پیشرفته استلنبوش (STIAS) در سمیناری در سال 2024 گفت: «تاریخ یک قرن طلا پس از 1886، تاریخ آفریقای جنوبی است». با این حال، او هشدار داد، صنعت طلای آفریقای جنوبی در حال کاهش شدید است و ممکن است در یک نسل دیگر وجود نداشته باشد. این کاهش فقط به دلیل کاهش منابع نبود. در سال 2023، PwC گزارش داد که آفریقای جنوبی هنوز 68 میلیون تروی اونس ذخایر طلا دارد که معادل 27 سال تولید است. با افزایش هزینه‌های استخراج و پیچیده‌تر شدن استخراج عمیق، منابع ارزان‌تری در سراسر جهان پدیدار شدند.

به گزارش گرافیک اوتلایر، طلا درخشش خود را از دست می‌دهد. در حالی که آفریقای جنوبی هنوز یک بازیگر مهم در بازار جهانی طلا است، تحلیل اوتلایر نشان می‌دهد که صنعت طلای آفریقای جنوبی 80 درصد کمتر از 35 سال پیش، طلا تولید می‌کند و از 620 تن در سال 1988 به 97 تن در سال 2023 رسیده است. علاوه بر این، 80 درصد از نیروی کار خود را در مدت مشابه اخراج کرده است. در سال 1988، بیش از نیم میلیون نفر در آفریقای جنوبی در معدن طلا کار می‌کردند. تا سال 2000، این تعداد به کمتر از نصف یعنی 217 هزار نفر کاهش یافت و در سال 2023، تعداد کارکنان آن به 94 هزار نفر رسید. در سال 2022، اعلام شد که حداقل 700 معدن قدیمی طلا در آفریقای جنوبی بسته شده است. اگرچه قرار بود معادن پلمب شوند، اما بسیاری از آنها این طور نیستند و یک اقتصاد غیررسمی در اطراف آنها رشد کرده است و معدنچیان سابق و سایر کارگران در حال استخراج باقیمانده طلا هستند. بسیاری از این ماینرها که به نام «زاما زاماس» شناخته می‌شوند، بدون مجوز فعالیت می‌کنند. مانتاشه وزیر منابع معدنی و انرژی آفریقای جنوبی در ژانویه 2025 اعلام نمود که این کشور در سال 2024 حدود 60 میلیارد راند به دلیل تجارت غیرقانونی از دست داده است.

برخی چنین استدلال می‌کنند که سقوط صنعت طلا ناشی از ساختار آن است، نه اینکه فقط ناشی از کاهش منابع یا سیاست‌های دولت باشد. دانکن مانی، پژوهشگر داشگاه استلنبوش می‌گوید: من معتقدم در ساختار صنعت طلا است که می‌توانیم توضیحی برای افت شدید این صنعت پیدا کنیم. وی خاطرنشان کرد که جذابیت طلا متناقض است: در مقایسه با فلزات دیگر، نرم، گران قیمت و به طور کلی کاملا بی فایده است. با این حال، دوام و کمیاب بودنش، آن را به ذخیره‌ای ماندگار و با ارزش تبدیل کرده است. برخلاف دیگر معادن طلا، ذخایر آفریقای جنوبی بسیار وسیع اما عمیقا مدفون بودند. طلای ژوهانسبورگ در ابتدا درسطح زمین بود، اما این نوک کوه یخ بود. با گذشت زمان معادن عمیق شدند و استخراج طلا دشوار گشت. دانکن مانی می‌گوید: «معدن کراون در سال 1920 بیش از 5.5 کیلومتر امتداد داشت. در دهه 1980، معادن، روزانه 20 هزار نفر در زیر زمین، در 900 کیلومتر تونل و چاه‌هایی به عمق سه کیلومتر داشتند. مرگ و میر ناشی از گرمازدگی رایج بود، زیرا شرکت‌ها «برای یافتن محدودیت‌های استقامت انسانی روی کارگران آزمایش می‌کردند». دهه 1990 شاهد فروریختن خانه‌های معدن بود. به تعبیر مانی، «صنعت مانند گرد و غبار فرو ریخت. از آنجایی که هزینه‌های استخراج به دلیل وجود توده‌های معدنی عمیق و پیچیده و چالش‌های زمین شناسی افزایش یافت، منابع ارزان‌تر طلا در جاهای دیگر، معادن آفریقای جنوبی را از نظر اقتصادی ناپایدار ساخت. در این مدت، سهم آفریقای جنوبی از تولید جهانی از بیش از 70 درصد به حدود 3 درصد کاهش یافته است.

صنعت معدن آفریقای جنوبی 6 درصد از کل تولید ناخالص داخلی اسمی این کشور را در سه فصل اول سال 2024 به ارزش 432.7 میلیارد راند به خود اختصاص داده است. پلاتین و زغال سنگ از نظر اشتغال در بخش معدن آفریقای جنوبی از طلا پیشی گرفته‌اند. این کشور دارای بیش از 80 درصد ذخایر فلزات گروه پلاتین در جهان است و تعداد افراد شاغل در معدن پلاتین به طور قابل توجهی افزایش یافته است و از 85 هزار نفر در سال 1988 به 183 هزار نفر در سال 2023 رسیده است. در سال 2023، بیش از 96 هزار نفر در معادن زغال سنگ مشغول به کار بودند.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما