اخبار اقتصادی ازبکستان
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی ازبکستان در هفته چهارم آذر ماه 1403 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد:
معافیت برخی از ماشین آلات کشاورزی از عوارض گمرکی
بنا به گزارش وزارت دادگستری، مصوبه رئیس جمهور در مورد «اقدامات افزایش بیشتر سطح ماشینی کردن کشاورزی» تصویب شد. طبق این مصوبه، از اول ژانویه سال 2025، مزایای اعمال شده (یارانه، مزایای مالیاتی و گمرکی و کمکهای مالی) مطابق با قوانین جاری برای تامین ماشین آلات کشاورزی تنها از طریق تولیدکنندگان و فروشندگان داخلی اعمال میشود. ماشین آلات زیر تا تاریخ 1 ژانویه سال 2027 از عوارض گمرکی و هزینه بهرهوری معاف میشود:
ماشین پنبه چینی، کمباین جمع آوری تغذیه و باغداری، ماشین آلات کاشت و باز کن نهال بر اساس الزامات تعیین شده؛ ماشین پنبه چینی جدید، کمباینهای خودکششی علوفه و باغبانی، ماشین آلات کاشت و باز کن نهال وارداتی توسط تولیدکنندگان داخلی و خدمات نمایندگی.
از اول مارس 2025، ثبت نام دولتی و استفاده از تراکتورها و کمباینهای جدید خریداری شده با مزایا اعم از تولید و واردات بدون نصب دستگاه جی پی اس بر روی آنها ممنوع است. از اول ژانویه سال 2028 استفاده از بذرکاری که بذر پنبه و گندم را به طور دقیق و دانهای نمیکارند برای حاصل اصلی پنبه و غلات ممنوع میشود. تجهیزات و قطعات یدکی ماشین آلات کشاورزی وارداتی از خارج بر اساس فهرست تشکیل شده توسط شرکتهای داخلی تولید کننده ماشین آلات کشاورزی بر اساس ترتیب مقرر برای نیازهای خود تا تاریخ 1 ژانویه سال 2028 از پرداخت عوارض گمرکی معاف خواهند بود.
https://daryo.uz/2024/12/14/ayrim-qishloq-xojaligi-texnikalari-bojxona-boji-va-utilizatsiya-yigimidan-ozod-qilinadi
مصر فرصت تولید مواد دارویی در ازبکستان را بررسی میکند
نشست مجازی بین آقای عبدالله عزیزاف، مدیر آژانس توسعه داروسازی ازبکستان و آقای اولفت گارب، رئیس بزرگترین شرکت داروسازی ACDIMA مصر با کمک سفارت ازبکستان برگزار گردید. در این نشست فعالسازی بیش از پیش همکاری در زمینه داروسازی بین ازبکستان و مصر در حاشیه آمادگی به اجلاس کمیسیون مشترک که در نظر است در ماه دسامبر سال جاری میلادی در شهر تاشکند برگزار شود، مورد بحث و بررسی قرار گرفت. رئیس شرکت یاد شده اعلام نمود به مناسبت برگزاری اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی تاریخ 22 الی 24 دسامبر به ازبکستان سفر کند. با توجه به این تاکید نمود امیدوار هستم که سفرمان به ازبکستان مؤثر و سودمند باشد. رئیس شرکت یاد شده ضمن اشاره به راهبرد فعالیت شرکت در ازبکستان گفت، وارد کردن فناوریهای روز به حوزه، تولید مشترک مواد دارویی در کشور و راهاندازی صادرات منطقه دارای بازار بزرگ تعیین شده است. آقای عبدالله عزیزاف، مدیر آژانس توسعه بخش داروسازی ازبکستان تاکید نمود، در کشور برای سرمایهدارانی خارجی که تمایل گذاشتن سهم خود در توسعه بخش داروسازی ازبکستان را دارند، تمام شرایط لازم ایجاد شده است. از جمله مطرح نمود، هیئت شرکت ACDIMA مصر طی سفر خود به ازبکستان از فرصت آشنایی از نزدیک با فعالیت خوشۀ تحقیقات و تولیدات دانش بنیان داروسازی Tashkent Pharma Park، تنظیم دیدارهای هدفمند با تولیدکنندگان بومی و انجام سفر به مناطق آزاد اقتصادی برخوردار میشود.
https://kun.uz/news/2024/12/17/misr-ozbekistonda-farmatsevtika-mahsulotlari-ishlab-chiqarish-imkoniyatini-organmoqda
کرۀ جنوبی امور طراحی مسیر جدید راه آهن تاشکند – سمرقند را آغاز نمود
با همکاری راه آهن کرۀ جنوبی، تدوین مبانی فنی اقتصادی احداث خط راه آهن برای قطارهای سریع السیر در مسیر تاشکند – سمرقند آغاز شد. پروژهای که بر اساس سفارش بانک واردات و صادرات کرۀ جنوبی در دست تدوین است، و ظرف 15 ماه یعنی تا مارس سال 2026 اجرایی خواهد شد. گروه K-Railway که متشکل از راه آهن ملی ، شرکتهای Saman و Dongmeong Technology Corporation کرۀ جنوبی است، در نظر دارد فناوریهای راه آهن سریع السیر را به ازبکستان منتقل کند. رئیس جمهور ازبکستان در ماه سپتامبر سال جاری میلادی برنامههای احداث راه آهن جدید برای قطارهای سریع السیر در مسیرهای تاشکند – سمرقند، سمرقند – نوایی – بخارا را اعلام نموده بود. ازبکستان در ماه ژوئن سال 2024 با شرکت Hyundai Rotem موافقتنامه خرید و تحویل قطارهای برقی سریع السیر را امضا کرد. بنا به موافقتنامه، 6 قطار خریداری شده، حرکت آن در مسیر تاشکند – اورگنچ – خیوه راهاندازی شد. قطاری که به جلالالدین منگوبردی نامگذاری شد، مسیر تاشکند – اورگنچ – خیوه را در 7 ساعت طی میکند. قطار سریع السیر که ازبکستان در حال خرید میباشد، مشابه قطار KTX-Eum است، به نوبه خود بر مبنای قطار سریع السیر HEMU-430X که تا 430 کیلومتر در ساعت حرکت میکند، ساخته شده است. این قطار هفت واگنی هر کدام 389 صندلی دارد و شامل کلاسهای VIP، بیزنس و اکونومی و همچنین یک واگن غذاخوری میباشد.
https://kun.uz/news/2024/12/17/janubiy-koreya-toshkent-samarqand-temiryolining-yangi-tarmogini-loyihalashtirishni-boshladi
افتتاح مرکز لجستیک در خوشۀ داروسازی
رئیس جمهور ازبکستان در تاریخ 18 دسامبر سال 2024 از مرکز لجستیک Grand Pharm Logistics Hub واقع در منطقه زنگی آته استان تاشکند بازدید انجام داد. مرکز لجستیک یاد شده در مساحت 10 هکتاری داخل خوشۀ نوآورانه Tashkent Pharma Park قرار دارد. ارزش کلی پروژه 40 میلیون دلار است. ساختمان اداری 3 طبقهای، انبارها، هتل، آشپزخانه و خوابگاه ساخته و بیش از 300 اشتغال جدید ایجاد شده است. محل نگهداری محصولات 50 هزار متر مربع میباشد. در آنجا فرصت پذیرایی، نگهداری و توزیع مواد دارویی به میزان بزرگ بر اساس استانداردهای بینالمللی وجود دارد. مراحل یاد شده دیجیتالسازی شده است. رئیس جمهور کشور از فرآیندهای یاد شده بازدید کرد. مرکز لاجستیک برای سایر تولیدکنندگان خوشۀ داروسازی Tashkent Pharma Park نیز مناسب است. در فرآیند نگهداری و صادرات کالاها از طریق سیستم بینالمللی SAP کمک داده میشود. برای آن گواهیهای GDP و GSP تضمین کیفیت مواد دارویی و مجوزهای انبار گمرکی و حمل و نقل محمولههای بینالمللی موجود است. برای تأمین الزامات در این راستا سیستمهای سرد کننده هوا بر اساس استانداردهای بینالمللی نصب شده است. در زمان حمل بارها نیز دمای مناسب هوا تأمین میشود. خدمات حمل و نقلی به وسیله بیش از 20 کامیون ارائه میگردد. در مجموعه پارکینگ برای کامیونها و خدمات فنی نیز ایجاد شده است. در حال حاضر روابط لجستیک و حمل و نقلی با کشورهای نظیر روسیه، قزاقستان، ترکمنستان، قرقیزستان، آلمان، لهستان، فرانسه، مجارستان، رومانی و ترکیه برقرار شده است. جغرافیایی حمل و نقلی مرکز سال به سال گسترش می یابد. به مسئولین دستورات لازم در زمینه افزایش تسهیلات در نگهداری و ثبت محصولات و ارزان کردن داروها از طریق کاهش قیمت داده شد. شرکت یاد شده به طور منظم بازار دارو را بررسی کرده، نیازهای حوزه پزشکی را نیز تحلیل میکند. در نتیجه وسعت انتقال محصول افزایش حاصل میکند. کارخانه یاد شده به بیش از 7500 داروخانه مناطق کشور محصولات تحویل می دهد. همچنین، خدمات داروخانه الکترونیکی راهاندازی شده، تعداد همکاران در این زمینه نیز افزایش می یابد. در مرکز مذکور پروژه GPH Academy راهاندازی شده، با یک سری مؤسسات آموزش عالی روابط همکاری برقرار شده است. در سه دانشگاه اتاقهای آزمایش عملی ایجاد شده است. حدود سه هزار نفر داروساز در دورههای دانش و مهارت افزایش شرکت و حدود 30 نفر دانشجو بورسیه این پروژه را کسب کرد.
https://president.uz/uz/lists/view/7774
عرضه محصولات کشاورزی ازبکستان در فروشگاههای پاکستان
سفر هیئت به سرپرستی آقای ابراهیم ایرگاشاف، مدیر آژانس قرنطینه و حفاظت نباتات ازبکستان به پاکستان صورت گرفت. در دیدارها با نیلوفر حفیظ، معاون وزیر امنیت و تحقیقات غذایی و مریا کضی، معاون وزیر تجارت پاکستان موضوعات مهم جهت رسیدن به مرحله جدید همکاریهای کشاورزی مورد بحث و بررسی قرار گرفت. در پایان ملاقاتهای یاد شده زمینههای همکاری مشترک تعیین گردید. توافق در زمینههای تحکیم مبانی حقوقی همکاریهای کشاورزی، افزایش میزان مبادلات کالای متقابل از طریق گسترش لیست فرآوردههای وارداتی و صادراتی، برگزار دیدارهای منظم دستگاههای بهداشت گیاهی دو کشور و تسهیل بیش از پیش سازوکارهای صدور مجوزها همچنین، ایجاد گوشه محصولات کشاورزی ازبکستان در فروشگاههای زنجیری پاکستان حاصل شد. همچنین، در مورد تبادل اطلاعات فی مابین از جمله، استفاده از پلتفرمهای الکترونیکی و دیجیتال در ارسال اطلاعات مربوط به گواهیهای بهداشت گیاهی به توافق رسیدند. اعضای هیئت ازبکستان با نمایندگان بیش از 30 شرکت بزرگ پاکستان فعال در زمینههای کشاورزی، حمل و نقل و لجستیک ملاقاتهای جی تو بی و بی تو بی برگزار کردند.
https://kun.uz/news/2024/12/18/pokiston-supermarketlarida-ozbekiston-qishloq-xojaligi-mahsulotlari-sotiladi
ازبکستان نقشه راه ملی تسهیل تجارت را امضا کرد
مقاله تحت عنوان «ازبکستان با حمایت کمیسیون اقتصادی اروپا نقشه راه ملی تسهیل تجارت را امضا کرد» در تارنمای کمیسیون اقتصادی اروپا منتشر شد. طبق مقاله، تاتیانا مالچان، دبیر اجرایی کمیسیون اقتصادی اروپا و عزیزبیک اوروناف، نماینده ویژه رئیس جمهور ازبکستان در امور سازمان تجارت جهانی نقشه راه ملی تسهیل مقررات تجاری ازبکستان را که برای اصلاحات تسهیل مقررات تجاری در 5 سال آینده و حمایت از پیوستن ازبکستان به سازمان تجارت جهانی در سال 2026 به عنوان راهبرد اصلی خدمت میکند، امضا کردند. این بخشی از اقدامات گسترده در زمینه همگرایی ازبکستان به اقتصاد جهانی و حمایت برای کسب سود از آن میباشد. یعنی از توسعه و گسترش تجارت محصولات کشاورزی تا حمایت از همکاری دولت و بخش خصوصی برای بهبودسازی زیرساخت و تضمین پایداری آن از طریق کاهش موانع نظارتی و رویهای. شایان ذکر است ازبکستان برای افزایش میزان صادرات و بهبود ورود به بازارهای دارای ارزش افزوده بالا دیدگاههای خود در راستای تسریع جنبههای یاد شده در قالب سه هدف اصلی تعیین کرد؛ از قبیل، تغییر خدمات تسهیل تجارت و دست یابی به اجرایی کامل اقدامات تسهیل تجارت در نظر گرفته شده در موافقتنامه تسهیل تجارت سازمان تجارت جهانی، اجرای کامل تبادلات اسناد و اطلاعات دیجیتال برای صادرات و واردات کالاهای اصلی همچنین، قرار دادن ازبکستان در ردیف 50 کشور برتر در شاخصه کارآیی لجستیکی بانک جهانی میباشد.
. https://kun.uz/news/2024/12/18/ozbekiston-savdoni-osonlashtirish-boyicha-milliy-yol-xaritasini-imzoladi