تاثیرات عضویت ازبکستان در سازمان تجارت جهانی(WTO)
طی ماههای گذشته اخبار متعددی در خصوص نهایی سازی مذاکرات تیم تخصصی وزارت سرمایه گذاری، صنعت و تجارت ازبکستان با اعضای سازمان تجارت جهانی منتشر گردیده و بنا به اظهارات مقامات اقتصادی ازبکستان، این کشور از آغاز سال 2026 میلادی به سازمان تجارت جهانی خواهد پیوست.
ادغام ازبکستان در سازوکار جهانی تجارت
عضویت ازبکستان در سازمان تجارت جهانی (WTO) میتواند تأثیرات قابلتوجهی بر روابط تجاری این کشور با کشورمان داشته باشد. این تأثیرات بستگی به رویکرد ازبکستان در تنظیم سیاستهای تجاری خود و نحوه تعامل دو کشور در این چارچوب دارد.
تأثیرات مثبت بر روابط تجاری با ایران
- شفافیت، پیش بینی پذیری و استانداردسازی قوانین تجاری ازبکستان
با عضویت در WTO، ازبکستان ملزم به شفافسازی و هماهنگسازی قوانین تجاری خود با استانداردهای بینالمللی خواهد بود. این موضوع میتواند موانع قانونی و بوروکراتیک را برای تجار ایرانی کاهش دهد و تجارت دوجانبه را تسهیل کند.
- گسترش زنجیرههای تأمین جهانی
با توسعه زنجیره تامین، در نتیجه عضویت ازبکستان در WTO کشورهای غیر عضو مثل ایران ممکن است ازبکستان را بهعنوان یک پل ارتباطی برای دسترسی به بازارهای کشورهای عضو WTO ببینند و همکاری تجاری خود را افزایش دهند.
- کاهش تعرفهها و موانع غیر تعرفهای
بهعنوان عضو WTO، ازبکستان ممکن است تعرفهها و محدودیتهای تجاری خود را کاهش دهد، که این موضوع به سود صادرات ایران به ازبکستان خواهد بود، بهویژه در کالاهایی مانند محصولات کشاورزی، مواد غذایی، و مصالح ساختمانی، محصولات شیمیایی، پلیمری، دارو و تجهیزات پزشکی.
- افزایش فرصتهای سرمایهگذاری مشترک
عضویت در WTO معمولاً دولتها را به انجام اصلاحات اقتصادی و تجاری ترغیب واین اصلاحات میتواند شرایط اقتصادی را بهبود بخشیده و به جذب تجارت و سرمایهگذاری از کشورهای غیر عضو کمک کند. طبعا تقویت فضای رقابتی و شفافیت اقتصادی فرصتهای جدیدی برای سرمایهگذاری مشترک ایران و ازبکستان در حوزههای دارای مزیت مثل کشاورزی، انرژی، حملونقل و... را ایجاد خواهد کرد.
- تقویت همکاری در کریدورهای حملونقل و ترانزیت
ازبکستان و ایران بهدلیل موقعیت جغرافیایی خود نقش کلیدی در مسیرهای ترانزیتی آسیای مرکزی دارند. عضویت ازبکستان در WTO میتواند با کاهش هزینههای تجاری و تسهیل ترانزیت کالاها، همکاری در پروژههایی مانند کریدورمیانی از طریف ازبکستان، ترکمنستان و ایران، همچنین کریدور شمال-جنوب را تقویت کند.