معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۰۹/۱۶- ۰۸:۰۰

اخبار اقتصادی کشورهای حوزه کارائیب

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی کشورهای واقع در حوزه کارائیب در هفته دوم آذرماه 1403 مندرج در رسانه‌های این کشورها به شرح زیر ارائه می‌ گردد.

 جمهوری دومینیکن : 

 مناطق آزاد تجاری دومینیکن در ده ماهه اول سال 2024 رشد 6.5 درصدی داشته است.

انجمن مناطق آزاد دومینیکن در گزارش فعالیت اقتصادی ماهانه خود بر عملکرد خوب مناطق آزاد با میانگین رشد 6.5 درصدی طی ده ماه اول سال  و رشد 5.8 درصدی در ماه اکتبر تاکید نمود. عملکرد عالی بخش مناطق آزاد در جمهوری دومینیکن نشان دهنده توانایی این مدل تجاری برای انطباق با چالش ها و فرصت های جدید محیط بین المللی است. اتحادیه مناطق آزاد حفظ و تقویت فضای سرمایه گذاری را که عاملی تعیین کننده برای موفقیت آن بوده است، ضروری می داند.

https://listindiario.com/economia/20241128/crecimiento-promedio-zonas-francas-6-5-primeros-diez-meses-2024_835517.html

 دومینیکن در 10 ماه اول سال بیش از 9 میلیون بازدید کننده و گردشگر خارجی داشته است.

آقای دیوید کولادو، وزیر جهانگردی جمهوری دومینیکن اعلام کرد که این کشور با دریافت 9 میلیون و 82 هزار و 298 بازدیدکننده در 10 ماهه اول سال جاری (رشد 46 درصدی در مقایسه با مدت مشابه در سال 2019، 35 درصد نسبت به سال 2022 و 10 درصد نسبت به سال قبل) همچنان به رکوردشکنی در این زمینه ادامه می دهد. آقای وزیر خاطرنشان کرد که فقط در ماه اکتبر، 719 هزار و 849 بازدیدکننده وارد دومینیکن شدند. 

https://listindiario.com/economia/sector-turistico/20241128/pais-recibio-mas-nueve-millones-visitantes-primeros-10-meses-ano_835547.html

 جمهوری دومینیکن تا سال 2028 به 400 مگاوات در سیستم های ذخیره انرژی نیاز خواهد داشت.

جمهوری دومینیکن تا سال 2028 به حدود 250 تا 400 مگاوات ظرفیت نصب شده در سیستم‌های ذخیره‌سازی انرژی (BESS) با هدف تضمین پایداری سیستم برق و بهینه‌سازی استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر نیاز خواهد داشت. در این راستا آقای جوئل سانتوس، وزیر انرژی و معادن طی سخنرانی خود در اجلاس ذخیره انرژی جمهوری دومینیکن 2024 ابراز داشت که این کشور همچنان بر روند تقویت استفاده از منابع تجدیدپذیر مانند انرژی خورشیدی تاکید دارد. وی افزود که انرژی خورشیدی علیرغم پاک و پایدار بودن، چالش هایی را به همراه دارد که باید در نظر گرفته شود، مانند نیاز به سرمایه گذاری در ذخیره سازی انرژی برای جبران کمبود نور خورشید در شب. 

https://acento.com.do/economia/republica-dominicana-necesitara-400-mw-en-sistemas-de-almacenamiento-de-energia-para-2028-9427597.html

 دومینیکن پلتفرمی را برای آموزش و اشتغال نیروی کار در بخش ساخت و ساز ارائه کرد.

انجمن دومینیکنی سازندگان و توسعه دهندگان مسکن (Acoprovi) پلت فرم جدید "Construyendo RD" (در حال ساخت جمهوری دومینیکن) را ارائه کرد. این ابتکار برای پاسخگویی به تقاضای رو به رشد آموزش و اشتغال تخصصی در بخش ساخت و ساز در جمهوری دومینیکن طراحی شده است. ابزار مزبور با ترویج آموزش کارگران محلی و ایجاد فرصت های شغلی مناسب، یک عنصر کلیدی در استراتژی ملی جهت "دومینیکن سازی نیروی کار بخش ساخت و ساز" خواهد بود. 

https://acento.com.do/economia/acoprovi-presenta-plataforma-para-dominicanizar-la-mano-de-obra-del-sector-construccion-9427225.html

 دومینیکن گوشت گاو تولیدی خود را به بازارهای السالوادور و گویان صادر خواهد کرد.

آقای اریک ریورو، مشاور وزیر کشاورزی اعلام کرد که جمهوری دومینیکن گوشت گاو تولیدی خود را به السالوادور و گویان (مقصدهای جدید پس از فروش گوشت گاو دومینیکن در بازار ایالات متحده از دو سال پیش) صادر خواهد کرد. مبادلات تجاری بین جمهوری دومینیکن و این 2 کشور در سال های اخیر رشد کرده و توافق نامه‌هایی برای تسهیل تجارت دوجانبه به امضای طرفین رسیده است.

https://acento.com.do/economia/se-exportara-carne-de-res-dominicana-a-el-salvador-y-guyana-9427682.html

شرکت‌های کوچک و متوسط دومینیکن برای دسترسی به منابع مالی با موانعی روبرو هستند.

اتحادیه شرکت‌های خرد، کوچک و متوسط دومینیکن اعلام داشت که شرکت‌های کوچک و متوسط در این کشور در دسترسی به کمک‌های مالی با چالش‌هایی مواجه هستند. آقای الیسئو کریستوفر، رئیس این اتحادیه، توضیح داد که در سال گذشته، علیرغم آزاد شدن تقریباً 90 میلیارد پزو برای کمک به شرکت ها، به دلیل مشکلات در مکانیسم های توزیع و الزامات محدود کننده، این بودجه به شرکت های کوچک و متوسط نرسید. آقای کریستوفر گفت که لازم است مکانیسم های تخصصی و ویژه برای شرکت های کوچک و متوسط  ایجاد شود.

https://eldia.com.do/mipymes-enfrentan-barreras-para-acceder-a-fondos-de-apoyo-piden-flexibilizar-mecanismos/

جمهوری دومینیکن 5 میلیون نفر شاغل دارد.

وزارت اقتصاد، برنامه ریزی و توسعه اعلام کرد که تعداد افراد شاغل در جمهوری دومینیکن به 5 میلیون و 29 هزار و 347 نفر رسید که یک رکورد تاریخی برای کشور می‌باشد با این که نرخ بیکاری در سطح 5.3% باقی مانده است. وزارت اقتصاد تاکید نمود که در سه ماه سوم سال جاری 173 شغل بیشتر نسبت به مدت مشابه سال 2024 ایجاد شد. انتظارمی رود که به زودی 2000 شغل جدید در بخش مناطق آزاد ایجاد شود.

https://acento.com.do/economia/record-de-5-millones-de-dominicanos-con-empleo-y-desocupacion-abierta-sigue-en-5-3-9428211.html

 دومینیکن در مسیر 25% انرژی با منابع تجدیدپذیر تا سال 2025 حرکت می‌کند.

جمهوری دومینیکن در مسیر دستیابی به 25 درصد تولید انرژی با استفاده از منابع تجدیدپذیر تا سال 2025 پیشرفت می‌کند. در سال 2023 تولید انرژی با استفاده از منابع تجدیدپذیر (بادی و خورشیدی) در کشور به 14 درصد و تولید برق آبی به  10 درصد رسید. در سال 2024 این مقدار در همان سطح سال 2023 باقی مانده است . اما در ابتدای سال 2025 پروژه‌های جدید انرژی‌های تجدید پذیر و هیدرولیک به بهره‌برداری می‌رسند که به ظرفیت تولید برق کشور اضافه خواهند کرد، بنابراین از 25 درصد مورد انتظار فراتر می‌رود. امروزه جمهوری دومینیکن ظرفیت نصب شده 1200 مگاوات انرژی تجدیدپذیر را دارد در صورت تحقق هدف 25 درصدی در سال جاری، راه را برای هدف بعدی یعنی رسیدن به 30 درصد از انرژی تولید شده با استفاده از منابع تجدیدپذیر تا سال 2030 فراهم می‌شود. 

https://acento.com.do/economia/rd-va-en-camino-a-cumplir-meta-del-25-de-energias-renovables-9428100.html

 کشاورزی، ساخت و ساز و هتلداری از جمله مشاغلی با کیفیت پایین در دومینیکن هستند.

وزارت اقتصاد، برنامه ریزی و توسعه مطالعه ای را در مورد «شاخص کیفیت اشتغال در جمهوری دومینیکن» منتشر کرد. سند مزبور تاکید می‌کند که توسعه با اشتغال همراه است، اما همه مشاغل به طور برابر رفاه را افزایش نمی دهند یا کیفیت زندگی مردم را به یک اندازه بهبود نمی دهند. مطالعه مذکور نشان داد که فعالیت‌های اقتصادی با بیشترین درصد مشاغل با کیفیت عبارتند از: مدیریت دولتی و دفاع (89.5%)، بهداشت و کمک‌های اجتماعی (87.0%)، برق و آب (86.6%)، آموزش (84.0%) و بخش مالی(75.0%). این گزارش از سوی دیگر خاطر نشان می‌کند که بیشترین میزان مشاغل با کیفیت بهتر در سایر مشاغل از جمله  در بخش‌های کشاورزی و دامپروری (88.6 درصد)، ساخت ‌و ساز (83.4 درصد) ، حمل ‌و نقل و ارتباطات (75.8 درصد)، سایر خدمات (74.8 درصد)، بازرگانی (74.4 درصد)  و هتل ها، بارها و رستوران‌ها (64.5%) مشاهده شده است.

https://acento.com.do/economia/agricultura-construccion-y-hoteles-entre-los-empleos-con-mayor-nivel-de-precariedad-9428536.html

 

جامائیکا :

 استفاده از ضایعات نیشکر جهت اهداف انرژی پاک جامائیکا

در حالی که جامائیکا تلاش خود را برای انرژی‌های تجدیدپذیر تسریع می‌کند، یک منبع اغلب نادیده گرفته می‌تواند در این گذار نقش داشته باشد: باگاس، سوخت زیست توده ای که از ضایعات نیشکر به دست می آید. استفاده از این محصول که زمانی به عنوان یک منبع مهم در شبکه ملی شناخته می‌شد، همراه با افول صنعت شکر در جزیره کمرنگ شده است. باگاس محصول جانبی تولید شکر است. در طول فرآوری، ساقه‌های نیشکر برای استخراج آب میوه خرد می‌شوند و پسماندهای فیبری باقی می مانند. پس از شستشو و خشک کردن برای حذف رطوبت اضافی، باگاس سوزانده می‌شود و توسط توربین‌ها برق تولید می‌کند. برق تولیدی علاوه بر تامین مصرف کارخانه می‌تواند وارد شبکه مصرف سراسرس نیز بشود. امروزه تنها دو کارخانه قند فعال هستند: کارخانه شکر Worthy Park در سنت کاترین و کارخانه شکر فروم در وست مورلند که می‌توانند از باگاس برق تولید نمایند.

https://jamaica.loopnews.com/content/can-sugarcane-waste-fuel-jamaicas-clean-energy-goals

 

انتظار می رود اقتصاد جامائیکا در سه ماهه آینده منقبض شود.

مؤسسه برنامه ریزی جامائیکا (PIJ) می‌گوید انتظار می رود اقتصاد جامائیکا برای باقی مانده تقویم سال مالی منقبض شود. دکتر وین هنری، مدیر کل این موسسه گفت چشم‌اندازهای منفی برای کوتاه‌مدت عمدتاً به دلیل تأثیرات طولانی طوفان بریل است. این در حالی است که ارزش افزوده واقعی در سه ماهه جولای تا سپتامبر در مقایسه با مدت مشابه سال 2023 میزان 2.8 درصد کاهش یافته است. برای اکتبر تا دسامبر 2024، پیش‌بینی می‌شود که تغییر در ارزش افزوده واقعی در محدوده  منفی 1.5 تا صفر درصد باشد. هزینه خسارت ناشی از عبور طوفان بریل 32.2 میلیارد دلار جامائیکائی یا 1.1 درصد از تولید ناخالص داخلی سال 2023 جامائیکا برآورد شده است. بخش زیرساخت بیشترین خسارت و زیان را متحمل شده و تقریباً 50.0 درصد یا 15.9 میلیارد دلار از 32.2 میلیارد دلار  جامائیکائی را به خود اختصاص داد.

https://jamaica.loopnews.com/content/jamaican-economy-expected-contract-upcoming-quarters

 

تنها شرکت تولید کننده آلومینا ، تعمیرات و خسارات ناشی از طوفان بریل را نزدیک به 2 میلیارد دلار جامائیکائی برآورد کرده است.

جامالکو، تولیدکننده آلومینا، تعمیرات بندر راکی پوینت خود در کلرندون را 12.5 میلیون دلار آمریکا برآورد کرد. این بندر در ماه جولای به دلیل طوفان بریل آسیب دید. این شرکت تا زمانی که Rocky Point را در سپتامبر بازگشایی کرد از یک بندر دیگر استفاده می نمود. هزینه‌ها شامل تعمیرات بندر آسیب‌دیده، هزینه‌های ترتیبات حمل و نقل جایگزین و هزینه‌های ثابتی است که در هنگام ممانعت از تولید آلومینا متحمل شده است. خسارت بندر به همراه تأخیر طوفان در سایر اپراتورها منجر به ثبت 15 درصد انقباض بخش معدن در سه ماهه سپتامبر 2024 در مقایسه با سال گذشته شد. در طول سه ماهه سپتامبر 2024، فروش در مجموع به 539 میلیون دلار رسید که 3.7 درصد کمتر از 560 میلیون دلار در سال گذشته بود.

https://jamaica.loopnews.com/content/jamalco-puts-beryl-damage-repairs-nearly-2-billion

 

انجمن جمع آوری بدهی جامائیکا میزبان کنفرانس وصول اعتبار و بدهی‌ها خواهد بود.

انجمن جمع آوری بدهی جامائیکا (JDCA) کنفرانس یک روزه ای را در هتل پگاسوس جامائیکا در کینگستون میزبانی خواهد کرد. این کنفرانس با حضور بیش از 160 متخصص وصول اعتبار و بدهی و بیش از 15 نهاد و شرکت دیگر برگزار می‌شود. این رویداد در نظر دارد بینش های ارزشمند و استراتژی‌های عملی برای جمع آوری بدهی را عرضه کند. این کنفرانس مجموعه ای از استراتژی‌ها و تکنیک های متناسب با چشم انداز جمع آوری بدهی در حال تحول تحت قوانین حفاظت از داده جامائیکا را به اشتراک می‌گذارد. سخنرانان کلیدی عبارتند از دیوید گری، معاون دفتر کمیسر اطلاعات با موضوع "اجرای قانون حفاظت از داده‌ها و تاثیر آن بر وصول بدهی" و دولسی آلن، مدیر عامل کمیسیون امور مصرف کنندگان با موضوع: "چگونه بدهی خود را به طور حرفه ای وصول کنیم در حالی که از حقوق مصرف کنندگان محافظت می‌کنیم" و دکتر تاج ماری‌هانتر، سخنران مهمان ویژه با موضوع: "اجازه ندهید آنها اطلاعات شما را دریافت کنند".

https://jamaica.loopnews.com/content/jamaica-debt-collection-association-hosts-conference-november-27

 

وزارت کشاورزی جامائیکا به تولیدکنندگان ادویه کمک خواهد کرد.

آقای فلوید گرین، وزیر کشاورزی، شیلات و معدن اعلام کرد که برای کسب درآمد از فرصت های اقتصادی صنعت ادویه، برنامه ای برای تحویل مواد کاشت زنجبیل، زردچوبه و فلفل برای کشاورزان در نظر گرفته شده است . آقای گرین می افزاید که بودجه از طریق همکاری بین کشاورزان و فرآورده‌های کشاورزی و همچنین اعضای بخش مالی تامین خواهد شد. 

https://radiojamaicanewsonline.com/business/agriculture-ministry-to-provide-help-to-spice-farmers

کسری تجاری جامائیکا از ژانویه تا جولای به 3.3 میلیارد دلار جامائیکائی رسید.

 کسری تجاری کشور (تفاوت بین واردات و صادرات کالا) طی دوره ژانویه تا جولای سال جاری به 3.3 میلیارد دلار جامائیکائی افزایش یافت. واردات با 2 درصد کاهش به 4.35 میلیارد دلار رسید، در حالی که صادرات با 9.8 درصد کاهش به 1.09 میلیارد دلار رسید. نفت 1.2 میلیارد دلار یا 28 درصد از کل واردات بود در حالی که مواد خام و کالاهای واسطه ای 1.18 میلیارد دلار یا 27 درصد از کل واردات را تشکیل می داد . 

https://radiojamaicanewsonline.com/business/jamaicas-trade-deficit-hit-us33-billion-for-january-to-july

 جامائیکا در ماه جولای نرخ بیکاری 3.6 درصدی را ثبت کرد.

مؤسسه آمار جامائیکا اعلام کرد که نرخ بیکاری در ماه جولای به 3.6 درصد رسید. آژانس جمع آوری داده‌های کشور همچنین گفت در ماه جولای 52 هزار و  600 نفر بیکار وجود داشت در حالی که تعداد افرادی که به عنوان نیروی کار در نظر گرفته می‌شدند به 694 هزار و 200 نفر رسیده بود.

https://radiojamaicanewsonline.com/business/jamaica-recorded-unemployment-rate-of-36-in-july

هائیتی :

اقتصاد هائیتی تحت تاثیر شوک های پی در پی قرار گرفته است.

شوک‌های مختلف در پانزده سال گذشته بر اقتصاد هائیتی تأثیر گذاشته است. بانک جمهوری‌ هائیتی (BRH) در سند اخیر منتشره خود با عنوان « پژوهش های اقتصادی »، شوک های مختلفی را نام برده که از سال 2010 تا 2021 بر اقتصاد هائیتی تأثیر گذاشته اند. از جمله مهمترین این پدیده‌ها می‌توان به زلزله قدرت مند و ویرانگر 12 ژوئن 2010 اشاره کرد که علاوه بر تلفات جانی، خسارات مادی به بار آورد که به گفته بانک توسعه بین آمریکایی (IDB) خسارات آن بین 7.8 تا 8.5 میلیارد دلار برآورد شده است. پس از این فاجعه، تحویل کمک‌ها مؤثر واقع شد و شوک دیگری رخ داد: «شوک جریان کمک ها». کمک‌های اعطایی به‌هائیتی از 394 میلیون دلار در سال 2009 به 1.8 میلیارد دلار در سال 2010 رسید. همچنین انتقال‌های پولی داوطلبانه از 1.3 میلیارد دلار در سال 2009 به 1.4 میلیارد دلار دلار در سال 2010 افزایش یافت (علاوه بر جریان ارز از سوی سازمان‌های غیردولتی، دولت ها و سایر سازمان‌های بین المللی).  ارزهای مزبور که با ظرفیت های تولیدی اقتصاد هائیتی نامتناسب بود وابستگی این کشور به واردات را تقویت کرد. دو سال پس از زلزله، یک فاجعه طبیعی دیگر به نام طوفان سندی در کشور رخ داد که حدود 74 میلیون دلار خسارت به بار آورد. در طول سال 2014، اقتصاد هائیتی دو شوک دیگر را تجربه کرد، یکی به کاهش جریان کمک های خارجی و تامین مالی«PetroCaribe» از سوی ونزوئلا که انرژی ارزان قیمت در اختیار هائیتی قرار می داد و دیگری به قیمت بالای فرآورده‌های نفتی وارداتی مربوط می‌شد. 

https://lenouvelliste.com/article/251668/leconomie-haitienne-etouffee-par-une-succession-de-chocs

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما