اخبار اقتصادی ترکیه - طرابوزان
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی منطقه شمال شرق ترکیه در نیمه دوم آبان ماه 1403 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
خواستههای بخش حمل و نقل، خودروسازی و کشتیسازی در اتاق بازرگانی طرابوزان مطرح شد
در اتاق بازرگانی و صنعت طرابوزان، خواستههای نمایندگان بخشهای حمل و نقل، خودروسازی، قطعات یدکی خودرو و کشتیسازی مطرح شد. تمِل کوفوغلو، عضو هیئت مدیره اتاق، در جلسهای با حضور نمایندگان این بخشها، پیشنهاداتی برای رفع مشکلات و بهبود شرایط این صنایع ارائه داد.
وی خواستار ایجاد امکانات رفاهی برای رانندگان کامیون در مرز سارپ شد و گفت: رانندگان به دلیل ازدحام در مرز سارپ با کمبود امکانات رفاهی روبرو هستند. همچنین درخواست شده است که در این مرز و همچنین در مرز آکتاش، امکان سوختگیری بدون مالیات برای رانندگان فراهم شود.
کوفوغلو همچنین به چالشهای ناشی از ورود و خروج خودروهای ترکیهای و گرجی اشاره کرد و افزود که کامیونهای ترکیهای برای بازگشت از گرجستان به مرزهای دورتر مانند آکتاش و ترکگوزی هدایت میشوند، در حالی که خودروهای گرجی بدون محدودیت از مرز سارپ وارد ترکیه میشوند. (کوزی اکسپرس – 5 نوامبر)
در ۱۰ ماهه اول سال ۲۰۲۴، صادرات از شرق دریای سیاه به بیش از ۱.۳ میلیارد دلار رسید
بر اساس اعلام احمد حمدی گوردوغان، نایب رئیس هیئت مدیره اتحادیه صادرکنندگان شرق دریای سیاه، طی ۱۰ ماه اول سال جاری صادرات از استانهای طرابوزان، ریزه، آرتوین و گوموشخانه به ۱ میلیارد و ۳۶۰ میلیون و ۶۷ هزار و ۵۴۳ دلار رسیده است که نسبت به دوره مشابه سال گذشته ۱۷ درصد افزایش نشان میدهد.
بیشترین سهم صادرات منطقه با ۱ میلیارد و ۳۷ میلیون و ۴۵۲ هزار و ۷۶۳ دلار از طرابوزان بوده و پس از آن ریزه با ۱۹۹ میلیون دلار، آرتوین با ۶۶ میلیون دلار و گوموشخانه با ۵۶ میلیون دلار قرار دارند. (گونه باکیش – 5 نوامبر)
افزایش بسیار پایین قیمت مسکن در طرابوزان
بر اساس دادههای منتشر شده توسط سایت معتبر Endeksa، طرابوزان در میان استانهای ترکیه از نظر افزایش قیمت مسکن در رتبه چهارم از پایین قرار دارد. تا پایان اکتبر ۲۰۲۴، قیمت مسکن در طرابوزان نسبت به سال گذشته تنها ۲۴.۲۲ درصد افزایش یافته و متوسط قیمت مسکن به ۳ میلیون و ۴۳۸ هزار و ۲۱۶ لیر رسیده است.
در بررسی محلی نیز، منطقه چایکارا بیشترین افزایش ارزش را در بین مناطق طرابوزان تجربه کرده است و پس از آن مناطقی مانند ماچکا و چارشیباشی قرار دارند. همچنین، در میان مناطق طرابوزان، منطقه آراکلی کوتاهترین دوره بازگشت سرمایه را با ۱۶ سال دارد، در حالی که مناطقی چون ماچکا و آکچابات طولانیترین دوره بازگشت را به ثبت رساندهاند. (گونه باکیش – 7 نوامبر)
رشد چشمگیر صادرات فندق ترکیه در سال ۲۰۲۴
ترکیه در دوره ژانویه تا اکتبر ۲۰۲۴ در صادرات فندق و محصولات آن به موفقیت قابل توجهی دست یافت. بر اساس دادههای اتحادیه صادرکنندگان شرق دریای سیاه، در این دوره در مجموع ۲۵۴ هزار و ۱۷۴ تن فندق و محصولات آن صادر شد و ۲ میلیارد و ۶۱ میلیون و ۷۰۶ هزار دلار درآمد ارزی حاصل گردید.
در صادرات فندق با پوسته نیز رشد چشمگیری مشاهده شد؛ از ۱ سپتامبر تا ۳۱ اکتبر ۲۰۲۴ صادرات فندق با پوسته به ۵۶۶ تن رسید که نسبت به دوره مشابه سال گذشته، افزایش ۶۵۳ درصدی را نشان میدهد. درآمد حاصل از این صادرات نیز ۷۳۶ درصد افزایش یافته و به ۲ میلیون و ۱۵۸ هزار لیر رسیده است. (سون نوکتا – 7 نوامبر)
ریزه در جمعآوری مالیات از طرابوزان پیشی گرفت
نرخهای جمعآوری مالیات در استانهای شرق دریای سیاه مشخص شد. بر اساس دادههای ارائهشده توسط اداره کل مالیات ترکیه، نرخهای جمعآوری مالیات به تفکیک استانها اعلام شد. در منطقه شرق دریای سیاه، ریزه با بالاترین نرخ جمعآوری مالیات در صدر قرار گرفت و طرابوزان در جایگاه سوم قرار دارد. استان آرتوین با پایینترین نرخ در این فهرست قرار گرفت.
بر اساس اطلاعات بهدستآمده از اداره کل مالیات، ریزه با نرخ %۸۹ بالاترین میزان جمعآوری مالیات نسبت به جمعیت را در منطقه شرق دریای سیاه به خود اختصاص داد. در جایگاه دوم، بایبورت با نرخ %۸۸.۷ قرار گرفت. طرابوزان با نرخ %۸۷ در جایگاه سوم قرار دارد.
در رتبه چهارم، استان گوموشخانه با نرخ %۸۴.۳ قرار دارد. در جایگاه پنجم، گیرسون با نرخ %۸۲.۳ قرار گرفت. آرتوین با نرخ %۷۷.۴ پایینترین نرخ جمعآوری مالیات را در منطقه به خود اختصاص داده است. بهطور کلی، نرخ جمعآوری مالیات در ترکیه %۸۵.۴۳ اعلام شد. استانهای کوجائلی، استانبول و زونگولداک به ترتیب بالاترین نرخهای جمعآوری مالیات را در سطح کشور داشتند. (گونه باکیش – 7 اکتبر)
ماهیهامسی در صادرات از ماهی پالموت پیشی گرفت
با آغاز فصل صید ماهی در ترکیه از 1 سپتامبر، اگرچه ماهی پالموت به مقدار زیادی صید شد، اما این میزان در صادرات تأثیری نداشت. پس از پایان ممنوعیت صید در دریاها، کشتیهای ماهیگیری از روز اول فصل مقدار زیادی پالموت صید کردند، اما این صید در صادرات نمود چندانی پیدا نکرد. در ماه سپتامبر امسال، تنها از صادرات پالموت به قبرس شمالی و ترکمنستان 14 هزار و 246 دلار ارز وارد شد.
در دوره سپتامبر امسال، 5 هزار و 778 کیلوگرم پالموت به قبرس شمالی صادر شد که 11 هزار و 534 دلار ارز به همراه داشت. همچنین به ترکمنستان 1 هزار و 490 کیلوگرم پالموت به ارزش 2 هزار و 712 دلار صادر شد که در مجموع 7 هزار و 268 کیلوگرم پالموت به ارزش 14 هزار و 246 دلار ارز وارد کشور شد. در حالی که سال گذشته به دلیل کمبود صید پالموت، هیچ صادراتی انجام نشد.
از سوی دیگر، در فصل جدید با وجود اینکه صید هامسی تقریباً ناچیز بود، در ماه سپتامبر امسال، صادرات هامسی به 10 کشور انجام شد. از صادرات هامسی 1 میلیون و 82 هزار و 39 دلار ارز وارد کشور شد. در حالی که با وجود صید زیاد پالموت، صادرات آن بسیار کمتر از هامسی بود.
در ماه سپتامبر، بیشترین صادرات ماهیهامسی به فرانسه، بلژیک و آلمان انجام شد. صادرات 72 هزار و 90 کیلوگرم هامسی به فرانسه 500 هزار دلار، صادرات 32 هزار و 697 کیلوگرم به بلژیک 261 هزار و 812 دلار و صادرات 23 هزار و 34 کیلوگرم به آلمان 202 هزار و 284 دلار درآمد ارزی به همراه داشت. پس از این کشورها، آمریکا، اوکراین، قبرس شمالی، گرجستان، امارات متحده عربی، عراق و کانادا در فهرست مقاصد صادراتی قرار گرفتند. (سون نوکتا – 7 اکتبر)
پیشرفت پروژه ساخت بیمارستان شهری طرابوزان به 50 درصد رسید
پروژه ساخت بیمارستان شهری طرابوزان با ظرفیت 900 تخت در منطقه پر شده مجاور مجموعه ورزشی شِنول گونش در حال پیشرفت است و تاکنون 50 درصد آن تکمیل شده است. در این پروژه برای تقویت زیرساختها، 5000 ستون پایه در زمین کار گذاشته شده و حدود 760 نفر در ساخت آن مشغول به کار هستند.
دکتر هاکان اوستا، مدیر بهداشت استان طرابوزان، در مورد این بیمارستان اطلاعاتی ارائه کرد و گفت: این بیمارستان 900 تخت خوابی است که 250 تخت آن به بخش مراقبتهای ویژه اختصاص داده شده و 650 تخت دیگر به صورت اتاقهای تک نفره طراحی شده است. این اتاقها در صورت نیاز به اتاقهای دو نفره نیز قابل تغییر خواهند بود. همچنین، برنامهریزیها برای افزایش ظرفیت تا 1300 تخت در حال انجام است و هم در زمینه تجهیزات پزشکی و هم پرسنل، این افزایش ظرفیت در نظر گرفته شده است.
اوستا افزود: در این بیمارستان از 762 ایزولاتور لرزهای استفاده شده تا ساختمان در برابر زلزله مقاوم باشد. علاوه بر این، از 5000 ستون پایه برای تقویت زمین استفاده شده که این پروژه را در برابر هرگونه خطرات زمینشناسی ایمن کرده است.
این بیمارستان که با هدف ارائه خدمات بهداشتی و همچنین توسعه گردشگری سلامت در منطقه در حال ساخت است، قرار است تا پایان اکتبر 2025 به طور کامل به بهرهبرداری برسد. (سون نوکتا – 8 اکتبر)
سفر هیئت تجاری MÜSİAD از شعبههای سامسون و طرابوزان به توکات
تعدادی از اعضای شعبههای سامسون و طرابوزان سازمان صنعتگران و کارآفرینان مستقل (MÜSİAD) به شهر توکات سفر کردند. براساس بیانیهای که از سوی شعبه MÜSİAD توکات منتشر شد، این سفر با هدف برگزاری جلسات تجاری و آشنایی با فرصتهای سرمایهگذاری در منطقه انجام شد.
احسان مسافر، رییس سازمان صنعتگران و کارآفرینان مستقل شعبه توکات اعلام کرد که هدف آنها از این برنامهها، گرد هم آوردن فعالان اقتصادی عضو MÜSİAD از شهرهای اطراف و توکات است تا به توسعه ظرفیتهای تجاری منطقه کمک کنند. وی افزود: ما با برنامههای "معرفی، آشنایی و تجارت" تلاش داریم تا درهای جدیدی برای تجارت در میان کارآفرینان باز کنیم و به اعضای خود در شناخت بهتر بازار کمک کنیم. (گونه باکیش – 12 نوامبر)
وزیر صنعت و فناوری ترکیه: حمایت از اشتغال در دیاربکر، وان، ماردین و شانلیاورفا و تنها وعده به طرابوزان
مهندس محمد فاتح کاچیر، وزیر صنعت و فناوری ترکیه، در نشست کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، درباره بودجه وزارتخانه برای سال ۲۰۲۵ سخنرانی کرد و تأکید کرد که در ده ماه نخست سال ۲۰۲۴، با صدور ۹۵۳۸ گواهینامه تشویق سرمایهگذاری، زمینه ایجاد ۲۰۳ هزار شغل جدید را فراهم کردهاند. او بیان کرد که با ارائه تسهیلات تشویقی به سرمایهگذاران، تولید رقابتی و پایدار را حمایت کرده و نیازهای استراتژیک کشور را پوشش میدهند.
کاچیر، به اشتغالزایی در استانهای منطقه شش مانند دیاربکر، وان، ماردین و شانلیاورفا اشاره کرد و گفت: در سال جاری، فقط با سرمایهگذاریهای تکمیلشده، در دیاربکر ۱۰۱۷۷، شانلیاورفا ۹۴۷۰، وان ۶۱۱۳ و ماردین ۹۸۷۹ شغل ایجاد کردیم. او همچنین به تحلیل و ارزیابی تاثیر سرمایهگذاریهای دولتی بر ایجاد اشتغال و تولید اشاره کرد.
در حالی که محمد فاتح کاچیر از دستاوردهای استانهای منطقه شش صحبت میکند، مسئله سرمایهگذاری و اشتغال در شهر ترازبون نیز همچنان باقی مانده و مقامات محلی خواستار انتقال مناطق روستایی ترازبون مانند دوزکوی و ماچکا به مناطق پنج یا شش جهت دریافت مزایای تشویقی هستند، اما تاکنون پاسخی دریافت نشده است. (گونه باکیش – 11 نوامبر)
درخواست اتصال بنادر مرسین، سامسون و طرابوزان به شبکه راهآهن توسط نماینده چوروم
در جلسه بودجه سال ۲۰۲۵ وزارت صنعت و فناوری ترکیه، موضوع اتصال بنادر مرسین، سامسون و طرابوزان به وسیله راهآهن مطرح شد. در این نشست که به ریاست مهندس محمد فاتح کاچیر، وزیر صنعت و فناوری، برگزار شد، محمد تاهتاسیز، نماینده چوروم، پیشنهاد داد که این بنادر مهم با راهآهن به یکدیگر متصل شوند.
نماینده حزب جمهوریخواه خلق (CHP) از چوروم، با بیان اینکه تولیدکنندگان چوروم مجبورند هزینههای بالای حملونقل پرداخت کنند، این پروژه را برای توسعه آناتولی حیاتی دانست و افزود: اتصال بنادر مرسین، سامسون و طرابوزان از طریق راهآهن برای کشور و صنعت ما اهمیت حیاتی دارد. (گونه باکیش – 11 نوامبر)
دانشگاه آوراسیا هیئت ایرانی را میزبانی کرد
ناصر محبتی سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در طرابوزان، حسین گروسی رئیس هیئت مدیره منطقه آزاد ماکو و هیئت همراهشان از دانشگاه آوراسیا بازدید کرده و با عمر یلدیز رئیس هیئت امنای دانشگاه، پروفسور یواز اوزاران و گولای ینیچری دبیرکل دانشگاه دیدار و گفتگو کردند.
ناصر محبتی در این دیدار ضمن ابراز خوشنودی از حضور در دانشگاه آوراسیا گفت: ما در حال بازدید از یکی از مهمترین مؤسسات آموزشی منطقه، دانشگاه آوراسیا هستیم. آشنایی با شما بسیار مهم است و این دیدار گامی نخست در جهت همکاریهای آینده است. در ماه آینده یک همایش تجاری مهم در تهران خواهیم داشت و با این فرصت شما را نیز به آن دعوت میکنیم.
حسین گروسی، رئیس هیئت مدیره منطقه آزاد ماکو، در این دیدار بر اهمیت ماکو بهعنوان بزرگترین منطقه آزاد صنعتی و تجاری ایران تأکید کرد و گفت: در ایران مناطق آزاد مختلفی داریم و ماکو در مرز ایران و ترکیه یکی از مراکز مهم است. ویژگی منحصر به فرد ماکو این است که تجارت و تحقیقات علمیبه طور همزمان در آن انجام میشود. یکی از زمینههای همکاری ما با دانشگاهها، تحقیقات بین دانشگاهی است. ما مانند TÜBİTAK در ترکیه، نهادی داریم که از فعالیتهای علمیپشتیبانی میکند و همکاری با دانشگاه آوراسیا در این زمینه اهمیت زیادی دارد.
عمر یلدیز، رئیس هیئت امنای دانشگاه آوراسیا، نیز ابراز خوشحالی کرد که از ناصر محبتی و هیئت منطقه آزاد ماکو استقبال کرده و آمادگی این دانشگاه برای همکاری با نهادهای دو کشور همسایه را اعلام نمود. وی گفت: دانشگاه آوراسیا که در سال 2010 تأسیس شده، تاکنون بیش از 13 هزار فارغالتحصیل دارد و تنها دانشگاه غیردولتی منطقه است. این دانشگاه دارای استادان و دانشجویان ایرانی است و بینالمللی شدن یکی از اولویتهای اصلی ما است. دانشجویان بینالمللی نه تنها بخشی از دیپلماسی آموزشی جهانی هستند بلکه در ایجاد زندگی چندفرهنگی در دانشگاه نقش مهمی دارند. در این راستا میخواهیم همکاریهای خود را برای جذب دانشجویان از ایران سرعت ببخشیم. این بازدید برای ما بسیار مهم است و از مهمانان خود دوباره خوشآمد میگوییم و از حضور آنها در دانشگاه سپاسگزاریم. (گونه باکیش – 20 نوامبر)
موقعیت بندر طرابوزان در ترکیه: نهمین بندر پر رفتوآمد ترکیه
طبق آمار منتشر شده از سوی وزارت حملونقل و زیرساخت ترکیه، بندر طرابوزان در میان بندرهای کشور در جایگاه نهم قرار گرفته است. در بازه زمانی ژانویه تا اکتبر 2024، تعداد 21 کشتی کروز از بندر طرابوزان بازدید کردند که در نتیجه، 20 هزار و 206 مسافر کروز به این بندر وارد شدند.
بندر کوشآداسی با 501 کشتی کروز، رکورد بیشترین تعداد کشتی کروز را در این دوره به خود اختصاص داد. این بندر پس از آن، با 184 کشتی کروز، بندرهای استانبول در رتبه دوم و بندر بودروم با 92 کشتی کروز در رتبه سوم قرار گرفتند. در مجموع، تعداد کشتیهای کروز که به بندرهای ترکیه وارد شدند، با افزایش 3.7 درصدی نسبت به سال گذشته به 1,112 کشتی رسید. (سون نوکتا – 20 نوامبر)
امضای توافقنامه همکاری بین اتاق بازرگانی طرابوزان و منطقه آزاد ماکو ایران
در تاریخ 19 نوامبر 2024، توافقنامه همکاری مهمیبین اتاق بازرگانی و صنایع طرابوزان (TTSO) و منطقه آزاد ماکو ایران امضا شد. این توافقنامه با هدف گسترش روابط تجاری و تسهیل مبادلات اقتصادی بین ایران و ترکیه منعقد گردید. حسین گروسی، رئیس هیئتمدیره منطقه آزاد ماکو، در این دیدار بر لزوم تسهیل تجارت بین دو کشور و ایجاد زیرساختهای لازم برای توسعه این روابط تأکید کرد. او همچنین خواستار اقدامات مشترک از سوی دولتهای ایران و ترکیه برای تسهیل بیشتر تجارت و گسترش آن در زمینههای مختلف شد.
گروسی در ادامه اظهار داشت که منطقه آزاد ماکو یکی از بزرگترین و مهمترین مناطق صنعتی و تجاری ایران است و در زمینههایی مانند لجستیک، ترانزیت، امنیت غذایی، گردشگری، نساجی، معدن و سنگ مشغول به فعالیت است. او با اشاره به داشتن 1820 هکتار زمین در این منطقه، گفت که قصد دارند این زمینها را به تولیدکنندگان و تجار اختصاص دهند. همچنین، گروسی از وجود امکاناتی همچون ارتباطات ریلی و فرودگاه بینالمللی در منطقه آزاد ماکو خبر داد که میتواند فرصتهای سرمایهگذاری زیادی را برای تجار ایرانی و خارجی فراهم کند.
وی همچنین بر اهمیت منطقه طرابوزان برای توسعه روابط تجاری ایران و ترکیه تأکید کرد و بیان داشت که طرابوزان و منطقه آزاد ماکو میتوانند در کنار هم نقش مؤثری در تقویت روابط تجاری بین دو کشور ایفا کنند. گروسی افزود که اگر پروازهای مستقیم بین تهران یا تبریز و طرابوزان برقرار شود، نه تنها گردشگری بلکه تجارت بین دو کشور نیز به شدت توسعه خواهد یافت. او همچنین اشاره کرد که در دیدارهای اخیر بین رؤسای جمهوری ایران و ترکیه، هدف افزایش حجم تجارت دو کشور به 30 میلیارد دلار مطرح شده است و منطقه آزاد ماکو در راستای رسیدن به این هدف، برنامههایی را در نظر دارد.
در این نشست، ارکوت چلبی، رئیس اتاق بازرگانی طرابوزان، نیز به تاریخچه طولانی روابط تجاری طرابوزان و ایران اشاره کرد و بیان داشت که برای گسترش این روابط نیاز به رفع موانع موجود است. وی گفت که اگر برخی مزایا و تسهیلات برای سرمایهگذاران ایرانی فراهم شود، میتوان انتظار داشت که تجار ایرانی بیشتر به این منطقه جذب شوند. چلبی همچنین از لزوم همکاریهای بیشتر بین دو کشور برای تسهیل روند تجارت و سرمایهگذاریهای مشترک سخن گفت.
در پایان این دیدار، توافقنامه همکاری بین رئیس اتاق بازرگانی طرابوزان و رئیس هیئتمدیره منطقه آزاد ماکو به امضا رسید تا مسیر همکاریهای تجاری میان ایران و ترکیه هموارتر شود. (گونه باکیش – 20 نوامبر)
حمایت دانشگاه کارادنیز تکنیک از کارآفرینی
میان دانشگاه کارادنیز تکنیک (KTÜ) و هیئت زنان کارآفرین طرابوزان وابسته به اتحادیه اتاقها و بورسهای ترکیه (TOBB) پروتکل همکاری امضا شد. این پروتکل با هدف توسعه «فرهنگ کارآفرینی» و اجرای پروژههای پایدار به امضا رسید. در مراسم امضای پروتکل، پروفسور حمدالله چوالجی، رئیس دانشگاه کارادنیز تکنیک و خانم احسن آیدین، رئیس هیئت زنان کارآفرین طرابوزان و سایر مقامات حضور داشتند.
پروفسور چوالجی در خصوص این همکاری اظهار داشت که این پروتکل گامیبرای حمایت از رشد دانشجویان و کارکنان در زمینه کارآفرینی است و افزود که دانشگاه کارادنیز تکنیک با تمامی امکانات خود به پروژههای کارآفرینی کمک خواهد کرد.
به موجب این پروتکل، دانشگاه کارادنیز تکنیک و هیئت زنان کارآفرین طرابوزان به مدت ۵ سال برای تقویت فرهنگ کارآفرینی اجتماعی و اجرای پروژههای پایدار در راستای توسعه اجتماعی همکاری خواهند کرد. (سون نوکتا – 13 نوامبر)
رئیس اتاق بازرگانی و صنایع طرابوزان: «در تجارت الکترونیک در اروپا در ردههای آخر قرار داریم.»
در طرابوزان، برنامه آموزشی «دیجیتالی شدن در صادرات» برای کسب و کارهای کوچک و متوسط (KOBİ) برگزار شد. ارکوت چلبی، رئیس اتاق بازرگانی و صنایع طرابوزان (TTSO) در این برنامه گفت: در مقایسه با کشورهای اروپایی، متأسفانه در ردههای آخر کشورهای فعال در تجارت الکترونیک قرار داریم و نیاز است که شرکتهایمان سریعتر به تجارت الکترونیک سازگار شوند.
چلبی تأکید کرد که این برنامههای آموزشی به تسریع سازگاری شرکتها با تجارت الکترونیک کمک میکند و افزود: درصد شرکتهای فعال در تجارت الکترونیک از 4 درصد به 30 درصد افزایش یافته است، که اگرچه پیشرفت خوبی است اما کافی نیست. امیدواریم این آموزشها به توسعه و پیشرفت بیشتر کسب و کارها کمک کند. (سون نوکتا – 13 نوامبر)
درخواست ایجاد دره نرمافزار در طرابوزان توسط کارآفرینان
در نشست مشورتی اتاق بازرگانی و صنایع طرابوزان (TTSO)، کارآفرینان فعال در حوزه تحقیق و توسعه، مشاوره و ایمنی شغلی درخواست ایجاد یک دره نرمافزار ( شبیه سیلیکونولی) را مطرح کردند. در این نشست که با حضور نمایندگان کمیتههای تخصصی و مدیران شرکتها برگزار شد، موضوعات مرتبط با پیشرفت در حوزه فناوری و نوآوری مورد بررسی قرار گرفت.
ارکوت چلبی، رئیس اتاق بازرگانی و صنایع طرابوزان با تأکید بر اهمیت دیجیتالی شدن و نوآوری گفت: «آینده منطقه در گرو توسعه در حوزههای تحقیق و توسعه، نوآوری و نرمافزار است. ایجاد یک دره نرمافزار میتواند مسیر را برای سرمایهگذاریهای بزرگتر هموار کند. لازم است کمیتهای برای این منظور تشکیل شده و پروژههای مرتبط آغاز شود. وی همچنین بر لزوم تقویت ظرفیت شرکتهای مشاورهای و برگزاری نشستهای آگاهیبخش برای کسبوکارها تأکید کرد.
شرکتکنندگان در این نشست همچنین با اشاره به ضعف منطقه در هزینههای تحقیق و توسعه و نیروی انسانی متخصص در این حوزه، خواستار اقدامات مؤثر برای بهبود این وضعیت شدند. پیشنهادهایی نظیر برگزاری جلسات بینالمللی با همکاری وزارت کار و تأمین اجتماعی و وزارت بهداشت و همچنین افزایش استانداردهای نظارتی در زمینه ایمنی شغلی نیز مطرح شد. (گونه باکیش – 19 نوامبر)
تصویب برنامه استراتژیک شهرداری طرابوزان با بودجه ۵۶ میلیارد لیری
برنامه استراتژیک شهرداری کلانشهر طرابوزان برای سالهای ۲۰۲۵ تا ۲۰۲۹ در جلسه شورای شهر مورد بررسی و با رأیگیری تصویب شد. در این برنامه، نیاز مالی برای پنج سال آینده ۵۶ میلیارد و ۷۶۷ میلیون لیر پیشبینی شده است که تنها در سال ۲۰۲۵ مبلغی معادل ۶ میلیارد و ۴۶۰ میلیون لیر مورد نیاز خواهد بود.
احمد متین گنچ، شهردار طرابوزان، در این جلسه تأکید کرد که هدف از این برنامه پاسخگویی به انتظارات شهروندان است. وی با اشاره به نظرسنجیها و گفتوگوهای انجامشده با ذینفعان گفت: برنامهریزیهای ما بر اساس نیازهای واقعی جامعه و با اولویتبندی موضوعاتی نظیر حملونقل، توسعه فناوری و ارتقای خدمات شهری انجام شده است.
از جمله پروژههای کلیدی این برنامه، راهاندازی سیستم حملونقل ریلی سبک در شهر است که تا سال آینده آغاز خواهد شد. همچنین استفاده از اتوبوسهای برقی در مسیرهای مختلف بین مناطق بشیکدوزو و اوف با هدف کاهش آلودگی محیط زیست و تسهیل رفتوآمد شهروندان از دیگر اهداف مطرحشده در این برنامه است. (سون نوکتا – 19 نوامبر)
هدفی بزرگ در حوزه گردشگری سلامت محقق شد! نخستین پرواز از تفلیس به طرابوزان انجام شد
ماهها تلاش در زمینه گردشگری سلامت به ثمر نشست و اولین هواپیما از تفلیس در فرودگاه طرابوزان فرود آمد. یکی از آرزوهای بزرگ طرابوزان به واقعیت پیوست. این شهر تاریخی که پایتخت قدیمی منطقه دریای سیاه است، اکنون به تفلیس، پایتخت گرجستان، متصل شده است.
اولین پرواز از تفلیس به طرابوزان در چارچوب پروژهای که توسط اتاق بازرگانی و صنایع طرابوزان (TTSO) و با حمایت آقای احمد متین گنچ، شهردار کلانشهر این شهر، به اجرا درآمد، انجام شد. در این پرواز، که تحت مدیریت شرکت اولوتور برگزار شد، ۱۴۰ نفر از جمله خبرنگاران و بیماران به طرابوزان سفر کردند.
در مراسمیکه در فرودگاه تفلیس برگزار شد، تیمی از طرابوزان به تفلیس آمده و شاهد لحظهای تاریخی بودند. در این مراسم، افرادی مانند شهردار طرابوزان، استاندار طرابوزان، رئیس TTSO، مدیران شرکتهای مختلف و نمایندگان بیمارستانهای مهم حضور داشتند.
علی عثمان اولوسوی، معاون شرکت اولوسوی، در این مراسم اعلام کرد که علاوه بر راه ارتباطی زمینی، اکنون یک راه هوایی بین گرجستان و ترکیه باز شده است. این پروازها که در دو روز هفته (دوشنبه و پنجشنبه) انجام میشوند، به توسعه روابط بین دو کشور کمک زیادی خواهند کرد.
هولیا اولوسوی، رئیس گروه علی عثمان اولوسوی، با قدردانی از افرادی که در این پروژه مشارکت داشتند، اظهار داشت: پس از ۱۰ سال تلاش و پس از درگذشت پدرم، این پروژه محقق شد. از همه کسانی که در این راه همراهی کردند، به ویژه از رئیس اتاق بازرگانی و صنایع طرابوزان و شهردار کلانشهر طرابوزان، تشکر میکنم.
نیکولوز لاشویلی، کنسول گرجستان نیز در این مراسم با تأکید بر اهمیت این پروازها گفت: پس از ۲۵ سال وقفه، دوباره پروازها آغاز شدهاند و این یک گام مهم برای نزدیکتر شدن دو کشور دوست است.
ارکوت چلبی، رئیس اتاق بازرگانی و صنایع طرابوزان اعلام کرد که این پروژه از یک سال پیش آغاز شده و تلاش برای ایجاد پروازهای جدید به اربیل و اردن نیز در دست اجراست. او همچنین به اهمیت طرابوزان به عنوان یک مرکز گردشگری و سلامت اشاره کرد.
در پایان عزیز ییلدریم، استاندار طرابوزان با ابراز خرسندی از این پروژه، افزود: این پروازها به توسعه روابط اقتصادی و گردشگری بین دو کشور کمک خواهد کرد و امیدواریم در آینده تعداد این پروازها افزایش یابد. این مراسم با بریدن کیک به یاد این روز تاریخی به پایان رسید. (سون نوکتا – 15 اکتبر)
کاهش تعداد گردشگران خارجی در طرابوزان
گردشگری طرابوزان با کاهش تعداد گردشگران خارجی روبرو شده است و اکنون امکانات گردشگری بیشتر در اختیار گردشگران داخلی قرار گرفته است. بر اساس آمارهای منتشر شده توسط وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه، در ماه اوت تعداد ۱۵۶ هزار و ۷۳۹ بازدیدکننده از تأسیسات گردشگری طرابوزان دیدن کردهاند که از این تعداد ۷۱ هزار و ۶۵۳ نفر گردشگران داخلی و ۸۵ هزار و ۸۶ نفر گردشگران خارجی بودهاند. این در حالی است که در ماه ژوئیه تعداد بازدیدکنندگان ۱۴۹ هزار و ۹۳۶ نفر بوده که ۹۲ هزار و ۱۲۰ نفر از آنها گردشگران خارجی و ۵۷ هزار و ۸۱۶ نفر گردشگران داخلی بودند.
با وجود افزایش تعداد کلی بازدیدکنندگان از تأسیسات گردشگری طرابوزان، کاهش چشمگیری در تعداد گردشگران خارجی مشاهده شده است. این کاهش نشان میدهد که گردشگران خارجی به تدریج از این شهر عقبنشینی میکنند و تأسیسات بیشتر در اختیار گردشگران داخلی قرار میگیرد.
در طول فصل تابستان، طرابوزان با مشکلاتی از جمله گردشگری غیرقانونی و فعالیتهای غیررسمیبرخی از پناهندگان عرب روبرو بوده که این موضوع باعث کاهش ظرفیت پر شدن تأسیسات گردشگری شده است. در پایان ماه اوت، میزان اشغال تأسیسات گردشگری طرابوزان به ۵۹.۹۵ درصد رسید. با این حال، استانهای ریزه و اردو در همان ماه ظرفیت پرشدگی بیشتری نسبت به طرابوزان داشتند؛ به طوری که میزان اشغال تأسیسات گردشگری در اردو ۶۴.۸۶ درصد و در ریزه ۶۰.۲۵ درصد بوده است.
طبق گزارش وزارت فرهنگ و گردشگری، در ماه اوت، تعداد ۱۵۶ هزار و ۷۳۹ نفر از تأسیسات گردشگری مجاز طرابوزان بازدید کردهاند. از این تعداد، ۷۱ هزار و ۶۵۳ نفر گردشگران داخلی و ۸۵ هزار و ۸۶ نفر گردشگران خارجی بودهاند. همچنین، تعداد کل شبماندنهای ثبتشده در این تأسیسات ۳۲۱ هزار و ۱۸۹ بوده که از این تعداد ۱۱۷ هزار و ۶۸۸ نفر گردشگران داخلی و ۲۰۳ هزار و ۵۰۱ نفر گردشگران خارجی بودهاند. میانگین مدت اقامت بازدیدکنندگان در این تأسیسات ۲.۰۵ روز گزارش شده است.
در ماه ژوئیه، تعداد بازدیدکنندگان از تأسیسات گردشگری طرابوزان ۱۴۹ هزار و ۹۳۶ نفر بوده و تعداد شبماندنها ۳۱۶ هزار و ۵۰۷ ثبت شده بود. میانگین مدت اقامت در این ماه ۲.۱۱ روز و درصد اشغال تأسیسات ۵۹.۸۲ بود. اگرچه تعداد کلی بازدیدکنندگان در ماه اوت افزایش یافته است، اما کاهش قابلتوجهی در تعداد گردشگران خارجی در طرابوزان دیده میشود. (گونه باکیش – 14 اکتبر)
آزمایش زلزله روی ساختمانهای چوبی نسل جدید برای اولین بار در ترکیه انجام شد!
در طرابوزان، آزمایش زلزله روی ساختمانهای چوبی نسل جدید و ملی برای اولین بار توسط دانشگاه کارادنیز تکنیک (KTÜ) انجام شد. این آزمایش بخشی از پروژه 1001 TÜBİTAK با عنوان «توسعه پانلهای کامپوزیتی CLT مقاوم در برابر زلزله و کارآمد انرژی» بود.
این رویداد که در آزمایشگاه نظارت بر سلامت ساختمانهای دانشکده مهندسی عمران توسط دانشگاه کارادنیز تکنیک برگزار شد، با حضور عزیز ییلدیریم، استاندار طرابوزان، احمد متین گنچ، شهردار کلانشهر طرابوزان، پروفسور حمدالله چوالجی رئیس دانشگاه کارادنیز تکنیک و اعضای هیئت علمی و دانشجویان برگزار گردید.
عزیز ییلدیریم در سخنرانی خود به زلزلههای گذشته از جمله ارزروم، دیاربکر و دوزجه اشاره کرده و گفت: با درک بهتر واقعیت زلزله در ترکیه، تغییرات مهمی در مقررات مربوط به ساخت و ساز انجام شد. مهندسان ما بر اساس این مقررات جدید محاسبات خود را انجام دادند. امروزه هر ساختمانی که ساخته شود، باید بر اساس این مقررات باشد.
احمد متین گنچ، شهردار کلانشهر طرابوزان نیز با اشاره به زلزلههای ویرانگر 6 فوریه که در قهرمانمرعش رخ داد، بر لزوم تحلیل و پیشگیری از خطرات قبل از وقوع بلایای طبیعی تأکید کرد. او همچنین از همکاری دانشگاهیان و کارآفرینان در این پروژه تشکر کرد و اهمیت کارهای نوآورانهای که توسط TÜBİTAK پشتیبانی میشود را برجسته نمود.
پروفسور احمد جان آلتونیشیک، رئیس مرکز کاربردی و پژوهشی زلزله و سلامت سازهها در دانشکده مهندسی عمران KTÜ، بر نیاز به توسعه فناوریهای نوین سازهای به عنوان جایگزین برای ساختمانهای بتن آرمه در کشور تأکید کرد. او توضیح داد که در آزمایشهای خود، رکوردهای شتاب زلزلههای مختلف از سال 1990 تا به امروز، از جمله زلزلههای ارزروم، کوجاایلی، وان، ازمیر، الازیغ و مالاتیا را مورد استفاده قرار دادهاند.
آلتونیشیک اضافه کرد: ما همچنین شتابهای نزدیک به 1.0g که در زلزلههای قهرمانمرعش ثبت شده بود را در این آزمایشها اعمال کردیم و مشاهده کردیم که سیستمهای سازهای چوبی ما هیچ آسیب جدی را متحمل نشدند. امیدواریم که ساختمانهای چوبی در آینده کشورمان به عنوان یک فناوری سازهای نوین جایگاه خود را پیدا کنند. (کوزی اکسپرس – 16 اکتبر)
صادرات 22 میلیون و 883 هزار دلاری عسل از ترکیه در 9 ماه
ترکیه در 9 ماه نخست سال با صادرات 5913 تن عسل، 22 میلیون و 883 هزار دلار درآمد کسب کرد. بر اساس اطلاعاتی که اتحادیه صادرکنندگان شرق دریای سیاه (DKİB) ارائه کرده است، ترکیه با داشتن اقلیمی مناسب برای زنبورداری، توانسته از ماه ژانویه تا سپتامبر به 49 کشور عسل صادر کند. در این دوره، آمریکا، آلمان و کانادا در صدر کشورهای واردکننده عسل از ترکیه قرار گرفتند.
در بازه زمانی ژانویه تا سپتامبر 2024، ترکیه به آمریکا 9 میلیون و 327 هزار دلار، به آلمان 5 میلیون و 289 هزار دلار و به کانادا 904 هزار دلار عسل صادر کرد. علاوه بر این، در این دوره به کشورهایی مانند مجارستان، بنگلادش، عراق، لیبریا، چک، مراکش، نپال و گینه استوایی نیز صادرات عسل انجام شد.
سافت کالیونجو، رئیس هیئت مدیره DKİB، بر اهمیت صادرات عسل به عنوان یکی از محصولات مهم تولیدی و صادراتی ترکیه تأکید کرده است. وی با اشاره به اهمیت حفظ پایداری در صادرات عسل، اظهار داشته که تلاشها برای افزایش تنوع کشورها و مقدار صادرات ادامه دارد.
کالیونجو افزوده: در صورتی که صادرکنندگان ما به صادرات عسل با کیفیت و دارای برند اهمیت دهند، انتظار داریم صادرات ما در سطح سال گذشته باقی بماند. (سون نوکتا – 16 اکتبر)