اخبار اقتصادی نیکاراگوئه و سه کشور آمریکای مرکزی
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی نیکاراگوا در هفته اول آبان ماه 1403، مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح ذیل ارائه میگردد.
نیکاراگوا و بریکس از نگاه اپوزیسیون
بریکس گروهی از اقتصادهای نوظهور متشکل از برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی است. مصر، اتیوپی، ایران و امارات متحده عربی نیز اخیرا به این گروه پیوستند. در ماه آوریل سالجاری، نیکاراگوا درخواست عضویت خود را بصورت رسمی و با هدف تقویت جایگاه اقتصادی خود و تقویت تبادلات تجاری با کشورهای عضو ارائه نمود. با عنایت به برگزاری نشست کشورهای عضو بریکس در شهر کازان روسیه بالدراک یانتشکه وزیر روابط خارجی نیکاراگوا به دعوت ولادیمیر پوتین و با هدف شرکت در این نشست در راس هیاتی به روسیه سفر کرد. در بحبوحه این سفر رسانه برزیلی تی وی گلوبو گزارش داد که: رئیس جمهور برزیل، لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا، ورود دولت های دانیل اورتگا (نیکاراگوا) و نیکلاس مادورو (ونزوئلا) به بلوک بریکس را وتو کرد. در واقع در این گزارش آمده است: دولت برزیل فشارهای سیاسی اعمال کرد تا هر دو کشور در فهرست اعضای احتمالی جدید قرار نگیرند. فلیکس مارادیاگا، تحلیلگر سیاسی نیکایی و از اپوزیسیون دولت در این خصوص گفت: فشار اعمال شده توسط برزیل باید به عنوان بخشی از یک استراتژی گسترده و عملگرایانه برای تقویت مشروعیت و وزن اقتصادی بریکس در نظر گرفته شود، نه به عنوان انتقام شخصی لولا داسیلوا از دانیل اورتگا. وی افزود: این تصمیم منعکس کننده دو دیدگاه متفاوت در بریکس است: یکی ایدئولوژیک و ژئوپلیتیک، به رهبری چین و روسیهکه به دنبال مقابله با هژمونی ایالات متحده است، و دیگری عملگراتر، به نمایندگی از برزیل، هند و آفریقای جنوبی که خواهان ایجاد یک بلوک جایگزین برای موسسات مالی غربی هستند، بدون اینکه وارد بازیهای سیاسی و جناح بند های شوند.مارادیاگا توضیح داد: جلوگیری از ورود نیکاراگوا و ونزوئلا به بریکس توسط برزیل به دلایل اقتصادی و ناشی از تلاش این کشور برای تقویت جایگاه اقتصادی بریکس است و به موضوعاتی نظیرفقدان دموکراسی و نقض حقوق بشر در ونزوئلا و نیکاراگوا مرتبط نیست. برخی از اپوزیسیون از جمله آرتورو مک فیلدز، سفیر سابق نیکاراگوا در سازمان کشورهای آمریکایی (OAS)، این اقدام برزیل را "تحقیر کامل" دولت اورتگا و موریو توصیف کرد.مک فیلدز گفت: این یک انتقام شیرین و تحقیر آمیز بود که لولا در پاسخ به توهینهای دانیل ارورتگا انجام داد. وی گفت نیکاراگوا توسط بازیگران بزرگ جهانی مانند هند، برزیل، روسیه و چین تحقیر شده است. برخی دیگر اپوزیسیون معتقدند: عدم حمایت روسیه و چین از عضویت نیکاراگوا در بریکس نشانه انزوای فزاینده دولت اورتگا، حتی در میان متحدان آن است. از نظر آنها حذف نیکاراگوا نماد کنار گذاشتن اورتگا در عرصه بینالمللی و انزوای این کشور است.
https://100noticias.com.ni/politica/134935-lula-veta-ingreso-nicaragua-venezuela-brics/.
سرمایه گذاری خارجی در نیکاراگوا
گزارش تحول سرمایهگذاری مستقیم خارجی در نیکاراگوا در نیمه اول سال 2024، که توسط بانک مرکزی نیکاراگوا (BCN) منتشر شده است، نشان میدهد که در نیمه اول سالجاری جریان ورودی ناخالص FDI به نیکاراگوا به بیش از 1.5 میلیارد دلار رسیده که 11 درصد بیشتر از آمار مدت مشابه سال گذشته است. این گزارش توسط بانک مرکزی نیکاراگوا و بر اساس نتایج به دست آمده از نظرسنجی فصلی سرمایه گذاری خارجی که توسط 350 سرمایه گذار پاسخ داده شده است، تهیه شده است. مطابق این گزارش پس از شش سال بحران اجتماعی-سیاسی در نیکاراگوا که متعاقب آن ایالات متحده به شهروندان خود در مورد خطرات سرمایه گذاری در نیکاراگوا هشدار داده است و در حالی که فشارها و حتی مصادرهها توسط دولت نیکاراگوا طی این مدت افزایش یافته است، در نیمه اول سال 2024 ایالات متحده بعد چند دهه در رتبه دوم لیست (FDI) و پاناما به رتبه نخست سرمایه گذاری مستقیم خارجی در نیکاراگوا قرار گرفتند. گزارش BCN به تفصیل بیان میکند که از کل سرمایهگذاری مذکور، بخش صنعت 42.1درصد، بازرگانی و خدمات 21.7 درصد، انرژی و معادن 20.2 و بخش مالی 16.5 سهم داشته اند. در رابطه با کشورهای صادرکننده جریان خالص سرمایهگذاری مستقیم خارجی، BCN گزارش داد: پاناما با 179.3 میلیون دلار، که 22.1 درصد از کل را نشان میدهد، صادرکننده اصلی سرمایهگذاری مستقیم خارجی به نیکاراگوا است. منابع از این کشور توسط شرکتهای فعال در بخشهای مالی، صنعت و انرژی به نیکاراگوا وارد شد. از سوی دیگر، ایالات متحده که به طور سنتی صادرکننده اصلی سرمایهگذاری مستقیم خارجی بود، 170.8 میلیون دلار معادل 21.1 درصد از کل خالص سرمایهگذاری مستقیم خارجی جذب شده در نیمه اول سال 2024 در نیکاراگوا را داشته است. این منابع توسط شرکتهایی در بخشهای صنعت، انرژی، بازرگانی و خدمات به دست آمد.پس از آن اسپانیا با 71.7 میلیون دلار که به شرکتهای بخش ماهیگیری اختصاص یافت، رتبهبندی شد. 42.8 میلیون دلار نیز از طریق شرکت های مکزیکی که عمدتاً در بخش ارتباطات، تجارت و صنعت فعالیت میکنند حاصل شد. کاستاریکا با 39هندوراس 33 و باربادوس 32 میلیون دلار در رتبههای بعدی میزان سرمایه گذاری خارجی در نیکاراگوا قرار گرفتند.
https://www.laprensani.com/2024/10/21/economia/3392236-panama-desplaza-a-estados-unidos-y-se-convierte-en-el-principal-emisor-de-ied-en
رتبه کشورهای آمریکای مرکزی بر اساس شاخص جهانی نوآوری
بر اساس شاخص جهانی نوآوری 2024 که اخیراً توسط سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) منتشر شده است، کشورهای آمریکای مرکزی در میان فهرست 133 کشور ارزیابی شده از وضعیت خوبی برخوردار نیستند. شاخص جهانی نوآوری (GII) هفت رکن اساسی مانند: نهادها، سرمایه انسانی و تحقیقات، زیرساخت ها، پیچیدگی بازار، پیچیدگی کسب و کار، تولید دانش و فناوری و تولید خلاق را ارزیابی میکند. در سال 2024، کشورهای آمریکای مرکزی تقریباً در همه این جنبهها امتیاز پایینی کسب کرده اند. در این میان پاناما در رتبه 82 قرار دارد و پیشرفت قابل توجهی را نشان می دهد. این کشور توانسته است سرمایه گذاریهای خارجی را در بخش های کلیدی مانند فناوری و لجستیک جذب کند و به این ترتیب، زیرساخت های خود را تقویت کرده و ظرفیت خود را برای تولید نوآوری داخلی افزایش داده است. السالوادور که اخیر با چالش های اقتصادی روبرو بوده است، در رتبه 98 و نیکاراگوا در رتبه 124 قرار دارند. در تنگه آمریکای مرکزی دو گروه از کشورها وجود دارند که با دو سرعت متفاوت پیشروی میکنند: کاستاریکا، پاناما و السالوادور به سرعت و گواتمالا، هندوراس و نیکاراگوا این کار را به کندی انجام می دهند .
https://www.laprensa.hn/honduras/honduras-nicaragua-y-guatemala-entre-los-paises-mas-atrasados-en-innovacion-y-tecnologia-EJ22181140#google
تاثیر تحریم های ایالات متحده بر شرکت های استخراج معدن در نیکاراگوا
در تاریخ 17 ژوئن 2022، وزارت خزانه داری ایالات متحده، شرکت دولتی معادن نیکاراگوا (Eniminas) و رئیس هیئت مدیره آن، روی لوپز دلگادو را تحریم کرد. آمارها نشان می دهد که در سال 2022 این تحریم ها تاثیرات منفی کوتاه مدتی بر حجم صادرات طلای نیکاراگوا داشته است. لیکن در سال 2023 و 2024 این روند به کلی تغییر کرد و صادرات طلای نیکاراگوا به شدت رونق گرفته است. اپوزیسیون دولت معتقدند این تصمیم آمریکا معادل پرتاب چند اژدر کوچک به سمت یک کشتی دشمن است، اما نه به قصد غرق کردن آن، بلکه فقط برای نشان دادن قدرت و عزم آمریکا در صورت تداوم مواضع نیکاراگوا در همراهی با چین و روسیه بوده است. موسسه اوکلند (یک اتاق فکر که به مسائل اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی در مقیاس جهانی میپردازد) با استفاده از اصطلاح تحریم های نمادین خاطرنشان کرد: به دلیل عدم اجرای این تحریم ها، صادرات طلای نیکاراگوا بدون مانع ادامه یافته است.
https://confidencial.digital/economia/sanciones-de-estados-unidos-no-afectaron-a-las-empresas-mineras-en-nicaragua