اخبار اقتصادی کشورهای حوزه کارائیب
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی روزنامهها و رسانههای کشورهای واقع در حوزه کارائیب در هفته اول آبان ماه 1403 به شرح ذیل ارائه می گردد.
جمهوری دومینیکن
شادی تجار و بازرگانان دومینیکنی به دلیل پس گرفتن لایحه اصلاحات مالیاتی توسط دولت
نمایندگان انجمنهای تجاری در سانتیاگو با تصمیم رئیس جمهور لوئیس آبینادر مبنی بر پس گرفتن لایحه اصلاحات مالیاتی از کنگره که یک هفته پیش پیشنهاد و باعث مخالفت سخت مردم شده بود ابراز رضایت کردند . اتاق بازرگانی و تولید سانتودومینگو در بیانیه ای گفت: "این تصمیم یک دوره انتظار برای تحلیل و ارزیابی بهترین راه برای دستیابی به پایداری مالی عمومی را باز میکند." همچنین از رئیس جمهور برای «گوش دادن فعالانه به احساسات مردم و نشان دادن فروتنی که در کسانی مانند وی که دارای قدرت سیاسی قابل توجهی هستند غیر معمول است» تشکر کردند.
https://acento.com.do/economia/felicidad-de-empresarios-y-comerciantes-por-retiro-reforma-fiscal-9411506.html
ابراز آمادگی جمهوری دومینیکن برای سرمایه گذاری در صنعت نفت گویان
سال گذشته، رئیس جمهور دومینیکن برای همکاری انرژی با کشور گویان موافقت کرد که راه را برای سرمایه گذاری این کشور کارائیبی در یک پالایشگاه نفت در گویان و در سوی دیگر دریای کارائیب هموار می نماید . علاوه بر این گویان اولین گام ها را برای دستیابی به بهره برداری مشترک با سورینام از ذخایر گاز واقع در سواحل دو کشور همسایه جامعه کارائیب (Caricom) برداشته است. این میادین گازی مککا و کواسکواسی در سورینام، در نزدیکی مرز با گویان، و میادینهایمارا و پلوما در گویان هستند که همچنین نزدیک به مرز هستند. طرفین میدانند که آغاز چنین همکاری همان فردا اتفاق نمیافتد، اما مهم است که دو طرف قصد همکاری را تایید کنند.گویان در نیمه اول سال جاری 113.5 میلیون بشکه نفت تولید کرده است و انتظار دارد تا پایان سال از آستانه 220 میلیون بشکه فراتر رود. ونزوئلا تا چندی پیش چیزی شبیه به این تولید میکرد، زمانی که 3 میلیون بشکه در روز استخراج میکرد اما در حال حاضر فقط کمیبیش از نیم میلیون بشکه تولید میکند. در حالی که گویان رشد میکند، مالیات مردم خود را حذف کرده و به ازای هر خانوار 2000 دلار یارانه پرداخت میکند.
https://acento.com.do/economia/guyana-saudita-explotara-riqueza-con-surinam-de-espaldas-a-venezuela-9411639.html
تولید عسل در جمهوری دومینیکن رشد میکند
در اقتصاد، زنبورداری بخشی است که از طریق صادرات و بازاریابی، شغل، ارز و ثروت ایجاد میکند. خانم السا روزاریو، رئیس انجمن زنبورداران بارهاونا، گفت: «زنبورداری در این منطقه به طور کامل مورد بهره برداری قرار نمیگیرد و ما پتانسیل گسترش بازارها و همچنین درگیر کردن زنان زنبوردار را در فروش محصولات آنها داریم. وزارت کشاورزی دومینیکن طی گزارشی اعلام داشته که تولید زنبور عسل از سال 2012 تا 2023 به 302,253 کوینتال رسیده است. در همین حال، تولید عسل در طول ژانویه تا ژوئن 2024 در مجموع به 519,687 کیلوگرم رسید. در سطح ملی، مرکز صادرات و سرمایه گذاری جمهوری دومینیکن (ProDominicana) درآمدی معادل 336928 دلار آمریکا برای 101.3 تن عسل طبیعی فروخته شده توسط هشت صادرکننده در کشور ثبت کرده است. بازارهای اصلی عسل تولیدی در جمهوری دومینیکن شامل : پورتوریکو، ایالات متحده و جزایر ویرجین بریتانیا هستند.
https://acento.com.do/ecologia/la-produccion-de-miel- may-ayudar-a-cuidar-el-medio-ambiente-mientras-genera-riqueza-9409214.html
بخش کشاورزی دومینیکن اثرات منفی اخراج کارگرانهائیتی را احساس میکند
آقای لیمبر کروز، وزیر کشاورزی جمهوری دومینیکن، گفت که اقدام برای اخراج گسترده مهاجران غیرقانونیهائیتی بر بخش کشاورزی کشور تأثیر گذاشته است. وی در این راستا گفت که محصولاتی مانند قهوه که در آن تعداد نیروی کار وارداتی از هائیتی مهم است تحت تأثیر قرار گرفته اند. آقای وزیر راه حل های این مشکل را در تشویق نیروی کار بومی و مکانیزاسیون دانست که البته این امر مستلزم سرمایه گذاری کلان و حمایت دولت است. علاوه بر قهوه، مرغداران نیز از اخراج نیروی کار وارداتی از هائیتی شکایت کرده اند و در تلاش برای یافتن راه حل هستند.
https://acento.com.do/economia/sector-agricola-comienza-a-sentir-efectos-por-deportaciones-de-mano-de-obra-haitiana-9413290.html
جمهوری دومینیکن بیش از 15 هزار نفر از اتباع هائیتی شاغل در بخش های کشاورزی خود را در 17 روز اخراج کرد
اداره کل مهاجرت جمهوری دومینیکن اعلام کرد که بیش از 23 هزار شهروند هائیتی در 17 روز اول این ماه به کشور خود بازگشته اند. از این تعداد، کمیبیش از 15000 نفر توسط جمهوری دومینیکن اخراج شده اند و بقیه داوطلبانه بههائیتی بازگشته اند. جمهوری دومینیکن در تاریخ 3 اکتبر اخراج دسته جمعی مهاجران را در یک وضعیت نامنظم اعلام کرد. در عملیات مربوطه ، عوامل مهاجرت با همکاری نیروهای مسلح، ارتش، نیروی هوایی، پلیس ملی و سایر سازمانها شرکت دارند .
https://www.prensa-latina.cu/2024/10/21/republica-dominicana-deporto-a-mas-de-15-mil-haitianos-en-17-dias/
صادرات در جمهوری دومینیکن نسبت به سال 2019 حدود 30% رشد کرده است
صادرات در جمهوری دومینیکن در 9 ماه اول سال جاری نسبت به سال 2019، قبل از کووید 19 حدود 30.4 درصد رشد داشته است. بر اساس ارقامیکه آقای لوئیس ابینادر رئیس جمهور دومینیکن در نشستی با مطبوعات ملی به آن اشاره کرد، جمهوری دومینیکن دارای 3979 صادرکننده با 2974 نوع محصول و 156 بازار هدف در خارج است. محصولاتی که بیشترین تقاضا برای صادرات را تشکیل می دهند شامل : طلای خام، ابزار و وسایل پزشکی، سیگار برگ، کلیدهای برق، جواهرات و دانههای کاکائو هستند.
https://www.prensa-latina.cu/2024/10/22/exportaciones-crecen-un-30-por-ciento-en-dominicana-respecto-a-2019/
جامائیکا
جامائیکا گامی عظیم برای ایجاد صنعت هسته ای با کمک کانادا برمی دارد
جامائیکا جهشی بزرگ به سمت تبدیل شدن به اولین کشور کارائیب انجام داده است که انرژی هستهای را در ترکیب انرژی خود وارد میکند . با امضای یادداشت تفاهم با آزمایشگاههای هستهای کانادا (CNL) ، به دهه ها صحبت درباره اجرائی ساخت این حرکت پایان داده شد .در اجرای این قرارداد شرکت انرژی اتمیکانادا با مسئولیت محدود (AECL) که برای هدف استفاده از فناوری هسته ای برای تولید برق پاک و در عین حال رشد اقتصادی و بهبود امنیت انرژی تاسیس شده است مجموعه آزمایشگاههای هستهای کانادا (CNL) را کمک خواهد کرد . داریل واز، وزیر علوم، انرژی و حمل و نقل جامائیکا در مراسم امضای سند با طرف کانادائی گفت: تفاهم نامه امضا شده در روز سه شنبه هفته جاری « بیانگر پیشرفت قابل توجهی در پیگیری راه حل های انرژی پایدار و خلاقانه و پاک جامائیکا با تمرکز بر تحقیق و توسعه هسته ای است». جک کریگ، رئیس و مدیر عامل آزمایشگاههای هستهای کانادا نیز امضای این سند را «نخستین گام» به سوی نقشهای خواند که اکنون راه را برای دولت و شرکای کاناداییاش هموار میکند تا مسیری را که کشور جامائیکا با انرژی هستهای در پیش خواهد گرفت، از جمله ارائه آموزش برای جامائیکاییها برای کار در صنعت هستهای که فراتر از تولید برق است و شامل زمینههایی مانند استفاده از فناوری برای تقویت انعطافپذیری کشور در برابر تغییرات آب و هوایی از طریق کاربرد در کشاورزی، مدیریت آب و نظارت بر محیطزیست است ، را آغاز کنند.
https://www.jamaicaobserver.com/2024/10/23/nuclear-ambition
شرکت های جامائیکائی باید سیستم های امنیت سایبری خود را تقویت کنند
آقای درک مانکی، استراتژیست سایبری و معاون اطلاعات تهدیدات جهانی در آزمایشگاه فورتیگارد، رهبران تجاری جامائیکا را تشویق میکند تا اقدامات قاطعی برای تقویت سیستم های امنیت سایبری خود انجام دهند. آقای مانکی گفت که هوش مصنوعی یک شمشیر دولبه است، زیرا در عین حال که مزایای زیادی به همراه دارد، به مجرمان سایبری اجازه میدهد حملات خود را سریعتر و موثرتر از قبل انجام دهند، به همین دلیل است که توصیه میکنیم که شرکتها ، استراتژیهای جامعی را برای دفاع از خود در برابر تهدیدات هوش مصنوعی اجرا کنند.
https://radiojamaicanewsonline.com/business/businesses-urged-to-strengthen-cybersecurity-systems
نرخ برابری دلار جامائیکا در در برابر ارزهای خارجی در هفته جاری
بر اساس خلاصه معاملات روزانه مبادلات بانک ملی جامائیکا، دلار آمریکا در روز چهارشنبه، 23 اکتبر، با 21 سنت کاهش به 159.06 دلار جامائیکا مبادله شد. در همین حال، دلار کانادا از 115.14 دلار به 123.26 دلار جامائیکا رسید، در حالی که پوند انگلیس از 207.07 دلار جامائیکا به 206.69 دلار این کشور کاهش یافت.
https://www.jamaicaobserver.com/2024/10/23/forex-j159-06-one-us-dollar
گزارش بانک جهانی راههایی را برای کارائیب ارائه می دهد تا از دام "درآمد متوسط" فرار کنند
کشورهای کم درآمد در رقابت با زمان برای افزایش سطح درآمد مردم خود هستند. در حالی که هدف بسیاری از آنها رسیدن به وضعیت پردرآمد است، از دهه 1990، تنها 34 کشور از مجموع 108 کشور مورد مطالعه تا پایان سال 2023 موفق به این کار شده اند که پنج مورد از آنها شامل : آنتیگوا و باربودا، باربادوس، گویان، سنت کیتس و نویس، و ترینیداد و توباگو در حوزه دریای کارائیب قرار دارند. یک مطالعه جدید بانک جهانی که هفته جاری در جامائیکا مورد بحث قرار گرفت، اولین نقشه راه جامع را ارائه می دهد تا کشورهای در حال توسعه را قادر به فرار از «تله درآمد متوسط» کند. " گزارش توسعه جهانی2024: تله درآمد متوسط " با تکیه بر تجربیات 50 سال گذشته نشان می دهد کشورهایی که در پایان سال 2023 همچنان به عنوان کشورهای با درآمد متوسط طبقه بندی میشوند، با چالش های بسیار بزرگ تری نسبت به پیشینیان خود برای فرار از تله درآمد متوسط مانند: پیری سریع جمعیت، افزایش حمایت گرایی در اقتصادهای پیشرفته و نیاز به سرعت بخشیدن به انتقال انرژی روبرو هستند. در کارائیب، چالشهای با درآمد متوسط به دلیل آسیبپذیری کشورها در برابر شوکها، از جمله تغییرات آب و هوایی، بیشتر میشود. ایندرمیت گیل، اقتصاددان ارشد گروه بانک جهانی و معاون ارشد اقتصاد توسعه در گزارش یاد شده معتقد است: «نبرد برای شکوفایی اقتصاد جهانی تا حد زیادی در کشورهای با درآمد متوسط برنده یا شکست خواهد خورد». اما بسیاری از این کشورها برای تبدیل شدن به اقتصادهای پیشرفته به استراتژیهای منسوخ شده متکی هستند. آنها برای مدت طولانی فقط به سرمایه گذاری وابسته هستند و یا زودتر از موعد به نوآوری روی می آورند. یک رویکرد جدید مورد نیاز است: ابتدا تمرکز بر سرمایه گذاری ، سپس بر تزریق فن آوریهای جدید از خارج تأکید کنید. و در نهایت، یک استراتژی سه جانبه را اتخاذ نمائید که سرمایه گذاری، تزریق و نوآوری را متعادل میکند. با افزایش فشارهای جمعیتی، اکولوژیکی و ژئوپلیتیکی، جایی برای اشتباه وجود ندارد.» این گزارش یک "استراتژی سه گانه یا سه مرحله ای" را برای کشورها پیشنهاد میکند تا به وضعیت درآمد بالا دست یابند. بسته به مرحله توسعه خود، همه کشورها باید ترکیبی متوالی و به تدریج پیچیده تر از سیاست ها را اتخاذ کنند. کشورهای کمدرآمد میتوانند صرفاً روی سیاستهایی که برای افزایش سرمایهگذاری طراحی شدهاند تمرکز کنند ( مرحله اول ) . اما هنگامیکه آنها به وضعیت درآمد متوسط پایین دست پیدا کردند، باید چرخ دندهها را تغییر دهند و ترکیب سیاست را به مرحله دوم گسترش دهند که شامل : سرمایه گذاری و تزریق استو با پذیرش فناوریهای خارج از کشور و گسترش آنها در اقتصاد همزمان خواهد بود . در سطح درآمد متوسط بالا، کشورها باید دوباره به مرحله نهایی یا مرحله سوم تغییر جهت دهند . مرحله سوم شامل: سرمایه گذاری، تزریق و نوآوری است . در مرحله نوآوری، کشورها دیگر صرفاً ایدههایی را از مرزهای جهانی فناوری وام نمیگیرند، بلکه مرزهای نوآوری را پیش میبرند.
https://caribbean.loopnews.com/content/wb-report-offers-ways-caribbean-escape-middle-income-trap
هائیتی
مقامات از احتمال اعلام قحطی در هائیتی ابراز نگرانی میکنند
خانم دومینیک دوپوی، وزیر امور خارجه و امور مذهبیهائیتی، نگرانی دولت خود نسبت به امکان اعلام قحطی در کشور را ابراز کرد. وی در همین راستا گفت: ما می ترسیم که چند ماه دیگر برای اولین بار در قاره آمریکا اعلام قحطی کنیم. چند ماه پیش آقای ژان مارتین بائر، مدیر برنامه جهانی غذای سازمان ملل متحد، گفت: "قحطی در پورتو پرنس قریب الوقوع است، زیرا هائیتی یکی از جدی ترین بحرانهای غذایی جهان را تجربه میکند."
https://www.prensa-latina.cu/2024/10/19/expresan-temor-ante-la-posibilidad-de-declarar-la-hambruna-en-haiti/
بیمه اجتماعی در هائیتی: بخشی با ظرفیت بالا برای جذب سرمایه گذاری از سوی دیاسپورا
در چهاردهمین دور اجلاس مالی بین المللی که در 14 اکتبر در هتل ماریوت برگزار شد موضوع تامین مالی اقتصاد هائیتی از طریق سرمایه گذاری مستقیم دیاسپورا مطرح شد. با نقل و انتقالات مالی که در سال 2023 به 4 میلیارد دلار برای نیازهای مرتبط با بخش سلامت و بهداشت رسید، بخش بیمه به عنوان زمینه خوبی برای تامین مالی اقتصاد از سوی دیاسپورایهائیتی قرار گرفته است. بیمه اجتماعی در هائیتی از منحنی رشد تولید ناخالص داخلی پیروی میکند و به شدت تحت تأثیر تورم است که از پیشرفت آن جلوگیری می نماید . با حمایت از این بخش، اعضای دیاسپورا نه تنها در حمایت اجتماعی از عزیزان خود مشارکت میکنند، بلکه در بهبود اقتصاد ملی نیز مشارکت خواهند داشت.
https://lenouvelliste.com/article/250889/assurances-sociales-en-haiti-un-secteur-a-fort-potentiel-pour-attraction-les-investments-de-la-diaspora
Mwen Wè Cash: یک برنامه انقلابی به نفع نابینایان
بنیاد Ann Innove، دفتر وزیر امور خارجه برای همگرایی افراد دارای معلولیت (BSEIPH) و انجمنهائیتی برای کمک به نابینایان (SHAA) در تاریخ 15 اکتبر 2024 برنامه CashReader به عنوان بخشی از پروژه Mwen Wè را راه اندازی کردند که هدف از آن ارائه امکان تشخیص اسکناس هایهائیتی به افراد نابینا و کم بینا است. CashReader به افراد نابینا اجازه می دهد تا تمام اسکناس هایهائیتی را تشخیص دهند، اما قبل از این برنامه، افراد نابینا مجبور بودند از روش های قدیمی استفاده کنند یا به فرد دیگر اعتماد کنند، وضعیتی که اغلب غیرقابل اطمینان است.
https://lenouvelliste.com/article/250923/mwen-we-cash-une-application-revolutionnaire-pour-lautonomie-financiere-des-aveugles-et-malvoyants-haitiens#google_vignette
سرمایه گذاری مستقیم در بخش آب و فاضلاب : فرصتی برای اتباع هائیتی مقیم خارج
بخش آب و فاضلاب در هائیتی یک فرصت استفاده نشده برای اتباع هائیتی مقیم خارج از کشور (دیاسپورا) است که پتانسیل سرمایه گذاری تقریباً 3.5 میلیارد دلاری را دارد. علیرغم چالشهای امنیتی که سایر بخشها را تحت تأثیر قرار میدهد، بخش سیستم های بهداشت خانگی و آب و فاضلاب به عنوان بخشی معرفی میشود که خطرات آن کمتر است و به دیاسپورا اجازه میدهد تا به صورت استراتژیک در آن سرمایهگذاری کنند. از آنجایی که تنها 24 درصد از خانوارها به سیستم های بهداشتی بهبود یافته دسترسی دارند، نیاز واقعی به راه حل وجود دارد. دیاسپورا با مشارکت در این بخش، مستقیماً به اهداف توسعه پایدار (SDGs)، به ویژه SDG 6، که هدف آن تضمین دسترسی به آب آشامیدنی و تأسیسات بهداشتی برای همه است، کمک میکند.
https://lenouvelliste.com/article/250941/investissement-direct-dans-lassainissement-une-opportunite-pour-la-diaspora-malgre-les-defis-securitaires