معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۰۵/۰۳- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۲۵۴

چشم انداز سرمایه گذاری مستقیم خارجی در عمان

موقعیت راهبردی عمان در منطقه خلیج فارس برای شرکت های خارجی یک موهبت است و دسترسی راحت آنها را به مسیرهای تجاری اصلی جهانی که آفریقا، آسیا و اروپا را به هم متصل می‌کند، فراهم می آورد.

 این موقعیت سودمند، همراه با ثبات ژئوپلیتیکی کشور موجب جلب اعتماد سرمایه گذاران خارجی شده است. علاوه بر این، قراردادهای تجارت آزاد عمان با 50 کشور جهان جذابیت آن را افزایش می دهد.

تصویب قانون جدید سرمایه گذاری خارجی در سال 2020 گام مهمی در جهت جذب بیشتر سرمایه گذاری مستقیم خارجی در عمان بود. مناطق ویژه اقتصادی نیز نقش مهمی در جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی داشته اند. سه منطقه آزاد عمان قوانین تجاری جذابی برای سرمایه گذاران خارجی ارائه می‌کنند که به موجب آن سرمایه گذاران خارجی می‌توانند به مدت 30 سال مالکیت 100 درصدی داشته باشند و فعالیت های آنان معاف از مالیات خواهد بود که این موضوعات محیطی اطمینان بخش را برای معامله گرانی که به دنبال دسترسی به منطقه شورای همکاری، اروپا و آفریقا هستند، فراهم می آورد.

عمان همچنین مشوق ‌های جدید شامل معافیت ‌های مربوط به هزینه ‌های خاص و الزامات عملیاتی را برای پروژه‌ های در دست انجام در مناطق کمتر توسعه ‌یافته عمان معرفی کرده است که این خود تعهد دولت را برای تسهیل رشد تجارت نشان می‌ دهد. عمان در حال برداشتن گام‌ های مهمی در تنوع بخشیدن به اقتصاد خود فراتر از نفت است و بر جذب سرمایه‌ گذاری مستقیم خارجی در بخش‌ های تولید، لجستیک، گردشگری، خدمات مالی و املاک و مستغلات تمرکز دارد.

در سال 2022، حجم سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی (FDI)  به 43 ممیز 2 دهم درصد از تولید ناخالص داخلی عمان رسید، که نشانه روشنی از پتانسیل و ظرفیت های اقتصادی رو به رشد این کشور عربی است.

سرمایه گذاری مستقیم خارجی تا پایان سال 2023 معادل  3 ممیز 78 صدم درصد رشد داشت. همچنین پیش‌ بینی می‌ شود این رشد در سال 2024 به میزان 2 ممیز یک دهم درصد رشد داشته باشد.

در سال جاری و همچنین سال های آتی جذب سرمایه‌ گذاری خارجی در پروژه‌ های ریلی، جاده‌ ای، انرژی‌ های تجدیدپذیر و مسکن قابل پیش بینی خواهد بود. طرح های جدید شامل ساخت چندین پروژه زیرساختی ریلی و فرودگاهی مانند پروژه ریلی حفیت است که صحار در عمان را به العین و ابوظبی در امارات متحده عربی متصل می‌کند و همدنین شبکه متروی برنامه ریزی شده برای شهر مسقط می‌باشد.

عمان همچنین آکادمی سلطنتی مدیریت را با تمرکز بر ایجاد قابلیت های رهبری و مدیریت راه اندازی کرده است. این آکادمی قصد دارد از ابتکارات متنوع سازی و توسعه اقتصادی عمان از طریق کسب دانش، افزایش مهارت و رشد سرمایه انسانی حمایت کند.

دولت عمان صندوق آینده به ارزش 5 میلیارد و 200 میلیون دلار را در سال 2024 برای سرمایه گذاری در بخش های راهبردی و حمایت از شرکت های کوچک و متوسط و استارت آپ ها راه اندازی کرده است. صندوق تازه تاسیس در هشت بخش راهبردی سرمایه گذاری خواهد کرد: گردشگری، تولید، انرژی سبز، فناوری اطلاعات و ارتباطات، بنادر و لجستیک، معدن، شیلات و کشاورزی.

عمان همچنین تحول در بخش دیجیتال را دنبال می‌کند و خدمات سرمایه گذاری را از طریق ابتکاراتی مانند پلتفرم تجاری عمان بهبود می‌بخشد. وزارت تجارت، صنعت و توسعه سرمایه ‌گذاری عمان متعهد به بهبود ارتباطات، کارایی عملیاتی و خدمات مشتریان از طریق پلتفرم ‌های الکترونیکی  راه ‌اندازی شده، می‌باشد و با استفاده از این پلتفرم ها ارزشی که برای سرمایه‌ گذاران ایجاد می‌شود، قابل رویت است.

در همین حال عمان برای جذب سرمایه ‌های مستقیم خارجی بیشتر باید با موانعی مقابله کند. صادرات نفت همچنان بیش از 30 درصد از تولید ناخالص داخلی عمان، 60 درصد از صادرات و بیش از 70 درصد درآمد دولت را تشکیل می دهد و اقتصاد را در برابر نوسانات قیمت و تقاضای جهانی آسیب پذیر می‌کند. ساده سازی فرآیندها و کاهش تشریفات اداری می‌تواند به جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی بیشتر کمک کند.

برای مقابله با این چالش‌ ها، عمان با اجرای اصلاحات برای تسهیل مقررات، ارائه انگیزه ‌های هدفمند، سرمایه‌ گذاری در بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات و توسعه مهارت ‌ها، و ارتقای موقعیت راهبردی و محیط تجاری دوستانه، خود را برای جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی پایدار و متنوع‌ تر، فراتر از حوزه‌های نفت و گاز، آماده می‌کند.

سرمایه ‌گذاری در زیرساخت ‌ها و مهارت ‌های فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) برای تبدیل آن به مقصدی جذاب ‌تر برای جذب سرمایه ‌گذاران خارجی که به دنبال استفاده از قابلیت ‌های دیجیتال پیشرفته هستند، گامی مهم برای دولت عمان به شمار می آید و در صورت تحقق این امر، این کشور مقصدی جذاب تر برای سرمایه گذاری مستقیم خارجی پایدار خواهد بود.براساس آن چه مطرح شد، به طور کلی، چشم انداز سرمایه گذاری مستقیم خارجی برای سال 2024، با حکمرانی باثبات، اصلاحات و تنوع اقتصادی پایدار، مثبت است.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما