پیش بینی بانک جهانی از اقتصاد پاکستان در سال 2024
بانک جهانی رشد اقتصادی پاکستان، 1.7 درصد برای سال مالی 24 پیش بینی شده است. گزارش تأکید می کند آشفتگی سیاسی رشد تقاضای خصوصی را کاهش خواهد داد و در صورت کاهش فشار تورمی، انتظار میرود رشد در سال مالی 25 به 2.4 درصد افزایش یابد. این گزارش چشمانداز ضعیف اقتصادی را به سیاستهای پولی فشرده و عدم اطمینان سیاسی نسبت میدهد.
بانک جهانی میگوید که چشم انداز اقتصادی پاکستان برای دوره ژوئیه 2023 تا ژوئن 2024 همچنان تحت فشار و منفعل است و نرخ رشد آن تنها 1.7 درصد برآورد شده است. بانک جهانی در آخرین گزارش خود با عنوان "چشم انداز اقتصادی جهانی - ژانویه 2024" اعلام کرد چشم انداز اقتصادی ضعیف برای سال مالی 2023-24 (ژوئیه 2023 تا ژوئن 2024) با سیاست های پولی سختگیرانه با هدف مهار تورم و سیاست مالی انقباضی مرتبط است که تا حد زیادی باعث افزایش پرداختها میشود.
در رابطه با پاکستان، در این گزارش آمده است اگر فشار تورمیکاهش یابد، نرخ رشد ممکن است در سال مالی 2024-2025 به 2.4 درصد برسد، اما تورم در سال جاری نیز باقی خواهد ماند، از آنجایی که خانوارهای فقیرتر هزینه بیشتری برای غذا میکنند، افزایش قیمت مواد غذایی به طور نامتناسبی بر اقشار فقیر و آسیب پذیر تأثیر میگذارد و در نتیجه باعث افزایش فقر و نابرابری میشود.
گزارش در ادامه میگوید که انتظار میرود سیاست پولی برای کنترل تورم سختتر بماند، در حالی که سیاست مالی نیز سختتر خواهد شد که منعکسکننده فشار پرداخت بالای بدهی است. همچنین بانک جهانی در این گزارش میگوید که افزایش آشفتگی سیاسی در پاکستان، عدم اطمینان از برگزاری و نتایج انتخابات و دیگر ناآرامیهای سیاسی، اجتماعی و خشونت میتواند روند تقاضای بخش خصوصی را کند و سرمایهگذاری خارجی را کاهش دهد و بر رشد اقتصادی تأثیر بگذارد. بر اساس این گزارش، به دلیل برگزاری انتخابات در پاکستان و کشورهای جنوب آسیا در سال جاری، در آن دسته از کشورهای این منطقه که وضعیت مالی ضعیفی دارند، به دلیل هزینههای انجام شده در انتخابات، ضعف های مالی افزایش می یابد. با این حال، این گزارش پیشنهاد میکند که اجرای سیاست هایی برای کاهش عدم اطمینان و تقویت پتانسیل رشد پس از انتخابات میتواند منجر به بهبود چشم انداز اقتصادی شود.
در پاکستان، تولید در سال مالی 2022-23 در نتیجه آسیبهای ناشی از سیلهای سال 2022 و افزایش عدم اطمینان سیاسی، حدود 0.2 درصد کاهش یافت. تورم قیمت مصرف کننده همچنان بالا باقی مانده است که تا حدی منعکس کننده کاهش ارزش پول در اوایل سال 2023 است. با این حال، در اواخر سال 2023، روپیه نشانههایی از تثبیت را نشان داد که تحت تأثیر عوامل مختلفی هدایت میشد. این موارد شامل افزایش نقدینگی در بازار ارز به دلیل اجرای سختگیرانهتر مقررات، کاهش عرضه پول، مازاد تراز پرداختها به دلیل تقاضای پایین واردات و توقف بازپرداخت بدهی چین بود.