معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۹/۲۱- ۱۴:۵۰ - مشاهده: ۱۶۰

اخبار اقتصادی پاکستان – اسلام آباد

اهم اخبار و تحولات اقتصادی پاکستان در هفته سوم آذر ماه 1402 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر می‌باشد:

بلومبرگ: اقتصاد پاکستان رونق می‌گیرد و تولید ناخالص داخلی به 2.1 درصد در سال 2024 می رسد

بر اساس گزارش بلومبرگ، انتظار می رود اقتصاد پاکستان پس از انقباض 0.17 درصدی در سال قبل، با رشد تولید ناخالص داخلی (GDP) به 2.1 درصد در سال مالی 2024، برسد. این گزارش افزود: نرخ رشد احتمالاً در سال مالی 2025 به 4.8 درصد افزایش خواهد یافت. در این گزارش به عوامل متعددی اشاره کرد که از بهبود اقتصادی حمایت می‌کنند، مانند وام‌های صندوق بین‌المللی پول، کاهش تنگناهای عرضه، و کاهش نرخ بهره همراه با ثبات سیاسی. پاکستان تأییدیه اولیه 700 میلیون دلار وام دیگر را از صندوق بین المللی پول (IMF) دریافت کرده است که به افزایش ذخایر ارز خارجی و جلوگیری از نکول بدهی کمک می‌کند. پاکستان همچنین احتمالاً پس از پایان برنامه فعلی در مارس 2024، درباره یک توافق بلندمدت جدید با صندوق بین المللی پول مذاکره خواهد کرد. بلومبرگ پیش بینی می‌کند که SBP تا پایان سال 2024 نرخ بهره را 700 واحد پایه کاهش خواهد داد و به 15 درصد خواهد رساند. انتظار می رود بخش کشاورزی پاکستان در سال 2024 عملکرد بهتری داشته باشد، زیرا سطح زیرکشت محصولات عمده ای مانند برنج، پنبه و ذرت نسبت به سال 2023 افزایش یافته است. در این گزارش آمده است که انتخابات عمومی‌برنامه ریزی شده برای فوریه 2024 باید به ثبات سیاسی و اعتماد سرمایه گذاران بیشتر منجر شود. با این حال، این گزارش همچنین در مورد برخی از موانع رشد، مانند مالیات های بالا، قبوض سوخت و انرژی، هزینه‌های خدمات بدهی، و اختلالات احتمالی در کمک های صندوق بین المللی پول یا انتخابات هشدار داد.

https://profit.pakistantoday.com.pk/2023/12/06/pakistan-to-bounce-back-gdp-to-hit-2-1-in-2024-bloomberg/

گران شدن اقلام غذایی طی دو سال گذشته

طی دو سال گذشته قیمت عمده فروشی شکر، روغن، برنج و حبوبات سر به فلک کشیده است. بر اساس این گزارش، در دو سال گذشته شکر از 80 روپیه به 130 روپیه، چای از 1200 روپیه به 1500 روپیه رسیده و قیمت حبوبات، نخود، پوره، عدس و مانگ 100 روپیه در هر کیلوگرم افزایش یافته است. بر اساس این گزارش، حبوبات از 250 روپیه تا 360 روپیه در هر کیلوگرم افزایش یافته است، در حالی که لوبیا سفید که قبلا 280 روپیه در هر کیلوگرم قیمت داشت، در حال حاضر به قیمت 340 روپیه فروخته می‌شود، علاوه بر این، روغن و روغن حیوانی نیز به 150 روپیه در هر کیلوگرم رسیده است. اینها قیمت های بازار عمده فروشی است، مردم باید بیشتر از آن در خرده فروشی بپردازند، هم شهروندان و هم مغازه داران نگران افزایش قیمت مواد غذایی هستند.

https://www.aaj.tv/news/30359026/

بانک توسعه آسیایی وامی را برای پاکستان تایید کرد

بانک توسعه آسیایی وام 658 میلیون دلاری برای پاکستان تصویب کرده است. در بیانیه صادر شده از سوی بانک توسعه آسیایی آمده است که سه پروژه در بخش های مختلف با این وام تکمیل می‌شود، همچنین این کمک ها صرف طرح های افزایش مالیات، احیای مدارس سیل زده و افزایش تولیدات کشاورزی می‌شود. در ادامه این بیانیه آمده است که از طریق برنامه 300 میلیون دلاری، جمع آوری مالیات، اصلاحات مالیاتی، کاهش هزینه‌های دولت و گام هایی برای افزایش سرمایه گذاری برداشته می‌شود.

https://urdu.geo.tv/latest/348864-

افزایش 40 درصدی صادرات خدمات پاکستان به چین

صادرات کالا و خدمات پاکستان به چین طی 4 ماهه نخست سال مالی جاری 40 درصد افزایش داشته است. بر اساس گزارش بانک دولتی پاکستان، مجموع صادرات به چین طی ماه‌های ژوئیه تا اکتبر بیش از 950 میلیون دلار بوده است که در مقایسه با 678 میلیون دلار ثبت شده در دوره مشابه سال مالی قبل، رشد قابل توجهی را نشان می دهد. صادرات پاکستان به چین نسبت به سال قبل 79.7 درصد افزایش یافته است، بر اساس داده‌های ارائه شده توسط بانک دولتی، حجم صادرات پاکستان به چین از 17.70 میلیون دلار در اکتبر 2022 به 31.80 میلیون دلار در اکتبر 2023 افزایش یافته است. بر اساس اطلاعات بانک دولتی، صادرات به چین به صورت ماهانه در اکتبر 2023 نسبت به سپتامبر 2023 12.6 درصد افزایش یافته است. از سوی دیگر، واردات از چین به پاکستان 10.7 درصد کاهش داشته است که در مجموع به 373.70 میلیون دلار در مقایسه با حدود 414.00 میلیون دلار آمریکا در ژوئیه تا اکتبر 2022-23 سال گذشته رسیده است.

https://urdu.samaa.tv/208735657

بانک دولتی: بدهی دولت 62 هزار و 482 میلیارد روپیه شده است

بانک دولتی پاکستان (SBP) می‌گوید که بدهی دولت در پایان اکتبر  2023 ، 62 هزار و 482 میلیارد روپیه است. بر اساس گزارش بانک مرکزی، دولت در اکتبر  2023 بالغ بر 191.4 میلیارد روپیه وام دریافت کرده است، در اکتبر نیز دولت 711.9 میلیارد ریال بدهی محلی داشته و 520 میلیارد آن نیز به صورت بدهی خارجی بازگردانده شده است. بانک دولتی پاکستان می‌گوید که بین 22 اکتبر تا 23 اکتبر، دولت 12 هزار و 275 میلیارد روپیه وام گرفته است.

طبق گزارش بانک دولتی، طی اکتبر 2022 تا اکتبر 2023، دولت 7 هزار و 853 میلیارد روپیه وام محلی دریافت کرد. بانک مرکزی می‌گوید طی ماه‌های اکتبر ۲۰۲۲ تا اکتبر ۲۰۲۳، دولت ۴ هزار و ۴۲۲ میلیارد روپیه وام خارجی گرفته است. همچنین می‌گوید بدهی دولت در یک سال 20 درصد افزایش یافته است، بدهی داخلی دولت تا اکتبر 2023 بالغ بر 40 هزار و 409 میلیارد روپیه است. بدهی خارجی دولت تا 23 اکتبر 22 هزار و 73 میلیارد روپیه است.

https://jang.com.pk/news/1296431

دولت درخواست کرد تا کار روی معامله مالی ML-I را با سرعت انجام نشود

بخش امور اقتصادی (EAD) به دولت توصیه کرده است که در نهایی کردن توافقنامه تامین مالی نزدیک به 6 میلیارد دلار وام چینی برای پروژه Mainline-I (ML-I) کریدور اقتصادی چین-پاکستان (CPEC) با هدف اجتناب از عوارض در اجرای طرح مگا به کندی پیش برود. به گفته منابع آگاه از تحولات، این توصیه در بحبوحه مخالفت های جدی نایب رئیس کمیسیون برنامه ریزی علیه دور زدن کمیسیون در بازنگری به سمت کم کردن هزینه پروژه مطرح شد. این موضوعات در جلسه ای که چند روز پیش برای بررسی وضعیت پروژه ML-I برگزار شد، عنوان شد. پاکستان و چین توافق کرده‌اند که هزینه پروژه ML-I را به 6.67 میلیارد دلار کاهش دهند، یعنی کاهش 3.2 میلیارد دلاری یا یک سوم، از طریق کاهش دامنه هزینه و طراحی با هدف تجاری‌سازی آن. با این حال، تمام این تغییرات بدون تایید انجمن‌های مربوطه انجام شد. پاکستان انتظار دارد 85 درصد از هزینه پروژه یا حدود 5.8 میلیارد دلار وام چینی باشد. پکن می خواهد ابتدا قرارداد تامین مالی را نهایی کند و سپس روند مناقصه را آغاز کند. اما منابع گفتند که مقامات EAD با نهایی کردن شرایط تامین مالی قبل از تکمیل سایر الزامات مخالفت کردند. آنها در عوض از دولت خواسته اند که ابتدا مناقصه اعطای قرارداد به یک شرکت چینی را ترتیب دهد، سپس یک قرارداد تجاری را امضا کند و بعد قرارداد تامین مالی را نهایی کند.

https://tribune.com.pk/story/2449074/govt-asked-to-slow-down-work-on-ml-i-financing-deal

شرکت چینی 30 درصد از سهام PRL را خریداری می‌کند

شرکت دولتی بازاریابی پاکستان استیت اویل (PSO) قصد دارد بیش از 30 درصد سهام خود در پالایشگاه پاکستان (PRL) را به شرکت چینی یونایتد انرژی گروپ (UEG) بفروشد. هدف از این اقدام جذب 1.5 میلیارد دلار سرمایه گذاری برای دو برابر کردن ظرفیت پالایش PRL از 50000 به 100000 بشکه در روز است. این سرمایه‌گذاری به ارتقای تأسیسات برای تولید سوخت‌های استاندارد یورو 5 و تأمین تقاضای داخلی کمک می‌کند و در عین حال از تولید نفت کوره‌ای با سود کمتر دور می‌شود. پالایشگاه پاکستان (PRL) همچنین قراردادهایی را با رهبران صنعت برای فناوری‌های پیشرفته نهایی کرده و خرید نفت خام از روسیه را آغاز کرده است.

https://tribune.com.pk/story/2449179/chinese-firm-to-buy-30-stake-in-prl

افتتاح پروژه‌های کلیدی چین و پاکستان در گوادر، تقویت روابط دوجانبه

انورالحق کاکار، نخست وزیر موقت و جیانگ زدونگ، سفیر چین، بیمارستان دوستی چین پاکستان و کارخانه شیرین سازی آب دریا را در گوادر افتتاح کردند و بر دوستی عمیق بین دو کشور تاکید کردند. این بیمارستان و کارخانه، با برنامه‌هایی برای ایجاد شغل و پروژه‌های دیگر، از جمله یک طرح پانل خورشیدی و یک مرکز اورژانس نشانگر دوره جدیدی از توسعه در گوادر است که یکی از اجزای حیاتی CPEC است. تقویت همکاری آموزشی و آموزش زبان چینی روابط پایدار بین چین و پاکستان را در هر دو سطح دولتی و مردمی‌بیشتر خواهد کرد.

https://e.jang.com.pk/detail/584793%22

پیشرفت کریدور اقتصادی چین و پاکستان (CPEC)

دهمین سالگرد کریدور اقتصادی چین و پاکستان (CPEC) نشان دهنده گام های مهمی در پروژه‌های انرژی، زیرساخت ها و توسعه اقتصادی است. هدف مشترک بین هر دو کشور تعمیق همکاری و حفاظت از ابتکارات CPEC است. دستاوردهای قابل توجه شامل تکمیل زیرساخت ها، ساخت و ساز در حال انجام، و برنامه‌های آینده مانند کریدورهای حمل و نقل و مناطق صنعتی است. تأثیر CPEC بر رشد اقتصادی، توسعه منطقه ای و تولید برق برجسته است. پروژه‌های کلیدی در حال انجام، زیرساخت‌ها، انرژی، و ابتکارات اجتماعی-اقتصادی را در بر می‌گیرند و آینده امیدوارکننده‌ای را برای منطقه شکل می‌دهند.

https://www.brecorder.com/news/40277223/cpec-10th-anniversary-there-exists-strong-commitment-to-accelerate-pace-of-ongoing-projects

 دیدار هیئت صندوق بین المللی پول با وزیر دارایی پاکستان

وزیر دارایی فدرال، دکتر شمشاد اکثر، ریاست جلسه ای را با هیئت کمک فنی صندوق بین المللی پول با هدف دیجیتالی کردن فرآیند بودجه بر عهده داشت. این هیئت به رهبری فضیر رحیم و سایبی هدا در مورد توصیه‌های مناسب برای نیازهای وزارت برای ارتقای فرآیند بودجه‌ از طریق دیجیتالی کردن گفتگو کرد. این باعث شد که راه حل های عملی را برای اجرا پیشنهاد کند.

https://www.brecorder.com/news/40277235/digitising-budget-process-shamshad-chairs-imf-mission-meeting

PIA برای بازپس گیری هواپیماهایی که به مدت دو سال متوقف شده بودند، 13 میلیون دلار پرداخت می‌کند

پس از یک وقفه دو ساله در اندونزی، خطوط هوایی بین المللی پاکستان (PIA) یکی از دو هواپیمای خود را با پرداخت مبلغ هنگفت 13 میلیون دلار به شرکت لیزینگ پس گرفت. هواپیمای ایرباس A320 با شماره ثبت AP-BLZ (msn 2944) پس از حرکت از جاکارتا و سوخت گیری  در بانکوک به فرودگاه بین المللی اسلام آباد بازگشت. دیگر هواپیمای ایرباس A320 همچنان در اندونزی متوقف است و پیش‌بینی می‌شود ظرف دو هفته آینده به پاکستان برسد. ریشه این مشکل به قرارداد اجاره بین PIA و AirAsia برمی‌گردد. قرار بود هواپیماها در سپتامبر سال 2021 به اجاره دهنده بازگردانده شود. با این حال، ایرآسیا از پذیرش هر دو هواپیما خودداری کرد و دلیل آن وضعیت خراب آنها پس از استفاده توسط PIA بود. در نتیجه، ایرآسیا هواپیماها را در سپتامبر 2021 در جاکارتا توقیف کرد.

https://profit.pakistantoday.com.pk/2023/12/06/pia-pays-13mn-to-reclaim-aircraft-stranded-for-two-years/

طرح اقتصادی دولت بعدی

نخست وزیر موقت کاکر با اشاره به تلاش های دولت که باعث تقویت بورس اوراق بهادار پاکستان(PSX)  را تا 33 درصد در نوامبر شد، جامعه تجاری را ترغیب کرد تا از شورای تسهیل سرمایه گذاری ویژه (SIFC)  استفاده کنند که بر خصوصی سازی، مسئولیت اجتماعی شرکت، رشد دیجیتال و سرمایه گذاری در مناطق مختلف تاکید می‌کند.

https://www.dawn.com/news/1795988/economic-blueprint-set-for-next-govt-pm-kakar

 صنعتگران پیشرو گرد هم می آیند تا آینده صادرات را ترسیم کنند

صنعتگران پیشرو در اسلام آباد گرد هم می آیند تا با موانعی که مانع رشد صنعتی می‌شوند مقابله کنند و یک برنامه پنج ساله با هدف صادرات 100 میلیارد دلاری تدوین کنند. در این گردهمایی به ریاست گوهر اعجاز وزیر بازرگانی موقت، بحث‌ها حول سه چالش کلیدی می‌چرخد: نرخ سنگین مالیات بر درآمد 49 درصدی که عمدتاً بر بخش سازمان‌یافته تأثیر می‌گذارد، نرخ بهره بالای 22 درصدی که مانع گسترش صنعت می‌شود، و افزایش هزینه‌های انرژی در مقایسه با میانگین‌های منطقه‌ای، به ویژه در 15 سنت برای بخش صادرات.

https://www.dawn.com/news/1795986/industrial-titans-gather-to-chart-export-future

 گام هایی برای تقویت صادرات گوشت به دولت پنجاب پیشنهاد شد

صادرکنندگان گوشت در لاهور اقدامات متعددی را از طریق انجمن صادرکنندگان و فرآوری‌کنندگان گوشت سراسر پاکستان به وزیر موقت پنجاب پیشنهاد کردند. آنها از وام های بلاعوض، اجاره زمین برای مزارع پرورش، و مناطق عاری از بیماری تب برفکی حمایت کرده تا زنجیره تامین ثابتی را تضمین کنند. علاوه بر این، خواستار تمدید زمان گزارش فرم الکترونیکی، لغو مالیات بر فروش گوشت بسته بندی شده، یارانه تعرفه‌های انرژی، دسترسی به بازارهای جدید، احیای طرح DLTL، ایجاد شعب بانک در بازارهای محلی حیوانات هم هستند.

https://www.dawn.com/news/1795989/steps-to-boost-meat-exports-suggested-to-punjab-govt

https://tribune.com.pk/story/2449303/plan-presented-to-boost-meat-exports-to-5b

 فروشندگان موتورسیکلت خواهان کاهش قیمت هستند

فروشندگان موتورسیکلت با وضعیت وخیمی روبرو هستند زیرا به دلیل تورم شدید و افزایش قیمت موتورسیکلت ، فروش 90 درصد کاهش یافته است. آنها از مونتاژکاران می خواهند که برای حفظ تجارت خود، قیمت موتور سیکلت های ژاپنی و چینی را به ترتیب به 40000 و 20000 روپیه کاهش دهند. با برجسته کردن هزینه‌های فزاینده، از جمله قبوض آب و برق، دستمزد، و اجاره، فروشندگان ناتوانی در پوشش هزینه‌های نمایشگاه را بیان می‌کنند، به طوری که فروش ماهیانه موتورسیکلت در کراچی از 30000 به 2000 روپیه کاهش یافته است. با این حال، آنها بی ثباتی اقتصادی و سیاسی را به عنوان مانعی برای هرگونه کاهش فوری قیمت ذکر می‌کنند.

https://tribune.com.pk/story/2449301/motorcycle-dealers-demand-price-cuts

 بودجه 940 میلیاردی: تنها 117 میلیارد در طرح های عمرانی در 5 ماه سال مالی هزینه شده است

در پنج ماه اول سال مالی، تنها 117 میلیارد و 24 کرور روپیه از 940 میلیارد روپیه تخصیص یافته برای پروژه‌های توسعه فدرال هزینه شده است که نشان دهنده سرعت اجرای کند است. وزارت برنامه ریزی این جزئیات را منتشر کرد و نشان داد که از بودجه مصوب بیش از 302 میلیارد روپیه، اکثریت به وزارتخانه‌ها و بخش های فدرال (101 میلیارد و 68 کرور روپیه) و سایر هزینه‌های قابل توجه شامل 13 میلیارد روپیه توسط اداره ملی بزرگراه اختصاص یافته است. 16 میلیارد و 12 کرور روپیه توسط وزارت منابع آب و 29 میلیارد و 42 کرور روپیه در طرح های توسعه برای اعضای مجمع. علاوه بر این، بخش راه آهن 11 میلیارد و 44 کرور روپیه، کمیسیون آموزش عالی از 5 میلیارد و 96 کرور روپیه، و وزارت مسکن و ساختمان بیش از 3 میلیارد و 70 کرور روپیه برای پروژه‌های توسعه ای هزینه کرده است.

https://urdu.geo.tv/latest/349054-

 زمینه سازی برای  صادرات به ارزش 100 میلیارد دلار

دکتر گوهر اعجاز وزیر موقت فدرال در نشست افتتاحیه شورای مشورتی صنعتی در اسلام آباد بر نقش محوری ویژن پاکستان در دستیابی به 100 میلیارد دلار صادرات تاکید کرد. این جلسه که با حضور مدیران عامل از گروه‌های صنعتی پیشرو پاکستان برگزار شد، با هدف رسیدگی جمعی به چالش های مهم صنعت انجام شد. اعضا شامل چهره‌های برجسته‌ای مانند فواد احمد مختار، عبدالصمد داوود، و دیگر رهبران صنعت، به همراه وزرای رسمی صنعت، بازرگانی و دارایی هستند.

https://www.aaj.tv/news/30359282/

 صدور وام صندوق بین المللی پول برای پاکستان تا ژانویه به تعویق افتاد

تصویب وام صندوق بین المللی پول برای پاکستان تا ژانویه 2024 به تعویق افتاد. هیئت اجرایی صندوق بین المللی پول در نظر دارد در 11 ژانویه برای بررسی تصویب نهایی وام 700 میلیون دلاری تشکیل جلسه دهد. ماه گذشته، توافقی برای بازنگری دوم بسته کمک مالی 3 میلیارد دلاری به دست آمد که باعث شد بودجه 700 میلیون دلاری مشروط به تصویب هیئت مدیره آغاز شود. پاکستان با بحران تراز پرداخت ها با کاهش ذخایر خارجی، تورم بالا و کاهش ارزش پول مواجه است. نشست در مورد پرونده پاکستان برای 11 ژانویه توسط صندوق بین المللی پول تایید شده است.

https://www.aaj.tv/news/30359332/

بانک دولتی پاکستان (SBP): کاهش ذخایر ارزی

بانک دولتی پاکستان (SBP) از کاهش 237 میلیون دلاری ذخایر ارزی خود خبر داده که در هفته منتهی به اول دسامبر به 7 میلیارد دلار رسیده است. این کاهش به دلیل خدمات مستمر بدهی وام‌های خارجی است، روندی که بانک مرکزی از اواسط ژوئیه بیش از 1.7 میلیارد دلار ضرر کرده است. مجموع ذخایر خارجی نقدینگی کشور، شامل 5.09 میلیارد دلار در اختیار بانک های تجاری، در حال حاضر 12.1 میلیارد دلار است.

https://profit.pakistantoday.com.pk/2023/12/08/debt-servicing-drains-237mn-from-sbps-forex-reserves-in-a-week/

فعالیت اقتصادی، احیای موتور صادرات پاکستان

آمارهای تجاری اخیر منتشر شده توسط اداره آمار پاکستان (PBS) برای نوامبر 2023 نشان می دهد که صادرات در پنج ماه اول سال مالی 24 در سطوحی مشابه با آنچه در پنج ماه اول سال مالی گذشته گزارش شده بود، نوسان دارد. صادرات با اندکی افزایش از 11.9 میلیارد دلار در پنج ماهه اول سال مالی گذشته به 12.2 میلیارد دلار در سال مالی جاری رسید که نشان دهنده رشد تقریباً 2 درصدی و تغییر کمی در این زمینه است. با این حال، کاهش واردات از 26 میلیارد دلار در پنج ماهه اول سال مالی قبل به 21.6 میلیارد دلار در مدت مشابه در سال مالی جاری ادامه یافت. در نتیجه تراز تجاری نیز از 14.1 میلیارد دلار به 9.4 میلیارد دلار کاهش یافته است. کسری حساب جاری (CAD) نیز کاهش یافته است و از 3.1 میلیارد دلار در چهار ماهه اول سال مالی 23 به 1 میلیارد دلار در دوره مشابه سال مالی جاری کاهش یافته است. حواله‌های کارگران از 10.1 میلیارد دلار در چهار ماهه اول سال مالی 23 به 8.8 میلیارد دلار در سال مالی 24 کاهش یافته است. این نشان می دهد که تقاضای واردات به دلیل محدودیت های واردات کاهش می یابد و بر فعالیت های اقتصادی تأثیر می‌گذارد. با این حال، کاهش تقاضای واردات، نگرانی‌هایی را در مورد توانایی کسب‌وکارها برای واردات کالا ایجاد می‌کند و بر ظرفیت آنها برای تولید صادرات تأثیر می‌گذارد و چالش‌هایی را برای سیاست‌گذاران ایجاد می‌کند. احیای صادرات و فعالیت اقتصادی امری ضروری است. استراتژی‌ها باید تجارت متوازن، گسترش صادرات به بازارهای بالقوه، ادغام در زنجیره‌های ارزش جهانی و بهبود انطباق با استانداردهای بین‌المللی را در اولویت قرار دهند. تمرکز بر تجارت دیجیتال، توسعه SME و دسترسی به اطلاعات بازار برای تقویت صادرات در این دوره بسیار مهم است.

https://tribune.com.pk/story/2449563/revitalising-pakistans-export-engine-economic-activity

احتمال کاهش شدید قیمت فرآورده‌های نفتی

کاهش قابل توجه احتمالی قیمت نفت از 16 دسامبر پیش بینی می‌شود که بنزین به طور بالقوه 13 روپیه و گازوئیل 15 روپیه در هر لیتر کاهش می یابد. در حال حاضر، بنزین 281.34 روپیه و گازوئیل 289.79 روپیه در هر لیتر است. دولت تا 15 دسامبر در مورد قیمت های نهایی تصمیم گیری خواهد کرد تا در 16 دسامبر اجرا شود.

https://urdu.geo.tv/latest/349300-

شرکت های اماراتی و چینی برای سرمایه گذاری در پاکستان ابراز علاقه کردند

کنسرسیومی متشکل از شرکت مهندسی و شیمی ملی امارات متحده عربی و شرکت ملی شیمی چین به دنبال سرمایه گذاری 500 میلیون دلاری در دو پروژه LNG در پاکستان است. مذاکرات با مقامات پاکستانی برای پایانه‌های LNG، واردات و تامین، از جمله پروژه‌های LNG مجازی و غیرمجازی در کمری و بندر قاسم در جریان است. این کنسرسیوم قصد دارد به جای اتکا به شبکه‌های انتقال گاز موجود، سیستم توزیع خود را ایجاد کند. هیچ تضمین دولتی یا پرداخت ظرفیت برای این پروژه‌ها در نظر گرفته نشده است.

https://urdu.geo.tv/latest/349223-

 موفقیت بزرگ شرکت های فناوری اطلاعات پاکستان

شرکت‌های IT پاکستانی هشت جایزه را در جوایز اتحاد ICT آسیا اقیانوسیه 2023 (Apecta 2023) به دست آوردند که شامل یک طلا و هفت جایزه شایستگی می‌شود. قابل ذکر است که جایزه طلایی در بخش زن برتر توسط یک زن پاکستانی به دست آمد. از جمله برندگان ، DermaVision NUST و SSGC Automated Reader دانشگاه Fast بودند. اتحاد ICT آسیا و اقیانوسیه شامل 16 کشور است که نوآوری فناوری را در سراسر منطقه از جمله چین، ژاپن، سنگاپور، سریلانکا و استرالیا تقویت می‌کند.

https://www.aaj.tv/news/30359710/

کمیته اجرایی شورای اقتصاد ملی (Ecnec) پروژه‌های توسعه ای به ارزش 367 میلیارد روپیه را به تصویب رساند

کمیته اجرایی شورای اقتصاد ملی (Ecnec) 9 پروژه توسعه ای را به ارزش تقریبی 367 میلیارد روپیه تصویب کرد، از جمله طرح هایی مانند پروژه حمایت از امنیت غذایی خیبر پختونخوا با هدف افزایش امنیت غذایی در مناطق سیل زده، پروژه بازسازی مدارس سند، و پروژه مالی فراگیر زنان. این طرح‌ها شامل آموزش، بهداشت، زیرساخت‌ها و توانمندسازی اقتصادی، کمک به مناطق آسیب‌دیده از سیل و بهبود دسترسی به منابع در بخش‌های مختلف هستند.

https://www.dawn.com/news/1797177/ecnec-clears-development-projects-worth-rs367bn

https://www.aaj.tv/news/30359913/

افت فروش خودرو

مونتاژکنندگان خودرو در کراچی در طول پنج ماه اول سال مالی 24 با کاهش شدید فروش در گروه‌های خودرو مواجه شدند. فروش خودرو 53 درصد، کامیون 48 درصد، اتوبوس 45 درصد و وسایل نقلیه کوچکتر مانند پیکاپ و وانت 37 درصد کاهش یافته است. با این حال، فروش تراکتور، به ویژه برندهای Massey Ferguson و Fiat، به دلیل شاخص های قوی کشاورزی، 98.19 درصد افزایش یافت و از 10498 دستگاه در مدت مشابه سال گذشته به 20,806 دستگاه در طول پنج ماه اول سال مالی 24 رسید. علیرغم افزایش جزئی در فروش خودرو در نوامبر، فروش کل 5 ماهه از 55132 دستگاه به 25746 دستگاه در سال گذشته کاهش یافت. عوامل مختلفی در این کاهش نقش داشتند و مونتاژکنندگان را بر آن داشت تا برای افزایش فروش به تخفیف‌ها، طرح‌های اقساطی و بسته‌های خدماتی متوسل شوند.

https://www.dawn.com/news/1797183/auto-sales-plunge-amid-gloomy-outlook

  چین موافقت کرد که توافقنامه تجارت آزاد را بازنگری و تجارت مبتنی بر یوان را تقویت کند

در جریان سفر گوهر اعجاز وزیر بازرگانی موقت پاکستان به چین، بحث ها بر روی اصلاح توافقنامه تجارت آزاد موجود (FTA) متمرکز شد. پاکستان تقاضای تامین مالی تجارت به یوان و وام برای کمک به جابجایی صنعت به پاکستان را درخواست کرد و یک صندوق 5 میلیارد دلاری برای سرمایه گذاری پیشنهاد کرد که از طریق درآمدهای صادراتی قابل بازپرداخت است. این جابجایی بر مناطق ویژه اقتصادی (SEZ) یا مناطق پردازش صادراتی (EPZs) متمرکز است و هدف آن این است که ذخایر ارز خارجی پاکستان را تحت تأثیر قرار ندهد. علاوه بر این، هر دو کشور بر سر 5 میلیارد دلار در تامین مالی تجاری با استفاده از ارز چین به توافق رسیدند تا اتکا به دلار آمریکا را به حداقل برسانند و داده‌های ارزش گذاری واردات را برای ارقام تجاری دقیق تراز کنند.

https://www.dawn.com/news/1797179/china-agrees-to-review-free-trade-agreement-boost-yuan-based-trade

https://www.aaj.tv/news/30359658/ 

https://urdu.geo.tv/latest/349359-

شرکت ماری پترولیوم سومین چاه افقی را در دهرکی حفر می‌کند

شرکت ماری پترولیوم با مسئولیت محدود موفق به حفاری سومین چاه توسعه افقی در میدان گازی ماری شد که تقریباً 17 میلیون فوت مکعب استاندارد در روز (mmscfd) گاز تولید کرد. این چاه بخشی از پروژه احیای میدان ماری است که هدف آن حفظ تولید گاز و بهینه سازی بازیابی ذخایر است. این شرکت قصد دارد چاه‌های افقی بیشتری را برای افزایش تولید اکتشاف کند. علیرغم چالش ها در میادین کوچکتر، این شرکت افزایش 12 درصدی در فروش گاز و افزایش 50 درصدی سود خالص را به 19.1 میلیارد روپیه در ژوئیه تا سپتامبر گزارش داد. ارزش بازار این شرکت از یک میلیارد دلار فراتر رفت و با چنین ارزش گذاری به گروهی از شرکت های منتخب در بورس اوراق بهادار پاکستان پیوست.

https://www.dawn.com/news/1797178/mari-drills-third-horizontal-well-in-daharki

بانک توسعه آسیایی بیش از 150 میلیون دلار کمک مالی برای پاکستان تصویب کرده است

بانک توسعه آسیایی 155 میلیون دلار برای پاکستان تصویب کرده است. این تأمین مالی از برنامه اصلاحی برای افزایش دسترسی زنان به اعتبار، به ویژه برای شرکت های کوچک، و متوسط (MSME) حمایت می‌کند. این برنامه شامل 10 میلیون دلار وام سیاستی، 5.5 میلیون دلار کمک بلاعوض و 5 میلیون دلار تخصیص به موسسات وام دهنده است.

https://urdu.geo.tv/latest/349328-

افزایش شدید قیمت شکر در هر کیلوگرم

بر اساس اخبار، تنها طی 3 روز در کراچی، شکر در بازار عمده فروشی 12 روپیه به ازای هر کیلوگرم گران شده است، در بازار خرده فروشی، شکر به قیمت 140 روپیه به ازای هر کیلوگرم به فروش می رسد. هر گونی 100 کیلویی شکر با قیمت 13200 روپیه به فروش می رسد که در 8 روز کاری این ماه قیمت عمده فروشی شکر 16 روپیه به ازای هر کیلوگرم افزایش یافته است. به گفته این تاجران، صاحبان کارخانه‌های قند در عرضه شکر کوتاهی کرده اند و خبر صادرات شکر نیز باعث افزایش قیمت شده است.

https://urdu.samaa.tv/208736093-

افزایش 6 درصدی حواله پاکستانی‌های شاغل در عربستان

بر اساس داده‌های بانک دولتی، پاکستانی‌های شاغل در عربستان سعودی در نوامبر 2023، 540 میلیون دلار ارز به این کشور واریز کرده‌اند که 6 درصد بیشتر از مدت مشابه سال مالی قبل است. پاکستانی‌های شاغل در عربستان سعودی در مدت مشابه سال مالی گذشته 512 میلیون دلار ارز به این کشور ارسال کرده اند. در مقایسه با اکتبر، حواله‌های عربستان در نوامبر ماهانه 12 درصد کاهش داشته است، حجم حواله‌های عربستان در اکتبر 617 میلیون دلار بوده که در نوامبر به 540 میلیون دلار کاهش یافته است. پاکستانی‌های شاغل در عربستان سعودی در پنج ماه اول سال مالی جاری در مجموع 2.673 میلیارد دلار ارز به این کشور ارسال کرده اند، در مدت مشابه سال مالی قبل، پاکستانی‌های شاغل در عربستان سعودی 3.041 میلیون دلار ارز به این کشور ارسال کرده بودند.  لازم به ذکر است که در پنج ماهه نخست سال مالی جاری، مجموع حواله‌های پاکستانی‌های خارج از کشور 11 میلیارد و 450 میلیون دلار ثبت شده است که نسبت به مدت مشابه سال مالی قبل 10 درصد کاهش داشته است. پاکستانی‌های خارج از کشور در مدت مشابه سال مالی گذشته 12.318 میلیارد دلار ارز به این کشور ارسال کرده اند.

https://urdu.samaa.tv/208736026

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما