معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۹/۰۷- ۱۵:۵۸ - مشاهده: ۱۳۰

اخبار اقتصادی شمال افغانستان – مزار شریف

اهم اخبار و تحولات اقتصادی شمال افغانستان در هفته اول آذر ماه 1402 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر می‌باشد:

کاهش ۴۰ درصدی قیمت کشمش فاریاب

سرمای شدید زمستان سال گذشته و خشکسالی امسال و در پی آن کاهش تولید کشمش استان فاریاب از یک سو و کاهش 40 درصدی قیمت آن از سوی دیگر باغداران این استان را متضرر کرده است. سال گذشته 7 کیلوگرم کشمش سیاه، ۱۲۰۰ افغانی فروخته می‌شد؛ اما امسال به ۸۰۰ افغانی کاهش یافته است. یکی از مشکلات بخشداری قیصار ساخته نشدن سد آبی این بخشداری است که در صورت احداث و بهره‌برداری از آن محصول باغ‌داران ۷۰ درصد افزایش می‌یابد. در سال جاری تولید کشمش قیصار نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد کاهش یافته است. معاون اداری کشاورزی فاریاب، تأکید می‌کند که بررسی و مطالعه ۱۷ سد در ۱۷ بخشداری فاریاب تکمیل شده است و به زودی روند ساخت‌وساز آن آغاز می‌شود. (خبرگزاری سلام وطندار)

https://swn.af/gardeners-in-qaisar-faryab-the-price-of-raisins-has-decreased-by-40/

 کاهش 10 میلیون دلاری صادرات افغانستان

اداره آمار و اطلاعات گروه طالبان اعلام کرده که صادرات افغانستان تحت کنترل این گروه در مهر ماه سال جاری نسبت به مهر سال گذشته  10.3 میلیون دلار کاهش یافته است. مجموع ارزش صادرات کشور در  ماه مهر سال جاری به  250.4 دلار و مجموع ارزش واردات به  798.2 میلیون دلار می‌رسد که از کاهشی 10.3 میلیون دلاری نسبت به سال گذشته خبر می‌دهد. واردات کشور در مهر ماه  سال 1401 به  659.4 میلیون دلار ‌رسید که نسبت به سال جاری 138.8 میلیون دلار کاهش را نشان می‌دهد. ارقام نشان می‌دهد که بیش‌ترین صادرات در ماه مهر سال جاری به پاکستان، هندوستان و چین و در مهر سال گذشته هم به کشورهای پاکستان، هندوستان و تاجیکستان بوده است.  طبق این ارقام بیش‌ترین واردات در مهر سال گذشته و سال جاری از کشورهای پاکستان، ایران و چین بوده است. (خبرگزاری جمهور)

http://www.jomhornews.com/fa/news/165933/

 ایجاد تسهیلات لازم ترانزیتی بین افغانستان و قزاقستان  

نورالدین عزیزی، سرپرست وزارت صنعت و تجارت با آرمان یسین تایف، نماینده اتاق تجارت بین‌المللی قزاقستان در افغانستان دیدار و در ابعاد مختلف بویژه برنامه‌های اقتصادی گفتگو کردند. در این دیدار در مورد ایجاد اتاق تجارت بین‌المللی قزاقستان در افغانستان و برعکس آن، معرفی شرکت‌های معتبر قزاقستان، ایجاد تسهیلات لازم ترانزیتی دو جانبه و رفع موانع در صدور ویزای تجاری بین دو کشور، گفتگو شده است. قابل یاد آوری است که قزاقستان از جمله کشورهایی است که رابطه تجارتی و همکاری‌های خوب اقتصادی با افغانستان داشته است. (خبرگزاری صدای افغان)

https://www.avapress.com/fa/news/280709/تسهیلات-لازم-ترانزیتی-میان-افغانستان-قزاقستان-ایجاد-شود

 ممنوعیت ورود رانندگان باربری افغانستان بدون ویزا با خاک پاکستان

با ادامه‌ی تنش‌ها بین حکومت سرپرست افغانستان و حکومت پاکستان که منجر به اخراج اجباری مهاجران افغان از این کشور شد، به تازگی پاکستان محدودیتی را علیه تجارت با افغانستان وضع کرده و از رانندگان کامیون‌های باربری افغانستان خواسته است که برای عبورومرور از خاک پاکستان، باید گذرنامه و ویزا داشته باشند. به دنبال وضع این محدویت، بیش از ۳۰۰۰ کامیون حامل کالاهای بازرگانی افغانستان در خاک پاکستان متوقف شده ‌است و از 30 آبان رانندگان این کامیون‌ها که پیش از این بر اساس توافق بین پاکستان و افغانستان اجازه‌ی تردد تا شهر پیشاور را داشتند، بدون ویزا نمی‌توانند وارد خاک پاکستان شوند. (خبرگزاری سلام وطندار)

https://swn.af/from-today-afghan-truck-drivers-cannot-enter-pakistan-without-a-visa/

 استخراج روزانه ۹۰۰ تُن نفت از چاه‌های نفت قشقری در سرپل

محمدیعقوب عبدالرحمان اکه، استاندار سرپل، می‌گوید که روزانه ۹۰۰ تُن نفت از چاه‌های نفت قشقری در این استان، استخراج می‌شود. او در بازدید از تأسیسات نفت قشقری با هدف بررسی وضعیت امنیتی این منطقه، گفته است که حوزه نفت قشقری، یکی از سرمایه‌‌های ملی کشور است. برخی از پروژه‌ها از جمله کار هموارسازی گردنه ناری‌بند و ساخت یک پل بزرگ در این استان از سوی شرکت اف چین از درآمدهای نفت قشقری حمایت مالی می‌شوند و سال آینده کار احداث سد آبی سلطان ابراهیم نیز از درامد نفت قشقری آغاز خواهد شد.» طبق آمار ارائه‌شده از سوی شرکت اف چین، استخراج حدود ۸۷ میلیون بشکه نفت از این مناطق تخمین زده شده است. این شرکت، اعلام کرده که استخراج نفت از چاه‌های نفت قشقری از ۶۵۰ تُن به ۹۰۰ تن در روز افزایش یافته است. (خبرگزاری سلام وطندار)

https://swn.af/900-tons-of-oil-are-extracted-daily-from-qashgari-oil-wells-in-sarpol/

 افزایش ۴ درصدی صادرات غیرنفتی ایران به افغانستان

ایران طی هفت ماه سال جاری 975 میلیون و 528 هزار دلار کالای غیرنفتی به افغانستان صادر کرده است. «محمد مهدی جوانمرد قصاب»، مشاور اقتصادی نماینده ویژه رئیس جمهور ایران در امور افغانستان گفت: ایران 35 درصد در بازار واردات افغانستان سهم دارد که رقم قابل توجهی در روابط تجاری دوجانبه است. وی افزود: دو کشور از ظرفیت‌های بالایی برای گسترش روابط تجاری دوجانبه به ویژه در زمینه خدمات فنی مهندسی، حمل و نقل و ترانزیت برخوردار است. جوانمرد قصاب ادامه داد ایران و افغانستان می‌توانند مکمل یکدیگر باشند و برای بهره برداری بهینه از این شرایط نیازمند یک برنامه استراتژیک بلندمدت هستند. از سوی دیگر، «محمد قنادزاده»، معاون سازمان توسعه تجارت ایران نیز گفت: مبادلات تجاری دو کشور در سال جاری 20 درصد افزایش داشته است. وی تأکید کرد: ایران آماده همکاری با افغانستان در پروژه‌های عمرانی و بازسازی این کشور است. معاون سازمان توسعه تجارت ایران گفت دو کشور پیش از این سالانه 3 میلیارد دلار تجارت داشتند، اما بی ثباتی سیاسی افغانستان، نبود زیرساخت‌ها در گذرگاه‌های مرزی و آماده نبودن گمرکات مانع از توسعه تجارت دو کشور شده است. قنادزاده بیان کرد سازمان توسعه تجارت ایران در حال پیگیری برای امضای قرارداد تجارت ترجیحی با افغانستان است و مذاکرات در این زمینه با پیشرفت روبرو است. وی افزود: فهرست کالاهای مورد نظر ایران و افغانستان به ویژه در بخش کشاورزی برای بررسی بیشتر مبادله شده است. (خبرگزاری تسنیم)

https://www.tasnimnews.com/fa/news/1402/09/01/2993917/افزایش-4-درصدی-صادرات-غیرنفتی-ایران-به-افغانستان

ازبکستان در افغانستان باغ میوه با سیستم آبیاری قطره‌ای و مزارع کشاورزی احداث می‌کند

وزارت کشاورزی، دامداری و آبیاری طالبان اعلام کرده است که وزارت کشاورزی ازبکستان در مساحت هزار و ۶۰۰ هکتار زمین در افغانستان باغ انگور با سیستم آبیاری قطره‌ای و مزارع پنبه، گندم، خربزه و سبزیجات ایجاد می‌کند. این باغ‌ها و مزارع در استان‌های مختلف کشور که آب، خاک و اقلیم مناسب دارد، احداث خواهند شد. (روزنامه اطلاعات روز)

https://www.etilaatroz.com/184900/ازبکستان-در-افغانستان-باغ-میوه/

 انتقال  ۸۶ هزار تن کالا از طریق خطوط آهن افغانستان در یک هفته اخیر

مسئولان اداره خط آهن افغانستان اعلام کردند که طی هفته گذشته ۸۵ هزار و ۸۰۱ تُن کالا از طریق خطوط آهن افغانستان ترانزیت شده است. این انتقالات در هفته گذشته از طریق خطوط آهن سه بندر کشور انجام شده است. به گفته این اداره، ۵۷ هزار و ۸۲۴ تُن از طریق بندر حیرتان، پنج هزار و ۸۳۸ تُن از طریق بندر آقینه، ۲۲ هزار و ۱۳۹ تُن از طریق بندر تورغندی در یک گذشته ترانزیت شده است. (خبرگزاری صدای افغان)

https://www.avapress.com/fa/news/281062/یک-هفته-گذشته-نزدیک-۸۶-هزار-تن-کالا-طریق-خطوط-آهن-افغانستان-جابجا-شده

 شروع استخراج 8 چاه جدید نفت در سرپل

به گزاری کانال تلگرامی «اخبار امارت اسلامی» که وابسته به گروه طالبان است ملا عبدالغنی برادر آخوند، معاون اقتصادی رییس‌‌الوزرا و شیخ شهاب‌الدین دلاور، سرپرست وزارت معادن و صنایع این گروه استخراج 8 چاه جدید نفت حوزه نفتی رودخانه آمو را در استان سرپل افتتاح می‌کنند. (کانال امارت اسلامی)

 افزایش ۱۱۰ درصدی ترانزیت کالا از ایران به افغانستان

«محمد کوهگرد» مدیرکل گمرکات خراسان جنوبی اظهار داشت: ترانزیت کالا از طریق گمرک «ماهیرود» به افغانستان در هشت ماه نخست سال جاری، 110 درصد رشد داشته است. وی افزود: در سال جاری شش هزار و 176 کامیون از طریق گمرک ماهیرود به افغانستان ترانزیت شده که از نظر تعداد کامیون، 110 درصد رشد داشته است. کوهگرد گفت: طی این مدت همچنین به وزن 156 هزار و 935 تُن کالا به افغانستان ترانزیت شده که از لحاظ وزن، 88 درصد رشد داشته است. مدیرکل گمرکات خراسان جنوبی همچنین بیان کرد: کالاهای ترانزیت‌ شده به افغانستان شامل آرد، فوفل، لوازم یدکی مستعمل و بادام هندی بوده است. وی گفت: این اقلام از کشورهای ترکیه، امارات، روسیه، اندونزی و ویتنام طی هشت ماه در سال جاری به افغانستان ترانزیت شده است. افغانستان بخش عمده‌ای از کالاهای مورد نیاز خود را از کشورهای دیگر وارد می‌کند و مرزهای مشترک با ایران، یکی از مسیرهای اصلی ترانزیت کالا به این کشور به شمار می‌روند. (روزنامه اطلاعات روز)

https://www.etilaatroz.com/185299/مقام-ایرانی-ترانزیت-کالا-به-افغانستان/

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما