معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۵/۰۴- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۲۰

اخبار اقتصادی بنگلادش

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی بنگلادش در هفته چهارم تیر ماه 1402 مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد.

کاهش مستمر میزان سپرده‌های بانکی ( نیادیگانتا)

میزان سپرده‌های بانکی به طور مداوم در حال کاهش است و همزمان توانایی پس‌انداز مصرف‌کنندگان به دلیل تورم بالا کاهش می‌یابد. در نتیجه این کاهش، ظرفیت سرمایه‌گذاری جدید بانک‌ها نیز در حال کاهش است و هزینه مدیریت صندوق بانک‌ها افزایش یافته است. بر اساس آخرین آمار بانک مرکزی بنگلادش، رشد سپرده‌گذاری در آوریل سال جاری 8.54 درصد و در آوریل سال گذشته 9.09 درصد بوده است.

 کلینکر سیمان بالاترین محصول وارداتی از طریق بندر چیتاگانگ است (بیزنس استاندارد)

با توجه به بحران دلار، واردات کالاهای لوکس کاهش یافته اما واردات کالاهای مورد استفاده در ساخت زیرساخت های بنگلادش نسبت به قبل افزایش یافته است. کلینکر سیمان در فهرست بیشترین محصولات وارداتی است که در سال مالی ۲۰۲۳-۲۰۲۲ توسط گمرک چیتاگونگ ترخیص شده است. بر اساس داده‌های اداره گمرک چیتاگونگ، در سال مالی ۲۳-۲۰۲۲ بالغ بر 1771 هزار تن کلینکر سیمان وارد این کشور شده است.

افزایش 16 درصدی استقراض دولت از منابع داخلی  (دیلی استار)

استقراض دولت از بانک‌های داخلی و منابع غیربانکی در سال مالی که به تازگی پایان یافته، 16 درصد بیشتر بوده است زیرا دولت مجبور بود هزینه‌های عمومی را با توجه به تحقق درآمدی پایین‌تر از محل بدهی‌ها تامین کند. بر اساس داده‌های بانک مرکزی بنگلادش، دولت در سال های 2022-2023، 133800 کرور تاکا وام از منابع داخلی دریافت کرد که این رقم بدون احتساب فروش اوراق گواهی پس‌انداز ملی است. در سال مالی 23 از این مبلغ، 73 درصد یا 97684 کرور تاکا از بانک مرکزی تامین شده است که ممکن است به تحریک فشارهای تورمی‌بیانجامد.  

صادرات منسوجات خانگی 32 درصد کاهش یافته است  (فایننشال اکسپرس)

به گفته صاحبان صنایع، ترکیبی از عوامل، از جمله تقاضای ضعیف ناشی از جنگ روسیه و اوکراین، مازاد محصولات در دوره پساکرونا و افزایش قیمت داخلی گاز، به طور قابل توجهی بر بخش نساجی خانگی در این کشور تأثیر گذاشته است. بر اساس داده‌های رسمی، حجم این بخش از اقتصاد که در سال مالی 2021-2022 به 1.63 میلیارد دلار رسید، در سال مالی 2022-2023 که به تازگی به پایان رسیده، کاهش خیره کننده 32 درصدی را تجربه کرده است. داده‌های دفتر توسعه صادرات نشان می‌دهد که درآمد این کشور حاصل از صادرات منسوجات خانگی در سال مالی گذشته 1.09 میلیارد دلار بوده است. بسیاری از صادرکنندگان منسوجات خانگی امیدی به بهبود این وضعیت تا ژانویه سال آینده ندارند. این کاهش صادرات به دنبال دو سال رشد متوالی بیش از 40 درصد است که در سال مالی 2021 به شدت متاثر از همه‌گیری کووید-19 قرار گرفت. علاوه بر این، جنگ روسیه و اوکراین به کاهش تقاضا در بازارهای اصلی از جمله اتحادیه اروپا دامن زده است. تعلیق فعالیت‌های تجاری در روسیه توسط غول های پوشاک جهان مانند H&M و IKEA چالش‌های پیش روی این بخش را تشدید کرده است. منسوجات خانگی پس از پوشاک آماده و کالاهای چرمی، سومین منبع درآمد ارزی کشور است.

 بانک توسعه آسیایی: رشد تولید ناخالص داخلی بنگلادش بالاتر از پیش‌بینی سال مالی 2023 (خبرگزاری رسمی‌بنگلادش)

بانک توسعه آسیایی اعلام کرد که نرخ رشد تولید ناخالص داخلی فعلی در بنگلادش بالاتر از میزان پیش‌بینی ‌شده برای سال مالی 2023 تخمین زده می‌شود. بانک توسعه آسیایی در گزارش ماه آوریل خود گفت: «نرخ رشد فعلی در بنگلادش بالاتر از میزان پیش‌بینی‌ شده برای سال مالی 2023 برآورد می‌شود.» بر اساس گزارش چشم‌انداز توسعه آسیایی مربطو به ماه ژوئن 2023 که (۲۸ تیر ۱۴۰۲) منتشر شد، تقاضای بالای داخلی و کاهش قیمت سوخت و مواد غذایی به احیای اقتصادی کمک کرده‌اند. این نهاد اعطای تسهیلات مستقر در مانیل همچنین دلیل تخمین رشد بالاتر از 6.0 درصد برای سال مالی 2023 منتهی به 30 ژوئن را صادرات خالص و سیاست‌های حمایتی دانسته است. در این گزارش آمده است: «در بنگلادش، واردات بیش از حد انتظار کاهش یافت و سرعت رشد صادرات کمتر از حد انتظار افت کرد. در سمت عرضه، شرکت‌های تولیدی کوچک و بزرگ از سیاست‌های حمایتی دولت برای کمک به رشد بهره‌مند شدند.»

 دانمارک علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری 1.3 میلیارد دلاری در انرژی بادی فراساحلی بنگلادش (خبرگزاری رسمی‌بنگلادش)

در دیدار وینی استروپ پترسن، سفیر دانمارک، با نخست وزیر شیخ حسینه، دانمارک علاقه خود را برای سرمایه‌گذاری 1.3 میلیارد دلاری در تولید انرژی بادی فراساحلی در بنگلادش ابراز کرد.  احسان الکریم، سخنگوی نخست وزیری، پس از این دیدار در یک نشست خبری گفت که نخست وزیر برای توسعه بنگلادش از کشورهای دوست مانند دانمارک کمک می‌گیرد. در این راستا، شیخ حسینه با اشاره به احداث 100 منطقه ویژه اقتصادی در سراسر کشور، گفت این مناطق نیازمند سرمایه‌گذاری‌های خارجی و داخلی هستند.   

12 کشور 76 درصد صادرات محصولات بنگلادش را به خود اختصاص داده‌اند (پروتوم آلا)

مقصد 76 درصد از کل صادرات محصولات بنگلادش به 12 کشور از جمله آمریکا و آلمان است. مجموع صادرات به هر یک از این کشورها بالغ بر یک میلیارد دلار است. در این میان، نام استرالیا نیز به «باشگاه صادرات میلیارد دلاری» اضافه شده است. در سال مالی 23-2022 که به تازگی به پایان رسیده است، در مجموع 55.51 میلیارد دلار محصول از بنگلادش صادر شده است و میزان صادرات به این 12 کشور برتر  42 میلیارد و 40 میلیون دلار بوده است. این در حالی است که در سال گذشته صادرات به این کشورها 4.11 میلیارد دلار بوده است. بر این اساس، صادرات به این کشورها در یک سال، 1.93 میلیارد دلار افزایش یافته است. بر اساس گزارش دفتر توسعه صادرات، این 12 مقصد عمده صادراتی محصولات بنگلادش عبارتند از: آمریکا، آلمان، بریتانیا، اسپانیا، فرانسه، ایتالیا، هلند، هند، ژاپن، لهستان، کانادا و استرالیا.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما