معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۴/۲۱- ۰۷:۰۰ - مشاهده: ۱۱۴

اخبار اقتصادی شرق افغانستان – جلال آباد

اهم اخبار و تحولات اقتصادی شرق افغانستان در دهه دوم تیر ماه 1402 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر می‌باشد:

ساخت 25 کیلومتر جاده با هزینه شخصی مردم در وته‌پور کنر

ساکنین منطقه دهوز در اطراف شهرستان وته‌پور استان کنر که هیچ جاده برای تردد وسایل نقلیه وجود ندارند، پس از نشست میان سران قومی و اتخاذ تصمیم از سوی بزرگان این منطقه و با راه‌اندازی یک کارزار عمومی‌با هزینه شخصی‌ مردم محل کار ساخت ۲۵ کیلومتر جاده با وسایل دست داشته خود آغاز کرده‌اند. حاجی شیرالله یکی از بزرگان قومی منطقه دهوز – که با چهار پسرش برای ساختن جاده در دل کوه آمده می‌گوید، نزدیک به دو میلیون افغانی را از مردم روستا جمع‌آوری کرده‌اند. وی می‌افزاید، تاکنون سه کیلومتر جاده را ساخته‌اند و کار ساخت ۲۲ کیلومتر دیگر آن ادامه دارد. به گفته نامبرده در منطقه دهوز بیش از ۴۰ هزار نفر زند‌گی می‌کنند که از نعمت جاده محروم هستند و بیماران خود را با پیاده‌روی‌های طولانی و به‌وسیله مرکب به مرکز شهرستان انتقال می‌دهند و بیشتر اوقات بیماران قبل از رسیدن به بیمارستان جان‌ها خود را از دست می‌دهند. نامبرده اظهارداشت، در حکومت قبلی چندین بار از مسئولین خواسته‌اند تا در منطقه آنان جاده بسازند اما کسی به این خواسته‌شان توجه نکرد. این بزرگ قومی‌ می‌گوید اکنون به این نتیجه رسیده‌اند که باید مردم خود اقدام کنند و برای خود جاده بسازند و در ساخت این جاده در کنار مردان، زنان نیز کار می‌کنند تا به‌زودی تکمیل شود. ملک عالم‌جان، یکی دیگر از بزرگان قومی منطقه دهوز می‌گوید مردم این محل در یک منطقه کوهستانی زند‌گی می‌کنند و راه دیگری برای کسب درآمد ندارند و تنها از طریق دام داری نیازهای زند‌گی خود را تأمین می‌کنند و اکنون مردم این به خاطر ساخت جاده مجبور به فروش دام‌ها خود به خاطر تأمین هزینه ساخت آن شده‌اند. وی می‌گوید حدود ۹ ماه قبل تنها پنج کیلومتر این جاده از سوی اسلامیک ریلیف و برنامه جهانی غذا تکمیل گردیده و برای ساخت بخش باقی‌مانده آن مردم اقدام نموده‌اند. به گفته نامبرده، در طول این جاده سنگ‌های بزرگی وجود دارد که مردم بدون جرثقیل و سایر وسایل نمی‌توانند آن را از سر راه دور کنند و وی از مقامات دولتی و نهادهای امدادرسان می‌خواهد تا در ساخت این جاده با آنان کمک و همکاری نمایند. محمد‌لایق سمون، فعال مدنی منطقه می‌‎گوید، حکومت باید مانند منطقه دهوز، در سایر مناطق کنر نیز که مردم آن برای تردد ماشین جاده ندارند، پروژه‌های جاده‌سازی و سایر پروژه‌های بنیادی را اجرا کند. در همین حال، مسئولین ریاست احیاء و توسعه‌ای دهات استان کنر تائید می‌کنند که سال‌های گذشته در زمینه پروژه‌های توسعه‌ای به منطقه دهوز توجه نشده و مردم آن در کنار جاده از بسیاری امکانات دیگر نیز محروم می‌باشند. شمس‌الرحمن سیلاب، رئیس این اداره می‌گوید، برای ساخت جاده دهوز علاوه بر حکومت مرکزی با برخی از نهادهای بین‌المللی نیز صحبت کرده و آنان قول همکاری داده‌اند. قابل‌ذکر است که به دلیل بیش از چهار دهه جنگ در کشور بسیاری از پروژه‌های توسعه‌ای اجرانشده و ساکنین اکثر مناطق از تأسیسات زیربنایی مجروح هستند.

https://pajhwok.com/fa/2023/06/28/25-kilometers-of-road-will-be-built-at-the-personal-expense-of-the-people-in-vetepur-kanar/

 تولید روزانه پنجاه‌هزار گونی پلاستیکی در ننگرهار

یک کارخانه تولیدی در استان ننگرهار روزانه حدود پنجاه‌هزار کیسه پلاستیکی تولید می‌کند. حامد دولت زی که در ساخت این کارخانه مبلغ یک‌میلیون دلار سرمایه گزاری کرده است می‌گوید روزانه  چهل تا پنجاه‌هزار کیسه (گونی) پلاستیکی تولید می‌نماید که نیازمندی‌های مردم و تجار را در داخل این استان حل کرده است. وی می‌گوید در این کارخانه برای 130 نفر کارگران زمینه کار کردن فراهم‌شده است و درگذشته تجار گونی‌های پلاستیکی موردنیازشان را از خارج وارد می‌کردند که اکنون نیازمندی‌هایشان حل‌شده است. به گفته نامبرده در نظر دارد تا با سرمایه‌گذاری بیشتر میزان تولید را بالابرده و بعد از نیازمندی‌ها در داخل کشور به خارج از کشور نیز صادرات  انجام دهند. حامد دولت زی کمبود انرژی برق، کمبود مواد خام در داخل کشور، بلند بودن تعرفه‌های گمرکی و همچنان مالیات بلند را به‌عنوان  مشکلاتی  یاد نمود که بر سر راه آن‌ها  قرار دارد.

https://parstoday.ir/dari/news/afghanistan-i216860

 افتتاح مرکز درمان کودکان سوءتغذیه در شفاخانه مرکزی ننگرهار

دفتر رسانه‌های استان ننگرهار در مطلبی نوشته، سازمان یونیسف یا حمایت از کودکان در بیمارستان مرکزی این استان یک مرکز درمان کودکان سوءتغذیه یا (TFU) را ساخته و از سوی دکتر محمدرحیم قلندری، رئیس بیمارستان ننگرهار و مسئولین سازمان یونیسف به بهره برادری رسیده است. این مرکز که اتاق‌های بستری مجهز هم دارد برای درمان کودکان سوءتغذیه ساخته‌شده است.

دکتر محمدرحیم قلندری، رئیس بهداشت این استان اظهارداشت این مرکز توسط سازمان یونیسف با هزینه ۷۰ هزار دلار در سطح زون مشرقی جهت درمان کودکان دچار سوءتغذیه شدید ساخته‌شده است و آن عده از کودکانی که با داروهای اولیه درمان‌نشده‌اند در این مرکز درمان خواهد شدند و به گفته نامبرده انتظار دارند که با ایجاد این مرکز میزان کودکان سوءتغذیه کاهش یابد.

https://t.me/nmic96/97215 - https://www.etilaatroz.com/ps/20656

 فارغ‌التحصیل شدن 33 نفر از دوره‌های آموزش خیاطی در ننگرهار

دفتر رسانه‌های استان ننگرهار به نقل از مسئولین ریاست کار و امور اجتماعی نوشته است از سوی موسسه مراقبت از کودکان بی‌سرپرست (‌یتیم) در ناحیه هفتم شهر جلال‌آباد از یک دوره آموزشی لباس دوزی (خیاطی) ۳۳ نفر فارغ‌التحصیل و به آن‌ها وسایل خیاطی نیز داده شد. مولوی فریدالله حقانی، رئیس کار و امور اجتماعی گفت، به جوانان که از این دوره فارغ‌التحصیل شده‌اند به آن‌ها اهمیت شغل را از دیدگاه دین مبارک اسلام توزیع داده و به آن‌ها توصیه نمود که از طریق شغل، روزی حلال به دست آورند و همچنان از مسئولین ادارات امدادرسان و سازمان‌های خیریه تقاضا نمود که در اجرا چنین پروژه‌ها به خانواده‌های بی‌سرپرست کمک‌های لازمی را انجام دهد.

https://t.me/nmic96/97220

ملاقات سرپرست استاندار ننگرهار با تجار و صنعت‌کاران

مولوی محمد ربانی ناصح، سرپرست و معاون استاندار ننگرهار در جلسه‌ای به ریاست حاجی گل‌مراد عرب، رئیس اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری ننگرهار با تعداد از تجار و صنعتگران ملاقات نمود و مشکلات آن‌ها را شنیده و آن‌ها اطمینان داد که تمام مشکلات آن‌ها در چارچوب قانون حل و به آن رسیدگی صورت خواهد گرفت. سرپرست استانداری گفت که مسئولین امارت اسلامی از فعالیت بازرگانان، سرمایه‌گذاران و صنعتگران قدردانی می‌کند و ذر زمینه کاری آن‌ها تسهیلات بیشتری و بهتری را فراهم سازند.

https://t.me/nmic96/97227

 تلاش‌های وزارت زراعت برای توسعه محصولات باغ‌های میوه در کانال ننگرهار

مسئولین ریاست کانال ننگرهار می‌گویند تلاش دارند تا درختان و گیاهی آن میوه‌ها را  که کشت آن  در افغانستان سابقه نداشته است در باغ‌های  این کانال به‌منظور افزایش محصولات میوه کشت نمایند. وزارت زراعت با انتشار این خبر گفته، مولوی غلام رحمان کاظم، رئیس کانال ننگرهار می‌گوید آنان تلاش دارند به‌منظور افزایش محصولات  باغ‌ها نسل دیگری از ناک را در این کانال پرورش دهند. میوه آووکادو یک نوع ناک است که در اقلیم گرم قابل رشد بوده و ارزش بالایی غذایی دارد. کشت نهال این نوع ناک در باغ‌های کانال ننگرهار آغازشده است که تا  دو الی سه سال حاصل خواهد داد  متخصصان در کانال ننگرهار تحقیق می‌کنند که  درخت این نوع از ناک در یکی از استان‌های افغانستان رشد سریع و بهتری می‌تواند داشته باشد.

https://bakhtarnews.af/کرنې-وزارت-په-هېواد-کې-د-نویو-مېوو/

 اعلام آمادگی ایران برای همکاری در بخش کشاورزی افغانستان

جمهوری اسلامی ایران در بخش کشاورزی تجارب غنی دارد و درصورتی‌که از این تجارب استفاده گردد بخش زراعت در این استان نیز خودکفا خواهد شد. مولوی عبدالستار محمد، رئیس اداره زراعت، دامپروری و آب‌رسانی استان ننگرهار در نشستی با مجید صادقی دولت‌آبادی گفت که نیاز جدی برای همکاری و مشورت‌های متخصصین  کشاورزی جمهوری اسلامی ایران در بخش زراعت این استان دیده می‌شود و در صورت استفاده از تجارب ایران، یک تحول جدی و مثبت در بخش زراعت این استان به وجود خواهد آمد و توان خودکفایی را به دست خواهد آورد. رئیس زراعت، دامپروری و آب‌رسانی استان ننگرهار همچنان در این نشست خواستار همکاری ایران در بخش‌های  احیای مجدد جنگل‌های طبیعی، ترویج بذرهای اصلاح‌شده، احداث دستگاه‌های تولید انرژی برق آفتابی و بادی، پرورش مرغ و ماهی و همچنان جلوگیری از امراض مختلف دام گردید. مجید صادقی دولت‌آبادی، نیز گفت، در استان ننگرهار در بخش کشاورزی فرصت‌ها و ظرفیت‌های خوبی وجود دارد و جمهوری اسلامی ایران آماده است تا با توجه به درخواست مسئولین اداره ولایتی در بخش کشاورزی همکاری نماید.

https://parstoday.ir/dari/news/afghanistan-i217070

 آغاز کارزار چهارروزه واکسینه فلج کودکان در منطقه مشرقی

مسئولین وزارت بهداشت افغانستان می‌گوید کارزار مخصوص واکسینه فلج کودکان (Case Response Campaign) این‌بار در استان‌های ننگرهار، لغمان، کنر و نورستان طبق برنامه این وزارت اجرا می‌گردد که به مدت چهار روز می‌باشد. به گفته این وزارت، در این کارزار حدود ۱.۲ میلیون کودک واکسینه فلج خواهند شد. در همین حال، دکتر نیک ولی‌شاه مؤمن، رئیس مرکز ملی اضطراری محو (فلج)، از خانواده‌ها می‌خواهد تا کودکان خویش را واکسینه نمایند تا از این ویروس خطرناک فلج محفوظ بمانند. گفتنی است که از شروع سال جاری میلادی تاکنون، در سراسر کشور پنج رویداد مثبت فلج به ثبت رسیده است.

https://www.ariananews.af/fa/کمپاین-چهار-روزه-واکسین-پولیو-در-زون-شر/

 

درآمد 9 میلیونی ریاست گذرنامه استان کنر

مسئولین اداره گذرنامه استان کنر می‌گویند، این اداره امسال از بابت توزیع گذرنامه 9 میلیون افغانی درآمد داشته‌اند. حزب‌الله قانع، رئیس اداره گذرنامه استان کنر گفت، در چهار ماه گذشته دو هزار و 300 جلد گذرنامه به متقاضیان توزیع‌شده است. نامبرده از فراهم شدن تسهیلات در روند توزیع گذرنامه خبر داد و اظهار داشت. سهمیه این استان نیز به نسبت گذشته افزایش‌یافته و اکنون روزانه یک‌صد جلد گذرگاه به متقاضیان عرضه می‌شود.

https://parstoday.ir/dari/news/afghanistan-i217198

 فراهم شدن کار برای 24 هزار نفر در استان لغمان

مقامات محلی طالبان در استان لغمان می‌گویند تعدادی پروژه با هزینه ۴۵۰ میلیون افغانی در شهرستان الیشنگ این استان آغاز کرده‌اند که زمینه اشتغال برای هزاران نفر فراهم‌شده است. زرکمر، رئیس بازسازی و توسعه‌ای دهات طالبان لغمان می‌گوید پنج پروژه توسعه‌ای را در شهرستان الیشنگ با کمک مالی سازمان UNOPS آغاز کرده است. به گفته نامبرده، این پروژه‌های مذکور شامل احداث جاده‌های جدید، احداث دیوارهای ضد سیل، پاک‌سازی کانال‌های آب و سایر پروژه‌هایی است که در آینده نزدیک به اتمام می‌رسد. درعین‌حال، ساکنین لغمان از آغاز این پروژه ابزار خرسند کرده‌اند و خواهان اجرا بیشتری چنین پروژه‌ها شده‌اند. مقامات لغمان در حالی از اجرای این پروژه‌ها خبر می‌دهند که مردم مناطق دورافتاده این استان غیر متوازن بودن اجرا پروژه‌های توسعه‌ای متوازن دارند.

https://www.etilaatroz.com/ps/20679

 نشست توسعه‌ای استان ننگرهار با ریاست مولوی ربانی ناصح

مولوی محمد ربانی ناصح، معاون استاندار ننگرهار در نشست توسعه‌ای این استان که مسئولین ادارات بخش‌های خصوصی و امدادرسان حضور داشتند خواستار افزایش کمک‌های توسعه و انسان دوستانه شد. معاون استاندار ننگرهار از امنیت در استان ننگرهار به مسئولین ادارات امدادرسان و بخش‌های خصوصی اطمینان داد و اظهار داشت که آن‌ها می‌توانند در تمامی نقاط این استان پروژه‌های توسعه‌ای را به اجرا رسانند. معاون استاندار ننگرهار اظهارداشت که در ایام عید قربان گردشگران به مناطق سفرکرده بودند که در ۲۰ سال گذشته نرفته بودند. معاون استانداری همچنین به پیشنهاد‌ها جلسات قبل و همچنین درخواست جهت ساخت سالن انتظارگاه بیمارستان شهرستان کامه و برخی مناطق اشاره کرد.

https://t.me/nmic96/97270

پروژه سرمایه‌گذاری در بخش دامپروری شرکت کانال ننگرهار

مولوی غلام رحمن کظیم، رئیس شرکت کانال ننگرهار می‌گوید که بخش دامپروری که در مزرعه دوم این شرکت حدود چهار دهه قبل فعالیت داشت و در نتیجه جنگ‌های گذشته قسمت‌های بیشتر آن تخریب‌شده، از فعالیت بازمانده است. به گفته نامبرده مبلغ پنجاه میلیون افغانی در بخش دامپروری شرکت کانال ننگرهار سرمایه‌گذاری صورت می‌گیرد. به گفت اکنون با یک شرکت مربوط به بخش خصوصی قرارداد بسته است که براساس آن این شرکت مبلغ پنجاه میلیون افغانی را در آن سرمایه‌گذاری خواهد نمود. مولوی کظیم گفت این شرکت با این سرمایه‌گذاری‌اش علاوه بر ساخت و تعمیر مجدد تأسیسات دامپروری موازی پانصد جریب زمین که برای کشت علوفه جات از آن استفاده صورت می‌گرفت نیز دوباره برای کشت آماده نموده و همچنان پانصد رأس گاوهای شیرده از نسل‌های مختلف را در بیرون از کشور خریداری و انتقال خواهد نمود.

https://parstoday.ir/dari/news/afghanistan-i217318

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما