اخبار اقتصادی جمهوری آذربایجان
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی جمهوری آذربایجان در هفته سوم اسفند 1401 مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد.
افزایش 37 درصدی صادرات غیرنفتی آذربایجان
ارزش صادرات غیرنفتی آذربایجان در ماههای ژانویه و فوریه سال جاری بالغ بر 651.4 میلیون دلار بوده است. به گزارش آژانس توسعه صادرات و سرمایه گذاری (AZPROMO)، این میزان نسبت به مدت مشابه سال قبل 36.6 درصد افزایش داشته است.
آذربایجان تنها در ماه فوریه 366.9 میلیون دلار محصولات غیرنفتی صادر کرده است که 50 درصد بیشتر از یک سال قبل است. لازم به ذکر است که در سال 2022 ارزش صادرات غیرنفتی آذربایجان با 12.3 درصد افزایش نسبت به سال 2021 به 3 میلیارد و 47.7 میلیون دلار رسید.
https://report.az/biznes-xeberleri/azerbaycan-qeyri-neft-ixracini-37-artirib/
واردات سیب زمینی از ایران به آذربایجان ۷۵ درصد کاهش یافت
براساس گزارش کمیته دولتی آمار جمهوری آذربایجان برداشت سیب زمینی در سال 2022 در این کشور نسبت به سال قبل 12.3 هزار تن افزایش یافت، اما حجم کل واردات از خارج از کشور 23.18 هزار تن کاهش یافت. در سال 2022، یک میلیون و 74.3 تن سیب زمینی از 54.8 هزار هکتار از اراضی آذربایجان برداشت شد. دلیل کاهش واردات نیز افت شدید واردات از جمهوری اسلامی ایران است. بنابراین در حالی که در سال 2021 میلادی 164.54 هزار تن (40 میلیون دلار) سیب زمینی از جمهوری اسلامیبه آذربایجان وارد شده بود، این رقم در سال 2022 به 41.65 هزار تن (10.37 میلیون دلار) کاهش یافت. این میزان نسبت به سال قبل 122.9 هزار تن معادل 75 درصد کاهش داشته است.
آذربایجان با توجه به کاهش شدید سیب زمینی ایران سعی کرد این شکاف را با پاکستان و ترکیه پر کند. در سال 2022 میلادی 24 هزار 580 تن (7.37 میلیون دلار) سیب زمینی از پاکستان و 31 هزار تن (7.78 میلیون دلار) از ترکیه وارد شده است. در سال های گذشته مقدار بسیار کمی از این محصول از پاکستان وارد میشد. 7.88 هزار تن باقیمانده (1.97 میلیون دلار) سیب زمینی از گرجستان وارد شد که سالانه 6 درصد افزایش داشته است.
لازم به یادآوری است که در سال 2022 قیمت سیب زمینی در آذربایجان بیش از 40 درصد و میانگین قیمت هر کیلوگرم از 0.98 منات به 1.41 منات افزایش یافت.
https://modern.az/iqtisadiyyat/399788/irandan-azerbaycana-getirilen-kartof-75-azalib/
اعلام میزان سرمایه گذاری مستقیم خارجی در جمهوری آذربایجان
صاحب ممدوف معاون وزیر اقتصاد آذربایجان گفت: در 10 سال گذشته در مجموع 62.3 میلیارد دلار در اقتصاد آذربایجان سرمایه گذاری شده است. وی این نکته را در جریان ارائه "نقشه سرمایه گذار" برای تامین مالی اهداف توسعه پایدار اقتصاد آذربایجان عنوان کرد.
https://en.trend.az/azerbaijan/business/3720383.html
امضای یادداشت تفاهم همکاری میان آذربایجان و لتونی
میکائیل جباروف وزیر اقتصاد جمهوری آذربایجان در توییتی نوشت: آژانس توسعه صادرات و سرمایه گذاری جمهوری آذربایجان (AZPROMO) با آژانس سرمایه گذاری و توسعه لتونی (LIAA) یادداشت تفاهم امضا کرد. وزیر اقتصاد جمهوری آذربایجان گفت: دستیابی به این توافقنامه به تقویت روابط اقتصادی دوجانبه و اجرای پروژههای سرمایه گذاری مشترک کمک میکند.
https://en.trend.az/business/3720658.html
وزارت محیط زیست و منابع طبیعی: تا سال 2050 ذخایر آبی آذربایجان به 15 تا 20 درصد کاهش خواهد یافت
به گزارش آپا، وقار کریموف، معاون وزیر محیط زیست و منابع طبیعی در نشستی با موضوع «علل کمبود آب در کشور و وضعیت فعلی» گفت که آذربایجان در جغرافیایی با منابع آبی محدود زندگی میکند و نزدیک به 70 درصد آب ما از رودخانههای فرامرزی تامین میشود. کشورمان با توجه به حجم سرانه آب رتبه 90 را در میان صد کشور اول دارد. از نظر منابع آب، ما در جهان 140 هستیم. معاون وزیر با بیان اینکه متأسفانه پیش بینیها چندان اطمینان بخش نیست، گفت: ذخایر آبی آذربایجان در 30 سال گذشته 20 درصد کاهش یافته است. پیش بینی میشود تا سال 2050 به 15 تا 20 درصد کاهش یابد. این به ما نشان می دهد که باید مسئولانه از آب استفاده کنیم.
https://apa.az/az/sosial/etsn-2050-ci-ile-qeder-azerbaycanin-su-ehtiyati-15-20-faize-qeder-azalacaq-753159
وزیر محیط زیست آذربایجان ایجاد یک پلتفرم منطقه ای مرتبط با مشکل آب را پیشنهاد کرد
به گزارش خبرگزاری «آپا» مختار بابایف وزیر محیط زیست و منابع طبیعی آذربایجان در پانل «عصر تهدیدات بزرگ: تغییرات آب و هوا، ایمنی مواد غذایی، ایمنی هسته ای» در چارچوب دهمین مجمع جهانی باکو با موضوع «جهان امروز: چالش ها و امیدها» که توسط مرکز بین المللی نظامیگنجوی در باکو برگزار شد گفت که گرمایش جهانی بر منابع آب تاثیر منفی دارد. به گفته وی 70 درصد منابع آبی آذربایجان از حوزههای فرامرزی تامین میشود. خطرات تغییرات آب و هوایی محدود به یک کشور نیست، بلکه باید در سطح منطقه ای با آنها مبارزه کنیم. ما به آب کشورهای ترکیه، گرجستان، روسیه و ایران بسیار وابسته هستیم. اگر نتوانیم یک سیستم هوشمند مدیریت آب ایجاد کنیم، نمیتوانیم مشکلات را حل کنیم.
مختار بابایف با بیان اینکه اگر به 30 سال گذشته نگاه کنیم، وقوع سیلاب ها بیشتر است، گفت: این در حال حاضر یک واقعیت است. ما باید یک برنامه سازگاری بسیار عملگرایانه طراحی کنیم. یک کشور نمیتواند این مسئله را حل کند. ما باید به این فکر کنیم که چگونه میتوانیم این پلتفرم را در سطح منطقه ای بسازیم./ل
https://apa.az/az/sosial/muxtar-babayev-su-problemi-ile-bagli-regional-platforma-yaradilmasini-teklif-edib-752987
برنامه ریزی گسترده آذربایجان برای صادرات انرژی به اروپا
پرویز شهبازوف، وزیر انرژی آذربایجان در پنل "نقش انرژیهای نو و کریدورهای حمل و نقل در منطقه اوراسیا" در چارچوب مجمع X Global باکو با موضوع "جهان امروز: چالش ها و امیدها" که توسط مرکز بین المللی نظامیگنجوی برگزار میشود، گفت: آذربایجان صادرات گاز به اروپا را بیش از پیش افزایش خواهد داد. وزیر انرژی با تاکید بر اینکه آذربایجان از سال 2027 صادرات گاز به اروپا را 2 برابر خواهد کرد، تاکید کرد: از ژانویه امسال همکاری با شرکت های فعال در این راستا را آغاز کرده ایم.
https://apa.az/en/energy-and-industry/zangazur-corridor-to-become-both-energy-and-transport-corridor-azerbaijani-minister-398392
سواپ 7 میلیون مترمکعب گاز ترکمنستان از ایران به آذربایجان
حجم گاز سوآپ روزانه ترکمنستان به آذربایجان از طریق ایران 7 میلیون متر مکعب است. محمدرضا جولایی نماینده رسمیشرکت ملی گاز ایران گفت: ایران در حال حاضر روزانه 10 میلیون متر مکعب گاز از ترکمنستان وارد میکند که 7 میلیون آن به آذربایجان تحویل میشود.
در 28 نوامبر 2021، قرارداد سه جانبه مبادله گاز ترکمنستان به آذربایجان از طریق ایران در عشق آباد امضا شد. بر اساس این سند، ترکمنستان روزانه 5 تا 6 میلیون مترمکعب گاز به مناطق شمال شرق ایران و ایران به همین میزان به آذربایجان گاز می رساند. اجرای قرارداد از اول ژانویه 2022 آغاز شد. آذربایجان از ابتدای سال گذشته تاکنون 1.5 میلیارد متر مکعب گاز از ترکمنستان از طریق ایران وارد کرده است.
https://t.me/SputnikAz/19858
رایزنی بانک مرکزی آذربایجان و بانک جهانی در مورد استراتژی جدید
به گزارش ترند به نقل از توئیت طالح کاظیموف، رئیس بانک مرکزی آذربایجان، بانک مرکزی آذربایجان (CBA) و بانک جهانی درباره توسعه استراتژی جدید بانک جهانی برای آذربایجان گفتگو کردند. بر اساس این پست، طرفین همچنین در مورد توسعه استراتژی جدید کشور آذربایجان توسط بانک جهانی و گسترش بیشتر مجموعه پروژهها تبادل نظر کردند. پس از نتایج سال 2022، بانک جهانی بیش از 3 میلیارد دلار برای اجرای پروژههای مختلف در آذربایجان اختصاص داده است.
https://en.trend.az/business/finance/3722238.html
همکاری گمرکات آذربایجان، ازبکستان و تاجیکستان
کمیته دولتی گمرک آذربایجان اعلام کرد که ساختارهای گمرکی آذربایجان، ازبکستان و تاجیکستان در مورد تنوع همکاری در زمینه گمرک گفتگو کردند. به گفته این کمیته، اهمیت سادهسازی رویههای ترانزیتی در امتداد کریدور شرق-غرب ترانس خزر مورد توجه قرار گرفت. طرفین همچنین بر اهمیت ایجاد پورتال ترانزیت دیجیتالی ترانس خزر به منظور تسریع فرآیند عبور از مرز تاکید کردند. علاوه بر این، نیاز به سادهسازی رویههای گمرکی مبتنی بر راهحلهای دیجیتالی که به کریدور شرق-غرب ترانس خزر کمک میکند، نیز مورد توجه قرار گرفت.
https://en.trend.az/business/transport/3722368.html