اخبار اقتصادی سریلانکا
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی سریلانکا در نیمه دوم بهمن ماه 1401 مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد.
موافقت رسمیباشگاه پاریس با بررسی تغییر ساختار بدهیهای سریلانکا
اعضای باشگاه پاریس به همراه هند، عربستان و صندوق توسعه عربی کویت و همچنین مجارستان در بیانیهای حمایت خود را از تغییر ساختار بدهیهای سریلانکا اعلام کردند. هر چند این نهاد پیش از این نیز موافقت خود را با تغییر ساختار بدهیهای این کشور اعلام کرده بود اما صدور این بیانیه به معنای رسمیت این موضوع میباشد. نکته قابل توجه در این بین همکاری عربستان و کویت با اعضای باشگاه پاریس برای ارائه ضمانتهای لازم جهت تغییر ساختار بدهیهای سریلانکا است. از سوی دیگر در بیانیه پایانی از همه کشورهای درخواست شده است که در اسرع وقت مطابق استاندارهای صندوق بینالمللی پول، در خصوص تغییر ساختار بدهیهای سریلانکا تصمیمگیری نمایند.
البته تاکنون اطلاعات موثقی از نحوه تغییر ساختار بدهیهای سریلانکا و نحوه اجرای آن منتشر نشده است. اما بر اساس برخی از اطلاعات موجود، صندوق بینالمللی پول در نظر دارد که تغییر ساختار بدهیهای سریلانکا به نحوی باشد که سهم پرداخت بدهیهای این کشور چه بدهیهای داخلی و چه خارجی از 13.5 درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور تجاوز نکند. این مسئله در حالی است که این میزان به طور معمول بیش از 30 درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور بوده است.
بحران افزایش مالیاتها و درآمدهای دولت
افزایش شدید و یکباره مالیاتها به ویژه مالیات PAYE (Pay As You Earn) با مخالفتهای شدیدی همراه شده است. بر اساس این قانون، سقف معافیت مالیات به 100 هزار روپیه در ماه محدود شده و مبالغ بیش از آن به صورت پلکانی و تا 36 درصد شامل مالیات خواهد شد.
دولت نیز نمیتواند نسبت به کاهش این امر به دلیل تأثیر آن به افزایش کسری بودجه اقدام کند. بر اساس محاسبات صورت گرفته در صورت افزایش سقف معافیت مالیات از 100 به 200 هزار روپیه در ماه، دولت سریلانکا با کاهش درآمد 63 میلیارد روپیهای در سال مواجه خواهد شد و در صورت لغو این نوع مالیات، 100 میلیارد روپیه از درآمدهای این کشور کاسته خواهد شد.
این موضوع در حالی است که میزان درآمدهای دولت در ماه ژانویه با رشد مناسبی همراه بود و به 158.7 میلیارد روپیه رسید. البته باید در نظر گرفت که دولت به دلیل تعداد قابل توجه کارکنان و کارمندان باید مبلغ 87.4 میلیارد دلار از این درآمدها را برای پرداخت حقوق و مزایا و همچنین 30 میلیارد روپیه آن را برای طرح سامورادی (کمک به نیازمندان) اختصاص می دهد.
افزایش ذخایر ارزی سریلانکا
بر اساس گزارش منتشر شده توسط بانک مرکزی، ذخایر ارزی سریلانکا در پایان سال 2022 به رقم 2 میلیارد دلار افزایش یافت. این در حالی است که این میزان در ماه می سال گذشته تنها 20 میلیون دلار بود. سریلانکا از محل افزایش درآمدهای صادراتی و از آن مهمتر کاهش هزینههای واردات، توانست نسبت به افزایش ذخایر ارزی خود اقدام نماید.
افزایش ورود گردشگران به سریلانکا
روند ورود گردشگران در سال گذشته امیدهای سریلانکا برای بازگشت این کشور به شرایط عادی را افزایش داد. این روند در سال جاری نیز ادامه یافت و در ماه ژانویه، سریلانکا شاهد حضور 102 هزار نفر گردشگر بود، روندی که میتواند هدف سریلانکا برای میزبانی 1.5 میلیون گردشگر در سال 2023 و درآمد 2.8 میلیارد دلاری از این محل را محقق نماید. همچنین باید اشاره کرد که در ماه ژانویه گردشگران روسیه، انگلیس، هند و آلمان در صدر بازارهای گردشگری سریلانکا قرار داشتند.
البته سریلانکا برای تحقق این هدف اقدامات متعددی را نیز انجام داده است. تبلیغات تلویزیونی گسترده در شبکههای بینالمللی، دعوت از چهرههای مطرح تلویزیونی، اینفلوئنسرها و هیئتهای گردشگری از کشورهای مختلف از جمله برنامههای این کشور برای افزایش ورود گردشگران بوده است.
سفر هیئت بنگلادش به سریلانکا
در جریان مراسم روز ملی سریلانکا، کلمبو شاهد ورود هیئتهای دیپلماتیک بسیاری از جمله وزیر خارجه بنگلادش بود. در ملاقاتهای صورت گرفته مسئله بازپرداخت سوآپ ارزی 200 میلیون دلاری بنگلادش به سریلانکا در سال 2021 مورد توجه قرار گرفت. با توجه به اینکه بنگلادش نیز با مشکلات اقتصادی مواجه شده و همکاری با صندوق بینالمللی پول را در دستور کار خود قرار داده است، دریافت مطالبات این کشور به یکی از اولویتهای دولت بنگلادش تبدیل شده است.
هدفگذاری برنامه صادراتی سریلانکا
سریلانکا در سال 2022 موفق به ثبت درآمد صادراتی 13 میلیارد دلاری شد و همین موضوع این کشور را امیدوار به تحقق درآمد 18.5 میلیارد دلار در سال 2023 کرد. بر اساس اعلام سازمان توسعه صادرات سریلانکا، این کشور در سال 2023 به دنبال درآمد 6.5 میلیارد دلاری از صادرات پوشاک و منسوجات، 1.3 میلیارد دلار از محل صادرات چای، 1.5 میلیارد دلار از صادرات کائوچو، 985.5 میلیون دلار از صادرات نارگیل و محصولات مرتبط است.
تحقق درآمد صادراتی 18.5 میلیارد دلاری به شرط ادامه روند فعلی در کنترل واردات میتواند کسری تجاری این کشور را به حدود 3 میلیارد دلار کاهش دهد که دستاورد قابل توجهی برای سریلانکا محسوب میشود. البته باید در نظر گرفت که ارزش کالاهای وارداتی سریلانکا به ویژه انرژی قابل مقایسه با ارزش کالاهای صادراتی این کشور نبوده و لذا بروز هرگونه تغییرات اساسی در بازار جهانی در سال جاری میتواند برنامههای این کشور را با اختلال مواجه کند.
ادامه روند کاهش تورم
بر اساس آخرین گزارش بانک مرکزی سریلانکا از تورم، سریلانکا شاهد ادامه روند کاهش تورم در ماه ژانویه 2023 نیز بوده است. در این ماه شاخص مصرفکنندگان در سریلانکا 54.2 درصد بود که کاهش 3 درصدی نسبت به رقم 57.2 درصدی 12 ماه منتهی به دسامبر 2022 را نشان میدهد. باید اشاره کرد که تورم مواد غذایی در ماه ژانویه برابر با 60.1 درصد بوده است که همچنان نسبت به تورم 64.4 درصدی دسامبر سال گذشته کاهش داشته است.
درآمد 600 میلیون دلاری سریلانکا از کارگران سریلانکایی حاضر در قطر
یکی از مهمترین منابع درآمدی سریلانکا، حوالههای ارزی کارگران این کشور به ویژه در منطقه کشورهای جنوبی خلیجفارس محسوب میشود. بر اساس گزارش مؤسسات قطری، بیش از 120 هزار نفر از اتباع سریلانکا در این کشور مشغول کار میباشند که این میزان درآمد سالانه 600 میلیون دلاری را برای این کشور به ارمغان میآوردند.
شروع مجدد پروازهای سریلانکا به چین
با توجه به بازگشایی مرزهای چین خطوط هوایی سریلانکا قرار است در هفته اول آوریل 2023 روند عادی پروازهای خود را به چین آغاز کند. بر این اساس شرکت هواپیمایی سریلانکا هفتهای سه پرواز به شهرهای شانگهای، پکن و گوانگژو انجام خواهد داد.
لازم به ذکر است که چین پیش از همهگیری بیماری کرونا یکی از مهمترین بازارهای گردشگری سریلانکا محسوب میشد و همین مسئله باعث شده است که بازگشایی مرزهای چین، امیدواری زیادی در صنعت گردشگری این کشور برای استفاده از فرصت ایجاد کند.
نکته قابل توجه آن است که گردشگران چینی امکان استفاده از خدمات پرداخت از طریق Alipay و WeChat Pay را نیز خواهد داشت که میتواند موجب تشویق گردشگران چینی برای سفر به سریلانکا شود.