معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۰۷/۳۰- ۱۱:۳۵

اخبار اقتصادی سریلانکا

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی سریلانکا در هفته چهارم مهر ماه 1402 مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد.

دفتر ریاست جمهوری مالدیو با صدور بیانیه خبری، اعلام کرد مجمع الجزایر مالدیو، قصد دارد از سامانه یکپارچه پرداخت متصل به شبکه مالی هند موسوم به ( Unified Payment Interface ( UPI برای تسهیل تراکنش‌های مالی میان مالدیو و هند استفاده نماید.
در جریان سفر جایشانکار، وزیر امور خارجه هند به مالدیو در ماه اوت 2024، دهلی‌نو اعلام آمادگی کرد تا تجربیات و تخصص خود در زمینه‌های توسعه‌ای را در طیف‌ گسترده با همسایه خود به اشتراک گذارد. در همین راستا، دو کشور، توافقنامۀ به کارگیری (UPI) را امضاء کردند و در سفر ماه اکتبر 2024 موئز رئیس جمهوری مالدیو به هند، سران دو کشور برای تسهیل تراکنش‌های مالی اتباع هندی و مالدیوی اپلیکیشن مالی RuPay را راه‌اندازی کردند. با استفاده از این نرم‌افزار مالی موبایلی، اتباع دوکشور بدون نیاز به مراجعه به صرافی در حین سفر به هند و مالدیو قادر خواهند بود، دریافت‌ها و پرداخت‌های مالی خود را مدیریت نمایند.
       گفتنی اسیت شرکت National Payments Corporation of India متخصص در ایجاد زیرساخت‌های دیجیتالی و مالی (DPI)، طراح سامانه یکپارچه پرداخت (UPI) می‌باشد. میزان تراکنش (UPI) در سه ماهه متوالی در ماه ژوئیه سالجاری، 20 تریلیون روپیه هند بوده و در حال حاضر این نرم‌افزار مالی هندی در امارات، سریلانکا، سنگاپور، فرانسه، موریس، مالزی، نپال کاربری وسیعی دارد.
تقویت موجودی ارزی سریلانکا در بانک‌های خارجی
بنابر گزارش بانک مرکزی سریلانکا، مانده حساب ارزی بانک‌های این کشور در بانک‌های خارجی در سه ماهه اول 2024 به مبلغ 3.7 میلیارد دلار رسید. این در حالی است که در سال 2021 موجودی بانک‌های سریلانکایی در خارج از کشور بود. 
بانک‌های سریلانکایی با بهبود وضعیت اقتصادی این کشور بطور مرتب از میزان استقراض خود از بانک‌های خارجی کاسته‌ و بعضی از بانک‌ها، بدهی خود را تسویه نموده‌اند. میزان استقراض بانک‌های سریلانکایی از بانک‌های خارجی تا پایان سه ماهه دوم 2023، به میزان 836 میلیون دلار بوده است.
در برهه‌ای از چند سال گذشته و بدلیل مشکلات شدید اقتصادی سریلانکا، ذخیره ارزی این کشور به میزان 4.6 میلیارد روپیه، منفی شد و دولت برای بازپرداخت سود کوتاه مدت یا خنثی نمودن مداخله در نرخ رسمی ارز، اقدام به چاپ پول نمود. از نکول سال 2022 سریلانکا، بانک مرکزی و سایر بانک‌های این کشور، ذخیره ارزی را به صورت مستمر تقویت نمودند و توانستند میزان 7.4 میلیارد از بدهی‌های کشور را تسویه نمایند.
اتباع چینی در صدر فهرست گردشگران ورودی به مالدیو
بر اساس داده‌های وزارت گردشگری مالدیو، چین تا پایان مهر 1403 رتبه نخست گردشگران ورودی به مالدیو را به خود اختصاص داده است. تا 19 اکتبر 2024، تعداد 233.333 گردشگر چینی وارد مالدیو شدند. ورود گردشگران چینی نسبت به بازه زمانی سال 2023،  رشد 45% نشان داده و 14.8% سهم بازار گردشگری مالدیو را به خود اختصاص داده است. 
تا تاریخ 21 اکتبر 2024، تعداد 1.603.287 گردشگر وارد مالدیو شدند در حالی که این تعداد در سال‌های 2023 و 2022 به ترتیب، 1.878.543 نفر و 1.675.303 بود. رتبه‌های اول تا دهم گردشگران ورودی به مالدیو را اتباع چین (14.7 درصد)، روسیه (11 درصد)، انگلستان (8.5 درصد)، آلمان (7.5 درصد)، ایتالیا (7 درصد)، هند (6 درصد)، امریکا (3.4 درصد)، فرانسه (2.7 درصد)، اسپانیا (2.3 درصد) و سوئیس (2 درصد) تشکیل می‌دهند.
گفتنی است در سال 2023 هند رتبه نخست ورود گردشگران به مالدیو را به خود اختصاص داده بود که با پیروزی موئز در انتخابات ریاست جمهوری مالدیو و درخواست وی مبنی بر خروج نیروهای نظامی هند از خاک مالدیو، دهلی نو بخش گردشگری مالدیو را تحریم کرده و ناراندرا مودی از شهروندان هندی خواست تا به جای سفر به مالدیو به شبه جزایر لاکشادویپ هند در مجاورت مالدیو سفر کنند.
لازم به ذکر است 60 درصد درآمدهای ارزی مالدیو از راه گردشگری است و 30% تولید ناخالص داخلی مالدیو به این صنعت خدماتی تعلق دارد. ماه سپتامبر با محدود شدن عایدات ارزی مالدیو، ذخیره ارزی این کشور تمام شد و رئیس جمهور مالدیو با چرخش 180 درجه ای در رابطه با هند، دهلی نو را دوست مالدیو خطاب کرده و خواهان بازگشت گردشگران هندی به مالدیو شد.

کمک 17 میلیون دلاری سازمان بهداشت جهانی به سریلانکا

بنیاد پاندمی (Pandemic Fund)، نهاد وابسته به سازمان بهداشت جهانی، در چهارچوب برنامه جلوگیری، آمادگی، پاسخ و مقاومت (HEPR) در برابر شرایط اضطراری سلامت، روز 27 مهر 1403 اعلام کرد کمک بلاعوض مالی به ارزش 17 میلیون دلار در یک بازه زمانی 3 ساله به سریلانکا خواهد داد و پرداخت این کمک از اول سال 2025 اجرایی خواهد شد. 5 آژانس فائو، بانک توسعه آسیا، بانک جهانی، سازمان بهداشت جهانی و یونیسف از طرح "سلامت بصیرت و سپر واحد" حمایت مالی می‌نمایند.

 این کمک به 40 کشور مختلف ارائه می‌شود و تاکنون در دو مرحله، 885 میلیون دلار به کشورها پرداخت شده است که این میزان قرار است به 6 میلیارد دلار برای حمایت از سیستم سلامت 75 کشور که درآمد متوسط و پایین‌تر از متوسط دارند، اختصاص یابد.

 این کمک‌های بلاعوض مالی در بخش پیمایش بیماری، آزمایشگاهی، خطر انتقال بیماری، بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان، مدیریت ریسک برای اجتناب از پرداخت هزینه‌های مضاعف، سرمایه‌گذاری می‌شود.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما