اخبار اقتصادی شمال افغانستان – مزار شریف
اهم اخبار و تحولات اقتصادی شمال افغانستان در هفته چهارم دی ماه 1401 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه می گردد.
معادن افغانستان بهترین فرصت برای سرمایه گذاران ایرانی است
حسن کاظمی قمی سفیر و نماینده ویژه رییس جمهور ایران در افغانستان میگوید که هم اکنون بهترین فرصت برای سرمایه گذاران ایرانی در حوزه معادن افغانستان به وجود آمدهاست. آقای قمی در گفتگو با خبرگزاری بازار گفته که همکاری با افغانستان در حوزههای مختلف، بهعنوان یکی از راهبردهای اصلی ایران مبتنی بر نگاه انساندوستانه و اخلاقی – اسلامی و تامین منافع اقتصادی، در دستور کار کشورش قرار دارد. او از اهمیت صنعت فولاد در کشورش سخن گفته و افزوده است که هیچ کشوری بهتر از افغانستان در حوزه معادن برای ایران وجود ندارد. قمی افزوده است: "افغانستان با توجه به روابط برادری، همسایگی و نزدیکی مسافت، از نظر انجام فعالیتهای اقتصادی و انتقال دانش و فناوری برای ایران سهلالوصولتر و راحتتر است. لذا، ما میتوانیم در این حوزه وارد عمل شده و به سرمایهگذاری بپردازیم که در این صورت هم این حوزه به توسعه اقتصاد افغانستان کمک میکند و هم برای تولید صنعت فولاد جمهوری اسلامیبسیار کارآمد است." سفیر ایران در کابل گفته است که در حال حاضر بخشی از نیازهای کالاهای اساسی ایران از طریق واردات از کشورهای دوردست مانند استرالیا، برزیل و کشورهای امریکای لاتین تامین میشود، در حالی که ایران میتواند از افغانستان این مواد را تامین نماید. وی تاکید کرده است که برای روابط اقتصادی میان ایران و افغانستان باید مرزهای امن وجود داشته باشد. (خبرگزاری جمهور)
http://www.jomhornews.com/fa/news/157018/
واگذاری استخراج زغالسنگ بلخاب به شرکت توسعه ملی
فرید عظیمی، مسئول شرکت توسعه ملی در حوزه شمال، گفت: مسئولیت استخراج حوزه زغالسنگ بلخاب از سوی وزارت معادن و صنایع به این شرکت واگذار شده و کارهای مقدماتی آن آغاز شده است. به گفته او، مسئولین این شرکت در حال حاضر برای بررسی به بلخاب سفر کرده و استخراج غیر قانونی را متوقف کرده است. عظیمی افزود که استخراج زغال سنگ بلخاب از بهار سال آینده بهطور استاندارد و توسط دستگاههای مکانیزه آغاز خواهد شد که با آغاز کار استخراج آن در مرحله اول برای بیش از دو هزار نفر زمینه کار فراهم میشود. او تاکید کرد که تحقیقات ابتدایی نشان می دهد که یک و نیم میلیارد تُن زغالسنگ در درههای گل ورز، گواخ و شورابک پل عاشقان بلخاب وجود دارد. (خبرگزاری صدای افغان)
https://www.avapress.com/fa/news/263802/استخراج-زغال-سنگ-بلخاب-شرکت-انکشاف-ملی-واگذار
اعطای مجوز به ۱۵۰ سرمایهگذار خارجی در افغانستان
وزارت صنعت و تجارت اعلام کرد که در پانزده ماه گذشته، ۱۵۰ سرمایهگذار خارجی مجوز سرمایهگذاری در افغانستان را دریافت کردهاند. این سرمایهگذاران از کشورهای امریکا، چین، بریتانیا، کانادا، لهستان، هلند، پاکستان، ایران، تاجیکستان، ازبکستان و برخی کشورهای عربی هستند. به گفته عبدالسلام آخوندازده، سخنگوی وزارت صنعت وتجارت، برخی از این سرمایهگذاران عملاً کار خود را آغاز کردهاند. (خبرگزاری صدای افغان)
https://www.avapress.com/fa/news/263824/۱۵-ماه-گذشته-۱۵۰-سرمایه-گذار-خارجی-جواز-فعالیت-دریافت-کرده-اند
کمک یک میلیون دلاری ژاپن به خدمات درمانی افغانستان
صندوق جمعیت سازمان ملل برای افغانستان، ۲۶ دی با انتشار بیانیهای از کمک 1.3 میلیون دلاری ژاپن برای تقویت خدمات درمانی در هلمند خبر داد. تقویت خدمات درمانی در 29 مرکز بهداشتی - درمانی هلمند هدف این کمک مالی است. (خبرگزاری صدای افغان)
https://www.avapress.com/fa/news/263883/جاپان-بیش-یک-میلیون-دالر-تقویت-خدمات-صحی-افغانستان-کمک-می-کند
تکمیل فاز اول بازار مشترک افغانستان ـ ازبکستان در خط مرزی
مقامهای ازبکستانی میگویند که کار ساخت فاز اول بازار مشترک افغانستان و ازبکستان در خط مرزی میان این دو کشور تکمیل و توزیع مغازهها برای بازرگانان هر دو کشور آغاز شده است. باقیماندۀ این بازار تا یک سال دیگر تکمیل خواهد شد. قوت جوره یوف، معاون بازار مشترک افغان- ازبیک میگوید: این طرح برای گسترش روابط تجاری و ایجاد شغل برای افغانستانیها و مردم ازبکستان ایجاد شده است، در این بازار در کنار بازرگانان ازبیک، بازرگانان و کارآفرینان افغانستانی نیز میتوانند کارها و فعالیتهای خود را آغاز کنند. شهروندان افغان میتوانند به مدت ده روز بدون دریافت ویزا از این بازار خرید کنند. (خبرگزاری صدای افغان)
https://www.avapress.com/fa/news/263933/کار-ساخت-فاز-اول-بازار-مشترک-افغانستان-ازبکستان-خط-مرزی-تکمیل
کاهش 30 درصدی واردات هند از افغانستان
رسانههای هندی از کاهش ۳۰ درصدی واردات این کشور از افغانستان خبر دادهاند. تریبون، از رسانههای هند گزارش داده که آمارهای واردات هند از افغانستان در سال ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ نشان میدهد که میزان واردات در سال گذشته در مقایسه به زمان مشابه آن در سال ۲۰۲۱ میلادی ۳۰ درصد کاهش یافته است. میزان واردات هند از افغانستان در سال ۲۰۲۱ بالغ بر ۳۱ میلیارد روپیه هندی بود، اما این رقم در سال ۲۰۲۲ به کمتر از ۲۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون روپیه کاهش یافته است. براساس یافتههای این رسانه هندی، سرازیر شدن سیلابهای ویرانگر در فصلهای بهار و تابستان در افغانستان، درگیریهای طالبان و نظامیان پاکستانی در امتداد خط دیورند و تحریم سیستمهای بانکی از علتهای کاهش واردات هند از افغانستان بوده است. ۱۰ درصد کل واردات هند از افغانستان میوه خشک بوده که از طریق کریدور هوایی و راه زمینی انتقال یافته است. (روزنامه 8 صبح)
https://8am.media/indias-imports-from-afghanistan-have-decreased-by-30/