معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۰۸/۲۱- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۲۴

اخبار اقتصادی تاجیکستان- دوشنبه

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی تاجیکستان در هفته سوم آبان ماه 1401 مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد.

رئیس جمهور تاجیکستان: 1000 یخچال از یخچال‌های طبیعی این کشور کاملاً ذوب شده است

امامعلی رحمان» رئیس جمهور تاجیکستان در سخنرانی مراسم افتتاح غرفه ملی کشورش در حاشیه بیست و هفتمین کنفرانس متعامدین کنوانسیون تغییرات آب و هوایی سازمان ملل متحد در شهر «شرم الشیخ» مصر گفت: از 13 هزار یخچال طبیعی موجود در کشورش تا به امروز هزار یخچال کاملاً ذوب شده و حجم بزرگترین یخچال قاره‌ای موسوم به «فدچنکو» به طور قابل توجهی کاهش یافته است.

ایشان اظهار داشت: تغییرات اقلیمی تأثیر مستقیمی‌بر فرآیندهای اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی کشورهای مناطق مختلف جهان دارد. به نظر ما یکی از شاخص‌های اصلی این پدیده می‌تواند ذوب شدید یخچال‌های طبیعی در نتیجه گرمایش زمین باشد. نمونه بارز آن ذوب شدن سریع یخچال‌های طبیعی در تاجیکستان است. در حال حاضر از 13 هزار یخچال طبیعی موجود در تاجیکستان هزار یخچال کاملاً ذوب شده و حجم بزرگترین یخچال قاره‌ای موسوم به «فدچنکو» به طور قابل توجهی کاهش یافته است.

به اعتقاد رئیس جمهور تاجیکستان، ذوب سریع یخچال‌های طبیعی که یکی از منابع اصلی تامین آب شیرین است، در کنار افزایش مصرف آب به دلیل رشد جمعیت و توسعه اقتصادی، می‌تواند پیامدهای بسیار منفی را به همراه داشته باشد. بدیهی است که این موضوع حساس باید در کانون توجه جامعه جهانی و به ویژه رهبران سیاسی قرار گیرد. در این زمینه ما پیشنهاد کردیم تا سال 2025 به عنوان «سال جهانی حفاظت از یخچال‌های طبیعی» اعلام شود.

رئیس جمهور تاجیکستان بار دیگر بر پیشنهاد کشورش مبنی بر ایجاد «صندوق ویژه بین المللی حفاظت از یخچال‌های طبیعی» تاکید کرد و افزود: مطمئنم که تحقق این ابتکارات و سایر ابتکارات مشابه، انگیزه‌های جدیدی برای اتخاذ و اجرای اقدامات جمعی در راستای حفاظت از یخچال‌های طبیعی در سطح جهانی فراهم خواهد کرد.

شایان ذکراست که سهم تاجیکستان از حجم جهانی انتشار گازهای گلخانه‌ای در پایین‌‌ترین سطح، در رتبه 130 قرار دارد. با وجود این، تاجیکستان همچنان برنامه‌ها و اقدامات داخلی زیادی را در این زمینه اجرا می‌کند. رئیس جمهور تاجیکستان در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: تصمیمات ما در زمینه اقتصاد سبز و توسعه نیروگاه‌های برق- آبی که یکی از منابع اصلی تولید «انرژی سبز» است و همچنین معافیت از عوارض مالیات غیر مستقیم و مالیات بر ارزش افزوده برای واردات خودروهای الکتریکی با هدف کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای در محیط زیست را دنبال می‌کند. تاجیکستان تدوین برنامه ملی سازگاری با تغییرات اقلیمی را بر مبنای زمینه‌های اولویت‌دار و اجرای راهبرد ملی سازگاری با تغییرات اقلیمی در دستور کار قرار داده است.

وی ابراز امیدواری کرد که سازمان‌های بین‌المللی و منطقه‌ای، کمک‌کنندگان و کشورهای توسعه‌یافته به همکاری مؤثر با تاجیکستان در زمینه‌های سازگاری با تغییرات اقلیمی، کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و جلوگیری از ذوب شدید یخچال‌های طبیعی ادامه خواهند داد. رئیس جمهور تاجیکستان در پایان گفت: تصمیماتی که در چارچوب بیست و هفتمین کنفرانس متعاهدین کنوانسیون تغییرات آب و هوایی سازمان ملل متحد اتخاذ می‌شوند، به شکل گیری سازوکارهای تعامل و همکاری‌های مربوطه در سطح ملی، منطقه‌ای و جهانی کمک خواهد کرد.

 

ملاقات رئیس جمهور تاجیکستان با رئیس صندوق بین المللی پول

بنا بر گزارش بخش مصبوعاتی دفتر رئیس جمهور تاجیکستان، امامعلی رحمان، در شهر شرم‌الشیخ مصر، در حاشیه جلسه بیست و هفتم کنفرانس اعضای کنوانسیون سازمان ملل متحد در مورد تغییرات آب و هوا با کریستالینا جورجیا مدیر اجرایی صندوق بین المللی پول ملاقات کرد. در این گفت وگو، موضوع همکاری میان تاجیکستان و صندوق بین المللی پول مورد بحث و بررسی شد.

در  این دیدار، امامعلی رحمان  بر نقش صندوق در توسعه پایدار اجتماعی-اقتصادی کشورمان تاکید کرد و نتایج نشست امروز را با توجه به وضعیت و چشم اندازهای موجود مهم دانست. همکاری بین تاجیکستان و صندوق بین المللی پول مورد تاکید قرار گرفت. تاجیکستان با پیوستن به صندوق بین‌المللی پول ( سال 1993) از کمک‌های این صندوق در ارتقای اصلاحات اقتصادی، حفظ ثبات اقتصاد کلان، حمایت از تراز پرداخت‌ها، تضمین ثبات منابع بین‌المللی و ارتقای سطح زندگی مردم بهره برده است. طرفین تقویت همکاری بیشتر تاجیکستان با صندوق بین المللی پول را برای اجرای بیشتر اصلاحات اقتصادی و توسعه هموار کشور ضروری دانستند.

 

علاقه‌مندی تاجیکستان به توسعه روابط با بانک توسعه اسلامی

در دیدار رئیس جمهور تاجیکستان با رئیس گروه بانک توسعه اسلامی‌بر علاقه‌مندی دو طرف نسبت به گسترش همکاری‌ها تأکید شد. امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان در حاشیه بیست و هفتمین کنفرانس متعاهدین کنوانسیون تغییرات آب و هوایی سازمان ملل متحد در شهر «شرم الشیخ» مصر با «محمد بن سلیمان الجاسر» رئیس گروه بانک توسعه اسلامی دیدار کرد که طی آن گسترش همکاری‌های دوجانبه مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

رئیس جمهور تاجیکستان از سطح همکاری‌های سودمند تاجیکستان با بانک توسعه اسلامی ابراز رضایت کرد و نقش این بانک در اجرای پروژه‌های اقتصادی و اجتماعی در کشورش را مهم دانست. در این دیدار، دو طرف چگونگی اجرای تعدادی از پروژه‌های مهم در زمینه‌های آموزشی، بهداشتی، انرژی، حمل و نقل، آبیاری و سایر بخش‌های اولویت‌دار اجتماعی و اقتصادی تاجیکستان را مورد بررسی قرار دادند. ادامه روند تامین مالی اجرای پروژه‌های اولویت دار در تاجیکستان و همچنین تدوین و اجرای استراتژی مشارکت بین تاجیکستان و بانک توسعه اسلامی ضروری تلقی شد.

امامعلی رحمان و الجاسر در خصوص همکاری‌های مشترک در زمینه پیشگیری و کاهش پیامدهای تغییرات اقلیمی، بلایای طبیعی، نیاز به تامین مالی در راستا بازسازی اقتصاد تاجیکستان پس از بحران همه‌گیری و تاثیر سایر عوامل بیرونی تبادل نظر کردند. تامین مالی توسعه زیرساخت‌ها، همکاری‌های انرژی و استفاده از منابع برق-آبی تاجیکستان از دیگر فرصت‌های مهم برای تقویت روابط دوجانبه دانسته شد. رئیس جمهور تاجیکستان از رئیس گروه بانک توسعه اسلامی دعوت کرد تا در فرصتی مناسب به این کشور سفر کند.

 

دیدار رئیس جمهوری تاجیکستان با رئیس بانک جهانی

امامعلی رحمان، رئیس جمهوری تاجیکستان در تاریخ 8 نوامبر سال جاری در شهر شرم الشیخ مصر در حاشیه بیست و هفتمین اجلاس کنفرانس کشورهای عضو کنوانسیون سازمان ملل متحد در امور تغییر آب و هوا با دِوید مالاس، رئیس بانک جهانی ملاقات کرد. طرف ها در این دیدار وضعیت فعلی و چشم انداز مناسبات همکاری تاجیکستان و بانک جهانی را مورد بررسی قرار دادند.

امامعلی رحمان، رئیس جمهوری تاجیکستان از مشارکت بانک جهانی در اقتصاد تاجیکستان و نقش مؤثر این نهاد در اجرای برنامه‌های توسعه حوزه‌های مهم اقتصادی و اجتماعی کشور، بویژه کمک های ارائه شده  آن در دوره همه گیری ویروس کرونا و رفع پیامدهای آن اظهار رضایت نمودند.

طرف ها در این دیدار در خصوص یافتن راه‌های جدید همکاری در زمینه کاهش تاثیر عوامل خارجی در اقتصاد تاجیکستان، اجرای طرح های سرمایه گذاری در توسعه زیر ساخت ها، رفع محدودیت های صادراتی، وارداتی و ترانزیتی کالا، همچنین سایر موضوعات مورد توجه یکدیگر را مورد بررسی قرار دادند.

امامعلی رحمان، رئیس جمهوری تاجیکستان در پایان این دیدار از رئیس بانک جهانی جهت انجام سفر به تاجیکستان دعوت به عمل آوردند.

پایگاه اطلاع رسانی دستگاه اجرایی ریاست جمهوری تاجیکستان، مورخ 17 آبان

 

گسترش همکاری‌ها میان تاجیکستان و بانک جهانی

ذوقی ذوقی زاده، وزیر توسعه اقتصاد و بازرگانی جمهوری تاجیکستان در تاریخ 8 نوامبر سال 2022 با دومینیک فوره، مدیر اجرایی گروه بانک جهانی حافظ منافع تاجیکستان، سوئیس، لهستان، صربستان، آذربایجان، قزاقستان، ترکمنستان و قرقیزستان ملاقات کرد.  ذوقی زاده انتصاب جناب دومینیک فوره به این سمت را به ایشان تبریک گفت و برای ایشان آرزوی موفقیت نمودند. وزیر توسعه اقتصادی و بازرگانی تاجیکستان از حمایت های بانک جهانی به عنوان شریک معتمد جهت توسعه بخش های مهم اقتصاد تاجیکستان قدردانی کرد.

نامبرده در این دیدار در خصوص وضعیت اقتصاد کلان در کشور، اجرای اهداف توسعه پایدار در جمهوری تاجیکستان تحت تاثیر پیامدهای منفی بحران جاری جهانی انرژی و تغییر آب و هوا، اطلاعات مفصل ارائه نموده و به بانک جهانی پیشنهاد کرد که در افزایش سرمایه گذاری به بخش های دارای اولویت اقتصادی تاجیکستان، اقدامات مقابله با ریسک مورد نظر و برنامه دولت، اجرای پروژه نیروگاه برق آبی راغون، استراتژی توسعه اقتصادی سبز جمهوری تاجیکستان برای سال های 2037-2023، برنامه میان مدت توسعه اقتصاد دیجیتال جمهوری تاجیکستان برای سال های 2025-2021 و مدل سازی و پیش بینی اقتصاد کلان که با استقبال مثبت پذیرفته شد، مساعدت فرمایند. در پایان دیدار مذکور طرف ها به منظور اجرای موضوعات همکاری اعلام آمادگی نمودند.

پایگاه اطلاع رسانی وزارت توسعه اقتصاد و بازرگانی جمهوری تاجیکستان، مورخ 17 آبان

 

جمع آوری نزدیک به 380 هزار تن پنبه در تاجیکستان

بنا بر گزارش خبرگزاری اسپوتنیک: پنبه­ کاران تاجیکستان مصمم به جمع­ آوری 425 هزار تن "طلای سفید"در سال جاری هستند. در حال حاضر برداشت در شهرستان­ها و روستاهای جمهوری تاجیکستان ادامه دارد. از آغاز مراسم برداشت پنبه تا چهارم نوامبر سال­جاری، بیش از 379.3 هزار تن پنبه در تاجیکستان جمع­ آوری شد.

بر اساس اعلام وزارت کشاورزی تاجیکستان، در سال جاری قرار بود 186 هزار هکتار پنبه کشت شود اما در واقع 181 هزار و 589 هکتار کشت شد. پنبه بیشتر در استان ختلان در 121 هزار و 741 هکتار زمین کشت شد. در استان سغد در زمینی به مساحت 57 هزار و 199 هکتار پنبه کشت شد. در نواحی تابع جمهوری تاجیکستان، سطح زیرکشت واقعی پنبه 2689 هکتار است.

بر اساس اعلام وزارت کشاورزی تاجیکستان تا 4 نوامبر سال­جاری 379 هزار و 302 تن پنبه در کشور جمع آوری شد. پنبه­ کاران استان ختلان تا تاریخ مذکور 261 هزار و 165 تن، در استان سغد 113 هزار و 41 تن و در نواحی تابعه تاجیکستان 5 هزار و 96 تن پنبه جمع آوری کردند. بر اساس گزارش وزارت کشاورزی تاجیکستان، طبق برنامه پیش بینی، برداشت پنبه در سال­جاری 425 هزار تن است.

 

تاجیکستان حدود 640 هزار تن گندم و حدود 38 هزار تن آرد وارد کرد

بنا به گزارش خبرگزاری اوستا: حجم واردات آرد به تاجیکستان از ابتدای سال­جاری تاکنون حدود 38 هزار تن است. در این مدت بیش از 638.8 هزار تن گندم به ارزش 217.3 میلیون دلار به جمهوری تاجیکستان وارد شد که قزاقستان همچنان تامین کننده اصلی آرد و گندم بازار تاجیکستان است. در حال حاضر حدود 90 درصد نیاز داخلی تاجیکستان به آرد از طریق تولید داخلی (فرآوری) تامین می­شود.

این در حالی است که در بازه زمانی مذکور بالغ بر 947.1 هزار تن غلات در تاجیکستان تولید شد که بیش از 715.5 هزار تن گندم است.

 

بعد از ایران و روسیه، مصر در تاجیکستان نیروگاه برق- ‌آبی احداث می‌کند.

بنا به اعلام یک شرکت مصری، یک نیروگاه برق آبی در تاجیکستان با سرمایه گذاری مصر احداث می‌شود. در حال حاضر نیروگاه‌های مشابهی با سرمایه گذاری جمهوری اسلامی ایران و روسیه درتاجیکستان ساخته و در حال فعالیت هستند و بخش مهمی از برق این کشور را تامین می‌کنند.

به گزارش دفتر مطبوعاتی ریاست جمهوری تاجیکستان، موضوع ساخت این نیروگاه برق‌آبی در دیدار رئیس شرکت برق مصری «السویدی الکتریک» با امامعلی رحمان در جریان برگزاری بیست و هفتمین کنفرانس اعضای کنوانسیون چارچوب سازمان ملل در مورد تغییرات اقلیمی درشهر شرم الشیخ در مصر مورد بررسی و تایید شد. این شرکت همچنین قصد دارد کارخانه‌هایی برای تولید ترانسفورماتور، کابل و سایر ماشین آلات و تجهیزات در زمینه برق و ارتباطات در تاجیکستان ایجاد کند. بر اساس این گزارش، توافقات اولیه این شرکت مصری برای ساخت نیروگاه برق‌آبی با وزارت انرژی و منابع آب تاجیکستان انجام شده است. با این حال، مکان ساخت و ظرفیت نیروگاه برق آبی پیشنهادی مصر مشخص نشده است.

تابستان امسال ازبکستان فعالیت مقدماتی خود جهت ساخت نیروگاه برق آبی یاوان بر روی رودخانه زرافشان تاجیکستان با ظرفیت ۱۴۰ مگاوات را آغاز کرد. هزینه اولیه این نیروگاه ۲۸۲ میلیون دلار است که پیش بینی می‌شود سالانه ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون کیلووات ساعت برق تولید کند. پیش از این، دو نیروگاه برق‌آبی در تاجیکستان توسط جمهوری اسلامی ایران و روسیه در قلمرو منطقه ختلان ساخته شده بود. ظرفیت نصب شده نیروگاه روسیه موسوم به «سنگتوده ۱، ۶۷۰ مگاوات و نیروگاه سنگتوده 2 مربوط به جمهوری اسلامی ایران ۲۲۰ مگاوات است.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما