اخبار اقتصادی یونان
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی یونان در هفته اول آذر ماه 1401 مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد.
برآورد OECD از شاخصهای اقتصادی یونان
سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) در آخرین گزارش خود که روز سهشنبه 22 نوامبر منتشر شد، برآورد خود از رشد اقتصادی یونان در سال جاری را 6.7 درصد اعلام نمود و پیشبینی کرد رشد اقتصادی این کشور در سال آینده به 1.6 درصد خواهد رسید. این سازمان برآورد کرد که نرخ بیکاری یونان در سال جاری به 12.6 درصد و در سال آینده به 11.8 درصد خواهد رسید. همچنین سازمان همکاری اقتصادی و توسعه برآورد نمود نسبت بدهی دولت به تولید ناخالص داخلی یونان در سال جاری به 175.4 درصد و در سال 2023 به 170.7 درصد خواهد رسید.
گزارش وزیر دارایی یونان از آمار اقتصادی این کشور در هشت ماهۀ 2022
وزیر دارایی یونان طی سخنانی با ارائه آمار اقتصادی این کشور در هشت ماهۀ 2022 عنوان کرد که سرمایهگذاریهای مستقیم خارجی در یونان در هشت ماه اول سال جاری، به 84 درصد کل سال 2021 و ارزش صادرات این کشور نیز در این بازۀ زمانی به 90 درصد کل صادرات سال گذشته رسیده است. وی افزود: پایه صادراتی کشور به طور قابل توجهی متنوع شده است و شاهد افزایش قابل توجهی در صادرات محصولات فناوری پیشرفته هستیم که به مقادیر کشورهای صنعتی چون آلمان نزدیک شده است.
وزیر دارایی اظهار کرد: بر اساس گزارش پاییزی کمیسیون اروپا، رشد اقتصادی یونان در سال جاری به میزان 6 درصد خواهد رسید که دو برابر میانگین اروپا است. در سال 2023 نیز در حالی که شماری از کشورهای اروپایی دچار رکود خواهند شد، رشد اقتصادی یونان سه برابر میانگین اروپا خواهد بود.
آقای استایکوراس از تداوم کاهش نرخ بیکاری، کاهش قابل توجه وامهای غیر قابل وصول سیستم بانکی، ادامه بهبود وضعیت مالی دولت -به ویژه کاهش کسری اولیه بودجه سال جاری- و کاهش نسبت بدهی دولت به تولید ناخالص داخلی خبر داد. وی در مورد کاهش بدهی این کشور گفت: نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی یونان در سال 2021، به میزان 13 درصد کاهش یافت که بزرگترین کاهش سالانه در تاریخ حوزه یورو بود و پیشبینی میشود در سال جاری نیز این روند ادامه داشته باشد. وزیر دارایی در پایان سخنان خود تاکید کرد که با وجود تمامی مشکلات و بیثباتیهای بینالمللی، واضح است که یونان وارد فصل جدیدی شده است.
لایحه بودجه سال آینده یونان
وزیر دارایی یونان متن نهایی لایحه بودجه 2023 را تسلیم پارلمان نمود. به نقل از منابع وزارت دارایی، در مقایسه با پیشنویس بودجه که ماه گذشته تسلیم پارلمان شده بود، این وزارتخانه برخی از شاخصها را مورد بازنگری قرار داده است. نرخ تورم سال جاری که قبلا 8.8 درصد برآورد شده بود، اینک 10 درصد ارزیابی میشود. در حالی که در مورد سال آینده، این نرخ از 3 درصد به 5 درصد بازنگری شده است. میزان رشد اقتصادی سال جاری نیز که در پیشنویس بودجه 2023 برابر با 5.3 درصد پیشبینی شده بود، در متن نهایی بودجه، 6 درصد پیشبینی شده است.
در مورد نسبت بدهی دولت به تولید ناخالص داخلی، برآوردهای دولت حاکی از این است که این نرخ از 186.6 درصد در سال 2018 به 169.1 درصد در سال جاری و 161.6 درصد در سال 2023 خواهد رسید. قائم مقام وزارت دارایی در این خصوص گفت: کاهش بدهی دولتی از طریق افزایش رشد اقتصادی صورت گرفته است و از تحمیل بار مالیاتی سنگین بر دوش مردم برای کاهش بدهی دولت اجتناب شده است.لازم به ذکر است لایحه بودجه سال 2023 از 13 تا 17 دسامبر، در صحن مجلس مورد بررسی قرار خواهد گرفت و در 17 دسامبر به رای گیری گذاشته خواهد شد.
رونق دوباره گردشگری در یونان
یونان در سال 2019 و پیش از شیوع کرونا توانسته بود 33 میلیون گردشگر خارجی جذب کند. این میزان گردشگر، باعث کسب درآمد بیسابقه 18 میلیارد یورویی برای یونان شد. درآمد گردشگری این کشور طی سالهای 2020 و 2021 به دلیل پاندمیکرونا به شدت کاهش یافت، اما وزارت گردشگری یونان چندی قبل پیشبینی کرد که درآمد گردشگری یونان تا پایان سال 2022 رکورد سال 2019 را خواهد شکست و به 20 میلیارد یورو خواهد رسید.
با توجه به شیوع کرونا در طی دو سال گذشته که منجر به تعطیلیهای طولانی مدت کسب و کارهای این کشور گردید، اقتصاد یونان در سال 2020 با رشد منفی حدود هشت درصدی مواجه شد تا یونان مجبور به استفاده از اعتبارات اتحادیه اروپا شود. اما با کنترل شیوع کرونا و انجام واکسیناسیون عمومی، رشد اقتصادی این کشور در 2021 و 2022 افزایش یافت. گردشگری حدود 20 درصد کل درآمد های خارجی یونان را تشکیل میدهد و مهمترین عامل شکوفایی اقتصادی این کشور محسوب میشود.
رد سقف قیمت پیشنهادی کمیسیون اروپا در خصوص گاز طبیعی
اجلاس اخیر وزرای انرژی اتحادیه اروپا (در روز 24 نوامبر) بدون نتیجه خاتمه یافت و تصمیمات در مورد سقف قیمت گاز به اجلاس بعدی در 13 دسامبر موکول شد. 15 کشور عضو اتحادیه اروپا از جمله یونان، ایتالیا، بلژیک، لهستان، اسپانیا، رومانی و بلغارستان، پیشنهاد کمیسیون اروپا مبنی بر تعیین مبلغ 275 یورو برای هر مگاوات ساعت به عنوان سقف قیمت گاز طبیعی را رد کردند و خواستار تعیین سقف قیمت زیر 200 یورو برای هر مگاوات ساعت شدند.
آقای اسکرکاس طی سخنانی اظهار داشت: سقف 275 یورو برای هر مگاوات ساعت، در عمل، سقف نیست. سقفی که کمیسیون اروپا پیشنهاد میکند، هیچ تضمینی برای کاهش قیمتهای گاز طبیعی نمیدهد و بنابراین هدف اصلی تعیین سقف قیمت که کاهش قیمتها باشد محقق نمیشود. ما به یک مکانیزیم قابل اجرا نیاز داریم. حداکثر قیمتی که برای سقف قیمت گاز باید تعیین شود بین 150 تا 200 یورو است تا اروپا بتواند گاز طبیعی مورد نیاز را بدون کاهش جدی تقاضا تامین کند.
وزیر انرژی یونان بر ضرورت برقراری آرامش در بازار تاکید کرد و مدعی شد: تا زمانی که نتوانیم به اجماع برسیم، آرامش در بازار برقرار نخواهد گردید و این موضوع عاملی بیثبات کننده برای اقتصاد کشورهای اروپایی خواهد شد.
با پیشنهاد 15 کشور مخالف سقف قیمت پیشنهادی کمیسیون اروپا، جمهوری چک به عنوان ریاست ادواری اتحادیه اروپا رسیدگی مجدد به موضوع را به جلسه بعدی موکول کرد. لازم به ذکر است کشورهای آلمان، هلند، اتریش، دانمارک، استونی، ایرلند و لوکزامبورگ با رویکرد این 15 کشور مخالفت کرده و بار دیگر موضع منفی خود در خصوص تعیین سقف قیمت گاز را ابراز نمودند.
از سوی دیگر آقای اسخیناس معاون یونانی کمیسیون اروپا طی مصاحبهای با تلویزیون دولتی یونان (ERT) اذعان کرد که کمیسیون اروپا عمدا قیمت سقف را بالا تعیین کرد تا طول مذاکرات بین وزاری انرژی کاهش یابد. وی افزود: اگر قیمت از ابتدا پایین تعیین میشد، کشورهای مخالف تعیین سقف قیمت، هرگز به میز مذاکره مراجعه نمیکردند. به گفته وی، موضوع بسیار پیچیده است و نباید قیمتی تعیین شود که صادرکنندگان گاز را دلسرد کند و آنها را به عدم فروش این محصول به اروپا و انتقال گاز خود به مقاصد دیگر سوق دهد.
آقای چیپراس نخستوزیر سابق و رئیس ائتلاف چپ نیز طی سخنانی با اشاره به این موضوع گفت: متاسفانه به بحران انرژی، فقط از نظر تامین کفایت انرژی رسیدگی میشود و گویی قیمت بالای آن اصلا مهم نیست. کمیسیون اروپا بعد از شش ماه بررسی، قیمتی را پیشنهاد میکند که سه برابر قیمت فعلی بازار است. اگر چنین مبلغی به عنوان سقف قیمت تعیین شود، قیمت گاز بلافاصله افزایش خواهد یافت.
فعالیتهای اکتشافی برای کشف ذخایر گاز طبیعی در یونان
آقای اسکرکاس وزیر محیطزیست و انرژی یونان طی سخنانی در «پنجمین مجمع سرمایهگذاری آتن» که در روز سهشنبه 22 نوامبر برگزار گردید، اظهار داشت یونان در حال انجام فعالیتهای اکتشافی و لرزهنگاری است تا در صورت کشف ذخایر و راستیآزمایی ارزیابیهای موجود، از کشور وارد کننده گاز طبیعی به صادرکننده آن تبدیل شود.
وی همچنین بر اهمیت لوله گاز TAP در قرار دادن یونان در نقشه انرژی بالکان تاکید کرده و اظهار داشت: کفایت انرژی معادل امنیت عرضه است. این به این معناست که انرژی را باید از منابع مختلف تامین کرد و انواع انرژی مورد استفاده را نیز افزایش داد. به گفته آقای اسکرکاس، یونان اخیرا وابستگی خود به گاز روسی را به شدت کاهش داده است.
برگزاری کنفرانس گفتگو در مورد انرژی در آتن
اولین کنفرانس «گفتگوی انرژی آتن» روز سهشنبه 22 نوامبر به ابتکار وزارت محیطزیست و انرژی یونان در پایتخت این کشور برگزار گردید. در این اجلاس، وزرای انرژی بلغارستان و رومانی، وزیر گذار سبز ایتالیا، وزیر زیرساخت و انرژی آلبانی و وزیر دارایی کوزوو شرکت کردند.
آقای اسکرکاس وزیر محیطزیست و انرژی یونان طی سخنانی در این اجلاس اظهار کرد: ما در جنوب شرقی اروپا برای امنیت انرژی فرامنطقه ائتلاف میکنیم و همکاریهای خود برای تامین قیمتهای مقرون به صرفه انرژی را تعمیق میبخشیم. هدف ما تبدیل این کنفرانس به یک نهاد گفتگو، همکاری و وحدت است، چرا که فقط از طریق ائتلاف و همکاری انرژی میتوانیم به نتایج بهتری برای شهروندانمان دست یابیم؛ به خصوص در مقطع زمانی بسیار حساس کنونی که بحران انرژی انسجام جوامع و همچنین رقابتپذیری اقتصاد کشورهایمان را مورد تهدید قرار داده است. لازم به ذکر است در این اجلاس راهکارهایی برای امنیت انرژی و فرایند گذار سبز معرفی شدند.
یونان در رتبه هشتم جهان از نظر سهم انرژیهای تجدیدپذیر
وزیر محیطزیست و انرژی یونان طی سخنانی در «چهارمین اجلاس انرژیهای تجدیدپذیر و ذخیرهسازی انرژی» اظهار داشت که امروزه یونان در رتبه هشتم جهان از نظر سهم انرژیهای تجدیدپذیر در تولید انرژی برق قرار دارد. آقای اسکرکاس گفت: در سال جاری، ما 2000 مگاوات برق تولیدی از منابع تجدیدپذیر را به شبکه برق کشور وصل خواهیم کرد و سهم انرژیهای تجدیدپذیر در تولید برق یونان به 46 درصد میرسد. در نظر داریم در سال 2026، در حدود 60 درصد و در سال 2030 نیز 80 درصد از برق مورد نیاز خود را از منابع انرژی تجدیدپذیر تامین کنیم. در حال حاضر 10 گیگاوات برق داریم و باید تاسیساتی برای تولید 18 گیگاوات دیگر بسازیم تا به هدف 28 گیگاوات برسیم.
خانم اسدوکو دبیر کل انرژی وزارت محیطزیست و انرژی نیز طی سخنانی در این اجلاس اظهار کرد: فقط در سال 2021 پروژههای انرژیهای تجدیدپذیر به قدرت 1 گیگاوات به شبکه ملی وصل شدند و انتظار میرود که تا سال 2026، پروژههای بیشتری با ظرفیت 20 گیگاوات به شبکه ملی وصل شوند. وی افزود: در یکی از روزهای ماه اکتبر امسال، به مدت 5 ساعت، انرژیهای تجدیدپذیر، 100 درصد مصرف برق کشور را تامین کردند. هدف ما این است که طی سالهای آینده، این دستاورد به یک واقعیت روزمره تبدیل شود. وی در ادامه از بازنگری اهداف تعیین شده برای سال 2030 و تحقق هدف «بیطرفی اقلیمی» در سال 2050 سخن گفت.
امضای یادداشت تفاهم همکاری بین یونان و مایکروسافت
معاون تحقیق و فناوری وزارت توسعه و سرمایهگذاری یونان اعلام کرد یادداشت تفاهمیبین سازمان دولتی Elevate Greece با شرکت مایکروسافت برای آموزش، راهنمایی، پشتیبانی و شبکهسازی شرکتهای نوپای یونانی به امضا رسیده است. شایان ذکر است Elevate Greece به ابتکار دولت یونان تاسیس شده است که هدف آن حمایت و پشتیبانی از توسعه شرکتهای نوپا در راستای ارتقای موقعیت یونان در زمینه نوآوری است. آقای دیماس اعلام کرد: امروز با یکی از شرکتهای پیشروی جهان در زمینه نوآوری و فناوری، یادداشت تفاهم همکاری امضا کردیم. مایکروسافت با نیروی انسانی و دانش فنی خود در زمینههای نوآوری و فناوری، انگیزهها، مزایا، ابزارها، برنامههای آموزشی و خدمات مهمی را ارائه میکند که موقعیت رقابتی و به ویژه برونگرایی شرکتهای نوپای یونانی را تقویت مینماید. یونان در حال تبدیل شدن به یک مرکز منطقهای در زمینه فناوری و نوآوری است. اقتصاد کشور وارد فصل جدیدی شده و اعتماد بازارهای بینالمللی را دوباره به دست آورده است. نیروی انسانی ارزشمند کشورمان نیز علاقه شرکتهای بزرگ جهانی برای همافزایی را جلب کرده است.