معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۰۷/۲۲- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۵۹

اخبار اقتصادی سریلانکا

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی سریلانکا در هفته سوم مهر ماه 1401 به شرح زیر ارائه می‌گردد.

افزایش حواله‌های ارزی در ماه سپتامبر

داده‌های رسمی نشان می‌دهد که حواله‌های ارسال شده کارگران سریلانکا از کانال‌های رسمی‌با ۱.۷۳ درصد رشد نسبت به سال قبل به ۳۵۹.۳ میلیون دلار در سپتامبر ۲۰۲۲ رسیده است. از سوی دیگر با توجه به ارسال 325.4 میلیون دلار در ماه اوت، ماه سپتامبر نسبت به ماه پیش از آن نیز شاهد افزایش حواله‌های ارزی بوده است.

در دو سال گذشته به دلیل افزایش اختلاف قیمت ارز در سامانه بانکی و بازار آزاد، کارگران خارج از کشور عموماً از طریق کانال‌های غیررسمی نسبت به ارسال پول اقدام می‌کنند، که همین موضوع موجب کاهش درآمدهای ارزی دولت شده است. بر همین اساس پیش‌بینی می‌شود که در سال 2022 سریلانکا شاهد درآمد 4 میلیارد دلاری از این بخش باشد.

افزایش ذخایر دولتی با خصوصی‌سازی

رئیس‌جمهوری سریلانکا اعلام کرد که «با توجه به طرح خصوصی‌سازی شرکت‌های دولتی که به مجلس ارائه خواهد شد ذخایر سریلانکا می‌تواند به دلیل کاهش بار شرکت‌های دولتی2 تا 3 میلیارد دلار افزایش یابد و این تنها راه کوتاه‌مدتی است که می‌توانیم چند میلیارد ذخایر به دست آوریم.»

در این بین شرکت‌‌های بیمه، هواپیمایی، برق، نفت، مخابرات در صدر فهرست شرکت‌هایی قرار دارند که دولت در نظر دارد نسبت فروش یا کاهش سهم خود در آن‌ها اقدام نماید.

بهبود ذخیره ارزی در ماه سپتامبر

ذخایر ارزی قابل استفاده سریلانکا که در بیشتر سال جاری کمی‌بالاتر از سطح صفر قرار داشت و باعث رکود اقتصادی فعلی شد، ظاهراً در مسیر بازسازی قرار گرفته است. ذخایر ماه سپتامبر به دلیل انقباضات مداوم کسری تجاری، افزایش اندکی را تجربه کرده است

آخرین اطلاعات منتشر شده نشان می‌دهد که دارایی‌های ذخیره رسمی‌بانک مرکزی به 1777 میلیون دلار رسیده که حاکی از افزایش 60 میلیون دلاری در ماه سپتامبر است. با این حال، ذخایر قابل استفاده تنها کسری از ذخیره ارزی اعلام شده است زیرا خط اعتباری بانک خلق چین که معادل 1.4 میلیارد دلار است، به دلیل شرایط مندرج در توافق، فعلاً قابل بهره‌برداری نیست. لذا ذخیره ارزی قابل استفاده سریلانکا تنها برابر با 377 میلیون دلار است.

از سرگیری پرواز‌های روسیه به سریلانکا

یک پرواز هواپیمایی روسی Aeroflot در تاریخ 18 مهرماه وارد فرودگاه بین‌المللی بندرانایکه شد و پروازهای بین مسکو و کلمبو را پس از گذشت 4 ماه از سر گرفته شد. شرکت هواپیمایی روسیه اعلام پیش از این و به دلیل توقیف هواپیمای ایرباس A330 این شرکت در تاریخ 2 ژوئن، پروازهای تجاری خود به سریلانکا متوقف کرده بود. موضوعی که نهایتاً به رد تصمیم دادگاه کلمبو توسط دادگاه عالی سریلانکا و عذرخواهی باندولا گوناواردانه، سخنگوی دولت از روسیه انجامید.

بر همین اساس شرکت هواپیمایی روسیه از 18 مهر‌ماه پروازهای منظم خود به صورت دو پرواز در هفته را در مسیر مسکو-کلمبو انجام که احتمالاً به سه پرواز در هفته افزایش خواهد.

با توجه به آنکه روسیه یکی از مهم‌ترین بازارهای گردشگری سریلانکا محسوب می‌شود، همین موضوع موجب شده است که هتلداران سریلانکا امیدوار به افزایش تعداد مسافران خود باشد زیرا بر اساس برآوردهای اولیه بیش از 75 درصد از پروازهای آتی تاکنون رزرو شده است.

باید اشاره کرد که مجموع گردشگران ورودی تا پایان سپتامبر حدود 526000 نفر بوده و تنها حدود 946.4 میلیون دلار درآمد بر سریلانکا در پی داشته است. اما هدف‌گذاری این کشور جذب یک‌میلیون نفر برای سال 2022 و درآمد 1.7 میلیارد دلار از 1.8 میلیارد دلاری است.

حمایت هند از صنعت گردشگری سریلانکا

شرکت‌های مسافرتی هند متعهد شده‌اند که به گردشگری سریلانکا کمک کنند تا به سمت مسیر رشد مثبت حرکت کند. انجمن آژانس‌های مسافرتی هند (TAAI) اعلام کرد که تبلیغ مقصد سریلانکا ادامه داده اما تلاش‌های خود را برای آموزش مسافران هندی در مورد تجربه‌ای که در سریلانکا کسب خواهد کرد را افزایش خواهد داد.

هارین فرناندو، وزیر گردشگری سریلانکا اخیراً در صحبت با خبرنگاران در کلمبو گفت که ذینفعان گردشگری و صنعت سریلانکا تلاش‌های خود را برای جذب مسافران هندی بیشتر به این کشور افزایش می‌دهند، زیرا با توجه به شرایط فعلی، بازار واقعی‌تری است.

باید اشاره کرد که در ماه‌های گذشته هند به یکی از مهم‌ترین بازارهای گردشگری سریلانکا تبدیل‌شده و دولت سریلانکا نیز برای تحقق ورود یک‌میلیون نفر گردشگر در سال 2022، تمرکز ویژه‌ای بر هند دارد.

تورم ریسک بزرگ تجاری سریلانکا

ناندال ویراسینگه، رئیس بانک مرکزی سریلانکا اعلام کرد که افزایش شدید قیمت‌ها تهدیدی بزرگ‌تر برای کسب‌وکارها نسبت به نرخ‌های بهره بالا است که باید برای مدتی تا شروع کاهش تورم حفظ شود. او گفت که وضعیت کنونی سریلانکا نتیجه چاپ پول در گذشته است و در صورت کاهش نرخ‌های بهره، تورم می‌تواند سرسام‌آور باشد.

بانک مرکزی معتقد است که در یک کسب‌وکار ممکن است 4 تا 5 درصد حتی 7 تا 8 درصد از کل هزینه‌ها در نتیجه نرخ بهره افزایش خواهد یافت اما 95 درصد هزینه‌ها مواد اولیه، حمل‌ونقل و حقوق هستند که در نتیجه تورم افزایش می‌یابند. لذا افزایش نرخ بهره به منظور کاهش تورم تصمیم منطقی خواهد بود. رئیس بانک مرکزی سریلانکا معتقد است که با کاهش نرخ بهره، تورم می‌تواند تا 100 درصد افزایش یابد لذا روند افزایش نرخ بهره برای مدتی ادامه خواهد داشت.

تعطیلی مجدد پالایشگاه سریلانکا

وزیر نیرو و انرژی سریلانکا اعلام کرد که پالایشگاه نفت ساپوگااسکاندا از روز 18 مهرماه بار دیگر بسته شده است زیرا ارز کافی برای پرداخت هزینه خرید محموله‌های نفت خام وجود ندارد. وی در توییتی نوشت: به دلیل کمبود ارز برای پرداخت دو محموله نفت خام اورال که قبلاً در پالایشگاه استفاده شده بود، تصمیم به تعطیلی این پالایشگاه را گرفته است.

علیرغم اعلام تعطیلی پالایشگاه، وزیر نیرو و انرژی اطمینان داد که هیچ کمبودی در محصولات پالایشی وجود نخواهد داشت، زیرا شرکت نفت سیلان دارای ذخایر کافی از تمام محصولات است و خاطرنشان کرد که بانک مرکزی نیازهای ارزی هفتگی را برای محصولات پالایش شده در دسترس قرار داده است. وی گفت: به محض اینکه ارز کافی در اختیار CPC قرار گیرد، 100 هزار تن نفت خام طی 10 روز تخلیه خواهد شد.

ضرورت انجام اصلاحات عمیق برای تغییر ساختار بدهی‌ها

بانک جهانی هفته گذشته اعلام کرد که بحران اقتصادی سریلانکا با بدهی‌های ناپایدار و بحران شدید تراز پرداخت در کنار مشکلات باقی مانده از همه‌گیری کووید-19 در حال عمیق‌تر شدن است. بانک جهانی در گزارشی اعلام کرد که بازسازی بدهی و اجرای برنامه اصلاحات عمیق برای ثبات اقتصادی سریلانکا حیاتی است.

آخرین گزارش اقتصادی جنوب آسیا با عنوان «مقابله با شوک‌ها: مهاجرت و راه تاب‌آوری» که در روز 15 مهرماه منتشر شد، رشد منطقه‌ای را به طور متوسط 5.8 درصد در سال جاری پیش‌بینی کرده که یک درصد کاهش نسبت به پیش‌بینی انجام شده در ژوئن است. انتظار می‌رود که تولید ناخالص داخلی سریلانکا در بدترین بحران اقتصادی تاریخ خود 9.2 درصد در سال جاری و 4.2 درصد در سال 2023 کاهش یابد.

بانک جهانی همچنین در آخرین ‌روزرسانی گزارش خود از سریلانکا بر فقر و تأثیرات رفاهی بحران و نقش حمایت اجتماعی در حفاظت از جمعیت‌های آسیب‌پذیر تأکید می‌کند.

کمک بانک توسعه آسیایی برای خرید کود‌ شیمیایی

بر اساس اعلام سخنگوی دولت، سریلانکا با استفاده از تسهیلات 50 میلیون دلاری ارائه شود توسط بانک توسعه آسیایی، طی قراردادی با شرکت سنگاپوری Ameropa Asia، برای فصل کشت پیش‌رو اقدام به خریدد 40 هزار تن کود شیمیایی خواهد کرد. مسئله تأمین کود شیمیایی به‌منظور افزایش تولید محصولات کشاورزی برای کاهش بحران غذایی در این کشور به یکی از مهم‌ترین اولویت‌های دولت سریلانکا تبدیل‌شده است.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما