معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۰۲/۱۲- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۷۰

خروج توتال از کنسرسیوم انرژی در یونان

شرکت فرانسوی توتال در بیانیه ای اعلام کرد از کنسرسیوم هایی که در یونان مشارکت دارد خارج می‌شود. این اقدام چند روز پس از اعلام تسریع فعالیت های اکتشافی توسط نخست وزیر یونان (در 12 آوریل) بمنظور دستیابی به تصویری روشن از وجود منابع هیدروکربنی قابل بهره برداری تا پایان 2023 انجام و مورد انتقاد رسانه‌های یونانی قرار گرفت. این شرکت فرانسوی تاکید کرد به تعهد خود جهت توسعه منابع انرژی تجدید پذیر در یونان پایبند است. کنسرسیوم غرب و جنوب غربی کرت متشکل از توتال (40 درصد)، اکسون موبیل (40 درصد) و هلنیک پترولئوم (20 درصد) است.

شرکت فرانسوی توتال چند روز پس از اعلام تسریع فعالیت های اکتشافی توسط نخست وزیر (در 12 آوریل) بمنظور دستیابی به تصویری روشن از وجود منابع هیدروکربنی قابل بهره برداری تا پایان 2023، اعلام نمود که از کنسرسیوم هایی که در یونان مشارکت دارد خارج می‌شود. این اقدام توتال مورد انتقاد رسانه‌های یونانی قرار گرفت.

شایان ذکر است در ژوئن 2019 سازمان‌های زیست محیطی علیه قرارداد دولت با شرکت های انرژی در دیوان عدالت اداری شکایت کردند-- موردی که موجب تعلیق فعالیت های کنسرسیوم گردید. علیرغم گذشت سه سال از شکایت سازمان‌های مورد نظر، دیوان عدالت اداری هنوز به موضوع رسیدگی نکرده است. دولت طی سه سال گذشته اقدامی‌برای تسریع رسیدگی به موضوع انجام نداده در حالیکه شماری از مقامات چون وزیر خارجه و خانم باکویانی وزیر خارجه سابق اعلام کردند که با توجه به عوارض زیست محیطی، بهره برداری از منابع انرژی فسیلی در اولویت دولت قرار ندارد.

اما در پی جنگ اوکراین سیاست دولت با چرخش 180 درجه ای تغییر یافت و بر ضرورت بهره برداری از منابع طبیعی داخلی بمنظور تامین امنیت انرژی کشور تاکید کرد. رسانه‌های یونانی گزارش دادند که شرکت امریکایی اکسون موبیل نیز طی روزهای آتی، خروج خود از یونان را اعلام خواهد کرد.

توتال طی بیانیه ای اعلام کرد "در پی تکمیل مطالعات انجام شده در مناطق غرب و جنوب غربی کرت، توتال تصمیم می‌گیرد که از کنسرسیومی‌که برای این دو منطقه تشکیل شده خارج شود". در این بیانیه آمده است که توتال تصمیم خود را به آگاهی مقامات یونانی و شرکای خود رسانده است.

این شرکت فرانسوی تاکید کرد به تعهد خود جهت توسعه منابع انرژی تجدید پذیر در یونان پایبند است. کنسرسیوم غرب و جنوب غربی کرت متشکل از توتال (40 درصد)، اکسون موبیل (40 درصد) و هلنیک پترولئوم (20 درصد) است.

روزنامه کاتی مرینی به نقل از منابع دولتی شرکت توتال مرتکب به اشتباه شده و تصمیم عجولانه خود را در یک بیانیه و بدون اطلاع رسانی رسمی‌به مقامات یونانی اعلام کرده است. این منابع مدعی هستند که محتوای بیانیه شرکت توتال خلاف واقعیت است چرا که این شرکت مدعی است "در پی تکمیل مطالعات" این تصمیم را اتخاذ کرده در حالیکه هیچ مطالعه ای توسط کنسرسیوم در میادین مورد نظر انجام نشده است. مقامات یونانی هنوز هیچ واکنش رسمی نشان نداده اند.  

نخست وزیر یونان در نشستی در روز سه شنبه 12 آوریل در مقر شرکت مدیریت منابع هیدروکربنی و در حضور ریاست این شرکت و شرکت هلنیک پترولئوم اظهار داشت یونان با همکاری بخش خصوصی فعالیت اکتشافی در مورد گاز طبیعی را تسریع خواهد کرد.

میچوتاکیس گفت که کشور می خواهد تا سال 2023 تصویر روشنی از وجود ذخایر قابل بهره برداری داشته باشد. وی افزود نشانه‌هایی هست که وجود منابع محتمل را گواهی می‌کند موردی که دولت را "خوشبین" کرده است. وی در دیدار با مسئولان و متخصصان انرژی و منابع هیدروکربن گفت "چنانچه منابع گازی قابل توجهی داشته باشیم، می‌توانیم این ثروت ملی خود را جایگزین واردات انرژی کنیم". به گفته نخست وزیر تحقیقات در 6 منطقه زمینی و دریایی واقع در غرب کشور و غرب کرت (5 منطقه دریایی و یک منطقه زمینی) انجام می‌شود. تحقیقات بر شمال غربی جزیره کورفو، دریای ایونیو، خلیج کیپاریسی، منطقه غرب و جنوب غربی کرت و فرامنطقه شهر ایوآنینا متمرکز خواهد بود. بر اساس گزارش انستیتو انرژی جنوب شرقی اروپا IENE، که با استناد با مطالعات اخیر شرکت مدیریت منابع هیدروکربنی و آکادمی آتن منتشر شده است، تحقیقات لرزه نگاری انجام شده در مناطق دریایی بیش از 30 هدف را شناسایی کرده که با انجام تحقیقات اضافی احتمال دارد به اهداف بعدی برای انجام حفاری‌های اکتشافی جهت کشف منابع هیدروکربنی تبدیل شوند. فعالیت لرزه نگاری در منطقه کرت توسط کنسرسیوم متشکل از شرکت های توتال، اکسون موبیل و هلنیک پترولئوم، در کورفو توسط کنسرسیوم توتال، انرجین و هلنیک پترولئوم و در دریای ایونیو، خلیج کیپاریسی و ایوآنینا توسط کنسرسیوم انرجین و هلنیک پترولئوم انجام می‌شود. نخست وزیر اعلام کرد گروه ویژه ای برای تسریع تحقیقات جاری تشکیل خواهد شد و دولت مصمم است از مدل کشور مصر در تسریع روند تحقیقات، حفاری و بهره برداری الگو بگیرد. بر اساس نقشه راه دولت پس از پایان فعالیت های لرزه نگاری در پایان 2023، حفاری‌های اکتشافی در 2026-2025 در مناطق شناسایی شده آغاز خواهد شد که اندازه و اقتصادی بودن بهره برداری از منابع را تعیین خواهد کرد. چنانچه بهره برداری اقتصادی باشد، روند بهره برداری از منابع هیدروکربنی یونان در 2029-2028 آغاز خواهد شد.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما