تعلیق سازمان سیپیک توسط دولت جدید
آقای احسن اقبال وزیر برنامه ریزی فدرال در نخستین جلسه بررسی پیشرفت پروژههای سیپیک در دولت جدید اعلام نمود: دولت فدرال در نظر دارد تا سازمان سیپیک را لغو کند. زیرا بیش از 37 درصد از ظرفیت پروژههای تولید برق سیپیک معادل 1980 مگاوات به دلیل عدم پرداخت بدهی به سرمایه گذاران چینی از کار افتاده است.
آقای احسن اقبال وزیر برنامه ریزی فدرال در نخستین جلسه بررسی پیشرفت پروژههای سیپیک در دولت جدید اعلام نمود: دولت فدرال در نظر دارد تا سازمان سیپیک را لغو کند. زیرا بیش از 37 درصد از ظرفیت پروژههای تولید برق سیپیک معادل 1980 مگاوات به دلیل عدم پرداخت بدهی به سرمایه گذاران چینی از کار افتاده است. کل مطالبات 10 شرکت خصوصی تولید برق چین به 300 میلیارد روپیه رسیده است. سه نیروگاه تولید برق از زغال سنگ در مناطق حب، ساهیوال و بندر قاسم یکی از دو واحد خود را به دلیل نبود سوخت تعطیل کرده اند. این موضوع به شوکت ترین وزیر دارایی سابق گزارش گردید اما وزارت دارایی تنها با پرداخت 50 میلیارد روپیه موافقت نمود.
آقای احسن اقبال گفت: سازمان سیپیک، یک سازمان زائد با اتلاف عظیم منابع است که مانع از اجرای سریع پروژههای سیپیک شده است. حزب مسلم لیگ نواز هیچ گاه با ایجاد یک تشکیلات موازی موافق نبوده است. حتی دولت حزب تحریک انصاف بیش از دو سال طول کشید تا این سازمان را راه اندازی کند، اما از آنجایی که سیاسیون این حزب نیز با داشتن یک ساختار بوروکراسی موازی موافق نبودند، این سازمان تا حد زیادی غیرفعال باقی ماند. دولت حزب تحریک انصاف قانون اختیارات سازمان سیپیک را با اکراه در ماه مه 2021 تصویب کرد اما پس از استعفای عاصم سلیم باجوا رئیس سابق این سازمان، فرد دیگری تاکنون برای ریاست این سازمان انتخاب نشده است.
پروژههای سیپیک همچنین به دلیل لغو معافیت مالیات بر فروش در دولت گذشته با تاخیر مواجه شده اند. لایحه مالی تکمیلی سال 2021 شامل اعمال مالیات 17 درصدی بر واردات بود که بر عملکرد شرکت های تولید برق خصوصی مربوط به سیپیک مانند آزادپتن، کوهالا، سوکی کیناری، گوادر، تل، تهل نووا و تهر و سایر شرکت های چینی تولید برق خصوصی غیر سیپیک تأثیر گذاشت.
وزیر برنامه ریزی فدرال افزود: پیشرفت در زمینه تاسیس مناطق صنعتی در بندر قاسم، اسلام آباد و میرپور صفر است. در سال 2017 بحث تاسیس مناطق اقتصادی ویژه چنان گرم بود که همه سرمایه گذاران خارجی در انتظار بودند تا در این مناطق سهیم شوند. اما به دلیل تاخیر در پروژهها حتی سرمایهگذاران چینی از کشور خارج شده اند. طبق طرح اولیه سیپیک قرار بود مناطق ویژه اقتصادی تا سال 2020 آماده شود، اما در چهار سال گذشته پیشرفت مناطق ویژه اقتصادی به صفر رسیده است. آقای احسن اقبال هم چنین به مسئولان مربوطه دستور داد تا جاده ژوب - کویته که در قالب پروژههای سیپیک آغاز شده است را در اسرع وقت تکمیل نمایند.
منبع: اکسپرس تریبون مورخ 1 اردیبهشت 1401