معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۰۲/۰۱- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۶۸۸

مخالفت مجارستان با تحریم های نفتی وگازی روسیه

دولت مجارستان از جمله کشورهای عضو اتحادیه اروپاست که پس از وضع تحریم های بین المللی علیه روسیه متاثر از بحران اوکراین ، صراحتا با هرگونه اعمال تحریم نفت و گاز علیه روسیه مخالفت کرده است. مجارستان یکی از مشتریان اصلی گاز و نفت روسیه به شمار می رود و بیش از 60 درصد از نیاز داخلی کشور را از طریق روسیه تامین می نماید.

ظرف یکسال اخیر مذاکرات میان مقامات دو کشور در مورد برنامه بلند مدت همکاری گازی انجام و قرارداد جدید گازی با اعتبار 15 ساله نیز به امضاء رسیده است . از طرفی دیگر تاسیسات شرکت های نفتی و پالایشگاهی این کشور بر اساس نوع نفت خام روسیه طراحی شده است و هر گونه تغییر در نوع نفت وارداتی ، نیازمند سرمایه گذاری جدید در حوزه پالایشگاهی است و زمان بر خواهد بود.

با این وجود و علیرغم مخالفت های دولت مجارستان با تحریم های نفتی روسیه، تحریم های روسیه بر قیمت سوخت در این کشور آثار روانی خود را به جای گذاشته است و مدیران شرکت مول، به عنوان مهم ترین شرکت تامین کننده گاز و نفت مجارستان ، دغدغه‌های خود را به دولت در خصوص تامین سوخت و افزایش قیمت آن برای مصرف اعلام کرده اند.

آقای ژولت هرنادی – Zsolt Hernadi  - مدیر شرکت Mol  در مصاحبه با یکی از شبکه‌های رادیویی مجارستان با تاکید بر مسئولیت این شرکت در تامین سوخت کشور، تصریح داشت : تعیین سقف قیمت سوخت در کوتاه مدت موجب مشکلاتی خواهد شد. وی در خصوص تامین سوخت و مواد خام گفت:  شرکت مول دو ظیفه اصلی دارد : تامین نفت و دیگری تلاش مضاعف در خصوص شبکه گاز طبیعی . نامبرده افزود: ما شاهد جنگ هستم و پلان B  داریم .وی در خصوص پرداخت سوخت به روبل روسیه گفت: هیچ تهدیدی برای شرکت مول وجود ندارد و تنها مشکل ما مساله نقل و انتقال بانکی است .

آقای ژولت درخصوص قیمت گذاری سوخت توسط دولت مجارستان گفت: گرچه این مساله مشکلات و نگرانی را ایجاد کرده ولی کنترل شده است.

وی خاطرنشان ساخت: با وجود محدودیت های قانونی در این خصوص، مصرف سوخت در حوزه گردشگری افزایش داشته است. میزان مصرف این بخش در طی مارس حدود 480 میلیون لیتر بوده است.  آقای هرنادی در ادامه گفت:  تعیین سقف قیمت و یا جنگ در اوکراین مشکلاتی را ایجاد کرده و این عوامل باعث کاهش واردت داخلی بین 11 تا 12 درصد شده است.

وی در مورد تعیین قیمت سوخت اظهار داشت: سه عامل یعنی قیمت سوخت(جهانی )، مالیات و نرخ فورینت در برابر دلار در این روند تاثیر گذار هستند. وی افزود: فقط فاکتور مالیات در اختیار دولت است که میتواند تصمیم گیری نماید.

شایان ذکر است براساس تصمیم دولت مجارستان، از 15 نوامبر سال 2021 میلادی ، قیمت سوخت ( بنزین و گازوئیل ) برای مدت سه ماه ( نوع 95 ) حداکثر 480 فورینت تعیین شد که پس از اتمام این دوره ، برای یک دوره دیگر تمدید شده است.

  • دلایل مجارستان در مخالفت با اعمال تحریم های نفت و گازی روسیه

آقای میهاالی وارگا، وزیر دارایی مجارستان در جریان کنفرانس خبری در خصوص عدم تامین انرژی از روسیه اظهار داشت : باید این واقعیت را بپذیریم که جایگزین کردن واردات گاز و نفت از روسیه یک شبه اتفاق  نخواهد داد و زمان بر است. وی تصریح کرد: مساله امنیت انرژی تحت تاثیر جنگ روسیه – اوکراین قرار گرفته ولی دولت مجارستان معتقد است : نباید امنیت انرژی کشور و شهروندان به خطر بیفتد. آقای وارگا گفت: بخش عمده ای از مصرف کشور مربوط به مصارف خانگی است. دولت تلاش دارد تا سال 2030 میلادی مصارف گازهای گلخانه ای را کاهش و از طرفی سهم انرژی‌های تجدید پذیر را تا 21 درصد افزایش دهد.

در همین زمینه ، مدیران شرکت مول نیز اعلام کرده اند که تغییر نفت مورد نیاز مجارستان از روسیه به دیگر کشورها نیازمند سرمایه گذاری زیاد و چندین سال طول خواهد کشید. در بیانیه اخیر این شرکت آمده است: مهم ترین پالایشگاه موسوم به دانوب، براساس نوع نفت خام روسیه طراحی شده است. البته این شرکت حدود 35 درصد از نیاز خود را از بازارهای دیگر تامین می نماید. از این رو، هرگونه تحریم نفت روسیه، بر عملکرد این پالایشگاه تاثیر زیادی گذارده و مساله تامین را با مشکل مواجه خواهد ساخت. علاوه بر این باید بازار جدید نفتی یافت و  قراردادهای جدیدی منعقد کرد.

وی افزود: پالایشگاه دانوب را میتوان در یک پروسه ای به شکل صددرصد تغییر داد ولی حداقل 2 تا 4 سال طول خواهد کشید و از طرفی میلیون‌ها دلار هزینه دارد. وی گفت: تا کنون حدود 170 میلیون دلار در زمینه کاهش وابستگی به نفت خام روسیه سرمایه گذاری شده است. افزایش ظرفیت از طریق خط آدریاتیک و واردات از طریق دریا از جمله این گزینه‌هاست.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما