معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۰/۱۲/۱۴- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۵۴

گروه ویژه اقدام مالی (FATF) پاکستان را همچنان در لیست خاکستری نگه داشت

گروه ویژه اقدام مالی (FATF)، در نشستی که در پاریس پایتخت فرانسه برگزار شد، با وجود تکمیل 26 شرط از 27 شرط این سازمان توسط پاکستان، تصمیم گرفت همچنان این کشور را تا 3 ماه آینده در لیست خاکستری نگه دارد.

این آژانس که تحت نظارت آمریکا است، نه تنها پاکستان، بلکه امارات متحده عربی و ترکیه را نیز در فهرست خاکستری خود قرار داده است. به گفته این سازمان، دلیل اصلی رفتارهای عجیب FATF با پاکستان و ترکیه این است که بیم آن می‌رود این کشورها از تروریست ها حمایت مالی‌ کنند.

در پی این تصمیم، شاه محمود قریشی وزیر امور خارجه پاکستان در کنفرانسی این سوال مهم را بیان کرد: اکنون باید مشخص شود که  آیا FATF یک سازمان فنی است یا سیاسی؟ گویا دلیل قرار دادن پاکستان در لیست خاکستری صرفاً سیاسی بوده زیرا پاکستان 26 شرط از شروط  27 گانه را تکمیل کرده است. شوکت ترین وزیر دارایی کشور نیز در بیانیه‌ای گفت: ما تمام شرایط را تکمیل کرده‌ایم. اگر کشور دیگری به جای پاکستان بود، یقینا تا کنون از لیست خاکستری سازمان خارج شده بود، اما پاکستان به دلیل سیاست‌های خارجی خود، امکان خارج شدن از لیست را بسیار کم کرده است.

گروه ویژه اقدام مالی عملکرد خوب پاکستان در به تکمیل رساندن شرایط را تحسین کرده است ولی با این وجود، تصمیم گرفته پاکستان را تا 3 ماه آینده در لیست خاکستری نگه دارد. پاکستان امیدوار به ورود به لیست سفید این سازمان بود، اما این درصورتی امکان‌پذیر بود که تمامی قضاوت‌های این سازمان فنی بود و سیاسی عمل نمی‌کرد.

برخی صاحب نظران پاکستان معتقد هستند اگر این کشور عملکرد بهتری هم نشان می‌داد، باز هم از لیست خاکستری بیرون نمی‌آمد. رویکرد مستقل پاکستان از زمان نخست‌وزیری عمرا‌ن خان، سفرهای وی به مسکو و پکن، جواب منفی وی به ایالات متحده، انتقاد از کشورهای غربی و اصرار بر صلح به جای جنگ و ... شوک سنگینی به آنها وارد کرده است. بسیاری از مقامات آمریکا از سرعت عملکرد پاکستان در تکمیل شرایط حیرت‌زده شده بودند و هیچ بهانه‌ای برای عدم خروج پاکستان از لیست خاکستری نداشتند. اما این سازمان بانک ملی پاکستان را پس از سفر عمران خان به روسیه به بهانه نقض قوانین مبارزه با پولشویی 55 میلیون دلارجریمه کرد.

در نشست FATF که از اول تا چهارم مارس بود، بیانیه‌ای پس از گزارش گروه آسیا و اقیانوسیه درباره پاکستان صادر شد، و آن این بود که پاکستان 26 مورد از 27 بند برنامه عملیاتی 2018 و 5 مورد از 6 مورد دیگر برنامه عملیاتی را اجرا کرده است. همچنین قوانین مبارزه با تروریسم نیز وضع شده، اما به دلیل عدم دستگیری مجرمان توسط پلیس، عاملان آن توسط دادگاه محکوم نشدند. علیرغم تعهد این کشور به پیشرفت در تمام بندهای عملیاتی از سال 2018، تنها این دلایل سیاسی هستند که پاکستان را در لیست خاکستری نگه داشته‌اند.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما