معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۰/۰۷/۳۰- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۲۱۲

اخبار اقتصادی حوزه آسیای جنوبی

اهم اخبار و تحولات اقتصادی حوزه آسیای جنوبی در هفته چهارم مهرماه 1400 که در رسانه‌های این کشورها منتشر شده است به شرح ذیل ارائه می‌گردد:

پاکستان

رایزنی پاکستان و صندوق بین‌المللی پول برای پرداخت وام

به گزارش اکسپرس اردو، پاکستان و صندوق بین المللی پول (IMF) بار دیگر به دلیل اختلاف در مورد استاندارد و عدم قطعیت نقشه راه آینده اقتصادی، بر سر پرداخت وام به توافق نرسیدند. به این ترتیب دور جدید مذاکرات از 4 تا 15 اکتبر برای صدور مجوز اعطای بخش بعدی وام 1 میلیارد دلاری و دریافت گواهی وضعیت اقتصادی بهتر بی نتیجه ماند.

تقدیر از حمایت مستمر بانک جهانی از پاکستان

به گزارش آسوشیتدپرس پاکستان، عمر ایوب خان ، وزیر امور اقتصادی ، از حمایت مستمر بانک جهانی از پاکستان قدردانی کرد. وی اظهار داشت 58 پروژه با اعتبار 13 میلیارد دلار توسط بانک جهانی در زمینه توسعه با اولویت اصلاحات اقتصادی ، مالی ، انرژی ، ارتباطات ، آموزش ، بهداشت و حمایت اجتماعی در سراسر کشور در حال اجرا است. در سال مالی 2021-2020 ، دولت پاکستان 16 پروژه به ارزش 3.64 میلیارد دلار با بانک جهانی امضا کرد. وزیر از بانک جهانی به دلیل ابتکار جهانی آن به ارزش 12 میلیارد دلار برای کمک به کشورهای در حال توسعه برای تهیه واکسن COVID-19 قدردانی کرد.

بنگلادش

سبقت بنگلادش از هند در شاخص سرانه تولید ناخالص داخلی

بار دیگر بنگلادش از نظر سرانه تولید ناخالص داخلی (GDP) از هند پیشی خواهد گرفت. بر اساس پیش­بینی سال  2021صندوق بین­ المللی پول (IMF)، سرانه تولید ناخالص داخلی بنگلادش 2138794 دلار و سرانه تولید ناخالص داخلی هند 2116444 دلار خواهد بود. در نتیجه، بنگلادش هند را برای دومین سال متوالی پشت سر می­گذارد.

درخواست بنگلادش از اتحادیه اروپا به بهره ­مندی از مزایای تجاری

اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان پوشاک بنگلادش، از اتحادیه اروپا خواست تا پس از خروج این کشور از فهرست کشورهای کمتر توسعه یافته و ورود به فهرست کشورهای در حال توسعه در سال 2026، همچنان بنگلادش را از مزایای تجاری خود برای 12 سال دیگر، بهره ­مند گرداند.

فاروق حسن، رئیس این اتحادیه، در جریان دیدار با چارلز وایتلی، سفیر اتحادیه اروپا در بنگلادش، گفت: «این تمدید به بنگلادش کمک می­کند تا دوره انتقالی آرام داشته باشد و خود را برای همه چالش ­های پس از خروج آماده کند.» فاروق حسن، وضعیت فعلی صنعت پوشاک بنگلادش و چالش­ها، فرصت­ها و اولویت­های آتی این صنعت را به اطلاع سفیر تازه منصوب شده رساند.

بنگلادش در حال تبدیل شدن به خط مقدم جدید سرمایه­ گذاری در آسیا

نائوکی ایتو، سفیر ژاپن در بنگلادش، معتقد است که بنگلادش در حال تبدیل شدن به خط مقدم جدید سرمایه­ گذاری در آسیا است. بنگلادش از منظر سرمایه­ گذاران ژاپنی، خود را به عنوان مقصد سرمایه­ گذاری چین به علاوه یک تبدیل خواهد کرد. شرکت­ها در حال حاضر به دنبال مقاصد سرمایه­ گذاری فراتر از چین هستند. به گفته نائوکی، «مقدر شده که بنگلادش بدرخشد و دگرگون شود، اما هنوز باید سخت تلاش کند. فرصت­ها و امکانات در اینجا وجود دارد. ما فقط محیط خوب نیاز داریم. زیرساخت بزرگی مانند پل پادما و متروی داکا ظرف 5 سال آینده راه ­اندازی خواهند شد. ممکن است شرکت­های ژاپنی جزء اولین کاشفان و سرمایه­ گذاران این بازار جدید نباشند، اما هنگامی‌که زیرساخت­ها و محیط خوبی فراهم شود، شرکت­های ژاپنی تعهد بلندمدتی نسبت به این بازار خواهند داشت.» سفیر ژاپن اطمینان داد که کشورش نوامبر سال آینده واکسن بیشتری از طریق صندوق کوواکس سازمان بهداشت جهانی به بنگلادش ارسال خواهد کرد.» ژاپن پیشتر 3 میلیون دوز واکسن آسترازنکا در ماه­های ژوئیه و اوت به بنگلادش اهداء نموده بود.

افغانستان

دهمین محموله از کمک‌های بشردوستانه ایران وارد قندهار افغانستان شد

در ادامه کمک‌های بشردوستانه جمهوری اسلامی ایران به افغانستان، دهمین محموله از این کمک‌ها از مسیر هوایی وارد قندهار در جنوب افغانستان شده است. این محموله به وزن 25 تن شامل مواد غذایی، دارویی و اقلام بهداشتی است تا در اختیار مردم قندهار قرار بگیرد.

صندوق بین‌المللی پول: اقتصاد افغانستان امسال ۳۰ درصد منقبض خواهد شد

صندوق بین‌المللی پول اعلام کرد که اقتصاد افغانستان امسال تا ۳۰ درصد منقبض می‌شود و این باعث افزایش بحران پناهندگان می‌شود که کشورهای همسایه، ترکیه و اروپا را تحت تاثیر قرار خواهد داد. در گزارش تازه این صندوق در مورد چشم‌انداز اقتصادی منطقه آمده که با توقف کمک‌های خارجی و مسدود شدن دارایی‌های خارجی افغانستان پس از به قدرت رسیدن طالبان در ماه آگوست/اوت "اقتصاد متکی به کمک افغانستان با بحران‌های شدید مالی و تراز پرداخت‌ها مواجه است. در نتیجه کاهش سطح زندگی، میلیون‌ها نفر را فقر تهدید می‌کند و می‌تواند منجر به یک بحران انسانی شود." صندوق بین‌المللی پول اعلام کرد که انتظار می‌رود آشفتگی در افغانستان اثرات مهم اقتصادی و امنیتی در منطقه و فراتر از آن داشته باشد و "باعث افزایش شدید مهاجران افغان" شود؛ هرچند هیچ برآوردی از تعداد احتمالی آن ارائه نکرده است. در این گزارش آمده: "هجوم زیاد پناهندگان می‌تواند باری را بر منابع عمومی در کشورهای میزبان پناهندگان وارد کند، فشارهای بازار کار را افزایش داده و منجر به تنش‌های اجتماعی شود و بر نیاز فوری به کمک جامعه بین‌المللی تأکید کند." در گزارش آمده که با فرض فرار یک میلیون افغان دیگر از سرزمین مادری‌شان و اقامت در کشورهای دیگر به نحوی که متناسب با میزان موجود مهاجران افغان باشد، هزینه سالانه میزبانی از آنها در تاجیکستان به ۱۰۰ میلیون دلار (۱.۳ درصد از تولید ناخالص داخلی تاجیکستان) می‌رسد. به گفته صندوق بین المللی پول این رقم ۳۰۰ میلیون دلار در ایران (۰.۰۳ درصد تولید ناخالص داخلی) و بیش از ۵۰۰ میلیون دلار در پاکستان (۰.۲ درصد از تولید ناخالص داخلی) خواهد بود. تاجیکستان ماه گذشته اعلام کرد تا زمانی‌که کمک‌های مالی بین‌المللی دریافت نکند‌، نمی‌تواند پذیرای تعداد زیادی پناهنده باشد. سایر کشورهای آسیای میانه نیز گفته‌اند که هیچ برنامه‌ای برای میزبانی پناهندگان ندارند. کانال دیگری که مشکلات اقتصادی افغانستان از طریق آن می‌تواند همسایگان خود را تحت تأثیر قرار دهد تجارت است. صندوق بین‌المللی پول می‌گوید: "صادرات به افغانستان از نظر اقتصاد کلان و اجتماعی برای ایران‌، پاکستان‌، ترکمنستان و ازبکستان اهمیت دارد."

هند

تکمیل 34 کیلومتر راه‌آهن رشت برای اتصال روسیه به هند از مسیر ایران

به گزارش ایلنا، سعید محمد در حاشیه بازدید از طرح ملی اتصال خط ریل سراسری به مجتمع بندری کاسپین منطقه آزاد انزلی با بیان اینکه بهره برداری از مسیر 34 کیلومتری خط آهن جیرده رشت به منطقه آزاد انزلی از مهمترین اولویت های مسیرهای ترانزیت ریلی کشور است، اظهار داشت: با عنایت به اهمیت کریدور شمال-جنوب در مسیرهای حمل و نقل جهانی، ظرفیت ها و فرصت های ترانزیتی در نیمه شمالی دریای خزر و اوراسیا، عزم دولت روسیه جهت راه اندازی این مسیر نقل و انتقال کالا و اتصال به بازارهای هند و جنوب آسیا را می‌توان از مهمترین دلایل اهمیت تسریع در افتتاح این مسیر ریلی عنوان کرد. وی اضافه کرد: در عین حال مسیر جنوبی این کریدور در کشورمان یعنی راه آهن چابهار به زاهدان که مراحل احداث خود را طی می‌کند به زودی تکمیل می‌شود و راه آهن بندرعباس به سمت شمال کشور نیز در حال بهره برداری است؛ در نتیجه تنها نقطه باقی مانده همین مسیر کوتاه است.

دو سوم بازار بیمه هند در اختیار دولت هند

به نقل از اسپوتنیک، یک منبع آگاه اعلام کرد که دولت هند پیشنهاد عرضه اولیه سهام شرکت بیمه LIC این کشور که بزرگ‌ترین ارائه دهنده خدمات بیمه عمر در سراسر هند به شمار می‌رود در بورس لندن را رد کرده است. وزارت سرمایه‌گذاری و مدیریت بخش عمومی هند گفته که این شرکت همچنان باید تحت کنترل دولت هند بماند. وزیر سرمایه گذاری و مدیریت بخش عمومی هند در این باره تاکید کرده که بسیاری از طرف‌های خارجی نیز برای خرید سهام شرکت‌های LIC درخواست داده‌اند. پاندی همچنین گفته که بورس هند به اندازه کافی هم بزرگ است و هم نقدینگی کافی دارد. هم اکنون صد درصد سهام شرکت بیمه عمر LIC در اختیار دولت هند است و به طور کلی دولت دهلی نو دو سوم کل بازار بیمه هند را در اختیار دارد. حدود ۳۰۰ میلیون نفر در هند دارنده بیمه عمر بوده و مشتری شرکت LIC هستند. تعداد کارکنان این شرکت بالای ۱۰۰ هزار نفر برآورد می‌شوند.

هند در فهرست 25 کشور برتر صادرکننده محصولات دفاعی

به نقل از خبرگزاری بین المللی آسیایی، راجنات سینگ، وزیر دفاع، اخیرا اظهار داشت که بر اساس گزارش موسسه تحقیقات صلح بین‌المللی استکهلم در سال 2020، هند اکنون در فهرست 25 کشور برتر صادرات محصولات دفاعی قرار دارد. وی گفت: صادرات دفاعی به معنای افزایش توان، استعداد و استاندارد ماست.

شبه قاره

سریلانکا به دنبال اخذ 500 میلیون دلار وام از هند برای خرید سوخت

سریلانکا در پی بحران شدید ارزی در این کشور جزیره ای، از هند مبلغ 500 میلیون دلار اعتبار برای پرداخت هزینه خرید نفت خام خود درخواست کرده است. این اقدام چند روز پس از آن صورت گرفت که اودیا گامانپیلا ، وزیر انرژی هشدار داد که موجودی سوخت فعلی در این کشور تنها تا ژانویه آینده تضمین می‌شود. شرکت دولتی نفت سیلان (CPC) نزدیک به 3.3 میلیارد دلار به دو بانک اصلی دولتی-بانک سیلان و بانک خلق بدهکار است. توزیع کنندگان دولتی نفت خام را از خاورمیانه و محصولات تصفیه شده را از مناطق دیگر از جمله سنگاپور وارد می‌کنند.

بحران سوخت در سریلانکا

در پی کاهش ذخایر انرژی سریلانکا و احتمال وقوع بحران انرژی در این کشور، گامانپیلا وزیر انرژی سریلانکا از وزیر باسیل راجاپاکسا وزیر نیرو درخواست کرده تا به دنبال راه حلی برای حل و فصل بحران سوخت باشد. وی هشدار داده در صورت عدم تمهید راه حل های لازم، وزارت انرژی فقط برای دو ماه آینده می‌تواند تامین بدون وقفه سوخت را تضمین کند. گامانپیلا در مصاحبه با رسانه‌ها اعلام کرده در صورت عدم ارائه راه حل از سوی وزارت دارایی، شرکت نفت سیلان (CPC)  در واردات سوخت با مشکلات عدیده ای مواجه خواهد شد و رفع این مشکل نیاز به حمایت جدی دولت دارد.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما