اخبار اقتصادی شرق افغانستان – جلال آباد
اهم اخبار و تحولات اقتصادی شرق افغانستان در دهه دوم آبان ماه 1403 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
معادن تالک
ملا هدایت الله بدری سرپرست وزارت معادن طالبان با معدنکاران استان ننگرهار دیدار کرده و گفته که این گروه تلاش دارند تا معادن تالک را در مقیاس بزرگتر به قرارداد بسپارند. وزارت معادن با صدور اعلامیهای از دیدار ملا هدایت الله بدری سرپرست این وزارت با شماری از قراردادیان و معدنکاران معادن تالک استان ننگرهار در کابل دیدار کرده است. دو طرف روی مدیریت بهتر منابع معدنی استان ننگرهار صحبت کردند و معدنکاران مشکلات و پیشنهادها خویش را با این طالب شریک نمودند. سرپرست وزارت معادن طالبان گفته، تلاش داریم تا جهت استخراج معیاری و فنی معادن تالک تمام مناطق معدنی را بررسی و بلاک بندی نموده به شرط پردازش نهایی در کشور با مقیاس بزرگ به قرارداد بسپاریم.
https://www.jomhornews.com/fa/news/177157/
فراگیری ۱۳۵ نفر در مرکز آموزشهای حرفهای در استان ننگرهار
دفتر مطبوعاتی استان ننگرهار در مطلبی نوشته است، از مرکز آموزشهای حرفهای ریاست کار و امور اجتماعی استان ننگرهار ۱۳۵ نفر پس از فراگیری آموزش در بخشهای خیاطی، نجاری، ترمیم گوشی، تعمیر پنلهای برق خورشیدی، فراگرفته و طی مراسمی سند فارغت به آنها اهدا گردید، مولوی عزیز الله مصطفی، معاون استاندار ننگرهار به این افراد توصیه نموده که به بازار رفته و مصدر خدمت به سایر هموطنان خود شوند. معاون استاندار ننگرهار به جوانان اظهار داشت که شما محافظان نظام و آینده کشور هستند به همین خاطر خود و دیگران را طور آماده سازند که به دیگران محتاج نباشند.
مولوی زاهد احمد زی، معاون وزارت کار و امور اجتماعی که در این مراسم نیز شرکت کرده بود گفت، چندی قبل کنفرانسی را تحت عنوان کار در مرکز برگزار کرده بودند که هدف آنها از برگزاری آن کنفرانس ایجاد فرصتهای شغلی برای جوانان بوده است، نامبرده اظهار داشت که عصر کنونی، عصر فناوری، علم و حرفه میباشد و باید جوانان ما نیز در کنار سایر آموزشهای این مهارتها را نیز فراگیرند.
https://t.me/nmic96/119553
زنان صنعت کار در استان ننگرهار خواهان حمایت حکومت از رشد تولیدات داخلی شدند
شماری از زنان صنعتکار در استان ننگرهار در شرق افغانستان، میگویند که حکومت باید از صنایعدستی و تولیدات داخلی حمایت نموده و تولیدات آنان را رشد دهد. اینجا یکی از کارگاههای خیاطی، قالیبافی و گلدوزی در شهر جلالآباد، مرکز استان ننگرهار در شرق افغانستان است. خدیجه، مسئول این کارگاه میگوید چندین سال است که این کارگاه را ایجاد کرده و حدود ۲۵ زن و دختر جوان که اکثرشان نانآور خانوادههای چندین نفری هستند، از این کارگاه امرارمعاش میکنند. خدیجه از حکومت خواهان حمایت است. به گفته خدیجه، اگر حکومت با آنان همکاری کند، میتوانند فرصتهای کاری را برای دهها تن از زنان و دختران دیگر نیز فراهم کنند. نامبرده، از نبود بازار برای فروش صنایعدستیشان شکایت دارد و میگوید تولیداتشان را تنها در بازارهای ننگرهار به قیمت اندک به فروش میرساند.
این خانم صنعت پیشه از حکومت خواهان ایجاد بازارهای مخصوص زنان در سطح کشور شده و میگوید که برای حمایت از زنان و رشد صنعت و تولیدات داخلی، حکومت باید حداقل در شهرهای بزرگ کشور بازارهای ویژه زنان را ایجاد کرده و به زنان و دختران فرصت دهد که کار کنند. به باور وی، زنان و دختران افغان تواناییهای فوقالعادهای در عرصههای مختلف ازجمله صنعت و تجارت دارند و تأکید کرد که باید از آنان حمایت صورت گیرد و تولیداتشان در نمایشگاههای ملی و بینالمللی به نمایش گذاشته شود.
نهتنها زنان و دختران صنعتکار و هنرپیشه در ننگرهار، بلکه در سایر استانها ازجمله پایتخت، آنان از حکومت خواهان ایجاد زمینههای آموزشی و کاری شدهاند. در همین حال مسئولین حکومت سرپرست میگویند حمایتهای همهجانبه از صنعتکاران و تولیدکنندگان داخلی بهویژه زنان صورت میگیرد و تلاش میشود تا برای آنان فرصتهای کاری و شرکت در بازارهای داخلی و خارجی نیز فراهم شود.
https://didpress.com/143714-2/
توزیع بذرهای نباتی اصلاح شده برای دو هزار دهقان در استان لغمان
وزارت زراعت، آبرسانی و دامپروری، از توزیع تخمهای اصلاحشده بذری و کود شیمیایی برای دو هزار دهقان در شهرستان مهترلام استان لغمان خبر داده است. دفتر مطبوعاتی وزارت زراعت، آبرسانی و دامپروری با نشر خبرنامهای در صفحه ایکس گفته که تخمهای اصلاحشده گندم و کودهای شیمیایی به دو هزار دهقان در شهرستان مهترلام ولایت لغمان توزیع گردیده است.
در این خبرنامه آمده که این کمکها با هزینه مالی سازمان غذا و زراعت سازمان ملل متحد صورت گرفته و نیز هدف از توزیع تخمهای اصلاحشده گندم را بهبود در کیفیت و افزایش محصولات گفتهشده است. گفتنی است که قبل از این نیز در اقدامات جداگانه در چندین استان کشور از طرف وزارت زراعت، آبرسانی و دامپروری برای کشاورزان مستحق تخمهای اصلاحشده گندم و کودهای شیمیایی توزیع گردیده بود.
https://www.avapress.com/fa/news/299841
افزایش تولید برنج در سال جاری در استان لغمان
در محصولات برنج در استان لغمان افزایش قابلملاحظهای بهعملآمده است، کشاورزان در ولایت لغمان میگویند، در سالهای گذشته به سبب خشکسالی در این استان محصولات برنج کاهش پیداکرده بود اما در سال جاری به خاطر دسترسی به آب بیشتر در محصولات برنج نیز نسبت به گذشته افزایش بهعملآمده است. کشاورزان استان لغمان از اداره زراعت و دامپروری این استان و همچنان مؤسسات امدادرسان میخواهند تا در توزیع بهموقع تخمهای اصلاحشده بذری و کود شیمیایی، دارو و فراهم نمودن تسهیلات دیگر به آنان کمک نمایند. در این حال بریالی همدرد مسئول امور کشاورزی اداره زراعت و دامپروری استان لغمان میگوید، در سال جاری در شهر مهترلام مرکز استان و شهرستانهای قرغی، الیشنگ و الینگار این استان حدود نه هزار هکتار زمین برنج کشت گردیده بود که به نسبت سالهای گذشته میزان محصولات آن بیشتر گردیده است.
https://parstoday.ir/dari/news/afghanistan-i263406
تولیدکنندگان قند زرد در استان ننگرهار: از تولیدات داخلی در مقابل محصولات وارداتی مشابه حمایت شود
شماری از تولیدکنندگان گر قند زرد در استان ننگرهار میگویند، باآنکه از سالها پیش این شیرینی در داخل افغانستان تولید میشود، اما به دلیل اینکه این محصول از کشورهای دیگر منجمله پاکستان نیز وارد میشود، فروش محصولات داخلی (قند زرد) را با رکود مواجه کرده است. محمد اقرار، مسئول یکی از کارخانههای تولید قند زرد، در شهرستان کامه استان ننگرهار در شرق افغانستان است. به گفته اقرار، گر یکی از تولیدات باسابقهی افغانستان است و از سالها پیش این محصول در بخشهایی از کشور بهویژه استان ننگرهار به تولید میرسد. وی که بیش از پنج سال میشود این کارخانه را ایجاد کرده و برای دهها نفر زمینه کار را فراهم نموده است افزود، هنوز هم به دلیل عدم دسترسی به ماشینآلات پیشرفته، به گونهی سنتی فعالیت میکنیم. آقای اقرار اظهار داشت که در این کارخانه نزدیک به ۳۰ نفر مصروف کار هستند و تولیداتشان را به بازارهای داخلی کشور به فروش میرساند.
به گفته آقای اقرار، عدم دسترسی به بازارهای بیرونی و واردات گر از کشور پاکستان، بازار آنان را با رکود مواجه ساخته است. وی از حکومت خواهان جلوگیری واردات مشابه تولیدات داخلی از کشورهای بیرونی شد و افزود، باید تولیدات داخلی موردحمایت قرار بگیرد.
https://didpress.com/143944-2/
معاون استاندار ننگرهار نشست توسعه ولایت، خواهان اجرای پروژههای بازسازی شد
دفتر مطبوعاتی استاندار ننگرهار در مطلبی نوشته است، نشست توسعه ولایتی به ریاست مولوی عزیز الله مصطفی معاون استاندار ننگرهار برگزار شد که در این نشست معاون استاندار ننگرهار خواهان اجرای پروژهها توسعهای، جلوگیری از گسترش فقر، تقویت بخش زراعت و سایر موارد شد. آقای مصطفی در این نشست در رابطه با وضعیت اقتصادی، امنیتی و سیاسی صحبت نموده و اظهار داشت که ازجمله ننگرهار در تمامی مناطق کشور امنیت تأمین میباشد و برای اجرای پروژههای بازسازی زمینه خوبی فراهم میباشد و از مسئولین مؤسسات امدادرسان خواست تا در تمامیشهرستانهای ننگرهار پروژهها را به گونه متوازن اجرا برسانند و بهخصوص به مناطق دوردست توجه ویژهای داشته باشند. معاون استاندار ننگرهار از مسئولین ادارات دولتی خواست تا در اجرای پروژه و حل مشکلات مؤسسات امدادرسان تأکید کرد.
مولوی عطاء الرحمن فاتح، رئیس اقتصاد استان ننگرهار بر اساس تصمیم نشست قبلی و پیشنهادهای برخی از پروژههای را که به عنوان نیاز مبرم مردم شمرده میشود شریک ساخته و خواهان همکاری شد و بعداً مسئولین احیاء و توسعهای دهات، زراعت، بهداشت، آموزش پرورش، آبرسانی، محیطزیست پیشنهادها و نیازهای خود را شریک ساختند.
به نمایندگی از مؤسسات امدادرسان، دکتر ایمل، رئیس مؤسسه اکبر در منطقه مشرقی، به معاون استاندار و سایر مسئولین این استان در اجرای پروژههای ابراز اطمینان دادند.
https://t.me/nmic96/119715
آغاز کار چهار پروژه مختلف ساختمانی در دانشگاه لغمان
وزارت تحصیلات عالی میگوید که سرپرست این وزارت در جریان سفر به لغمان، کار چهار پروژه مختلف ساختمانی و بازسازی را در دانشگاه این استان افتتاح کرده است. دفتر مطبوعاتی وزارت تحصیلات عالی با انتشار خبرنامهای گفته که شیخ ندا محمد ندیم، سرپرست این وزارت در سفر به لغمان کار چهار پروژه مختلف ساختمانی و بازسازی را در دانشگاه این استان افتتاح کرده است. وزارت تحصیلات عالی افزوده که این پروژهها شامل دیوار احاطه دانشگاه لغمان، رنگآمیزی دیوارها، احیا دانشکده ادبیات و احداث ساختمان از کانتینرها است. در خبرنامه آمده که بودجه این پروژهها از سوی وزارت تحصیلات عالی پرداخته میشود. قابلذکر است که ساختمانها و صنوف درسی برخی از دانشگاههای کشور نیاز به بازسازی دارد.
https://www.avapress.com/fa/news/300266
[1] UNHCR = United Nations High Commissioner for Refugees, UN agency mandated to aid and protect refugees, forcibly displaced communities, and stateless people, and to assist in their voluntary repatriation, local integration or resettlement to a third country, headquartered in Geneva, Switzerland and founded in 1950