اخبار اقتصادی سوئیس
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی سوئیس در هفته آخر مهر ماه 1400 مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد:
ردپای برخی مشاوران مالی سوئیسی در «اسناد پاندورا»
این مطلب تفصیلی به آخرین گزارش از «اسناد پاندورا» میپردازد که کنسرسیوم بین المللی روزنامه نگاران پژوهشی (ICIJ) فاش کرده و در آن به نقش مشاورین مالی سوئیس در کمک به افراد ثروتمند و قدرتمند جهان برای جابجایی پول هایشان پرداخته است. طبق این خبر، «این امر با توجه به اینکه سوئیس، بزرگترین مرکز ثروت آفشور در جهان و دارای یک چهارم داراییهای فرامرزی جهان (نزدیک به 8 تریلیون فرانک یا 8.5 تریلیون دلار) است، شگفت آور نیست.»
در این گزارش پس از مطرح شدن مواردی که طبق اسناد پاندورا، مشاورین مالی سوئیسی به پنهان سازی ثروت برخی از بزرگترین چهرههای جهان کمک کرده اند، می نویسد: «شواهد سنگین حاکی از وجود یک "اقتصاد زیرزمینی" مرتبط با پولشویی و فرار مالیاتی در سوئیس، قانونگذاران را ناگزیر خواهد کرد تا قوانین سختگیرانه تری را برای مشاوران مالی در آینده وضع کنند.»
احتمال افزایش ورشکستگیها در سوئیس در سال 2022
بیمه اعتباری اویلر هرمس انتظار دارد که پس از دو سال کاهش ورشکستگی در سراسر جهان، ورشکستگیها در سال 2022 دوباره افزایش یابد. به گفته این بیمه، احتمالا در سوئیس هم میزان ورشکستگی افزایش می یابد، اما به سطح قبل از بحران نخواهد رسید.
اویلر هرمس اعلام کرد در سال جاری، احتمالا امسال تعداد ورشکستگیها در سوئیس با 4 درصد افزایش، به 5100 مورد می رسد. برای سال 2022، این شرکت بیمه انتظار افزایش 10 درصدی به 5600 مورد را دارد. میزان ورشکستگیها دوباره به سمت عادی شدن پیش می رود، اما به سطح پیش از بحران که بیش از 6000 مورد است نخواهد رسید.
اویلر هرمس می نویسد: با وجود احتمال افزایش 15 درصدی میزان ورشکستگیها در سال 2022، تعداد جهانی موارد ورشکستگی 4 درصد پایین تر از سال 2019 خواهد بود. در سال 2020، کاهش ورشکستگیهای جهانی 12 درصد بود و در سال جاری هم یک کاهش حدود 6 درصدی دیگر دیده میشود.
بازار کار سوئیس در راه رسیدن به سطوح قبل از بحران است
دبیرخانه امور اقتصادی (سکو) اعلام کرد بازار کار سوئیس در حال بهبود از رکود دوران کروناست. به گفته این دبیرخانه، در ماه سپتامبر تعداد بیکاران و نرخ بیکاری دوباره کاهش یافت و در پایان این ماه، در مجموع 120،294 نفر، یعنی 6061 کمتر از ماه اوت، به عنوان بیکار در مراکز کاریابی منطقه ای (RAV) ثبت نام کردند. نرخ بیکاری هم نسبت به ماه اوت از 2.7 درصد به 2.6 کاهش یافت. نرخ بیکاری فصلی نیز از 2.9 درصد به 2.8 رسید.
بازگشت گردشگران عرب به سوئیس
ارقام منتشر شده توسط اداره آمار فدرال نشان می دهد که اقامت های شبانه مسافران کشورهای حوزه خلیج فارس در ماه اوت 58 درصد در مقایسه با سال 2019 و قبل از شیوع کرونا افزایش یافته است. همچنین تعداد گردشگران آمریکایی نیز 39 درصد افزایش یافت.
تعداد اقامت های شبانه مسافران امارات متحده عربی در ماه آگوست حتی بیشتر از سال 2019 بود. میزان رزرو اتاق توسط گردشگران عربستان سعودی هم نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است گرچه هنوز یک سوم میزان رزروها در سال 2019 بوده است. گردشگران قطری هم وضعیت مشابهی دارند.
تجارت جهانی، خواهان صلح است
نویسنده: Jon Mettler
این مقاله تفصیلی به ارائه کلیاتی از نتیجه تحقیق دانشگاه لوزان و زوریخ درباره این دو سوال میپردازد که آیا راههای تجاری، به دلیل اهمیت ژئواستراتژیک خود، منبع جنگ ها هستند؟ یا اینکه تجارت جهانی - که امروزه جهانی شدن نامیده میشود - منجر به صلح میشود زیرا شرکای تجاری از رفاه و پیشرفت یکدیگر سود میبرند؟
در پاسخ به این دو پرسش، این تحقیق به اهمیت تنگه هرمز میپردازد و می نویسد: «تنگه هرمز در خاورمیانه نمونه ای از اهمیت مسیرهای تجاری دریایی برای همه ما، مثلا برای تامین انرژی است. این تنگه خلیج فارس را به خلیج عمان متصل میکند و بین ایران و عمان قرار دارد.
هر روز تانکرهایی با محمولههای نفتی به ارزش 1.2 میلیارد فرانک سوئیس از آنجا عبور میکنند. یک سوم نفتی که از طریق اقیانوس ها جابجا میشود، از تنگه هرمز عبور میکند. به دلیل اهمیت جغرافیایی و استراتژیک این تنگه، این مسیر تجاری بارها به صحنه درگیری تبدیل شده است.
تنگه هرمز به عنوان یک مسیر تجاری اهمیت بسیاری دارد: ایران میتواند از این مسیر برای انتقال نفت خود به آسیا، اروپا و آمریکای شمالی و فروش آن در این مناطق استفاده کند. از سوی دیگر، غرب و آسیا برای تامین مواد اولیه جهت استخراج بنزین، روغن حرارتی و پلاستیک به این تنگه وابسته هستند. وجود مسیرهای حمل و نقل ایمن و آزاد برای تضمین امنیت عرضه کالاهای عمومیبسیار اهمیت دارند. لذا سازمانهای بین المللی باید به صورت پیوسته از تلاش برای برقراری صلح در سراسر جهان حمایت کنند. برای این منظور، میبایست سازمان ملل متحد برای هماهنگ کردن تلاش های صلح جهانی فراخوانده شود. انجام مانورهای نظامیبا هدف صلح توسط سازمانهای بین المللی اقدامی مناسب است. با این حال، چنین اقداماتی باید توسط سازمان ملل متحد به خوبی اجرا و هماهنگ شود. در این شرایط، عملیات صلح بانی نظامی میتواند بسیار موفق باشد و امنیت غیرنظامیان را نیز تامین کند».
سوئیس همچنان رتبه اول را در رتبه بندی مدیریت ثروت حفظ کرده است
به گفته شرکت مشاوره Deloitte، سوئیس با وجود کند شدن رشد داراییهایش در سال 2020، همچنان دارای رتبه یک از نظر مدیریت ثروت در سطح بین الملل است. به گفته این شرکت، به طور کلی "مراکز بین المللی پیشرو در مدیریت ثروت در طول همه گیری کووید 19 به طرز شگفت انگیزی خوب عمل کردند".
سوئیس در سال 2020 حدود 2.6 تریلیون دلار (2.4 تریلیون فرانک) از داراییهای بین المللی را اداره کرد و پس از آن انگلستان و ایالات متحده قرار داشتند. شاخص رتبه بندی مرکز مدیریت ثروت این شرکت، نشان دهنده جایگاه مراکز مدیریت ثروت در سراسر جهان از نظر میزان دارایی، میزان رقابتی بودن و عملکرد است.
دارایی Unia بیش از 800 میلیون فرانک تخمین زده میشود
بزرگترین سازمان کارگری سوئیس (Unia) برای اولین بار اطلاعات دقیقی از وضعیت مالی خود منتشر کرد که نشان می دهد اخیراً داراییهایی آن به ارزش بیش از 800 میلیون فرانک رسیده است. گزارس تلفیقی یونیا شامل حساب های خود اتحادیه و زیرمجموعههای آن از سال 2016 تا 2020 میشود. این اتحادیه دلیل انتشار اطلاعات مزبور در وب سایت خود را «علاقه رسانهها» به این موضوع اعلام کرد. پیش از این، اطلاعات مالی این اتحادیه در روزنامههای Tamedia و "Blick" منتشر شده بود. این اتحادیه همچنین به عدم شفافیت متهم شده بود. بر اساس ارقامیکه اکنون منتشر شده است، یونیا در سال گذشته یکی از قوی ترین سازمانهای سیاسی کشور بوده است.
بر اساس اطلاعات منتشر شده، داراییهای ثابت گروه Unia در مجموع بالغ بر 836 میلیون فرانک در پایان سال 2020 بوده است. ارزش فقط داراییهای ملموس این اتحادیه شامل املاک و مستغلات متشکل از 2860 آپارتمان، املاک تجاری، هتل ها، زمین و سایر پروژهها مبلغ 444 میلیون فرانک است. علاوه بر این، ارزش سایر داراییهای مالی از جمله اوراق قرضه و سهام، 329 میلیون فرانک است.Unia بزرگترین اتحادیه تجاری در سوئیس است. این سازمان کارگران در بخش های صنعتی، تجاری، ساختمانی و خدمات خصوصی فعال است. این انجمن بیش از 180،000 عضو دارد و بزرگترین صندوق بیمه بیکاری در سوئیس را اداره میکند.
امکان کاهش حق بیمه از سال آینده
نتایج بررسی سرویس مقایسه Comparis از تجزیه و تحلیل حق بیمههای تأیید شده توسط دفتر فدرال بهداشت عمومی (BAG) نشان نشان می دهد که در سال آینده، حدود 1.1 میلیون بیمه شده بالغ میتوانند حق بیمه خود را 40 درصد و بیشتر کاهش دهند. حق بیمههای پایه نه تنها به طور متوسط 1.4 درصد کاهش می یابد، بلکه بیمه شدگان - با متوسط هزینه حق بیمه 4159 فرانک در سال برای بزرگسالان - میتوانند هزینههای خود را بیشتر و تا حداکثر 52 کاهش دهند.
افراد میتوانند این کار را با تغییر بیمه گذار خود و انتخاب یکی از پنج بیمه درمانی ارزان قیمت، افزایش میزان پرداختی سالانه شخص بیمه شده برای امور درمانی یا ایجاد تغییراتی در پروتکل درمانی خود انجام دهند. با این حال، Comparis هشدار می دهد که «ارزان، لزوما به معنای ارائه خدمات با کیفیت نیست».
صنایع سوئیس همچنان روبه جلو حرکت میکند
نتیجه تجزیه و تحلیلی که اتاق مستقل فکری Avenir Suisse منتشر کرد نشان می دهد که ترس از غیرصنعتی شدن سوئیس اتفاق نیفتاده است. در طول 25 سال گذشته، تعداد افراد شاغل در صنعت به صورت ثابت، 730 هزار نفر بوده است. در همین دوره، میزان صادرات دو برابر شده و ارزش افزوده هم رشد کرده است. بخشهای کوچکی از صنعت با ارزش افزوده بالا در حال تخصصی شدن هستند: صنعت تولید مواد شیمیایی در حال تبدیل شدن به صنعت داروسازی و ساعت سازی در حال تبدیل شدن به یک صنعت الکترونیک و ساعت سازی تخصصی است. چهار فرانک از هر ده فرانک درآمد حاصل در بخش صنعت کشور در سال 2019 مربوط به این دو حوزه بوده است که این میزان، دو برابر سال 1997 است. این پیشرفت به ویژه در بازل مشهود است. طی ده سال گذشته، 2500 شغل در صنایع شیمیایی در آنجا از بین رفته است.
طبق این بررسی، به جای افزایش بیکاری، در بازار کار سوئیس افراد شغل خود را تغییر داده اند. ایجاد ارزش صنعتی بیش از پیش به خدماتی همچون نگهداری و راه حل های دیجیتالی وابسته است و احتمالاً این روند در پی بحران کووید -19 تسریع هم میشود.
از دیدگاه نویسندگان، این تنها راه ممکن برای صنعت صادرات محور سوئیس است تا در مقیاس بین المللی، قابل پذیر باشد. آنها می نویسند: "صنعت سوئیس بدون سیاستهای مداخله جویانه صنعتی که در برخی از کشورهای همسایگان رایج است به این موفقیت ها دست یافته است." بنابراین دخالت پرهزینه و ناکارآمد دولت، عاقلانه نخواهد بود زیرا پیشرفت فناوری در اقتصاد بین المللی شده ما را متوقف میکند."
حضور سوئیس در نشست وزرای G20، نشست سالانه صندوق بین المللی پول و بانک جهانی
اولی ماورر، عضو شورای فدرال، از 13 تا 15 اکتبر 2021 نماینده سوئیس در واشنگتن برای شرکت در نشست وزرای دارایی گروه 20، نشست سالانه صندوق بین المللی پول و نشست گروه بانک جهانی خواهد بود. توماس جردن، رئیس هیئت مدیره بانک ملی سوئیس، از طریق ویدئو کنفرانس شرکت خواهد کرد. محور نشست G20 و کنفرانس سالانه، مالیات بر اقتصاد دیجیتالی و تقویت جهش اقتصادی پس از همه گیری کووید است.
در نشست وزرای دارایی و روسای بانک های مرکزی کشورهای G20 در 13 اکتبر 2021 ، پروژه OECD در مورد وضع مالیات بر شرکت های بزرگ بین المللی محور گفتگو خواهد بود. اولی ماورر بار دیگر تأکید خواهد کرد که منافع سوئیس و دیگر کشورهای کوچک باید به طور مناسب در نظر گرفته شود و هنگام اجرای قوانین جدید OECD، قوانین ملی کشورها هم رعایت شود. یکی دیگر از موضوعات این نشست ها، امکان توسعه ابزارهای صندوق بین المللی پول برای تقویت رشد پایدار در کشورهای آسیب پذیر است.
کمیته راهبری صندوق بین المللی پول (IMF) به چالش های سیاست اقتصادی و نیاز به اقدام صندوق بین المللی پول برای ایجاد اقتصادی پایدار پس از همه گیری کووید میپردازد. سوئیس از صندوق بین المللی پول می خواهد که بر چارچوب سیاست های اقتصادی مستحکم در بین اعضای خود و شفافیت بدهیها تمرکز کند تا بهبودی از بحران کووید با قدرت و به صورت پایدار تحقق یابد. همچنین هنگام استفاده از ابزارهای تأمین مالی موجود یا ایجاد ابزارهای جدید، باید به سلامت مالی و همچنین اهداف و شیوه نامههای صندوق بین المللی پول هم توجه ویژه ای شود.
در کمیته توسعه، سوئیس از اقدامات بانک جهانی برای تقویت تاب آوری و ترویج توسعه پایدار و فراگیر استقبال میکند. به ویژه، بانک جهانی باید از موضوع گذار از سوخت های فسیلی به سوی انرژیهای تجدیدپذیر، بسیج سرمایهها به هنگام بحران و مبارزه با نابرابریها حمایت کند. این امر نقش مهمی در تحقق دستور کار 2030 و پیمان اقلیمیپاریس دارد. همچنین سوئیس از ایجاد اصلاحات در قانون حق رای سازمان توسعه بین المللی (IDA) حمایت میکند. در میان مدت، این امر موجب تقویت حق رای کشورهای دریافت کننده و کشورهای اهدا کننده قدیمی مانند سوئیس میشود.
بانک Quintet قطر شعبه خود را در سوئیس میبندد
بانک خصوصی Quintet میگوید که تنها 16 ماه پس از افتتاح شعبه خود در سوئیس، این شعبه را میبندد. این بانک خصوصی قطری سال گذشته مالکیت بانک am Bellevue را بدست آورد.این بانک خصوصی مستقر در لوکزامبورگ اعلام کرد شعبه خود در سوئیس را میبندد که 87 نفر در آن مشغول به کار هستند. در بیانیه بانک آمده است: این بانک خصوصی که در ماه مه 2020 افتتاح شد، تحت تأثیر همه گیری قرار گرفت و نتوانست فعالیت خود را به آن سرعتی توسعه دهد که پیش بینی میشد. Quintet Swiss میزان 1.85 میلیارد یورو (2 میلیارد فرانک) از داراییهای مشتریان را مدیریت میکند در حالی که قصد داشت این رقم 85 میلیارد یورو باشد.بر اساس بیانیه سود و زیان منتشر شده این بانک، ماه گذشته بانک Quintet مستقر در زوریخ 16.3 میلیون فرانک ضرر خالص ثبت کرد در حالی که در نیمه اول سال 2020 این رقم 9 میلیون فرانک بود.
کووید: بانکهای خصوصی سوئیس "نسبتاً بهتر" عمل کردند
بررسی 82 بانک خصوصی نشان داد که این بانکها موفق شدند داراییهای تحت مدیریت خود را در سال گذشته به 2.9 تریلیون فرانک (3.15 تریلیون دلار) افزایش دهند که نسبت به سال 2019 میزان 2.8 درصد افزایش داشته است. سال 2020 تحت تاثیر همه گیری کووید -19 گذشت با این حال، بخش بانکداری خصوصی سوئیس در مقایسه با سایر صنایع نسبتا بهتر عمل کرد. به لطف احیای سریع بازارهای جهانی، بانک های خصوصی سوئیس میتوانند داراییهای تحت مدیریت خود (AuM) را به میزان زیادی حفظ کنند و در نتیجه میتوان از عواقب بدتر جلوگیری کرد. بیشترین میزان ورود داراییهای خالص جدید (3.4% افزایش) در بانکهای خصوصی بزرگتر ثبت شد که بیش از 10 میلیارد فرانک تحت مدیریت خود دارند. اما بانکهای خصوصی کوچکتر با دارایی کمتر از 2 میلیارد فرانک با ثبت 2.8% خروج پول، دچار زیان شدند. علت این امر، اعتماد بیشتر مشتریان به بانکهای بزرگتر در زمانهای بحران است.
سوئیس هم درگیر مشکل تاخیر در تحویل کالاهاست
مصرف کنندگان سوئیسی نیز تحت تأثیر مشکلات تاخیر در تحویل کالاهایی همچون کنسول های بازی، ماشینهای لباسشویی، چاپگرها، لپ تاپ ها، کفش ها، لباس ها، روترهای WiFi، یخچال ها و ماشینهای چمن زن قرار گرفته اند. هرکس که امروز در سوئیس دوچرخه ای خاص سفارش می دهد، باید برای تحویل آن دو سال منتظر بماند.خریداران خودرو نیز باید به همین اندازه صبور باشند. هرکسی که آئودی e-Tron GT یا حتی نسخه RS سفارش دهد، 15 ماه در انتظار خواهد بود. در کارخانه مرسدس هم 10 ماه طول میکشد تا EQC سفارشی تحویل داده شود.دلایل این امر متفاوت است: از کاهش تولید و مشکلات حمل و نقل در آسیا به دلیل کرونا، نوسانات در مصرف به دلیل بحران و کمبود شدید قطعات نیمههادی در صنعت خودرو گرفته تا جیره بندی برق در چین که زغال سنگ در این کشور کمیاب شده است.
وارثان روشه با روش نیکوکاری "ناپایدار" خداحافظی کردند
به گزارش NZZ am Sonntag، وارثان شرکت دارویی روشه در سوئیس به یک عمر حمایت نیکوکارانه از پروژههای بزرگ حفاظت از محیط زیست پایان دادند. بنیاد Mava ، که 25 سال پیش تأسیس شد، سال آینده تعطیل میشود. آندرههافمان، نایب رئیس روشه و سخنگوی سهامداران سهام روشه، در مصاحبه ای که روز یکشنبه منتشر شد به هفته نامه آلمانی زبان NZZ am Sonntag گفت: "شکل سنتی حمایتهای بشردوستانه شکست خورده است." این اقتصاددان 63 ساله بنیاد توضیح داد که پرداخت پول برای کاستن از عذاب وجدان خود هیچ فایده ای ندارد.
از نظر او "شاید خودتان با این کار احساس خوبی پیدا کنید، اما این روش به حل مشکلات کمکی نمیکند." "آن دسته از پروژهها که فقط تا زمانی اجرا میشوند که ما هزینه آنها را پرداخت میکنیم و وقتی پرداخت معوق شود آنها هم متوقف میشوند، پروژههای اشتباهی هستند."
آخرین آمار حاکی از آن است که بنیاد Mava در 180 پروژه با 120 شریک مشارکت داشته است. به گفتههافمن، بسیاری از ان پروژهها توانسته اند روی پای خودشان بایستند و به کار خود ادامه دهند. از سالها قبل برای تعطیلی این بنیاد برنامه ریزی شده است.
افزایش مجدد صادرات ساعت سوئیس در ماه سپتامبر
طبق گزارش اداره گمرک فدرال (FCA)، صنعت ساعت سازی سوئیس پس از غوطه ور شدن در بحران کرونا در سال گذشته همچنان رو به بهبود است: در ماه سپتامبر، ساعتهای سوئیسی بیشتری نسبت به یک سال قبل به خارج از کشور صادر شد. ارزش ساعتهای صادر شده 1.88 میلیارد فرانک است که 16.6 درصد بیشتر از یک سال قبل میباشد. بنابراین میزان صادرات ساعت از دوره قبل از شیوع کرونا نیز فراتر رفته است.
این امر نشان دهنده آن است که این صنعت، در حال احیای خود پس از شوک شیوع کرونا در سال گذشته است که تعطیلی مغازهها، محدودیت های سفر و نگرانیهای اقتصادی، تأثیر زیادی بر فروش جهانی کالاهای لوکس داشت.
انجمن صنایع ساعت سازی سوئیس FH هم به صورت جداگانه اعلام کرد ارزش فعلی صادرات حتی از سطح قبل از بحران نیز فراتر رفته است به طوریکه ارزش ساعت های صادر شده در ماه سپتامبر 2021، میزان 3.1 درصد بیشتر از سپتامبر 2019 بوده است.
رشد خوب روشه موجب افزایشی اندک در پیش بینی سود سالانه اش شد
شرکت دارویی روشه در حال پشت سرگذاشتن پاندمیکووید -۱۹ است. اگرچه بخش داروسازی این شرکت هنوز به قدرت قدیم خود بازنگشته است اما تجارت محصولات تشخیصی، به صورت پیوسته این کمبود را جبران کرده است. فروش روشه در 9 ماه اول 46.7 میلیارد فرانک سوئیس بوده که نسبت به سال قبل 6 درصد افزایش داشته است. به ویژه فروش محصولات تشخیصی این شرکت موجب ادامه یافتن سود شرکت خواهد شد. این امر عمدتاً به دلیل فروش طیف گسترده تستهای کووید-19 است که با 38 درصد افزایش، سود شرکت را در این حوزه به 13.3 میلیارد فرانک سوئیس رساند.
نستله با رشد شگفت انگیزی در سه ماهه سوم روبرو شد
سرعت رشد نستله، بزرگترین شرکت مواد غذایی جهان، حتی در سه ماهه سوم نیز کاهش نیافت و این شرکت بسیار سریعتر از آنچه رشد کرد که قبلاً انتظار می رفت. به همین دلیل، نستله قصد دارد دوباره اهداف سالانه خودش را افزایش دهد. طبق اعلام این گروه در روز چهارشنبه، نستله فقط در ماههای جولای تا سپتامبر (Q3) به میزان 6.5 درصد رشد کرد. افزایش 2.1 درصدی قیمت هم در این رشد موثر بوده است. از نظر حجم، نستله 4.4 درصد بیشتر فروخت.