معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۰/۰۵/۲۴- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۴۱۳

اثرات کرونا بر اقتصاد قزاقستان

در پی قرنطینه‌های ناشی از شیوع کرونا در قزاقستان، همچنان بسیاری از اماکن عمومی تعطیل هستند و بازدید از آنها ممنوع و یا محدود است. این مشکلات مشاغل کوچک و متوسط و افرادی که به ارائه کالا و خدمات مشغول هستند را درگیر کرده است و برخی از شرکت‌ها مجبور شده‌اند فعالیت‌های خود را تعلیق و یا متوقف کنند.

بنا به اظهارات معاون گروه نظریه‌پردازی اقتصادی و تحقیقات نهاد وزارت آموزش و پرورش جمهوری قزاقستان در سال ۲۰۱۹ مشاغل کوچک و متوسط به ۳۰.۸ درصد از تولید ناخالص داخلی رسیده بودند و شغل ۳.۳ میلیون نفر را تأمین می‌کردند. نیمی از افراد شاغل در مشاغل کوچک و متوسط در صنایعی با بهره‌وری نیروی کار پایین، تجارت عمده، کشاورزی و خدمات مشغول به کار بودند. اما  در پی بحران شیوع کرونا بخشی از این تجارت‌ها مجبور به توقف فعالیت خود شدند که این امر سبب شد اشتغال به ۲.۸ میلیون نفر کاهش پیدا کند. در ژاونیه 2020 مشاغل کوچک فعال ۱۶۴.۳ هزار مورد بود و از ژانویه ۲۰۲۱ تعداد ۱۵۹.۷ هزار شرکت فعال در کشور وجود داشت که به نسبت ژانویه ۲۰۲۰ کاهش ۲.۸ درصدی داشته است. این بدین معناست که تعداد شرکت‌های کوچک فعال در شش ماه با کاهش ۵ هزار عددی رو به رو بوده اند. در مشاغل کوچک و متوسط شرکت‌های کوچک که دارای 2-5 کارمند است بیشترین آسیب را دیدند.

اپیدمی‌کرونا تقریبا تمامی صنایع مانند صنعت ساخت و ساز، صنایع دارویی، لجستیکی، غذایی، تجارت الکترونیک و سرگرمی‌های آنلاین را تحت تأثیر قرار داد. اوضاع در مناطق روستایی به نسبت مناطق شهری دشوارتر است. 

طبق تصمیمات پزشکان بهداشت شهرها، ساعت کاری بسیاری از موسسات محدود است. بسیاری از نمایندگان مشاغل کوچک و متوسط با شرایط موجود سازگار شده‌اند، 67% از کل کارآفرینان فعال توانسته‌اند به یک رژیم انعطاف‌پذیر روی بیاورند و یک بستر آنلاین برای ارائه خدمات و کالاها داشته باشند. با این حال، طبق پیش‌بینی‌ها مشاغل کوچک و متوسط در شهرهای بزرگ ممکن است بین 30 تا 50 درصد درآمد خود را از دست بدهند. در بدترین حالت، بحران در مشاغل کوچک و متوسط می‌تواند در سایر بخش‌های اقتصاد - بخش بانکی و تجارت بزرگ - مشکل ایجاد کند.

حمایت دولتی

کاهش تعداد مشاغل کوچک و متوسط منجر به از دست دادن شغل و درآمد کارکنان شده است. در این راستا، دولت تصمیم گرفت برای کسانی که درآمد خود را از دست دادند، از جمله کارآفرینان فردی کمک هزینه پرداخت کند. دولت تعدادی اقدامات حمایتی را با هدف توسعه مشاغل کوچک و متوسط، به ویژه تسهیلات مالیاتی، مزایایی جهت پرداخت هزینه‌های اجاره دولتی، مزایا نسبت به سود سپرده بانکی که پیش از این توسط شرکت‌های تجاری دریافت شده بود، پیشنهاد داد. 

خانم دانا معاون گروه نظریه‌پردازی اقتصادی و تحقیقات نهاد وزارت آموزش و پرورش جمهوری قزاقستان با اعلام اینکه حمایت از سوی دولت موقتا اوضاع را مهار کرده است گفت بیش از یک سال از آغاز همه‌گیری می‌گذرد و برای برخی از نهادهای تجاری این اقدامات حمایتی در دسترس نبود، زیرا در ابتدا اقدامات حمایتی دولت فقط 22 بخش از اقتصاد را تحت پوشش قرار می‌داد، در حال حاضر 175 بخش از آنها وجود دارد. در عین حال، سایر مشاغل کوچک و متوسط با مشکلاتی مانند عدم اطلاعات موجود، بوروکراسی و عدم ارتباطات مناسب از طریق اپراتورهای پشتیبانی روبرو بودند. به گفته وی، به دلیل قرنطینه‌ای که دومین سال در جریان است، مزایایی همچون پرداخت هزینه‌های اجاره دولتی و کاهش سود سپرده بانکی نیز بعید است بتواند  کمک گسترده‌ای به تجارت کند.

منبع

https://www.kazpravda.kz/news/ekonomika/v-kazahstanskoi-ekonomike-proishodyat-znachitelnie-izmeneniya-svyazannie-s-koronavirusnoi-pandemiei

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما