معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۱۲/۲۲- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۵۱۸

اخبار اقتصادی کلمبیا(هفته سوم اسفند ماه 1399)

برخی از اخبار، تحولات و رویدادهای اقتصادی مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های کشور کلمبیا طی هفته سوم اسفند ماه 1399 به شرح زیر می‌باشد:

کاهش 61% استفاده از اسکناس در معاملات طی دوره همه‌گیری کووید 19

در دوره شیوع ویروس کرونا در کلمبیا و طی سال 2020، از هر 10 شهروند کلمبیایی 7 نفر پرداخت‌های خود در قبال خرید کالا یا خدمات را به صورت الکترونیکی و از طریق تلفن‌های هوشمند انجام داده است. بر اساس مطالعه انجام شده توسط وزارت اقتصاد، این میزان از اقبال مردم به استفاده از کارت‌های اعتباری و خرید اینترنتی بی‌سابقه بوده که افزایش 13% را نسبت به سال 2019 نشان می‌دهد. بر اساس این گزارش همه‌گیری کووید 19، اجرای محدودیت‌های رفت‌وآمد بدلیل قرنطینه عمومی و اجباری و نیز واهمه مردم از آلودگی احتمالی اسکناس‌های در حال چرخش باعث گردید تا استفاده از درگاه‌های اینترنتی، پایانه‌های فروش یا کارتخوان‌ها افزایش بی‌سابقه‌ای پیدا کند و کاهش 61% پرداخت‌های نقدی و استفاده نکردن از اسکناس و سکه در معاملات را به همراه داشته باشد.

وضعیت بنگاه‌های اقتصادی کلمبیا در دوران کرونا و آینده پیش رو      

کنفدراسیون اتاق‌های بازرگانی کلمبیا موسوم به کنفه‌کاماراس[1] ارزیابی خود در رابطه با وضعیت بنگاه‌های اقتصادی خرد، کوچک و متوسط[2] طی یکسال گذشته و در دوره شیوع ویروس کرونا را منتشر نموده و در عین حال آینده پیش‌روی شرکت‌های اقتصادی را برآورد نموده است:

  • 63% از بنگاه‌های اقتصادی کلمبیا در دوره همه‌گیری کووید 19 کارکنان خود را حفظ کردند. به عبارت دیگر، از بین هر 10 بنگاه اقتصادی 6 بنگاه توانسته با وجود محدودیت‌های اجتناب‌ناپذیر ناشی از شیوع ویروس کرونا، کارکنان خود را حفظ کند. 33% از شرکت‌های کلمبیایی به نوعی اقدام به تعدیل نیروی کار خود کرده‌اند. 38.4% شرکت‌های کلمبیایی تا 80% از قراردادهای کاری خود را (به صورت یک‌طرفه، با رضایت طرفین یا در قالب تمدیدنکردن قرارداد) فسخ کرده‌اند.
  • 9 شرکت از هر 10 شرکت کلمبیایی، دیگر توانایی پذیرش تبعات منفی مربوط به هرگونه تعطیلی فعالیت‌های اقتصادی چه به صورت گذرا و چه به صورت پایدار را ندارد؛ چرا که تعطیلی فعالیت‌های اقتصادی در بخش عمده‌ای از سال 2020 به صورت قرنطینه عمومی و اجباری ضرر و زیان هنگفتی را متوجه فعالان اقتصادی نموده است.
  • در سال جاری فقط 1.3% از بنگاه‌های اقتصادی کلمبیا آمادگی استخدام نیروی کار جدید را دارند.
  • صاحبان 83.6% از بنگاه‌های اقتصادی خرد، کوچک و متوسط اظهار نموده‌اند که در صورت تداوم محدودیت‌ها، زیان اقتصادی‌شان حتمی و غیرقابل جبران خواهد بود. 61.3% واحدهای اقتصادی فعال کلمبیا بر این اعتقادند که با توجه به شرایط موجود، لازم است که هم به صورت حضوری و هم به صورت غیرحضوری (استفاده از فضای مجازی، اینترنت، اپلیکیشن‌ها، ارسال با پیک و...) به حیات خود ادامه دهند.

 سفر وزیر خارجه اسپانیا به کلمبیا

خانم آرانچا گونزالس لایا[3]، وزیر خارجه اسپانیا جهت دیدار رسمی از کلمبیا به بوگوتا سفر نمود. وی در کاخ سن کارلوس[4]، مقر وزارت روابط خارجی مورد استقبال خانم کلاودیا بلوم همتای کلمبیایی خود قرار گرفت. در جریان این سفر، راهبرد همکاری چهارساله بوگوتا- مادرید تحت عنوان «چارچوب مشارکت دوجانبه» برای دوره 2024-2020 به امضای وزرای خارجه دو کشور رسید. در قالب این طرح قرار است که دولت اسپانیا طی سه سال باقیمانده با ارسال بودجه‌ای به صورت سالیانه از روند رسیدگی به مهاجرین ونزوئلایی و توسعه در مناطق روستایی کلمبیا حمایت و پشتیبانی نماید.

خانم گونزالس با همراهی خانم بلوم از استان کوکوتا و پل معروف سیمون بولیوار بین کلمبیا و ونزوئلا و گذرگاه اصلی و رسمی‌بین دو کشور، یک مرکز بهداری واقع در محل گذرگاه و برخی امکانات اسکان و خدمات‌رسانی به مهاجرین ونزوئلایی دیدار کرد. وزیر خارجه کلمبیا در این سفر به تصمیم اخیر رئیس‌جمهور دوکه جهت اعطای اقامت موقت 10 ساله به بیش از 1 میلیون پناهجوی ونزوئلایی اشاره کرد و این اقدام را موجب «تبدیل شدن کلمبیا به عنوان یک سمبل جهانی سخاوت و انسان‌دوستی» معرفی نمود.

خانم بلوم از اقدام سال گذشته دولت اسپانیا جهت کمک 120 میلیون یورویی به آوارگان ونزوئلایی و اختصاص 6 میلیون دلار دیگر برای اسکان‌دهی کودکان ونزوئلایی تقدیر و تشکر کرد. وی در ادامه افزود بر اساس توافق صورت گرفته بین بوگوتا و مادرید در قالب «چارچوب مشارکت دوجانبه» قرار است دولت اسپانیا 70 میلیون یورو کمک بلاعوض و 50 میلیون یورو اعتبار مالی در این باره اختصاص دهد.

وزیر خارجه اسپانیا، بخش دیگری از مأموریت دستگاه دیپلماسی کشورش را تقویت روابط تجاری فی‌مابین بویژه در دوره پساکرونا اعلام نمود و تأکید کرد که اسپانیا با بیش از 600 شرکت فعال در خاک کلمبیا، دومین کارفرمای خارجی بزرگ در این کشور آمریکای جنوبی محسوب می‌شود.

صادرات 80% از زمرد کلمبیا به چین

 کلمبیا به عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده جهانی گوهرسنگ زمرد در جهان شناخته می‌شود. به دنبال رکود جهانی در بازار فروش این سنگ زینتی در دوره آوریل تا اکتبر 2020، بار دیگر فروش زمرد کلمبیا رونق پیدا کرده و طی پنج ماه گذشته بیش از 80% از این نوع سنگ قیمتی استخراجی در کلمبیا به چین صادر شده است، که شاهد افزایش صادارت 150% زمرد در مقایسه با دوره شیوع ویروس کرونا می‌باشد.

در دوره شیوع ویروس کرونا، میزان فروش زمرد کلمبیا در بازارهای بین‌المللی در حدود 30 میلیارد پزو (برابر با 8 میلیون و 300 هزار دلار) ارزیابی می‌گردد؛ با احتساب ماه‌های قبل از همه‌گیری کووید 19، میزان فروش این سنگ قیمتی بین 12 تا 13 میلیون دلار بوده و طبق برآورد کلی انجام شده، میزان فروش کلی زمرد کلمبیا در سال 2020 بیش از 40 میلیون دلار بوده، که علت اصلی رکود فروش آن، لغو تقریبا تمامی‌پروازهای تجاری بین‌المللی بدلیل اعمال مقررات قرنطینه عمومی و اجباری اعلام شده است.

بر اساس اعلام فدراسیون ملی زمرد کلمبیا موسوم به فِداسمرالداس[5]، این کشور آمریکای جنوبی موفق شد بین سال‌های 2013 تا 2019 به طور متوسط هر سال 140 میلیون دلار زمرد صادر نماید و در سال جاری در صورت تمدید نشدن مقررات قرنطینه‌ای، میزان فروش این سنگ‌ قیمتی به حدود 120 میلیون دلار خواهد رسید که 20 میلیون دلار کمتر از متوسط فروش سالیانه کلمبیا در دوره پیش از همه‌گیری کووید 19 است.

بنا به ارزیابی فِداسمرالداس، بازار فروش زمرد کلمبیا در آینده بسیار امیدوارکننده می‌باشد ولی میزان سهم صادرات این سنگ قیمتی در مقایسه با سایر محصولات استخراجی کشور هنوز ناچیز می‌باشد، چرا که سهم صادرات سالیانه زمرد 140 میلیون دلار است ولی سایر سنگ‌های استخراجی ارزش بیش از 2 میلیارد دلاری دارند. لازم به ذکر است، پس از چین که 80% زمرد صادراتی کلمبیا را خریداری می‌کند، ایالات متحده آمریکا با 8% در رده دوم قرار دارد.   

کاهش 24% صادرات کلمبیا در ژانویه 2021

بنا به اعلام مؤسسه ملی آمار کلمبیا موسوم به دنه[6]، میزان صادرات کلمبیا در ماه ژانویه سال جاری در مقایسه با دوره مشابه سال 2020، 24.1% کاهش داشته است. در گزارش منتشر شده، ارزش صادارت کلمبیا در مدت مذکور، بر اساس قیمت کالا تحویل بر روی کشتی (فوب)[7] 2 میلیارد و 594 میلیون دلار بوده، این در حالی است که میزان صادرات کلمبیا در ژانویه 2020 بالغ بر 3 میلیارد و 419 میلیون دلار ثبت شده بود. بیشترین میزان کاهش صادرات کلمبیا در اولین ماه سال 2021 مربوط به گروه‌های زیر بوده است:

  • سوخت و مشتقات مربوط به آن: 42.2%
  • نقت خام: 13.7% 
  • محصولات کشاورزی و غذایی: 2.5%؛ بیشترین اُفت صادرات در زمینه انواع موزها بوده است.
  • تولیدات صنعتی: 0.7%؛ در این گروه بیشترین سهم در کاهش صادرات مربوط به ماشین‌آلات و تجهیزات حمل‌ونقل می‌باشد.

دنه در عین حال گزارش نموده که میزان صادرات محصولات کشاورزی کلمبیا در سال 2020 در مقایسه با سال قبل از آن 7% افزایش داشته که درآمدی معادل 7 میلیارد و 812 میلیون دلار نصیب کشور کرده است؛ محصولات کشاورزی تولیدی کلمبیا به بیش از 100 کشور در جهان صادر شده و سهمی 53% در زمینه صادرات غیرمعدنی و غیرسنتی این کشور واقع در منطقه آمریکای جنوبی ایفا کرده است.

 اولین مقصد صادراتی محصولات کلمبیایی در سال 2020 همانند سال‌های قبل، ایالات متحده آمریکا بوده که مشتری 37% از کل کالاهای صادراتی کلمبیا گزارش شده است. بیشترین اقلام صادراتی کلمبیا به آمریکا شامل قهوه، فیله ماهی و میوه‌های تازه می‌باشد. در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا در سال گذشته هلند، بلژیک و آلمان بیشترین خرید از کلمبیا را انجام دادند. بالاترین رشد واردات محصولات و کالاهای تولیدی کلمبیا را ژاپن با 8% افزایش خرید داشته است. بعد از ایالات متحده، پاناما، هند، چین، برزیل، اکوادور و پرو دیگر شرکای بزرگ صادراتی کلمبیا محسوب می‌شوند.

بیشترین میزان کاهش خرید در میان شرکای صادراتی سنتی کلمبیا مربوط به آمریکا و چین می‌شود که شاهد کاهش 11% در سال 2020 بوده است.  

[1]. Confederación Colombiana de Cámaras de Comercio (Cofecámaras)

[2]. Micro, Pequeña y Mediana Empresa (MIPYMES)

[3]. Arancha Gonzáles laya

[4]. Palacio de San Carlos  

[5]. Federación Nacional de Esmeraldas (Fedesmeraldas)

[6]. Departamento Administrativo Nacional de Estadística (Dane)

[7]. Free on Board (FOB) 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما