فعالیتهای اقتصادی بینالمللی استان آستراخان روسیه در سال 2020
آقای ولادیمیر گالافکوف رئیس آژانس روابط بینالملل استان آستراخان فدراسیون روسیه در جلسه مورخ 99/11/09 دولت استان آستراخان گزارش وضعیت فعلی و چشماندازهای توسعه فعالیتهای بینالمللی استان آستراخان را ارائه نمود. وی اعلام کرد که صادرات استان آستراخان در سال 2020 به 490 میلیون دلار بالغ شده است.
رئیس آژانس ابراز داشت: «علیرغم همهگیری ناشی از ویروس جدید کرونا و مسدود شدن مرزها بین کشورها، همکاریهای استان آستراخان با شرکای خارجی متوقف نگردیده و فعالیت اقتصادی برون مرزی فعالانه پیش رفته و روابط دوجانبه برقرار بوده است».
شرکتهای آستراخانی در سال 2020 محصولات متنوعی را صادر نمودند. محصولات سبزیجات به ایران، ترکمنستان و بلاروس تحویل شد. رب گوجهفرنگی به ازبکستان و تاجیکستان صادر شد. گوشت گوسفند به ایران رفت و صادرات گوسفند زنده به اردن و جمهوری آذربایجان صورت پذیرفت. محصولات شیلاتی آستراخان به لیتوانی، لهستان، آلمان، اسرائیل، صربستان و کشورهای دیگر تحویل شد. کفش و لباس لاستیکی نیز به مغولستان، قزاقستان و ازبکستان ارسال شده است.
بر اساس آمار گمرکی، حجم مبادلات تجاری خارجی استان آستراخان روسیه در سال 2020 با 60% رشد نسبت به سال 2019 معادل 727 میلیون دلار بوده است. چنین افزایش قابل توجهی با تحویل سکوی حفاری شناور «مِرکوری» از ترکمنستان در ارتباط است. این سکو برای انجام کارهای حفاری و خدمات فنی متعاقب آن وارد آبهای روسیه شده است. بدون احتساب این موضوع، شاخص اصلی تجارت خارجی با افزایش 16 درصدی به 532 میلیون دلار رسیده است. همچنین در سال 2020 گردش بار در استان آستراخان 14% افزایش داشته و به بیش از 3 میلیون تن بالغ شده است.
بخش قابل توجهی از گزارش ولادیمیر گالافکوف رئیس آژانس محلی روابط بینالملل در مورد وضعیت فعلی و چشماندازهای توسعه فعالیتهای بینالمللی استان آستراخان به ویژه توسعه کریدور «شمال-جنوب» و فعالیتهای لجستیکی اختصاص داشت.
آقای ایگور بابوشکین استاندار نیز در این جلسه بر افزایش همکاریهای بینالمللی علیرغم مشکلات ناشی از همهگیری تأکید نمود. وی گفت که مصوبه دولت فدراسیون روسیه در مورد ایجاد منطقه اقتصادی ویژه بندری با هدف ایجاد هاب کانتینری نیز به این یاری خواهد رساند و محرک خوبی برای افزایش ترافیک بار در مسیر کریدور «شمال-جنوب» خواهد بود.
بنا به گفته آقای گالافکوف، ترکمنستان قصد دارد حمل و نقل دریایی کالا را افزایش داده و موضوع افتتاح خط دریایی رو-رو را در مسیر «ترکمنباشی-اُلیا» مورد مطالعه قرار دهد. همچنین گامهای عملی در راستای ایجاد یک مرکز لجستیک در استان آستراخان از طرف ترکمنستان برداشته میشود.
مذاکرات افتتاح مرکز تجارت مرزی نیز بین نمایندگان استان آستراخان و جمهوری قزاقستان در حال انجام است. کارآفرینان آستراخانی به کمک آن خواهند توانست کالاهای خود را در خاک قزاقستان بفروشند و قزاقها محصولات خود را وارد بازار روسیه نمایند.
در گزارش رئیس آژانس به این موضوع اشاره شد که شرکای آذربایجانی توجه ویژهای به توسعه حمل و نقل ریلی بار از آذربایجان به روسیه از طریق هاب لجستیک ایستگاه کوتوم در شهر آستراخان اختصاص دادهاند. در چارچوب کریدور «شمال-جنوب» کالاها از این مسیر ریلی از آذربایجان، ایران و ترکیه وارد آستراخان میشوند. هند و پاکستان نیز در چشمانداز آینده قرار دارند. ظرفیت این مجموعه امکان تخلیه و بارگیری بیش از 2 میلون تن بار در سال را فراهم مینماید.
آقای گالافکوف از برنامههای بخش خصوصی ایران برای سرمایهگذاری در توسعه زیرساختهای بندری استان آستراخان خبر داد. این موضوع در زمان ملاقاتهای ایگور بابوشکین استاندار آستراخان با شرکای ایرانی بارها مطرح شده است. امسال نیز مذاکرات ادامه خواهد یافت.
به گفته رئیس آژانس، در چارچوب توسعه کریدور «شمال-جنوب» ارتباطات آستراخان با هند از اهمیت ویژهای برخوردار است. مهمترین موضوعات همکاری در جریان سفر اخیر هیأت سفارت هند به آستراخان مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
ولادیمیر گالافکوف گفت: «ما به شرکایمان پیشنهاد دادیم که در پروژههای «خوشه خزری» از طرحهای زیربنایی تا افتتاح واحدهای تولیدی مختلف مشارکت داشته باشند و همچنین همکاریها را در حوزههای کشتیسازی و انرژی، کشاورزی و داروسازی توسعه دهند. همچنین روی ترتیب دادن سفرهای تجاری دوجانبه توافق کردهایم».
رئیس آژانس روابط بین الملل استان آستراخان در گزارش خود در جلسه دولت محلی از کشتیسازی به عنوان مهمترین محور تعاملات با شرکای خارجی یاد کرد. در حال حاضر سفارشات داده شده به کارخانجات کشتیسازی آستراخان شامل چند پروژه بزرگ، از جمله سفارشاتی از کشورهای حاشیه خزر میشود. وی افزود: «در نتیجه دیدارهای برگزار شده توسط استاندار آستراخان توافقاتی روی انجام سفارش احداث یک مجموعه کشتی فله بر ترکمنستان در آستراخان حاصل شد. مرکز جنوبی کشتیسازی و تعمیرات کشتی این کار را انجام خواهد داد».
علاوه بر آن کارخانجات کشتیسازی آستراخان جهت ساخت شناورهای ویژه و کشتیهای رو-رو برای این کشور اعلام آمادگی کردهاند. همچنین موضوع ساخت کشتیهایی با کاربریهای مختلف برای آذربایجان در کارخانجات کشتیسازی آستراخان در دست بررسی قرار دارد.
ولادیمیر گالافکوف تأکید کرد: «بخش خصوصی ایران نیز در حال مطالعه امکان ساخت کشتیهایی برای ناوگان کانتینری خود در کارخانجات آستراخان است». لازم به ذکر است که این موضوع در دسامبر سال گذشته در جریان دیدارهای نمایندگان شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و کارخانه کشتیسازی «لوتوس» مطرح شد.
آقای گالافکوف همچنین در مورد برنامههای دیگر بینالمللی در سال 2021 توضیحاتی داد. وی گفت که جمهوری بلاروس همچنان یکی از شرکای کلیدی آستراخان در میان کشورهای مشترکالمنافع خواهد بود. در حال حاضر محصولات کشاورزی آستراخان به بازار این کشور راه پیدا کرده است. ولادیمیر گالافکوف اعلام کرد: «جهت ارائه خدمات پس از فروش ادوات فنی کشاورزی بلاروس که به طور گستردهای توسط کشاورزان ما مورد استفاده قرار میگیرد، شبکهای از مراکز تخصصی شرکت تراکتورسازی مینسک در منطقه شروع به کار خواهد کرد».
وی همچنین به توسعه روابط با ازبکستان اشاره کرد و از آمادگی برای انعقاد توافقنامه همکاری با ولایت خوارزم خبر داد. رئیس آژانس افتتاح شعبه دانشگاه فنی دولتی آستراخان در تاشکند را یکی رویدادهای مهم در حوزه صادرات خدمات آموزشی به عنوان یکی از اولویتهای همکاریهای بین المللی استان آستراخان خواند.
ولادیمیر گالافکوف همچنین در مورد برنامههای روابط خارجی در سال 2021 از جمله برگزاری گفتگوهای تجاری با کشورهای اتحادیه اروپا، افزایش ارتباطات بین منطقه ای با همکاران چینی و کره جنوبی و برقراری همکاری متقابل با کشورهای خاورمیانه توضیحاتی داد.
در پایان گزارش فوق، ایگور بابوشکین استاندار آستراخان کار انجام شده را مثبت ارزیابی کرد و اعلام کرد که مجموعه ای از رویدادهای بینالمللی بزرگ برای سال 2021 برنامهریزی شده است. وی گفت که اگر شرایط همهگیری اجازه بدهد، برگزاری ششمین همایش رسانهای خزر در آستراخان، معرفی توانمندیهای استان آستراخان در وزارت امور خارجه فدراسیون روسیه و شرکت منطقه در دومین همایش اقتصادی خزر در دستور کار قرار دارد.