معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۱۱/۱۳- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۴۱۶

اخبار اقتصادی تایلند، میانمار و لائوس ( هفته دوم بهمن 1399)

برخی از مهمترین اخبار و تحولات اقتصادی کشورهای تایلند، میانمار و لائوس که در هفته دوم بهمن ماه 1399 در رسانه‌های این کشورها منتشر شده به شرح زیر بوده است:

اخبار تایلند

شرایط احیای اقتصاد در شرایط رکود

اقتصاد تایلند به کندی در حال احیاست. سرعت احیای اقتصاد تایلند در مقایسه با کشورهای همسایه مانند مالزی، ویتنام و چین به خصوص در حوزه‌های صنعتی و خدمات کمتر است. عملکرد اقتصادی تایلند در سه ماهه سوم سال ۲۰۲۰ علائم امیدوار کننده ای از احیای اقتصاد بعد از همه‌گیری ویروس کرونا نشان می‌داد. نرخ رشد اقتصادی تایلند به منفی ۶.۴ درصد بنابر محاسبه سالانه رسیده بود که از ۱۲ درصد کاهش نسبت به سه ماه قبلی مقدار کمتری را نشان می داد. علائم احیای اقتصاد در صنایع کلیدی مانند الکترونیک و وسایل خانگی، بخش تولید خودرو و قطعات و پلاستیک بیشتر از بقیه بخش ها بودند. سرعت احیای اقتصاد در تایلند از کشورهای همسایه مانند مالزی، ویتنام و چین کمتر بوده که نگرانی‌هایی را برای دولت تایلند به وجود آورده است. بخشی از دلیل آن این است که سیاست‌های مدیریتی اقتصاد تایلند در دوران بسته شدن اقتصاد به خصوص سیاست‌های مالیاتی و مشوق های پرداخت وام کافی نبوده اند. این سیاست‌ها می‌توانستند کمکی برای شرکت های آسیب پذیری باشندکه بتوانند جریان نقدی خود را حفظ کنند و یا هزینه‌های تولید خود را کاهش دهند. همچنین سیاست مشخصی برای حفظ نیروی کار بیکار شده ناشی از همه گیری ویروس کرونا در بخش گردشگری وجود نداشته است. با اینکه به نظر می رسید سیاست های مالیاتی به سمت راحت تر شدن و کمک به شرکتها باشد بخشی از آنها کارایی لازم را نداشت. کشورهای همسایه مانند مالزی، چین، کره جنوبی و ژاپن کاهش های مالیاتی را پیشنهاد داده اند. کره جنوبی به شرکت‌های خود اجازه داد که پرداخت های مالیاتی خود را ۹ ماه عقب بیاندازند. ژاپن در همین زمینه یک سال را به شرکت‌های خود پیشنهاد داد. سنگاپور، مالزی و ویتنام همگی یارانه‌های دستمزدی را به شرکت‌های کوچک و متوسط پرداخت کردند تا از اخراج نیروهای کار جلوگیری نمایند.

 سیاست های اعمال شده از سوی دولت تایلند بسیار محدود و با کارایی پایین بودند و بخشی از آن را به صورت پرداخت های نقدی صورت گرفته است. بانک مرکزی تایلند قصد دارد وامهایی را به شرکت‌های تایلندی اعطا نماید که می‌تواند بخشی از این عدم کارایی را جبران نماید. البته با رخداد چنین شرایطی دولت تایلند از ژانویه ۲۰۲۱ قرار است سیاست های جدیدی را اعمال نماید که به نظر می رسد اثرات بهتری خواهند داشت؛ به عنوان مثال طرح خرید مشارکتی برای ۱۰ میلیون شهروند تایلندی یکی از آنها خواهد بود. البته هر کدام از این طرح ها شرایط خود را خواهند داشت؛ به عنوان مثال خرید الکل یا تنباکو جزوه پرداخت یارانه‌ای محسوب نمی‌شوند. کارشناسان عقیده دارند تایلند به سیاست‌های محرک اشتغال بیشتری نیازمند است تا نرخ رشد اقتصادی کاهش کمتری را تجربه نماید.

پرداخت به کارگران مهاجر

برخی شرکت های تایلندی قصد دارند با توجه به رکود حاصله از همه‌گیری ویروس کرونا و تاثیر آن بر درآمد کارگران مهاجر کمک‌های نقدی را به این کارگران اختصاص دهند. برخی گروه‌ها و سازمان‌های غیر دولتی و نهادهای مردم نهاد از این حرکات پشتیبانی کرده اند. در استان ساموت ساخون، در جنوب بانکوک که شیوع ویروس کرونا از بازار میگو بعد از چند ماه عدم ابتلا به ویروس در تایلند دوباره شروع شد، برخی شرکتهای محصولات غذایی دریایی کمک‌هایی را به کارگران مهاجر که عمدتاً از کشور میانمار هستند اختصاص دادند. کارگران میانماری منبع اصلی تامین نیروی کار در این صنعت محسوب می‌شوند. برخی از این کمک ها به صورت اهدای غذا و آشامیدنی در این استان بوده است. شرکت هایی که در این زمینه فعال شده اند شرکت های CPF،  بزرگترین شرکت در زمینه محصولات کشاورزی و ماکیان، شرکت Thai Union Group، بزرگترین شرکت تولیدکننده تن ماهی، و غول صنعت آشامیدنی، شرکت Osotspa بوده اند.

همچنین سازمانهای بین المللی حاضر در تایلند مانند سازمان حقوق کارگران، مجمع حقوق نیروی کار بین المللی و عدالت نیروی کار جهانی، همگی از این حرکت شرکت ها حمایت کرده اند. در بیانیه این سازمان‌ها آمده است که علاوه بر کمک های نقدی و ماهانه بین کارگران باید پرداختی‌های مناسب و آبرومندانه به این کارگران داده شود تا بتوانند گذران زندگی نمایند. این مرحله دوم از شیوع ویروس کرونا است که با میانگین ابتلای ۲۰۰ نفر در روز از بار قبل به مراتب شدیدتر بوده است. تعداد کل مبتلایان مبتلایان به عدد ۱۱ هزار رسیده که در میان آنها ۶۹ مورد مرگ گزارش شده است. 

واکسن سفارش داده شده دولت تایلند

محموله اول واکسن‌های تایلند از نوع واکسن چینی سینوواک تا ماه فوریه در اختیار این کشور قرار خواهد گرفت. در دو ماه اول سال ۲۰۲۱، به میزان ۲۰۰ هزار دوز واکسن مورد نظر دریافت خواهد شد و طبق برنامه در اختیار مردم قرار خواهد گرفت. ۸۰۰ هزار دوز بعدی تا پایان ماه مارس به دست تایلند خواهد رسید و یک میلیون دوز دیگر تا ماه آوریل؛ که در مجموع دو میلیون دوز از واکسن مورد نظر خواهد بود. دولت تایلند در ماه نوامبر توافقی برای خرید ۲۶ میلیون دوز از واکسن آسترازنکا (دانشگاه آکسفورد و با امتیاز فروش شرکت داخلی) امضا نموده است. این واکسن مورد تایید سازمان غذا و داروی تایلند (FDA) نیز قرار گرفته است.

تایلند ۳۵ میلیون دوز اضافه از واکسن را از مدل (تایلندی) آسترازنکا سفارش داده که در واقع تعداد واکسن‌های سفارش شده تا به حال را به عدد ۶۳ میلیون می رساند. بعد از شیوع ویروس کرونا و همه‌گیری، چندین ماه تایلند با با موضوع ابتلای جدید سر و کار نداشت؛ ولی از چند هفته پیش با ورود از مرز میانمار همه گیری ویروس شکل جدیدی پیدا کرده است. دولت تایلند قصد دارد حداقل نصف جمعیت خود را در مقابل ویروس کرونا با استفاده از واکسن ایمن نماید. نخست وزیر تایلند در روزهای گذشته سفارش ۳۵ میلیون واحد اضافه را خبری نموده است. تایلند همچنین دو میلیون دوز واکسن چینی سینوواک را سفارش داده است. اولین تزریق مربوط به واکسن در مناطق با ریسک بالا مانند استان ساموت ساخون و گروه‌های آسیب پذیر خواهد بود. بودجه ای در حدود ۱.۲ میلیارد بات یا ۴۷ میلیون دلار برای تهیه این دو میلیون واکسن در نظر گرفته شده است. دولت تایلند امیدوار است با شروع فرایند تزریق واکسن در تالیند و سایر نقاط دنیا، شرایط برای مسافرت های بین المللی فراهم شود و گردشگران بتوانند به تایلند سفر نمایند. در حال حاضر، دولت یارانه زیادی به شهروندان خود پرداخت می نماید.

طرح های پرداخت یارانه به تایلندی‌ها

وزارت دارایی تایلند دو طرح موسوم RaoChana (ما پیروزیم) و Khon La Khrueng (نصف-نصف) را که در قالب پرداخت نقدی و طرح پرداخت مشترک در نظر گرفته است. با پرداخت های در نظر گرفته شده، تولید ناخالص داخلی به اندازه یک درصد افزایش خواهد یافت. این طرح ها توسط کابینه اقتصادی دولت در هفته ابتدایی ماه ژانویه 2021 تصویب شده است. علت اصلی تصویب چنین طرحی کاهش اثرات منفی همه گیری ویروس کرونا در تایلند و فشار اقتصادی بر مردم وارده عنوان شده است. هر کدام از این طرح‌ها به میزان پنج دهم درصد تولید داخلی را افزایش خواهند داد. 

طرح اول به صورت پرداخت های دو ماه یکبار و به میزان ۳۵۰۰ بات برای افراد خود اشتغال، کشاورزان و گروه‌های دیگر مورد نظر تخصیص می یابد. تقریباً ۳۱ میلیون نفر از جمعیت تایلند برای دریافت مقرری دو ماه یکبار واجد شرایط هستند که هزینه ای در مجموع در حدود ۲۱۰ میلیارد بات خواهد داشت. فاز اول و دوم طرح دوم (پرداخت مشترک) در اوکتبر و دسامبر گذشته شروع شده است. دور جدید برای افرادی است که در مرحله قبل موفق به ثبت نام نشده اند و از ماه مارس آغاز می‌شود. ۵۰% پرداخت های مربوط به مواد خوراکی و آشامیدنی و ضروریت دیگر را به میزان ۱۵۰ بات در روز شامل می‌شود. یارانه تعلق گرفته برای هر شخص در حدود ۳۵۰۰ بات تخمین زده می‌شود.

واردات تایلند از محصولات دریایی  نروژ

صادرات ماهی از نروژ به تایلند دچار نوسانات شدید نشده است؛ به خصوص صادرات قزل آلا که بیشترین مقدار را به خود اختصاص می‌دهد. با اینکه بعد از همه گیری ویروس کرونا بخش زیادی از تجارت کالایی میان دو کشور کاهش پیدا کرده صادرات مواد غذایی دریایی نروژ به تایلند افزایش ۲ درصدی را تجربه نموده است. شورای محصولات دریایی نروژ گزارشی در خصوص تجارت محصولات دریایی ارائه کرده است که در آن در مورد در مجموع حدود ۲.۷ میلیون تن با ارزش بالغ بر 377 میلیارد بات در سال گذشته اشاره شده است که این میزان از تجارت برابر است با ۳۷ میلیون وعده غذایی روزانه یا ۲۵۰۰۰ وعده غذایی در هر دقیقه. کماکان سالمون وارد شده از نروژ جزو محصولات مورد علاقه مصرف کنندگان تایلندی بوده است. این محصولات هم در گروه مواد تازه و هم در گروه مواد یخ زده به تایلند وارد می‌شوند. البته با تأثیرات رخ داده بعد از شیوع ویروس کرونا توزیع محصولات دریایی وارداتی از نروژ بیشتر از این که اختصاص به هتل ها و رستوران‌ها داشته باشند به سمت خرده فروشی‌ها و خدمات سفارشی و سفارش فروش تغییر شکل داده اند. بسیاری از کسب و کارها در دنیا با نااطمینانی به وجود آمده به خاطر رکود پیش آمده مواجه هستند که در نوع خود برای آن‌ها بسیار منحصر به فرد بوده است. طبق بررسی‌های انجام شده، تبعات همه گیری ویروس کرونا برای بسیاری از صنایع شدید و غیر قابل منتظره بوده است. با وجود اینکه تجارت برخی کالاها به سمت بخش های دیگر مانند کالاهای پزشکی و داروها رفته، نتوانسته است کاهش حجم تجارت در مجموع را جبران نماید.

توقف موقت فعالیت شرکت صرافی ارز دیجیتال در تایلند

شرکت بزرگ صرافی ارزی دیجیتالی با نام بیتکاپ موقتاً از حالت خدمات دهی خارج شد و بعد از کمتر از ۱۶ ساعت دوباره امکان خرید و فروش بر روی نرم افزارهای تلفن‌های همراه این شرکت فراهم شد. دستور بررسی مشکلات امنیتی از سوی کمیسیون مبادلات و اوراق بهادار تایلند داده شده بود. این اتفاق نگرانی‌ها را در میان سرمایه گذارانی که ممکن است پول خود را در اثر چنین تغییراتی از دست دهند افزایش داد. بیت کوین در ماه اخیر یک جهش ناگهانی را تجربه کرد و به رکورد بالاتر از ۱.۲۶ میلیون بات تجارت در بیتکاب رسید. این میزان و حجم از تجارت باعث شد که پلتفرم استفاده شده توسط شرکت بیتکاپ سه بار تنها در ماه گذشته دچار مشکل شوند و باعث دریافت شکایت زیادی از طرف مصرف‌کنندگان شد. این شرکت در حدود ۹۷ درصد سهم بازار را بر اساس حجم مبادلات انجام شده و مبادلات روزانه در اختیار دارد. تعداد افراد ثبت نام کرده در نرم افزار مذکور بیشتر از ۸۰۰ هزار نفر هستند (البته برخی منابع دیگر اعتقاد دارند که رقم اعلام شده از سوی این شرکت بیشتر از تعداد واقعی افراد در حال استفاده از این نرم افزار این شرکت هستند و رقم آنها را بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار نفر تخمین زده اند). شرایط و روند ارزهای دیجیتال به گونه ای است که انتظار می‌رود مشتریان جدید بیشتری نیز وارد این بازار شوند.

قانون دستور اضطراری کسب و کار دارایی‌های دیجیتالی به نهاد مربوطه این اجازه را می دهد که شرکت هایی مانند بیتکاپ را مدیریت نمایند. بدین ترتیب شرکت بیتکاپ موظف شده است تا سیستم عملیاتی خود را به شکل ارتقا دهد که برداشت، تجارت و یا پرداخت ها به صورت کارا و قابل اعتماد انجام شوند؛ حتی در دورانی که ترافیک شدیدی به سیستم تحمیل می‌شود. نکته دوم در مورد پذیرش مشتریهای جدید است که با سیستم سازگار باشند. سوم اینکه سیستم اجرایی باید به شکلی طراحی شود که تجارت را حتی در زمان که نرم افزار یا بازار دچار مشکل شده خدمات رسانی خود را به نحو احسن انجام دهد.

طرح تایلند برای ورود توریست های واکسینه شده

وزارت توریسم تایلند در تلاشی جدید برای جذب توریسم خارجی قصد دارد طرح ورود افراد واکسینه شده در برابر کرونا به تایلند را بدون قرنطینه اجباری، مورد ارزیابی و امکان سنجی قرار دهد. در همین ارتباط بنا به اعلام رئیس شورای توریسم تایلند، آژانس های گردشگری این کشور مذاکرات خود با کشورهای هدف از جمله چین را آغاز نموده اند. پیش بینی می‌شود بیش از یک میلیارد نفر در سراسر جهان تا پایان ژوئن 2021 واکسینه شوند که این می‌تواند تقاضای سفر را به همراه داشته باشد. گفته می‌شود اگر این طرح موفقیت آمیز باشد، می‌تواند مجموعا حدود 800 هزار شغل مربوط به هتلداری و توریسم در تایلند را احیا کند.

اخبار میانمار و لائوس

کاهش تجارت میانمار در سه ماهه اول سال مالی 21-2020

طبق اعلام وزارت بازرگانی میانمار، رقم کل تجارت خارجی این کشور در سه ماهه اول سال مالی 21-2020 (از اول اکتبر تا اخر دسامبر 2020) در حدود 8.9 میلیارد دلار بوده که به نسبت مدت مشابه سال گذشته آن 2.5 میلیارد دلار کمتر است. این کاهش چشمگیر به دلیل تداوم محدودیت ها و شرایط ناشی از کرونا و به علت کاهش صادرات گاز طبیعی، سنگ های قیمتی، منسوجات، ماهیگیری و سایر محصولات دامی اتفاق افتاده است. همچنین طی این مدت مواد اولیه (CMP)، مشتقات نفت خام، سوخت و مصالح ساختمانی کمتری نیز وارد کشور شده است. در این میان اگرچه روند کلی تجارت خارجی میانمار کاهشی بوده، اما طی این مدت صادرات محصولات کشاورزی، از جمله برنج، غلات، انواع میوه و سبزیجات افزایش یافته است. لازم به ذکر است که طبق گزارش های قبلی وزارت بازرگانی میانمار، پیش بینی شده که کل تجارت این کشور برای سال مالی 21-2020 به حدود 34.7 میلیارد دلار (16.2 میلیارد دلار صادرات و 18.5 میلیارد دلار واردات) برسد.

افزایش قاچاق دام زنده از میانمار به چین

رئیس اتحادیه صادرکنندگان دام میانمار اعلام کرده که بطور متوسط روزانه حدود 3000 راس گاو زنده از مرزهای زمینی به چین قاچاق می‌شود. وی علت اصلی این حجم از قاچاق گاو را سخت گیری‌های بی مورد مقامات دولتی دو کشور بر سر راه تجارت قانونی آن، و طولانی بودن فرایند صادرات قانونی آنها به دلیل قرنطینه اجباری، کاغذ بازی و... عنوان نموده است. تا پیش از همه گیری کرونا روزانه تا 2000 راس گاو بصورت قانونی به چین صادر می‌شد ولی با شروع محدودیت ها و ممنوعیت های کرونایی، این تجارت بیشتر بصورت غیرقانونی درآمد.

تصویب 42 میلیون دلار اضافی برای کمک به اقشار آسیب دیده از کرونا

دولت میانمار هفته گذشته، علاوه بر اختصاص نیم تریلیون کیات (معادل حدود 400 میلیون دلار) طی یکسال اخیر برای کمک به اقشار آسیب دیده، 42 میلیون دلار دیگر برای پرداخت حدود 2 میلیون نفر دیگر اختصاص داد. میانمار در کنار بنگلادش، افغانستان و اندونزی در زمره کشورهای آسیایی است که بر طبق گزارش یونیسف نیازمند بیشترین کمک های غذایی می‌باشد.

افزایش تمهیدات مرزی لائوس با تایلند

بعد از ورود دو مورد مبتلا به کرونا از تایلند به لائوس، وین تیان کنترل گذرگاه‌های مرزی خود با تایلند را تشدید نموده است. در همین ارتباط روز گذشته دولت لائوس اعلام کرد که به منظور جلوگیری از تردد غیرقانونی در پی افزایش موارد ابتلا به کرونا در تایلند، این کشور اقدامات گسترده ای را اتخاذ نموده است. تایلند و لائوس بیش از 1840 کیلومتر مرز مشترک دارند که عمدتا توسط رودخانه مکونگ مشخص شده است.

تایلند گزارش فنی پروژه سد ساناخام لائوس را رد کرد

دولت تایلند گزارش جدید فنی پروژه 2 میلیارد دلاری سد و نیروگاه 650 مگاواتی ساناخام، بعنوان یکی از 9 سد در دست برنامه ریزی و ساخت لائوس بروی رودخانه مکونگ را رد کرد و از سازنده چینی ان خواست که ارزیابی گسترده تری از تاثیرات زیست محیطی این پروژه انجام دهد. دولت لائوس تولید برق را راهی برای تقویت اقتصاد کشور می داند و قصد دارد خود را بعنوان باطری آسیا معرفی نماید. اما پروژه سدهای لائوس همواره به دلیل تأثیرات زیست محیطی، جابجایی روستاییان بدون جبران خسارت کافی و ترتیبات مشکوک مالی، بحث برانگیز بوده است.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما