معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۱۰/۲۷- ۰۸:۵۲ - مشاهده: ۲۹۳

کاهش سرانه تولید ناخالص داخلی در هند

طبق برآورد اداره ملی آمار هند (NSO)، سرانه تولید ناخالص داخلی 2020 به قیمت‌های ثابت در اقتصاد این کشور با 10.5% کاهش به 1877 دلار می رسد که کمترین میزان طی 5 سال گذشته است. این درحالیست که شاخص مزبور در اقتصاد کشور همسایه، بنگلادش، با 4% افزایش به 1888 دلار رسیده و از هند پیشی گرفته است. تولید ناخالص داخلی سرانه در پاکستان، دیگر همسایه و رقیب سیاسی هند نیز با 17% کاهش به 1349 دلار رسید. با این حال پیش‌بینی می‌شود که مجدداً در سال 2021 هند با 8.2% رشد در شاخص سرانه تولید ناخالص داخلی به رقم 2030 دلار و بالاتر از بنگلادش برسد.

هند ازجمله کشورهایی است که طی سال جاری آسیب‌های اجتماعی و اقتصادی زیادی بابت شیوع کرونا متحمل شده است. نرخ رشد اقتصادی هند طی سه ماهه نخست سال مالی 2020 (آوریل تا ژوئن) 38.9%- و سه ماهه دوم 7.5%- بوده است. هرچند پیش‌بینی شده که طی نیمه دوم سال مالی، نرخ رشد مثبت باشد اما در مجموع برای امسال حدود 7.5%- برآورد شده است. برخی برآوردها حاکی از آن است که در نتیجه شیوع کرونا و آسیب‌های اقتصادی آن، 270 میلیارد دلار (حدود 10%) از تولید ناخالص داخلی هند از دست رفته است. لذا طی ماه‌های مارس و می 2020 دولت 28 میلیارد دلار و در 12 اکتبر 2020 معادل 35 میلیارد دلار دیگر برای نجات اقتصادی و کمک‌های رفاهی اختصاص داده است. این مساله موجب کاهش شاخص سرانه تولید ناخالص داخلی هند شده است.

بر اساس شاخص برابری قدرت خرید (PPP) هند با 8 تریلیون دلار تولید ناخالص داخلی، سومین اقتصاد جهان محسوب می‌شود و بعد از چین و آمریکا قرار می‌گیرد. البته بر اساس تولید ناخالص اسمی، هند با 2.8 تریلیون دلار در رتبه پنجم جهان قرار دارد.

شاخص سرانه تولید ناخالص داخلی با تقسیم تولید ناخالص داخلی بر جمعیت کشور بدست می آید و با لحاظ عامل جمعیتی، شاخص مناسبی برای ارائه قدرت اقتصادی کشور است. اما الزاماً نمی‌تواند به معنی وضعیت اجتماعی و توزیع درآمد باشد. طبق آمار بانک جهانی، شاخص تولید ناخالص داخلی سرانه در هند از 330 دلار در سال 1960 به رقم کنونی رسیده که قابل توجه است. به رغم این دستاورد، هنوز هند از حیث این شاخص در رتبه 142 جهان قرار دارد. حدود نصف جمعیت هند با درآمدی کمتر از 3 دلار در روز زندگی می‌کنند و یک نفر از هر 5 نفر نیز زیر خط فقر ملی (1.90 دلار در روز) بسر می‌برد. بدین ترتیب، این کشور هنوز راهی طولانی برای رسیدن به توسعه اقتصادی و اجتماعی در پیش دارد.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما