اخبار اقتصادی بنگلادش( هفته سوم آبان ماه 1399)
گزیده اخبار اقتصادی بنگلادش (هفته سوم آبان ماه 1399) که در رسانههای این کشور انتشار یافته است به شرح زیر است:
افزایش بیکاری و آشفتگیهای اجتماعی به دلیل کرونا
وزیر بهداشت بنگلادش اظهار داشت: تداوم کرونا باعث افزایش بیکاری و آشفتگیهای اجتماعی در جهان شده است. با اینحال وضعیت کشور ما به مراتب بهتر از سایر کشورها است. ما نمی خواهیم مانند هند رشد منفی اقتصادی را تجربه نمائیم.
بدبختی روی بدبختی
بر اساس گزارشی از گروه اقتصاد عمومیکمیسیون برنامه ریزی، در پایان ژوئن پس از شیوع ویروس کووید 19 نرخ فقر به 29.4 درصد افزایشیافت. در حالیکه قبل ازشیوع کرونا این نرخ 20.5٪بود. با این حال بررسیهای نهادهای مطالعاتی میزان فقر را بیش از این ارزیابی میکنند. مرکز گفتگوی سیاسی نرخ فقر را 35 درصد و نرخ فقر شدید را 20.5 درصد بیان کرده است. مطالعات حاکی از آن است که بیشترین آسیب متوجه قشر خیلی ضعیف میباشد. نرخ فقر شدید قبل از بحران سلامت کنونی 10 درصد بوده و این میزان افزایش بسیار جدی و دردناک است و دولت برای حمایت از این قشر میبایست اقدامات سریع و ویژه ای انجام دهد.(منبع: روزنامه بیزیس استاندارد).
کاهش 2.14 درصدی سپردههای بانکی در سه ماهه منتهی به سپتامبر
بر اساس دادههای بانک مرکزی بنگلادش، میزان سپردههای بانکی مردم بر خلاف سه ماهه دوم با کاهش 3.2 میلیارد دلاری مواجه شده است. رئیس سابق بانک مرکزی ینگلادش نیز با اذعان به کاهش درآمد مردم، بیکاری خیل عظیمی از ایشان، افزایش هزینههای درمانی و همچنین بالا رفتن هزینه خانوارها را از جمله مهمترین دلایل کاهش سپرده گذاری مردم بیان داشت. به اعتقاد وی بانکها میباید سود بیشتری را برای سپرده گذاران لحاظ نمایند. سود سپردهها در حال حاضر بین 2 تا 5 درصد است، در حالی که بر اساس آمارهای رسمی میزان تورم در این کشور به مراتب بالاتر بوده و بنابر این پس انداز در بانک فاقد توجیه اقتصادی است.
کاهش بازدهی دارندگان سهام در بورس داکا
بر اساس آخرین گزارش منتشره از بورس داکا، میزان شرکتهایی که در سال جاری سود تقسیم نخواهند کرد به 20 درصد رسید که این رقم دو برابر سال گذشته است. در سال گذشته از 301 شرکت پذیرفته شده در بورس 73 شرکت سود کمتر از 10 درصد به سهامداران خود پرداخت کردند که این میزان برای سال جاری به 270 شرکت یعنی 90 درصد کل شرکتهای فعال در بورس داکا رسیده است. بدین ترتیب تعداد شرکتهایی که سال گذشته سود بالای 10 درصد به سهامداران خود پرداخت کرده بودند از 30 درصد به 14 درصد از کل شرکتهای بورس کاهش پیدا کرده است. با این حال سهام شرکتهای دارویی و چند ملیتی که از پشتوانه مالی قوی برخوردارند در دوره شیوع کرونا سود قابل توجهی را کسب نموده است.
درخواست از خریداران جهانی پوشاک
رهبران فدراسیون پوشاک بنگلادش روز گذشته با تشکیل زنجیره انسانی در اطراف ساختمان نشنال پرس کلاب در داکا از شرکت های بزرگ پوشاک در جهان خواستند همچنان به خرید پوشاک و البسه از بنگلادش ادامه دهند. در بیانیه پایانی این برنامه آمده است که: بیش از 200 هزار نفر از کارگران پوشاک در بنگلادش به دلیل شیوع کرونا در جهان و لغو سفارشات بیکار شدهاند که بسیاری از آنان زن هستند. شایان ذکر است که طبق آمار منتشره، بنگلادش در ماه سپتامبر 2020 مبلغ 485 میلیون دلار پوشاک به خارج صادر نمود که نسبت به سال قبل تنها 2 درصد کاهش داشته است.
تاکید داکا برای تقویت همکاریهای منطقه ای
دومین نشست مجازی وزرای امورخارجه منطقه، به میزبانی چین و با حضور قائم مقام وزیر امور خارجه بنگلادش برگزار گردید. در این نشست مقاماتی از پاکستان، نپال و سریلانکا نیز حضور داشتند. در بیانیه مطبوعاتی وزارت امور خارجه بنگلادش آمده است: « 5 طرف با تاکید به اینکه فصول پائیز و زمستان دوره حیاتی برای مهار بیماری کووید - 19 است، متعهد شدند روند ارائه اطلاعات و هماهنگی سیاستها و اقدامات برای مقابله با تأثیرات موج دوم شیوع کرونا را تقویت نمایند.»
در بیانیه وزارت امور خارجه چین نیز آمده است:«این کشور آماده ارتقاء سطح همکاری با 4 طرف دیگر در زمینه آزمایش، تشخیص، درمان و دارو بوده و همچنان به آنها در زمینه تجهیزات مهار کرونا یاری رساند. کشورها در مورد اهمیت هماهنگی در مهار کرونا، توسعه اقتصادی و اجتماعی و پیشرفت طرح کمربند و جاده برای تقویت بهبود و توسعه اقتصادی پس از دوره کرونا توافق نمودند. اتصال زیرساخت ها در چارچوب طرح کمربند و جاده با سرعت بیشتری پیشرفت خواهد کرد.»
عدم تمدید مهلت ثبت نام اظهارنامههای مالیاتی در بنگلادش
رئیس مرکز ملی درآمد بنگلادش(NBR) امروز اعلام کرد آخرین مهلت برای ثبت اظهارنامههای مالیاتی روز 30 نوامبر 2020 است. وی همچنین اظهار داشت در 4 ماهه گذشته برای جمع آوری مبلغ 87 هزار کرور تاکا (بیش از 10 میلیارد دلار) هدفگذاری کرده بودیم اما تنها 66 هزار کرور تاکا (معادل 7.7 میلیارد دلار) محقق گردید. شایان ذکر است مهلت ثبت نام اظهارنامههای مالیاتی در بنگلادش پیشتر به دلیل شرایط کرونا دو بار تمدید شده است.
افتتاح شصتمین بانک بنگلادش
بانک تجاری بنگال (Bengal Commercial Bank) روز گذشته با رونمایی از لوگوی خود رسماً فعالیتش به عنوان شصتمین بانک بنگلادش را آغاز نمود. طبق اعلام این بانک حدود 55 درصد مردم بنگلادش خارج از سیستم بانکی بوده و این بانک می خواهد همگان به شمول مردم محروم و آسیب پذیر را نیز زیر چتر سیستم بانکی درآورد. گفته شده اولویت این بانک وام دادن به کارآفرینان کوچک، متوسط و بزرگ است که از بحران کرونا ضربه خورده اند.
کاهش 57 درصدی سود شرکتهای ساختوساز در بنگلادش در اثر کرونا
بر اساس اعلام انجمن شرکتهای ساختوساز در بنگلادش(BSRM) طی سال مالی 20- 2019 به دلیل شیوع کرونا، سود شرکت های فعال در بخش ساختوساز در بنگلادش در مقایسه با سال قبل کاهشی 57 درصدی داشته است. به همین دلیل گفته میشود 16 شرکت ساختوساز برتر در بنگلادش قرار است برای ایجاد جنب و جوش بیشتر در این بخش، مبلغ 2567 کرور تاکا(معادل 302 میلیون دلار) در پروژههای جدید سرمایه گذاری نمایند.
مشکلات پیش روی صاحبان املاک و مستغلات
برخلاف انتظارات اولیه، موجران و صاحبان املاک نیز با شیوع کرونا دچار مشکلات عدیدهای شدهاند. بسیاری از آنها بیکار شده و مجبور به مهاجرت به خانههای اجدادی خود بهویژه در مناطق روستایی شدهاند. مطالعات حاکی از آن است بیش از 15 درصد ساکنان پایتخت مجبور به مهاجرت به شهرستانها و روستاها شدهاند که تعطیلی مدارس نیز به این روند شتاب بخشیده است. در این میان تقاضا برای خانههای بزرگتر کم شده و بسیاری از افراد نیز مجبور به اجاره خانههای کوچکتر شدهاند. تبلیغات اجاره از ماه فوریه تا ژوئن 65 درصد افزایشیافته است. نبود تقاضا موجب رکود در صنعت ساختمان شده و میزان ساختوساز کاهش چشمگیری داشته است. بسیاری از صاحبان خانه، ساختمانهای خود را با گرفتن وام بانکی احداث و یا خریداری کردهاند لذا در حال حاضر برای پرداخت اقساط خود با مشکل جدی مواجه شدهاند.
لزوم مشارکت جهانی قوی و معنادار برای اجرای بهموقع دستور کار 2030
دکتر عبدالمومن وزیر امور خارجه بنگلادش در 44مین نشست سالانه گروه 77 که بهصورت مجازی در روز پنجشنبه گذشته(12 نوامبر) برگزار شد، خواستار مشارکت جدی جهانی برای اجرای بهموقع دستور کار 2030 و نیز مشارکت برای کاهش خطر بلایای آتی شد. وی به اقدامات جامع دولت بنگلادش و تخصیص مشوقهای مالی به میزان 14.14 میلیارد دلار(4.3٪از تولید ناخالص داخلی) اشاره نمود. وی همچنین به موفقیتهای دولت برای تأمین مایحتاج مردم و کمک به معیشت ایشان برای به حداقل رساندن تأثیرات این بحران اشاره کرد. ایشان همچنین بابیان اینکه کرونا فرصتی را فراهم کرده تا باهم برای ساختن جهانی پایدار و مقاومتر تلاش کنیم، بر اهمیت اطمینان از دسترسی عادلانه به واکسن و سایر ابزارهای پیشگیرانه کرونا برای همه مردم جهان تأکید کرد. وی همچنین با اشاره به بحران روهینگیا و همزمانی آن با شیوع کرونا، این دو را موجب اخلال در دستیابی این کشور به اهداف توسعه قلمداد نمود.