طرح دولت یونان برای جبران خسارت وارده به بنگاههای اقتصادی در مرحله دوم قرنطینه کرونا
همزمان با اعلام قرنطینه عمومی در سراسر یونان از روز شنبه (99.8.17)، دولت یونان نیز طرح خود برای جبران خسارت های اقتصادی ناشی از تعطیلی سه هفته ای را اعلام کرد. نخست وزیر یونان گفت این کشور هم اکنون 37 میلیارد یورو موجودی دارد و میتواند از این بودجه برای جبران خسارت بنگاههای اقتصادی و تبعات مالی قرنطینه استفاده کند. از این میزان، 4.8 میلیارد یورو به ماه قرنطینه کنونی (ماه نوامبر) اختصاص می یابد که یک و نیم میلیارد یوروی آن برای جبران خسارت اماکن تفریحی، فرهنگی و ورزشی پرداخت میشود.
در همین راستا، وزیر دارایی یونان تدابیر مالی دولت جهت پشتیبانی از شرکت ها و کارمندانشان را به شرح ذیل اعلام کرد:
- تمامیشرکت هایی که به دستور دولت فعالیتشان متوقف شده، میتوانند قراردادهای کاری کارکنان خود را تعلیق کنند. مشروط به عدم اخراج کارمندان توسط شرکت ها، دولت هزینه مالیات، سهم بیمه کارمندان و کارفرمایان و همچنین مبلغ 800 یورو فقط برای ماه جاری به هر کارمند اخراجی پرداخت خواهد کرد.
- پرداخت مالیات توسط شرکت ها تا آوریل 2021 به حالت تعلیق در می آید. از آن زمان به بعد شرکت ها میتوانند مالیات های خود را در 12 قسط بدون بهره یا 24 قسط با بهره 5.2 درصدی پرداخت کنند.
- پرداخت بدهی شرکت ها و کارمندان به ادارات مالیاتی به بعد از شروع فعالیت مجدد شرکت ها موکول میشود.
- پرداخت اقساط وام های بانکی نیز به حالت تعلیق در می آید.
- شرکت هایی که فعالیتشان به دستور دولت تعلیق شده از تخفیف 40 درصدی در پرداخت اجاره بهای مکان شرکتشان بهره مند خواهند شد. به همین صورت، کارمندانی که به دستور دولت کارشان تعطیل شده میتوانند تنها 50 درصد کرایه خانه خود را پرداخت کنند.
- دولت یک ممیز هفت دهم میلیارد یورو وام ویژه برای شرکت هایی که فعالیت شان تعلیق شده اختصاص داده است و این شرکت ها برای بازپرداخت وام، میتوانند از بخشودگی 50 درصدی استفاده کنند.
تنها چهار روز پس از ثبت اولین مورد فوتی بر اثر کرونا در یونان در 23 مارس 2020 دولت این کشور تمامی فروشگاهها را تعطیل و شرایط قرنطینه ای اعلام کرد. در پی محدودیت های رفت و آمدی، پروازهای ورودی به یونان به شدت کاهش یافت و هتل ها و مراکز اقامتی یونان خالی از گردشگر شدند. این اقدامات اگرچه باعث شد یونان در کنترل کرونا موفق شود، اما تاثیرات قابل توجهی بر اقتصاد این کشور برجا گذاشت.
بر اساس گزارشی از سازمان همکاری اقتصادی و توسعه اروپا (OECD) در خصوص یونان این کشور بدترین وضعیت را در میان 29 کشور اروپایی عضو این سازمان در زمینه بیکاری ناشی از کرونا در آینده خواهد داشت به طوریکه عدم فعالیت صنعت گردشگری در یونان باعث میشود، تقریبا نیمی از کسب و کارهای این کشور که به این صنعت وابسته اند (بویژه هتل ها، رستورانها، صنعت هواپیمایی، املاکیها و ساخت و سازها) تحت تاثیر قرار گرفته و کارمندان خود را اخراج کنند. حدود 25درصد اقتصاد یونان به گردشگری وابسته است. اتحادیه هتلداران یونان اعلام کرده که در صورت عدم مهار کرونا، حدود 65 درصد از اعضای این اتحادیه تا پایان 2020 ورشکسته خواهند شد.
- اداره آمار یونان ماه گذشته اعلام کرد رشد اقتصادی این کشور در سه ماهه دوم سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال 2019 به میزان حداقل 15 درصد کاهش یافت. دلیل این کاهش، کرونا و عدم فعالیت اقتصادی و بویژه عدم ورود گردشگر به یونان اعلام شد.
- صندوق بین المللی پول و نیز اتحادیه اروپا پیش بینی کرده اقتصاد یونان تا پایان سال جاری میلادی به میزان 10درصد منقبض خواهد شد و اقتصاد یونان که طی سه سال اخیر رشد خوبی یافته بود به وضعیت پیش از 2017 باز میگردد.
- بر اساس آمار اعلامیتوسط بانک مرکزی یونان ورود گردشگران خارجی در ماه اوت 2020 (پیک فصل گردشگری) در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 55 درصد کاهش نشان داد و درآمد یونان از گردشگران تنها در ماه اوت به یک و نیم میلیارد یورو کاهش یافت. این رقم در ماه ژوئن 2020 تنها 64 میلیون یورو بود که نسبت به مدت مشابه 2019 حدود 94 درصد کاهش نشان داد. درآمد بخش گردشگری یونان برای شش ماهه اول سال جاری میلادی (اوج شیوع کرونا) حدود 700 میلیون یورو در مقایسه با پنج و نیم میلیارد یوروی سال 2019 بود که در این مدت 87درصد کاهش نشان داد.
- پیش بینی میشود درآمد یونان از گردشگری طی سه ماه آخر سال جاری میلادی به حدود سه میلیارد یورو برسد که البته این میزان 80 درصد کمتر از میزان درآمد مشابه در مدت مشابه سال 2019 (حدود 18 میلیارد یورو) است.