معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۸/۱۰- ۰۹:۲۳ - مشاهده: ۲۸۷

اخبار و مهم ترین تحولات اقتصادی سریلانکا در هفته اول آبان ماه 1399

اخبار مهم ترین تحولات اقتصادی سریلانکا در هفته اول آبان ماه 1399که شامل اخبار مربوط به اقتصاد سریلانکا و اثرات بحران کرونا بر اقتصاد این کشور می‌باشد به شرح ذیل ارائه می‌گردد.
  • برنامه آنلاین گردشگری سریلانکا

دفتر گردشگری سریلانکا در راستای کمپین تبلیغاتی این کشور برای توسعه صنعت گردشگری و استفاده از فرصت‌های پیش‌رو بعد از بحران کرونا برنامه «Go on a Couch Safari» را آغاز کرده است.در این برنامه، در مرحله اول تور گردشگری آنلاین از پارک Minneriya در چهارم نوامبر آغاز خواهد شد. در مرحله بعد پارک‌های Kaudulla ، Udawalawe و Yala نیز به این برنامه ملحق خواهند شد.

خانم فرناندو، رئیس دفتر توسعه گردشگری سریلانکا این برنامه را «فرصتی برای نشان دادن تنوع زیستی شگفت‌انگیز سریلانکا ضمن حفظ علاقه گروه‌های گردشگری به سریلانکا» دانست.

البته جهت تشویق افراد برای حضور در این برنامه مشوق‌های متعددی از جمله قرعه‌کشی برای سفر رایگان به سریلانکا نیز در نظر گرفته شده است. آن‌گونه که به نظر می‌رسد این طرح مورد استقبال آژانس‌های گردشگری در دنیا و به‌ویژه اروپا قرار گرفته است.

  • تلاش سریلانکا جهت استفاده از بازار غذایی هند

با توجه به افزایش طبقه شهری متوسط در هند و در نتیجه استفاده بیشتر از غذاهای فرآوری شده، سریلانکا در نظر دارد که تمرکز ویژه‌ای در این بخش داشته باشد. این طرح در ذیل برنامه اقتصاد مبتنی بر صادرات سریلانکا که توسط رئیس‌جمهوری این کشور ارائه گردید، قرار گرفته است.

برای تقویت روند اجرای کار، کنسولگری سریلانکا در بمبئی به همراه اتاق بازرگانی سیلان و اتاق تجارت و صنعت وبیناری را برنامه‌ریزی کردند که در آن شرایط فعلی تجارت و فرصت‌های بین دو کشور برای همکاری مشترک در بخش مواد غذایی کشاورزی و فرآوری شده موردبررسی قرار گرفت.

این وبینار ، که بیش از 80 کسب‌وکار از هر دو کشور در آن حضور داشتند، اولین مجمع آنلاین با هدف ترویج و تنوع بخشیدن به محصولات کشاورزی و غذای فرآوری شده سریلانکا به بازار هند می‌باشد. نکته بسیار مهم این نشست آنلاین آن بود که از صادرکنندگان این بخش‌ها خواسته شد تا صادرات غیر سنتی خود را به بازار هند متمرکز کنند و از امتیازات منحصربه‌فرد ارائه شده به سریلانکا برای محصولات کشاورزی تحت توافق‌نامه تجارت آزاد سریلانکا (ISFTA) استفاده کنند.

از سوی دیگر عنوان شد که سریلانکا با توجه به توافقنامه تعرفه ترجیحی با کشورهای دیگر همچون چین، اروپا و ... می‌تواند پنجره‌ای برای تولیدات مشترک و صادرات به این کشورها باشد.

  • سریلانکا به دنبال جذب سرمایه‌گذاری خارجی از نروژ

سفیر سریلانکا در اسلو، در دیدار با مدیرعامل صندوق سرمایه‌گذاری نروژ، امکان جذب سرمایه‌ از این صندوق را بررسی کردند. نروژ در گذشته نیز موافقت‌نامه‌هایی را با مؤسسات مالی مانند بانک Hatton National  و Softlogic امضا کرده است که از این مورد می‌توان به سرمایه‌گذاری 30 میلیون دلاری در موسسه بیمه Softlogic اشاره کرد.

سفیر سریلانکا در نروژ اشاره کرد که هدف اول توسعه پایدار سازمان ملل متحد، پایان دادن به فقر است و امیدوار است که موسسه Norfund با ایجاد رشد اقتصادی پایدار در دستیابی به این هدف کمک ‌کند. اولویت این موسسه سرمایه‌گذاری در چهار حوزه‌ی انرژی پاک، مؤسسات مالی، زیرساخت‌های سبز و شرکت‌های مقیاس‌پذیر است.

لازم به ذکر است پیش از این موسسه Norfund بیشتر روی بنگلادش، میانمار، کامبوج، لائوس، ویتنام و سرمایه‌گذاری‌های غیرمستقیم در هند تمرکز کرده بود. بااین‌حال، سریلانکا در سال گذشته به‌عنوان کشور جدید به لیست اولویت‌های Norfund اضافه شده بود. بر اساس دستور العمل این موسسه مالی که با سریلانکا در نظر گرفته است، در فاز اول، Norfund بطور عمده مؤسسات مالی را هدف قرار خواهد داد و در فاز دوم، تمرکز آن‌ بر پروژه‌های بخش انرژی خواهد بود.

مدیرعامل Norfund وعده داد به‌زودی یک نماینده برای سریلانکا در دفتر آن‌ها در بانکوک منصوب خواهد شد. البته اشاره کرد که به‌زودی به سریلانکا سفر خواهد کرد و در دیدار با مقام‌های عالی‌رتبه دولتی این کشور، فرصت‌های سرمایه‌گذاری را بررسی خواهد کرد.  

  • ابراز نگرانی اتحادیه‌های کارگری از وضعیت کارگران در قرنطینه

سیزده اتحادیه کارگری و گروه‌های جامعه مدنی کارگری از دولت، وزارت بهداشت، وزارت کار، ستاد ویژه ریاست جمهوری برای مبارزه با COVID-19، هیئت سرمایه‌گذاری (BOI) و سایر وزارتخانه‌های درگیر در موضوع کرونا، خواهان نشست در خصوص بررسی شرایط کرونا بر اشتغال و تأثیرات آن بر جامعه کارگری سریلانکا شدند.

این گروه‌ها اهم درخواست‌های خود را به شرح ذیل اعلام نمودند:

  • تأمین نیازهای اولیه و به‌ویژه ضرورت‌های دارویی برای کارگران حاضر در قرنطینه
  • تأمین 10 هزار دلار کمک‌هزینه پزشکی برای کارگرانی که به دلیل کرونا شغل خود را از دست داده‌اند یا در حال حاضر به هر دلیلی امکان کار ندارند.
  • انجام آزمایش PCR برای تمامی‌کارگران در مناطق ویژه اقتصادی
  • توافق در خصوص غرامت‌های حاصل از قرنطینه برای کارگران
  • اطمینان از اجرای مقررات بهداشتی توسط کارفرما بعد از راه‌اندازی مجدد روند تولید

این گروه‌ها معتقدند که وضعیت کارگران در موج دوم کرونا که به‌تازگی در سریلانکا آغاز شده است به‌مراتب وخیم‌تر از گذشته است و در حال نزدیک شدن به شرایط بحرانی است. زیرا به‌غیراز بیش از 1000 کارگر که در حال حاضر در مراکز قرنطینه دولتی تحت اداره ارتش قرنطینه می‌شوند، به بسیاری از کارگران گفته شده است که در خوابگاه‌ها و محل‌های شبانه‌روزی، خود را قرنطینه کنند.

از سوی صاحبان خوابگاه‌ها هشدار داده شده است که در صورت خارج شدن کارگران از محل اسکان، اقدامات قانونی علیه آن‌ها انجام خواهد شد. بااین‌حال، از آنجا که به این کارگران هشدار مناسب داده نشده بود، آن‌ها نتوانسته‌اند مواد اولیه ضروری از جمله غذا و دارو را تهیه کنند و بنابراین برای سپری کردن روزهای آتی با مشکلات اساسی رو‌به‌رو هستند.

همچنین، به دنبال شناسایی کارگران مثبت COVID-19 از چندین کارخانه واقع در منطقه ویژه اقتصادی کاتونایاکه، کارگران این کارخانه‌ها از ورود به کار منع شدند و محدودیت‌های سفر برای خروج از خوابگاه‌های مربوطه برای آن‌ها اعمال شد. هیچ نهادی حاضر نشده است تا مسئولیت این کارگران را بر عهده بگیرد و از وضعیت رفاهی آن‌ها اطمینان حاصل کند. برخی از کارخانه‌ها که در آن‌ها ویروس به‌سرعت گسترش‌یافته است، فقط برخی از جیره‌های غذایی را برای کارمندان خود فراهم کرده‌اند، در حالی که کارمندان دیگر به حال خود رها شده و یا گرسنه مانده‌اند.

  • سقوط ارزش سهام بورس کلمبو

هر دو شاخص بورس اوراق بهادار کلمبو (CSE) در هفته گذشته پس از ثبت یک دوره مثبت با شناسایی تعداد بیشتری از موارد مثبت COVID-19 در سراسر کشور، هر یک 3 درصد سقوط کردند. طی هفته گذشته،  شاخص ASPI، با 2.97 درصد افت،  176.85 واحد از دست داد. شاخص  S&P SL20 نیز ، با 3.06 درصد افت، 72.55 واحد سقوط کرد. ASPI نسبت به سال گذشته 5.88 درصد ضرر کرده است. میانگین گردش بازار در هفته گذشته 2.4 میلیارد روپیه بود.

علی‌رغم اعتقاد رایج در ابتدای هفته مبنی بر رونق بازار در صورت تصویب اصلاحیه بیستم قانون اساسی در مجلس، به نظر می‌رسد حتی تصویب این موضوع نیز نتوانست تأثیری بر سرمایه‌گذاران داشته باشد. از سوی دیگر، تحلیلگران بازار انتظار دارند که به دلیل تشدید موارد مثبت COVID-19 و قرنطینه برای جلوگیری از گسترش ویروس، در این هفته احساس سرمایه‌گذاران همچنان نگران باقی بماند.

  • امنیت و توسعه اقتصادی محور اصلی سفر وزیر خارجه آمریکا به سریلانکا

دینش گناواردانه، وزیر روابط خارجی سریلانکا اعلام کرد که امنیت، توسعه اقتصادی و همکاری در بخش فناوری در گفتگوهای دوجانبه با مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا محورهای اصلی خواهند بود. وزیر خارجه آمریکا عصر روز سه‌شنبه مورخ 6 آبان ماه 1399 از دهلی‌نو وارد سریلانکا شد و توسط آقای Jayanath Kolombage قائم‌مقام وزیر خارجه مورد استقبال قرار گرفت.

وزیر روابط خارجی سریلانکا گفت: «ما در مورد موارد زیادی در مورد توسعه اقتصادی، امنیت، همکاری‌های فناوری بحث خواهیم کرد.» علاوه بر این، وزیر امور خارجه سریلانکا روز دوشنبه 5 آبان ماه گفت: «ایالات‌متحده بزرگ‌ترین بازار صادراتی محصولات سریلانکا است.» پیش از این، وزارت امور خارجه  سریلانکا گفته بود وزیر پمپئو به کلمبو سفر خواهد کرد تا بر تعهد ایالات‌متحده در مشارکت با سریلانکای قدرتمند و مستقل و پیشبرد اهداف مشترک منطقه آزاد و آزاد هندو تأکید کند.

پیش از این سفر نیز تامپسون معاون وزیر خارجه آمریکا گفته بود: «ما به‌منظور تقویت همکاری طولانی‌مدت خود با سریلانکا و تقویت تعهد بلندمدت خود در منطقه، سریلانکا را دعوت می‌کنیم گزینه‌هایی را که برای توسعه اقتصادی شفاف و پایدار از سوی ما ارائه شده است را مجدداً بررسی نماید. ما از سریلانکا می‌خواهیم برای تأمین استقلال اقتصادی خود برای رفاه طولانی‌مدت تصمیمات دشوار اما ضروری را اتخاذ کند و ما آماده همکاری با سریلانکا برای توسعه و رشد اقتصادی آن هستیم».

  • گزارش مودی؛ پایین بودن «ریسک ژئوپلیتیکی» سریلانکا با وجود تنش‌های موجود

با ورود مایک پمپئو، وزیر امور خارجه ایالات‌متحده به سریلانکا به‌عنوان بخشی از تور آسیای جنوبی، موضوع اختلاف چین و آمریکا بار دیگر در فضای سیاسی سریلانکا مورد بحث قرار گرفت. برخی از مفسران این نگرانی را مطرح کردند که سریلانکا قربانی غیر مستقیم جنگ تجاری ایالات‌متحده و چین شده است، در همین فضا موسسه مودی گزارشی را منتشر کرد و در آن این موضوع را مورد بررسی قرار داد و نتیجه‌گیری کرد که خطر ژئوپلیتیکی سریلانکا "بسیار کم" است.

در این گزارش آمده است: «ما خطر ژئوپلیتیک را بسیار کم ارزیابی می‌کنیم. اگرچه تنش‌هایی در برخی مواقع با برخی مانند هند و چین بوجود آمده است، افزایش حضور سرمایه‌گذاری چین در سریلانکا را خطر ژئوپلیتیکی را برای شاخص اعتباری سریلانکا نمی‌دانیم».

البته این موسسه اعتبارسنجی در تاریخ 28 سپتامبر با توجه به نگرانی در مورد وضعیت مؤسسات مالی سریلانکا، افزایش ریسک‌های تأمین مجدد مالی خارجی و افزایش کسری مالی، درجه اعتبار سریلانکا را با دو درجه از  B به Caa1 از کاهش داد که این موضوع با اعتراض دولت سریلانکا همراه بود و اعلام کرد که با توجه به تحولات مثبت اخیر در اقتصاد سریلانکا، اقدام به رتبه‌بندی بی‌موقع و بی‌دلیل بود.

در همین حال، مودی در آخرین گزارش خود اذعان کرد که برای دولت فعلی با داشتن یک برنامه منسجم، انجام اصلاحات اقتصادی هموارتر خواهد بود. اگرچه حفظ اصلاحات اقتصادی اکنون با توجه به چشم‌انداز نامشخص ناشی از همه‌گیری کرونا، می‌تواند به چالشی مهم برای سریلانکا تبدیل شود. البته مودی اظهار امیدواری کرده است که با توجه به یکدست بودن دولت و مجلس خطر ایجاد اختلاف بین این دو نهاد کمتر خواهد بود و همین موضوع فرصت‌های بیشتری را برای دولت ایجاد خواهد کرد.

بااین‌حال مودی تأکید دارد که «با توجه به اتکای سریلانکا به منابع مالی خارجی و ذخایر اندک، که به دلیل همه‌گیری اخیر با چالش‌های بیشتری مواجه شده است، در برابر سخت‌گیری شرایط تأمین مالی خارجی بسیار آسیب‌پذیر است.» داده‌های مودی نشان می‌دهد که این کشور سالانه از 2021 تا 2025، به‌طور متوسط 4.4 میلیارد دلار آمریکا بازپرداخت بدهی خارجی دارد که فشار سنگینی بر این کشور وارد خواهد کرد.

  • بودجه 2021 سریلانکا و مشکلات پیش‌رو

بودجه سال آینده سریلانکا در ماه نوامبر معرفی خواهد شد. بودجه‌ای که با توجه به نبود کابینه اصلی در نیمی از سال، با تأخیر در دستور کار قرار گرفت و همین موضوع باعث شد که در هفته‌های اخیر دو نهاد بانک مرکزی و وزارت دارایی تمام‌وقت خود را صرف تنظیم آن کنند.

با توجه به اینکه هنوز اطلاعات مشخصی در این زمینه وجود ندارد اما می‌توان با بررسی وضعیت اقتصادی، بودجه‌های سال گذشته و پیش‌بینی از آینده اقتصادی این کشور به نتایجی رسید. اول آنکه تجزیه‌وتحلیل نشان می‌دهد که 41 درصد از پیشنهادهای بودجه 2019 اجرا نشده است و سال 2020 نیز با برنامه موقت اداره شد. بر همین اساس پیشنهاد فعالان اقتصادی آن است که برای سال آتی «بودجه قابل‌اعتماد بودجه‌ای است که قول‌های داده شده  و اطلاعات و دلایل برای توضیح وعده‌های انجام‌نشده را ارائه دهد.» ارائه اطلاعات شفاف توسط وزارتخانه‌ها از روند دریافت بودجه و هزینه‌کرد آن‌ها موضوع دیگری است که بر اساس اصل شفافیت، مورد توجه فضای رسانه‌ای سریلانکا قرار گرفته است.

  • آمورش زبان چینی به تجار سریلانکایی

اتاق بازرگانی ناحیه‌هامبانتوتا (HDCC) در یک همکاری با مرکز زبان چینی دانشگاه کلمبو و بندر بین‌المللی‌هامبانتوتا قصد دارد تا آموزش زبان چینی را برای تجار سریلانکایی آغاز نماید. اتاق مذکور از چهار سال پیش برنامه آموزش زبان را با هدف آموزش به جامعه تجاری، به‌ویژه بخش گردشگری، آغاز کرد. آن‌ها بر این باورند که افراد محلی با یادگیری زبان چینی، با توجه به تعداد پروژه‌های چین که در این منطقه در حال انجام است، سهولت کار را تضمین خواهند کرد.

  • ایجاد نمایشگاه دائمی‌کالاهای صادراتی سریلانکا

آقای بندولا گوناوردانه، وزیر تجارت سریلانکا بیان نمود که بر اساس تصمیم هیئت توسعه صادرات سریلانکا (EDB) به‌زودی یک نمایشگاه محصولات صادراتی در  کشور ایجاد خواهد شد تا صادرکنندگان محصولات نمونه خود را برای خریداران احتمالی خارجی به نمایش بگذارند.

این مجموعه علاوه بر امکانات نمایشگاهی دارای پتانسیل‌هایی مانند محل برگزاری اجلاس‌های تجاری نیز خواهد بود در حالی که امروز چنین جلساتی در لابی هتل‌ها برگزار می‌شود.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما