معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۷/۲۸- ۰۷:۳۰ - مشاهده: ۶۳۷

آخرین وضعیت تاثیر همه گیری ویروس کرونا بر اقتصاد فنلاند

نرخ رشد اقتصاد فنلاند پس از چهار سال افزایش، در پایان سال 2019 کاهش یافت. در ابتدای سال جاری نیز، شوک اقتصادی ناشی از همه گیری ویروس کرونا، موجب رکود اقتصادی در این کشور گردید. با این حال، همانطوریکه آمارهای مؤسسه معتبر یورواستات نشان می دهد، فنلاند تاکنون نسبت به سایر کشورهای اروپایی از این بحران جان سالم بدر برده و وضعیت بهتری داشته است. دلیل این امر را باید در ساختار اقتصادی، تراکم جمعیت، سیستم مراقبت های بهداشتی کارآمد و درجه بالای دیجیتالی شدن، که امکان دورکاری را فراهم نموده، جستجو کرد. با این حال، با توجه افزایش آمار مبتلایان به ویروس کرونا در فنلاند در ماه‌های سپتامبر و اکتبر، به نظر می رسد که بخش های مختلف اقتصاد بخصوص خدمات و صنعت، به نسبت بهبودی ماه‌های ژوئن و ژوئیه، از این وضعیت تاثیر پذیرفته و گزارش اخیر وزارت امور اقتصادی و اشتغال فنلاند نیز موید این مطلب است. به موجب این گزارش بهبود اقتصادی که از تابستان در فنلاند آغاز شده بود هم اکنون متوقف شده است و در کوتاه مدت چشم انداز روشنی برای بهبود وضعیت بخش خدمات و تولیدات صنعتی وجود ندارد. هر چند انتظار می رود تدابیر اتخاذ شده برای بهبود وضعیت اقتصادی از سوی دولت و نیز افزایش تقاضا، این بخش را تقویت کند.

وضعیت بهتر اقتصاد فنلاند نسبت به بقیه کشورهای اروپایی

نرخ رشد اقتصاد فنلاند پس از چهار سال افزایش، در پایان سال 2019 کند شد. در ابتدای سال جاری نیز، شوک اقتصادی ناشی از همه گیری ویروس کرونا، موجب رکود اقتصادی در این کشور گردید. هر چند، همانطوریکه آمارهای یوروست نشان می دهد، فنلاند تاکنون نسبت به سایر کشورهای اروپایی از این بحران جان سالم به در برده و وضعیت بهتری داشته است. دلیل این امر را باید در ساختار اقتصادی، تراکم جمعیت، سیستم مراقبت های بهداشتی کارآمد و درجه بالای دیجیتالی شدن، که امکان دورکاری را ایجاد کرده، جستجو کرد.

با توجه به دلایل ذکر شده، تولید ناخالص داخلی فنلاند در سه ماهه دوم سال 2020 فقط 6.4 درصد نسبت به یک سال قبل، کاهش یافت. در حالی که تولید ناخالص داخلی ترکیبی کشورهای اتحادیه اروپا در مدت مشابه کاهش 14.1 درصدی را تجربه کرد.

وابستگی به صادرات

اگرچه، اقتصاد فنلاند به دلیل ماهیت آن که صادرات محور است، از طریق زنجیره ارزش و تجارت خارجی به شدت به شرکت های خارجی وابسته است، و به همین دلیل، از وضعیت سایر کشورها متاثر شده است. در مجموع حدود 500000 شغل در این کشور به طور مستقیم یا غیر مستقیم به صادرات وابسته هستند. ارزش صادرات فنلاند در سه ماهه دوم 17 درصد و ارزش واردات 19 درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافت.

صادرات نقش عمده ای در توسعه اقتصاد فنلاند دارد و بنابراین رکود اقتصادی جهانی در اقتصاد داخلی این کشور نیز تاثیر می‌گذارد. در اواخر سال گذشته، وخامت اوضاع اقتصادی سایر کشورها بر تجارت خارجی فنلاند تأثیر منفی گذاشت و در سه ماهه اول سال جاری نیز، صادرات کالا و خدمات رو به کاهش بود. در سه ماهه دوم این کشور، 0.3 میلیارد یورو مازاد تجارت خارجی داشت. یعنی ارزش صادرات 19.7 میلیارد یورو و ارزش واردات 19.4 میلیارد یورو بود. با اینحال، ارزش صادرات نسبت به سال گذشته 17 درصد و ارزش واردات 19 درصد کاهش یافت. روی هم رفته، تجارت خارجی کالاها به طور گسترده ای کاهش یافت و به ویژه ارزش تجارت فرآورده‌های نفتی و ماشین آلات و تجهیزات به طور قابل توجهی با کاهش مواجه شد وکاهش تجارت خارجی در بخش خدمات، به ویژه در صادرات و واردات خدمات مربوط به گردشگری و حمل و نقل، تاثیر گذاشت.

وضعیت جاری با توجه به تشدید همه گیری ویروس کرونا

گزارش اخیر وزارت امور اقتصادی و اشتغال فنلاند در ارتباط با تأثیر ویروس کرونا بر شرکت ها، وضعیت اشتغال و بخش های مختلف اقتصادی حاکی از آن است که  بهبود اقتصادی که از تابستان آغاز شده بود هم اکنون متوقف شده است.  بر اساس این گزارش، در کوتاه مدت چشم انداز روشنی برای بهبود وضعیت بخش خدمات و تولیدات صنعتی با توجه به شدت موارد ابتلا به ویروس کرونا، وجود ندارد. هر چند انتظار می رود تدابیر اتخاذ شده برای بهبود وضعیت اقتصادی از سوی دولت و نیز افزایش تقاضا، این بخش را تقویت کند.

اقدامات حمایتی برای شرکتها باعث شده است که تعداد ورشکستگیهای آغاز شده در سطح کمتری نسبت به سال قبل باشد و نگرش و قصد خرید مصرف کنندگان، در سطح خوبی باقی مانده است، اگرچه به طور کلی اعتماد به نفس در ماه سپتامبر کاهش یافته است. این نشان دهنده تقویت اقتصاد در بخش مصرف است به شرطی که وضعیت مبهم بخش صنعت به طور گسترده به دیگر بخش های اقتصاد سرایت نکند و بتوان از بیکاری گسترده جلوگیری کرد.

با توجه به شدت گرفتن کرونا در ماه اگوست (و تداوم آن در ماه‌های سپتامبر و اکتبر) در فنلاند و همچنین در چندین کشور اروپایی، بازیابی اقتصادی به مخاطره افتاده است. از سوی دیگر، اقدامات محدود کننده جدید بر فعالیت اقتصادی تاثیر منفی خواهد داشت. بعید به نظر می رسد که اقتصاد جهانی بهبود اقتصادی v شکل را تجربه کند

به دنبال وخیم تر شدن وضعیت ویروس کرونا در سپتامبر و اکتبر ، دولت فنلاند در حال بررسی گزینه‌های احتمالی برای حمایت از هزینه‌های تجاری آن بخشهایی است که کرونا بیشترین تاثیر را بر فعالیت های آنها گذاشته است. وزارت امور اقتصادی و اشتغال به همراه وزارت دارایی در حال حاضر آماده سازی گزارشی جهت حمایت کلی از هزینه‌های مشاغل با مدت زمان معین  می‌باشد.

وضعیت بیکاری

در حال حاضر ، بیش از 100000 نفر بیکار در فنلاند وجود دارد که البته کمتر از بهار است که بیکاری در اوج قرار داشت. تعداد متقاضیانی که به طور کامل از کار اخراج شده اند، در ماه سپتامبر رو به کاهش بوده است و تعداد آنها در ابتدای ماه اکتبر به زیر 60،000 رسید. با این وجود، تعداد افراد بیکار شده نسبت به سال گذشته چند برابر است. هر چند اوج رشد اخراج کارگران متوقف شده است، لیکن بهتر از ماه‌های ژوئن-ژوئیه نیست که این رشد، کند شده بود. بر اساس تعداد اخراج ها، شرکت های فعال در حوزه‌های اقامتی و رستوران‌ها بیشترین آسیب را از بحران ویروس کرونا متحمل شده اند. از نظر جغرافیایی هم منطقه "لاپلند" و "اوسیما" بیشترین آسیب را دیده اند. افزایش بیکاری در بین جوانان و نیز بیکاری طولانی مدت نگران کننده است.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما